Naish Helix juz na zatoce pierwsze warażenia

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
Mimi
Kontaktowanie:

Post19 wrz 2007, 13:09

Helix 12m bedzie dobry na polskie warunki jesli ktos chce miec tylko 1 latawca.. opedzisz tym.. pewnie z 70% dni wiatrowych na helu latem.

Alians to wersja sigma Torche.. tak wyglada z opisu.. jak bedzie zobaczymy za miesiac albo dwa... bo jeszcze jest nie dostepny.

Cult w mojej ocennie jest troszke mniej sztywny... ma 2 tuby mniej... od Helixa.. rozni sie tez AR.. ale nie pamietam dokaldanie..

W sumie o Cult jest juz opisana na stronie naisha....

Code... to latawiec dla poczatkujacych i szkółek..bez octopusa.. z głebokim AR tez narazie nie dostepny....

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post19 wrz 2007, 14:53

Alians był ostatnio na zatoce i wygladał bardzo zacnie. Mięciutko na barze szybciutki... Wiatru trochę za mało było.

kite24.pl
Deska: SU-2
Latawiec: Gin Cannibal
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 29 razy
Kontaktowanie:

Post19 wrz 2007, 22:11

myslę że ten latawiec zapewni ci płytanie do 30 węzłów ,ma b.duzy zakres .Przy testach jakie odbyły się 15-16 wrzesień na latawcu 7m
gość w wadze 90kg śmigał w porywach do 56 węzłów

zapraszam na zakupy ( posiadam pełną gamę Helixa i Torch )

wojtek tel.+48601625878
e-mail: su2kite@gmail.com
www.su-2.com
www.su-2.com/testy

feel pisze:Widze ze ceny helixow bardzo atrakcyjne
Zastanawiam sie nad kupnem mojego pierwszego latawca na polskie wiatry. Czy Helix 12m dla mnie (90kg) nadaje sie jako jedyny latawiec?

Cygański król
Deska: Nobile
Latawiec: Naish Torche 09

Post29 wrz 2007, 09:45

NIe wiem jak inne sigmy, ale pływałem teraz na helixie 12 m w egipcie w el gounie, i moja opinia jest taka:

Latawiec baardzo mułowaty jak na bowa, gdy się zapnie go na 2:1 to trzeba być kulturystą, takie są siły na bardze, źle się na nim skacze...

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post29 wrz 2007, 12:30

Petter pisze:NIe wiem jak inne sigmy, ale pływałem teraz na helixie 12 m w egipcie w el gounie, i moja opinia jest taka:

Latawiec baardzo mułowaty jak na bowa, gdy się zapnie go na 2:1 to trzeba być kulturystą, takie są siły na bardze, źle się na nim skacze...

nie bądź "taki" :naughty:
nie psuj tu chłopakom :hand:

:wink:

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post29 wrz 2007, 12:31

wenzel pisze:.Przy testach jakie odbyły się 15-16 wrzesień na latawcu 7m
gość w wadze 90kg śmigał w porywach do 56 węzłów

jak w tym kawale o wędkarzach: i nadal rośnie :wink:

Cygański król
Deska: Nobile
Latawiec: Naish Torche 09

Post29 wrz 2007, 16:10

Mimi pisze:Uproszczajac troche sprawe to 7m ma zakres zwykłego bowa 9m
A 9m ma zakres wiatrowy 11m

Latawce poprostu sa mocniejsze od zwykłych bowów... :)

z tym zakresem to też bez przegięcia... zakres ma całkiem standardowy, jak zwykły bow, shape też bez rewelcji... do tego helix 9m2 przy naprawdę silnym wietrze rozkracza się (rozpłaszcza) przy gwałtowniejszym odpuszczeniu baru.

Ja nie jestem jakimś kozakiem, pływam skacze i ogarniam jakieś proste triki, ale chłpaki w RSZ którzy naprawdę wymiatają, mówią że zawodnicy na tym pływać nie będą (i to wcale nie tylko dlatego że przecież jest TORCH:D)

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post30 wrz 2007, 22:45

Czytam te recenzje i mam wrazenie ze ktos robi sobie jaja :think:

maski
Latawiec: sligshot FUEL, RPM
Kontaktowanie:

Post01 paź 2007, 22:38

Petter pisze:NIe wiem jak inne sigmy, ale pływałem teraz na helixie 12 m w egipcie w el gounie, i moja opinia jest taka:

tak jest na helixie kiepsko sie lata co widac na fotach ;) ;) ;)
to ze w ukladzie 2:1 sa duze sily to sprawa wzgledna, zawsze mozna ustawic bar 1:1 i jest lajcik, po drugie jest cos takiego jak stoper, ustawiasz go odpowiednio i nie musisz jechac na lapach
a po sześćdziesiąte dziewiąte sport z zalozenia wymaga wysilku, :)

mnie osobiscie nie podchodza latawki ktore maja male sily na barze, a to dlatego, ze gorzej czuje prace kita na barze, a to mi mocno nie pasuje i wcale nie oznacza, ze takie latawki sa kiepskie, po prostu wole inaczej.
wg mnie najwieksza zaleta helixa jest zakres porownywalny z ozonem i stabilna praca w warunkach mocnego przezaglowania (brak tendencji do inwertowania) o wykonaniu nawet nie wspomne 8)

