PULSE 2

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post09 gru 2007, 19:36

Dzisiaj udało nam się z Airmanem odpalić pulse 2 w wersji ostatecznej.
Rozmiary, które były w powietrzu to pulse 2 8m i pulse 2 10m, porównawczo wziąłem ze sobą pulse 2 8m proto, żeby móc zobaczyć co i jak poprawili, a co sp....
W dużej mierze z mojej winy nie udało nam się wcisnąć latawca do przetestowania na Jeziorsku w warunkach ekstremalnie zimnej wody i powietrza, a ponieważ śniegu nie ma - sprawdziliśmy tylko na lądzie jak to to lata. Tak więc nadal czekamy na prawdziwy test, a teraz napiszę kilka kolejnych spostrzeżeń.

Ogólnie o takich sprawach jak plecak, zestawy naprawcze to pisać nie będę bo to oczywiste i standardowe dla FS, więc nie ma się co rozpisywać. Liczyłem jednak, że może nowe kite'y będą dostarczane z jakimś wypaśnym plecakiem, ale pozostał tylko ten standardowy jak w zeszłorocznych modelach.
Bar również nie zmienił się w żaden sposób, co jak już pisałem - marketingowo wypada marnie - inna sprawa, że bar jest bardzo fajny a zmniejszenie chicken loopa bardzo mi odpowiada. Mogli za to poprawić te gumeczki do trzymania linek bo ja akurat jakoś nie mam do nich zaufania.
Olinowanie zmieniło się tak jak juz pisałem o prototypie - uzda jest krótsza, więc jest dużo mniejsze ryzyko poplątania, nie ma piątej linki, a ostateczne safety opiera się na FLS czyli lądowaniu na jednej z środkowej linek. Regulacja hard/soft steering jest płynna (bez supełków), a ewentualny tuning łatwy i szybki dzięki oznaczeniu wszystkich linek.

Konstrukcja czaszy została całkowicie przeprojektowana, przy czym dużo bardziej w środku niż na powierzchni.
Szycie jest takie jak w psycho3, nieco inne niż we wcześniejszych konstrucjach co wygląda solidniej i dokładniej.
Wewnątrz kite'a są przerobione przegrody, dodatkowo wzmocnione esowatymi paskami materiału.
Mocowanie linek jest też wzmocnione materiałem innego rodzaju - wygląda na mocniejsze, ale zobaczymy w rzeczywistości.
Zmieniono jet flapy, przez co ponoć kite jest stabilniejszy (rzeczywiście jest, ale nie wiem czy dzięki flapom)
Zmieniono wloty powietrza - są dłuższe, przez co powietrze wolniej ucieka, ale też wolniej wlatuje, no i przede wszystkim - woda wolniej/nie wpływa.
Zmieniono też otwory na tipach do odprowadzania wody i piasku z kite'a - jak już coś wpadnie to szybciej wypadnie ;)
No i nie wiem dlaczego, suwak jest odwrotnie i jest chyba krótszy ;) :think:

W powietrzu pulse 2 8 w porównaniu z pulse 2 8 proto jest dużo stabilniejszy. Poprawiono stabilność w szczególności tipów i krawędzi natarcia. Dzięki temu dużo lepiej skręca a moc jest przez to dużo bardziej "regularna". Kite wydaje się porównywalny w prędkości, ale... po chwili zauważyliśmy, że proto ma o 5cm krótszy bar czyli jednak poprawa stabilności nieco go zwolniła, stąd pewnie te 5cm. Inna sprawa, że to oznacza, że można go zapewne stuningować ;) :twisted: Zresztą jeżeli już o tuningu mowa to im bardziej w kierunku soft steering to kite ma mniej stabilne tipy, ale za to większą prędkość i kręci bardziej wokół tipa - tak więc co kto woli.
Kite bardzo przyjemnie reaguje na ruchy drążka - nie ma tego co kiedyś w komórkach, że nadajemy impuls, a kite dopiero po chwili reaguje. Reakcja jest prawie natychmiastowa co zapewne wynika ze wzmocnienia sztywności konstrukcji czaszy no i zmniejszeniu olinowania.
Usztywnienie czaszy wpływa też na stabilność całej konstrukcji w przypadku szkwałów (których było dzisiaj bardzo dużo) i nietypowych sytuacji - bardzo trudno kite'a zrzucić z nieba, w zenicie praktycznie jest to niemożliwe, na krawędzi okna - jest szansa, że kite straci nieco kształt ale tylko w wyjątkowych okolicznościach (tzn jak się ktoś uprze ;) )
Na krawędzi okna kite wreszcie dobrze reaguje, nawet gdy jest zdepowerowany.
No i jak już pisałem jest bardzo szybki i ma duży depower. OStateczna wersja ma zresztą moim zdaniem więcej mocy niż prototyp i wydaje mi się, że jest bardzej zbliżony do większych rozmiarów z minionego sezonu (czyli do pulse 10). POnieważ kite ma większy AR ma też dużo mniej mocy gdy jest zdepowerowany co może trochę przeszkadzać osobom, które oczekują bardziej wake'owego stylu, ale mnie bardzo to pasuje.

