Buciki do deski

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
ZAK
Kontaktowanie:

Post01 sie 2004, 12:39

No na stronach jest tego sporo. Cena butów besta jest naprawdę niezła
Mi chodzi raczej o polskie sklepy( jeśli coś takiego ktoś sprowadza- ja nie widziałem). Takie buty kupuje się raczej na rozmiary i podobnie jak snowbordowe trzeba przymierzyć czy dobrze leżą??
Chyba, że jest inaczej. Nie wiem:wink: i dlatego pytam??

Pablo
Deska: Slingshot Dwarf Craft 3'6"
Latawiec: Slingshot SST 2017 6/8/10
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 62 razy
Kontaktowanie:

Post01 sie 2004, 12:50

Typowe buty do wakeboard'a możesz dostać w surf7 w Warszawie: http://www.surf7.pl/index.php?dzial=02&poz=10

Specjalne do kitesurfingu znajdziesz na stronie prolimitu: http://www.pro-limit.com/displayitem.php3?item_id=673 więc zapytaj w Vento ( www.vento.pl )

Dr Eutanator

Post01 sie 2004, 22:08

jakiś czas temu interesowałem się tym tematem i zamierzałem kupić taki zestawik u Besta. Tego rodzaju obuwie nie produkowane jest w rozmiarach jak buty, lecz coś jak ciuchy - czyli masz M, L, XL itp. Dolna część skonstruowana jest chyba podobnie jak zwykły, profilowany pad tyle że zainstalowany na płycie, a góra to z tego co ostatnio widzę to element sznurowany, czy zapinany na rzepy.

Podsumowując nie ma potrzeby dobierania butów tak jak w snowboardzie - ale najlepiej zapytać AdamaS, bo on pływa w wiązaniach, więc wie najwięcej

Awatar użytkownika
Adam S
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post02 sie 2004, 07:35

No to odpowiem sam, bez proszenia :)
Pływam w butach NSI rozmiar XL (numer buta w cywilu 43). Mogłyby być trochę mniejsze (na pewno L, może nawet M), ale nie miałem wyboru i tak też jest dobrze.
Jedna uwaga - odpadają wiązania, do których zakładania trzeba używać mydła, czy wazeliny (sic!) - czyli wszystkie cośtam-suction. Deskę trzeba czasmi zdjąć na wodzie (w celu postawienia leżącego latawca np). Takich suction już się potem na wodzie nie założy. No chyba, że macie w zwyczaju zabierać na wodę puszkę wazeliny. W moim przekonaniu odpadają również wiązane - bitwa ze sznurówkami na plaży przy szkwalistym wietrze i latawcem nad głową może się niemiło skończyć.

Wiązania do kajta są trochę bardziej pochylone do przodu - łatwiej się pływa switch.

Awatar użytkownika
ZAK
Kontaktowanie:

Post03 sie 2004, 17:40

Dzięki za info.
Z rozmiarówką właśnie to miałem na myśli, że to jest L, XL itd
Już bym kupił ale ta cena mnie zabiła. Trzeba troszkę uzbierać kaski na takie gadżety.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post04 sie 2004, 17:08

buty???
:))

Awatar użytkownika
Neykon
Deska: z OBI
Latawiec: ze Składnicy Harcerskiej
Dostał piwko: 1 raz

Post10 sie 2004, 13:21

Zak tak jak ci wspominalem, mozesz zastosowac patent z mountainbordow, ktory zapopiega wypadaniu stopy, wersja do KS wyglada tak

Obrazek
koszt okolo 200 zl

Awatar użytkownika
ZAK
Kontaktowanie:

Post10 sie 2004, 18:44

200zł :lol: dobre. Ciekawe, co masz na myśli (chyba komplet ze strapami)
Nie próbowałem tego, ale nie wydaje mi się to dobre. Nie wiem do końca, czemu to ma służyć?? Jak płynę na halsie to przecież stopy nie wypadają a przy kreksie i tak wypadną. Jeszcze wydaję mi się, że niezbyt dobrze jest takie uciskanie (chyba ścięgno Achillesa :) do końca nie wiem) jest zdrowe dla stopy??
Ja myślałem o butach, bo cała stopa jest usztywniona. Board offy mam jeszcze daleko przed sobą, :) więc buciki uważam za dobre rozwiązanie
Gira się nie skręci !! (a chyba mam do tego tendencje) przy kraksach tak łatwo nie spadnie ze stóp itd.

Awatar użytkownika
Adam S
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post10 sie 2004, 20:36

Temat sandałów nie jest tak do końca mountainboardowy - sam przez dużą częśc poprzedniego sezonu pływałem w takich właśnie kiteowych sandałach dakine. Świetne rozwiązanie na początki z kitem - wygoda jak w normalnych footstrapach, a deskę gubi się tylko po bardzo grubych kraksach. Achilles nie boli ani trochę.
Po pewnym czasie zaczyna takie rozwiązanie męczyć: łanfut, czy bordof nie do zrobienia, a pierdnięcia takiego jak w łejkowych kaloszach też nie ma.
Moim zdaniem super dla początkujących i hobbystów. Maniacy trików będą rozczarowani.

Awatar użytkownika
Neykon
Deska: z OBI
Latawiec: ze Składnicy Harcerskiej
Dostał piwko: 1 raz

Post11 sie 2004, 09:30

zak pisze:200zł :lol: dobre. Ciekawe, co masz na myśli (chyba komplet ze strapami)

200 zl to wartosc przyblizona, wynika z kilku skladowych:
- Maui Magic Kitesurf Heel Strap kosztuja okolo 15£ przy kursie 6,6zl to 99 zl
- koszty przesylki + koszt pobrania z gory mozna przyjac taka sama kwote

i tak otrzymujesz 200 zł.

Mozna zaoszczedzis okolo 100 (pobranie,przesylka) jesli masz znajomych w UK lub znajdziesz taki gadzet u Polskiego przedstawiciela Maui Magic.

Name: Sopot Surf Centre
Function: Importer
Country: Poland
Telephone: +48-585 51 71 11
Email: goli@win.com.pl

Pozdr Luk

Dr Eutanator

Post12 sie 2004, 20:52

za takie heel strapy (dół zdjęcia) Besta już po wszystkich opłatach wychodzi niecała stówka, czyli jak to u Besta - o 50% mniej

Obrazek

Wróć do „Forum Główne”