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
mumin
Kontaktowanie:

Post02 paź 2007, 08:45

w ostatnią sobote i niedziele na eko testy były były wiaterek bardzo bardzo przeleciałem 7 i 9 m helixa i 10m allliance'a- waga 85-87 wiatr pewnie 23-28 w szkwałach tak "na oko"
Moim faworytem od dawna jest ozone jestem do niego przyzwyczajony i pływało mi sie na nim zawsze lepiej niż świetnie :D

Musze jednakoż przyznać ze helixy są bardzo baaaardzo przyjemne niewielkie siły na barze ( bez bloczków) precyzyjna i płynna reakcja miękko sie prowadzą, łatwy w obsłudze sprytny stoperek, szybkość stabilność i bardzo dobra winda i hangtime jednym słowem bardzo fajnie mi sie pływało i miło byłem zaskoczony,odczucia odnoście sił precyzji i stabilności śmiem powiedzieć ze miałem nawet podobne jak na ozonie aczkolwiek ozona mam 13m a to były małe rozmiary wiec raczej nie można tego porównywać. :wink:

natomiast charakterystyka alliance 10 czy jak mu tam :wink: nie do końca mi podszeszła miał wyczuwalnie mniejszą moc mniejszą winde i twardsze lądowanie, co kto i do czego woli - jak dla mnie helix w małych rozmiarach - baardzo dobra maszyna

Pozdr dla całej ekipy z testów;-)

Spooky
Deska: ręczna robota...
Latawiec: dmuchany...
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post02 paź 2007, 11:11

>> mumin - dzięki ! wreszcie jakiś konkret . wkurzam sie jak cholera bo nie mogłem uczestniczyć w testach w tym terminie . od pewnego czasu przymierzam sie do kompletu Helix-ów ( także 9 m2 - moja waga b. podobna >85kg) i z uwagą śledzę wszystko co tu o nich napisano :shock:
mhmm myślę że lot próbny na 9m2 jest tym czego moje skołatane nerwy potrzebują obecnie najbardziej :twisted:

Spooky
Deska: ręczna robota...
Latawiec: dmuchany...
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post02 paź 2007, 11:17

rolnik pisze: Czytam te recenzje i mam wrazenie ze ktos robi sobie jaja

czy można prosić o jakieś rozwinięcie, bo mało rozgarnięty jestem :oops: i nie zrozumiałem . Jakieś szczególne przemyślenia / uwagi / krytyka po lotach na nowych Naish-ach :?:
dzieki from the mountain

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post02 paź 2007, 12:53

Czytajac te pochlebne opinie o heliksie nie chce sie wychylac .Mam wrazeni ze ja testowalem jakis wadliwy egzemplaz w elgounie - serio .12 helix to byl najgorszy kite na jakim do tej pory plywalem .Gorszy od linka ze stara uprzeza.Potworne sily na barze ,slaby ciag ,mulowaty .Moglem plywac do woli a oddalem kita po kilku halsach.13 edge przy tym to komfortowa rakieta.Ale tak jak pisze musialo byc cos nie tak z tym kitem.
Petter latal na tej samej 12 i jego wrazenia sa identyczne.Pozdro

Awatar użytkownika
mumin
Kontaktowanie:

Post02 paź 2007, 13:08

pływałem na 7 i 9 i złego słowa nie powiem - moze przez bar troche sporo tych linek przechodzi w porownaniu do ozona no ale cóż ideałów nie ma.
12 napewno jest wolniejsza ale nie testowałem - a do tego jak sie domyślam z bloczkami przy barze ( być może w takim układzie pływaliście ) jak w pewnych znanych kajtach na C który również posiadam - pływa sie noooo delikatnie mówiąc kiepsko.

testowałem latawce z ustawieniem 1:1 czyli bez bloczków.

maski
Latawiec: sligshot FUEL, RPM
Kontaktowanie:

Post02 paź 2007, 15:52

mumin pisze:....

natomiast charakterystyka alliance 10 czy jak mu tam :wink: nie do końca mi podszeszła miał wyczuwalnie mniejszą moc mniejszą winde i twardsze lądowanie,
Pozdr dla całej ekipy z testów;-)

alance, ktory byl na testach nie jest jeszczze wesja finalna :!:
zapiety mial bar wytrymowany od mojego torch'a , co nie do konca dzialalo tak jak powinno,
moze z helixem ktorego mial rolnik bylo podobnie, pierwsza oficjalna seria poszla do handlu w polowie wrzesnia

Wróć do „Recenzje & Opinie”