Pulse 2 10 to latawiec, który również zaskakująco (w porównaniu do pulse 1 a nawet do psycho 3 10) szybko reaguje i szybko kręci. Kręci zdecydowanie bardziej przez tipa, kręci ciasno, no i przyjemnie reaguje na ruchy drążka (chociaż chyba zdecydowanie lepiej inicjuje sie ruch "w dół" niż "w górę", ale to trzeba sprawdzić na wodzie lub na śniegu). Pulse 2 10 ma też więcej mocy niż pulse 1 10 i nie wiem (musiałbym porównać równolegle) czy nie więcej niż psycho3 10 a przynajmniej moc jest porównywalna. Dzięki temu wydaje mi się, że dla osób o wadze około 70-75kg będzie to największy latawiec na śnieg i ląd, a na wodę przy drugiej nieco większej desce też nie będzie potrzeby brać 12m latawki. Tak więc największy rozmiar tylko dla ciężkich osób ;) :thumbsup:
Pulse 2 10 jest w ogóle bardzo przyjemnym i ładnym latawcem, w którym czuć, ze ma duży potencjał, sporo mocy i ciągu w górę, a jednocześnie zachowuje lekkość i zwrotność. Może wreszcie latawiec, który będzie spełniał potrzeby większość riderów :?:

No i tyle co narazie mogę napisać - mam nadzieję, że airman wrzuci jakieś fotki, co by Wam pokazać jak to to wyglądało. Ja myślę, że to będą bardzo dobre latawki, praktycznie dla każdego, chyba że ktoś naprawdę szuka ekstremalnych doznań znanych ze speeda 2 lub psycho 3 (psycho 4 pewnie dopiero latem). Fajnie latają, wstają z ziemi bez stresu, odwraca się je banalnie, dobrze kręcą (szczególnie 8m) no i mają duży depower i dużo mocy. Szkoda, że nie wyrobili się z projektami baru i plecaka bo dużo osób na to zwraca uwagę. Jeżeli jednak ktoś szuka czegoś co dobrze lata, dobrze wygląda, a nie ma tylko dużo dodatków to myślę, że warto się zastanowić.

Awatar użytkownika
andrzej k
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post09 gru 2007, 21:18

witam a kiedy jakieś testy koło Lodzi

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post10 gru 2007, 01:16

Szkoda, że nie wyrobili się z projektami baru i plecaka

ale ze niby co .Bo ja zawsze cenilem sobie prostote plecaka flaja i jego niska wage.Co do baru jedynie oslonka linki depowera i kretlik mogly by byc...
no tak i ta wielka kula przy chickenie powinni to poprawic ale generalnie i tak bary sa sympatyczne.

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Kontaktowanie:

Post10 gru 2007, 08:49

ta kula przy chickenie to może zęby wybić

patron
Postawił piwka: 6 razy
Kontaktowanie:

Post10 gru 2007, 08:53

ale co proponujecie zamiast kulki? Materiałową rączkę,taką jak w Beście, która się składa i w razie potrzeby nie bedize można jej znaleźć?

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post10 gru 2007, 09:43

Może nie materiałową tylko bardziej sztywną, coś z miękkim plastikiem albo co... :think: Tak zeby trzymała swoją sztywność. Akurat kulka mi jakoś nie przeszkadza, chociaż lubi się pałętać i zaczepić w najmniej oczekiwanym momencie.
Bardziej by mi zależało na jeszcze lepszym dopracowaniu baru, poprawieniu trochę kwestii zapinania chickena po otwarciu i przemyślenia osłonki na linkę od leasha, która się cholernie szybko wyciera i wygląda jak sznurek od snopowiązałki ;)

Awatar użytkownika
zgred
Kontaktowanie:

Post10 gru 2007, 11:06

Składanie zrywki FSa na mrozie nie bedzie miłym doznaniem - już teraz jesienią wkurza mnie ten patent - fakt faktem, że dobrze działa ale skłądanie jest do dupy. Ozone teraz fajnie zrobił chickena.

