Wrocław-- Może Razem będzie prościej ??

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
kawa
Deska: RLB SPLIT, SU-2
Latawiec: SLINGSHOTy
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post14 lip 2014, 21:39

To ja w ramach relacji weekendowych i wychodząc na przeciw oczekiwaniom niektórych kolegów- kilka słów o Rugii:
- pływanko sobota+niedziela (jednak w piątek się nie udało)
- raczej były korki, żarcie chyba kiepskie a benzyna to już na pewno droga :)
Woda za płytka, za płaska, za mało na niej kajtów i zapraszająca do bezsensownie dłuuuuugich halsów
..mimo tych wszystkich minusów nasz kolega, miłośnik kitesurfingu- Mecalac, z jakiegoś powodu wchodził pierwszy na wodę i ciężko go było spędzić przed 19 jako ostatniego...lokalesi widocznie mecz woleli niż ten obrzydliwie równy wschodni (sobota) oraz południowo-zachodni (niedziela) wiatr

aaa..i jeszcze odnośnie mojej nowiuśkiej deski, którą o dziwo udało mi się wypróbować- ponieważ to split (czyli jedna decha w dwóch kawałkach 8) ) i pływało się na nim(niej) mimo tych wszystkich przeciwności zaje...cie, to nie wyobrażam sobie podróżowania z nią bo to będzie po prostu bez sensu tak nie płacić za każdym razem 50-100 ojro za bagaż sportowy :twisted:
:thumbsup:

Awatar użytkownika
KrisIs
Deska: Reincarnation 2
Latawiec: Komórka
Postawił piwka: 93 razy
Dostał piwko: 52 razy

Post15 lip 2014, 08:57

kawa pisze:To ja w ramach relacji weekendowych i wychodząc na przeciw oczekiwaniom niektórych kolegów- kilka słów o Rugii:
- pływanko sobota+niedziela (jednak w piątek się nie udało)
- raczej były korki, żarcie chyba kiepskie a benzyna to już na pewno droga :)
Woda za płytka, za płaska, za mało na niej kajtów i zapraszająca do bezsensownie dłuuuuugich halsów
..mimo tych wszystkich minusów nasz kolega, miłośnik kitesurfingu- Mecalac, z jakiegoś powodu wchodził pierwszy na wodę i ciężko go było spędzić przed 19 jako ostatniego...lokalesi widocznie mecz woleli niż ten obrzydliwie równy wschodni (sobota) oraz południowo-zachodni (niedziela) wiatr

aaa..i jeszcze odnośnie mojej nowiuśkiej deski, którą o dziwo udało mi się wypróbować- ponieważ to split (czyli jedna decha w dwóch kawałkach 8) ) i pływało się na nim(niej) mimo tych wszystkich przeciwności zaje...cie, to nie wyobrażam sobie podróżowania z nią bo to będzie po prostu bez sensu tak nie płacić za każdym razem 50-100 ojro za bagaż sportowy :twisted:
:thumbsup:

A które miejscówki zaliczyliście i jak nocleg?

Awatar użytkownika
mecalac
Deska: Nobile T5
Latawiec: Ozone
Postawił piwka: 3 razy

Post15 lip 2014, 10:31

kawa pisze:...

KrisIs pisze:...

Nie narzekaj tak, bo jeszcze gotowi sprawdzić i wypełnią nam spot po brzegi ;-)
A tak na poważnie, to z każdą wizytą ta lokalizacja jest coraz lepsza.
Zaczęliśmy w sobotę rano od poszukiwania warunków na NE jadąc do Thiessow, jednak plaża bazowo/kite'owa okazuje się zdecydowanie nie na ten kierunek (S - W). Druga strona (czyli od wschodu) wyglądała zdecydowanie lepiej z wiatrem side on-shore w zastanych warunkach i z ładną, niewielką falką. Jednak z racji, że było naprawdę wcześnie, nikt nie pływał, wiało tak sobie, więc zdecydowaliśmy o poszukaniu innego miejsca. Plaże Binz/Prora zdecydowanie do opalania, ratownik twierdził, że latawców się tam nie ogląda. Dalej na północ jest jeszcze spot Mukran, typowy wave z dużą falą i małą plażą, ale ominęliśmy go. Następnie trafiliśmy na plażę w Juliusruh, która rewelacyjnie przyjmowała NE. Wiatr centralnie w plażę i całkiem zacne fale, które ze względu na "łaciate" dno załamywały się nie wiadomo gdzie i kiedy, ale za to bardzo powoli, także zawsze był czas na dowolne minięcie kociołka. W trakcie kilkugodzinnej sesji dołączył do nas tylko jeden latawiec i to na chwilę, natomiast widok kite'ów sprawił nie małą sensację na plaży. 8) W międzyczasie widzieliśmy za drzewami jakiegoś desperata w Wiek, ale przy tym kierunku to całkowita bzdura.
Późnym popołudniem rozpadało się i całkowicie zgasło. Zaczął zmieniać się też kierunek na N, a potem W.
Co do noclegu, to rezerwowaliśmy na szybko pensjonat/hotel w Stralsund, wobec czego tanio nie było, bo 70E ze śniadaniem :shock: Najlepszym rozwiązaniem na Rugię jest namiot lub wyjazd po sezonie, tj. we wrześniu, wtedy ceny mocno pikują. Co do warunków kempingowych, to oczywiście standardy niemieckie :wink: czyli cisza, spokój i porządek.
Niedziela przywitała nas całkowitą flautą, nie drgnął nawet jeden listek na drzewie. Mimo to wyruszyliśmy rano do Suhrendorf, który szybko został przemianowany na SURFENDORF. Po dotarciu na miejsce było może z 6-8 kts, ale nie zrażając się, napompowaliśmy latawce i wbiliśmy się w pianki. I to była dobra decyzja, bo przed 10:00 się rozwiało i w zakresie 15-22 kts dymało aż do 18:00. Odliczając przerwy, spędziliśmy ok. 7h na wodzie i w tym czasie nie znaleźliśmy miejsca głębszego niż po pas. Strefa płytkiego jest przeogromna, gdyby wyhalsować się kilometr od brzegu, to woda powinna sięgać po szyję... Halsy niejednokrotnie trwały po 5 minut w jedną stronę. Robiło się to wręcz nużące :twisted:
Woda płaska jak stół, przy takiej mocy wiatru i kierunku on-shore czegoś takiego jeszcze nie doświadczyłem. W szczycie dnia, może ze 30 latawców na wodzie, co przy tak przeogromnym akwenie nie robiło absolutnie żadnego wrażenia.
Reasumując, potencjał tego regionu jest, moim zdaniem, nie do przeskoczenia w tej części Europy. Jeżeli ktoś nie potrzebuje "helskich dodatków" w postaci imprez, to nie ma specjalnie argumentów na korzyść rodzimego półwyspu. Dla mnie numer jeden na każde warunki. A'propos wiatrów E, doczytałem wczoraj, że kluczowym spotem dla tych kierunków jest Rosengarten i tam właśnie udam(y) się przy najbliższej okazji.
Także, tak jak kawa napisał, woda za płytka, za płaska, za mało kajtów i jeszcze benzyna za droga. :lol:
Kitesurferzy :naughty: nie idźcie tą drogą!