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post10 gru 2007, 12:03

W speedzie jak dobrze pamiętam nie było jeszcze takiej dodatkowej białej linki, która ułatwia składanie. Ogólnie to mnie wkurza najbardziej bo strasznie trudno to zrobić, a w rękawiczkach jest to prawie niemożliwe. Inna sprawa, że założenie jest takie, że jak już musisz użyć zrywki to sytuacja jest ekstremalna, więc albo zwijasz się tam gdzie uruchomiłeś zrywkę, albo wpinasz na szybko (jest opisane w manualu) dopływasz do brzegu i ladujesz kite'a, a wtedy masz czas na wszystko.

Z drugiej strony nie chciałbym żeby FS zrobił takie potężne coś co jest w ozonie i wielu nowych latawcach. Nie wiem - może to tylko niepotrzebna obawa, ale juz widzę jak sobie wybijam zęby takim chickenem gdy coś sp... jadąc unhooked. Albo po wypięciu dostaję po łapach lub twarzy takim plastikiem .... :think: O nadepnięciu, upadku na to i innych nie wspomnę.

Awatar użytkownika
zgred
Kontaktowanie:

Post10 gru 2007, 13:01

mam ten biały sznureczek ale to i tak niewiele zmienia - tak jak piszesz złożenie tego w rękawiczkach graniczy z cudem.

MIałem to cos ozonowe w łapkach - nie wygląda to tak strasznie.

W FSie też jest plastik w tym całym dynksie ukrytym w piance - tam tez można to nadepnąć.

Na lądzie na MB to sie zrywam dużo częściej niż na śniegu czy wodzie(chociaż tu speeda jeszcze nie testowałem :| ) bo bardziej boli i wolę unikać starć kolano ziemia.

ale się jak zwykle offtop zrobił :)

czekamy na śnieg i mam nadzieję potestować to nowe cudo flysurferowe.

ps. Onzo gdześ Ty wypatrzył ze od czwartku śnieg? I gdzie ten śnieg?

Awatar użytkownika
kubat2
Kontaktowanie:

Post10 gru 2007, 13:11

W weather.icm.edu.pl podają od środy ochłodzenie i opady śniegu :D

airman
Deska: FLYBOARDS
Latawiec: FLYSURFER
Dostał piwko: 7 razy
Kontaktowanie:

Post10 gru 2007, 13:36

Wklejam zapowiedziane fotki z niedzieli.
Rzeczywiscie szkoda ze nie udalo nam sie dotrzec na Jeziorsko, bo chlopaki zdali mi relacje ze bylo swietne plywanie 15-18 wezlow :(

Na pierwszym planie PULSE2 8, na drugim Onzo.
Obrazek

Po dłuższym czasie zabawy z 8-ką postanowiliśmy przystawić objektyw aparatu bliżej latawca i uchwycic szczegóły o których Ozno pisał.

1. Wydłużone wloty powietrza
Obrazek

...szczelnie się zamykają...

Obrazek

2. Jet-Flapy - stabilizujace latawiec
Obrazek

3. Bezpieczniki uwalniające nadmiar powietrza przy mocnym uderzeniu oraz zmiany w szyciu latawca.
Obrazek

4. Szersze otwory wylotowe, pozwalające przyspieszyc drenaż wody

Obrazek

Po zapoznaniu się z 8-ką, z worka wyciągneliśmy piękną 10-tke.
Onzo potwierdził, że kolorystyka i grafika 2008 jest bezbłędna.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

airman
Deska: FLYBOARDS
Latawiec: FLYSURFER
Dostał piwko: 7 razy
Kontaktowanie:

Post25 sty 2008, 12:15

Do obejrzenia filmik z Pulse2 12 na śniegu
http://www.youtube.com/watch?v=H9NkqrhpAbk

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post25 sty 2008, 23:25

:shock: :shock: :shock:

Czy ten rider jest tak dobry, czy Pulse2 ma taki mega hang-time ???

patron
Postawił piwka: 6 razy
Kontaktowanie:

Post25 sty 2008, 23:27

czy może teren jest pochylony jednak :P

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post26 sty 2008, 10:16