Awatar użytkownika
KrisIs

Post15 lip 2014, 13:11

Dranske też obsługuje kierunki E. Trochę tam ciasno przy marinie.

Awatar użytkownika
mecalac

Post15 lip 2014, 13:19

KrisIs pisze:Dranske też obsługuje kierunki E. Trochę tam ciasno przy marinie.

W Dranske od strony zatoki szczególnie pasują kierunki od SW przez S do SE, natomiast przy E/NE wiatr przechodzi przez ląd, przez co się robi trochę mniej stabilny i słabszy. Natomiast od strony morza podobno (jeszcze przeze mnie nie sprawdzony) ostry wave przy kierunkach od N do SW.
Ostatnio zmieniony 15 lip 2014, 21:34 przez mecalac, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Piotrbyku
Deska: BraCuru , Moses -Onda
Latawiec: Soul, Soul ,Soul, Capa
Postawił piwka: 31 razy
Dostał piwko: 70 razy

Post15 lip 2014, 20:42

No to trzeba jechać :D Ile zajeła ci jazda ?

Awatar użytkownika
KrisIs

Post15 lip 2014, 20:54

Piotrbyku pisze:No to trzeba jechać :D Ile zajeła ci jazda ?

Do Suhrendorf nasz 5,5 godziny ---> autobahn 130 (ile fabryka) poza miastem 100 km/h
Ja chętnie skoczyłbym w okolice Thiessow ponoć tam wielkie fale.
W Dranske tu nocowałem http://www.ostseehautnah.de/preise-uebernachtung.html

Awatar użytkownika
mecalac

Post15 lip 2014, 21:29

Pierwszy raz skusiłem się na jazdę przez PL i poszło całkiem sprawnie. Przy, że tak powiem, dynamicznej jeździe 4,5h z Bielan do Stralsund, czyli wrót na Rugię.
Fale największe podobno w Mukran i na najbliższy weeken akurat E się szykuje. Wstępnie wyrażam akces. Niestety, mogę tylko SB/ND.

Awatar użytkownika
Piotrbyku

Post15 lip 2014, 21:51

Przez Polskę wyszło krócej ?

Awatar użytkownika
mecalac

Post15 lip 2014, 21:52

Sam byłem zaskoczony :-)

Awatar użytkownika
Piotrbyku

Post15 lip 2014, 21:54

Prognoza jest Niedziela / Poń ale jeszce masa czasu ale pomysł aby zawita c na Rugie mam od dawna :D

Awatar użytkownika
mecalac

Post15 lip 2014, 21:56

Jeździłeś dość często na Wolin, a to ledwie 120km bliżej.

Awatar użytkownika
Piotrbyku

Post15 lip 2014, 22:28

no właśnie a Wolin nie jest jakiś szczególnie zajeb..ty . ty jechałeś przez szczecin?

Awatar użytkownika
mecalac

Post15 lip 2014, 22:31

Tak, S3 od Zielonej daje radę.

kawa
Deska: RLB SPLIT, SU-2
Latawiec: SLINGSHOTy
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post16 lip 2014, 08:01

KrisIs pisze:W Dranske tu nocowałem http://www.ostseehautnah.de/preise-uebernachtung.html

Generalnie polecasz miejscówkę w sensie czy warunki jakieś tam normalne? i czy na jeden nocleg dają bo z tym był tam problem ogólnie?

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”