essex kitesurf school uk

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
jajnik
Deska: Best Spark
Latawiec: Slingshot Rev 9m, 11m
Kontaktowanie:

Post29 gru 2007, 19:59

Witam i z góry przepraszam, jeśli umieszczam tego posta w złym miejscu :o
całkiem niedawno zaczęła się moja przygoda z kite :D , dzięki koledze Gumi$iowi :D :D :D i właśnie mam zamiar zrobić kurs IKO :arrow:
i stąd moje pytanie:
Ponieważ obecnie przebywam w UK i nie mam opcji na odwiedzenie jednej z tych sławnych szkół na półwyspie w PL w najbliższym czasie, znalazłem to:

http://www.essexkitesurfschool.co.uk/

Czy ktoś z was przebywający lub będący w przeszłości w UK miał okazję zrobić kurs lub też pływał na tamtejszym spocie (Southend) oraz jakie były wasze wrażenia :?:

Następna opcja to poczekanie do wakacji i wizyte w WAKE.PL czy cos podobnego jednakże nie wiem czy wytrzymam tyle czasu :?

Wielkie THX za odpowiedzi i Szczęśliwego Nowego Roku

Awatar użytkownika
brunotti.pl
Kontaktowanie:

Post29 gru 2007, 20:11

Witaj co do Wake.pl to maj-czerwiec szczerze polecam :D :D :D
co do UK napisz do mojego kumpla opływał on cale wybrzeże :wink:
bszarata@yahoo.co.uk
pozdrawiam 8)

Awatar użytkownika
jajnik
Kontaktowanie:

Post29 gru 2007, 22:51

Dzięki za odpowiedź :D i emaila :D na pewno sie skontaktuję

przeglądałem właśnie stronke tego klubu w Southend on Sea i prawde mówiąc nie zachęca ona swoją ofertą i tym co oferuje w stosunku do ceny...ale jak to mówia - sie pożyje...sie zobaczy ale spot podobno ciekawy tylko ubezpieczenie trzeba mieć...

...a co do WAKE.PL to marzy mi sie zawitać tam już w otwarcie szkoły - wg opisu Ziomka to chyba 20 kwiecień był :!: :lol: :lol: niestety wszystko zależy od mojego szefa czy dostanę urlop czy nie :? ...hahaaa jak dobrze pujdzie to do mnie dołączy (gościu 56 na karku ma a werwe jakby 21 i póki co twierdzi, że chce tego tez spróbować:lol: )

:arrow: nadal czekam na opinie innych użytkowników tego lub innych spotów w UK piszcie jeśli macie jakies cenne uwagi :mrgreen:

cyberdog1899

Post30 gru 2007, 10:42

...
Ostatnio zmieniony 13 mar 2012, 19:58 przez cyberdog1899, łącznie zmieniany 1 raz.

oskar48

Post30 gru 2007, 13:53

Szkolenie w UK mógłbyś rozpocząć nawet teraz. Wczoraj w HillHead widziałem instruktora z grupką adeptów. Dobra pianka i temperatura nie powinna stanowić żadnego problemu. W UK w tej chwili jest podobnie jak będzie w Polsce w kwietniu. Inna rzecz, że te szkółki kiepsko szkolą, więc jeśli masz szansę na jakieś 3 tyg. urlopu to polecałbym wyjazd do Polski w maju/czerwcu. Jeśli nie, to próbuj w UK, ale będziesz potrzebował sporo wytrwałości. Southend jest bardzo dobrym spotem na początek, przy niskim stanie wody oczywiście.

Awatar użytkownika
jajnik
Kontaktowanie:

Post30 gru 2007, 14:25

I właśnie o to sie martwiłem - czy zostane potraktowany jak kolejny chętny, który przyjdzie, zapłaci, pomoczy sie w wodzie i pujdzie nie ucząc się niczego :? czy też rzeczywiście będe w stanie cos z ta dechą i kite zrobic ciekawego.Według mojego obecnego rozeznania i po rozmowie z 3 osobami, które własnie tam ukończyły kurs IKO (uwierzcie mi nie była to pozytywna reklama) coraz bardziej mysle o zrobieniu kursu w Polsce :o
Najgorsze oczywiście pewnie będzie czekanie i próba zadowolenia sie frajdą z kite na polu z mtb...

Awatar użytkownika
jaqbinek
Kontaktowanie:

Post30 gru 2007, 20:42

... polecam przed przyjazdem i ustalaniem urlopu zobacz wczesniejsze prognozy wiatrowe .. :)
choc spelniac nie zawsze sie spelniaja ..ale .. dlugoterminowy wykres cisnienia nad zatoka powinien cos przyblizyc .. ;)

w UK jest o tyle dobrze ze wieje ;) a nad zatoka to roznie bywa ;(

Awatar użytkownika
jajnik
Kontaktowanie:

Post30 gru 2007, 21:08

Ta miejscowość Hillhead to "tylko" 686km odemnie :( (mieszkam koło J30-31 z M25) także troszku daleko... :arrow:

A co do prognoz pogody to używam www.windfinder.com i nawet sie sprawdza...sądząc po tym co sie za oknem dzieje :)

cyberdog1899

Post30 gru 2007, 22:06

Coś przesadziłeś z tym dystansem do Hillhead... Ale najbliższy spot to faktycznie Southend, a przy wiatrach północnych Whistable. Spróbuj szkółki o której piszesz, w końcu w Essex są twarde chłopaki, więc jest szansa, że przygotują Cię na najgorsze :) . Poza tym teraz są najlepsze wiatry, a niewielu chętnych do nauki ze względu na temperatury. Czyli możliwe, że wszystko przebiegnie sprawnie.

Awatar użytkownika
jajnik
Kontaktowanie:

Post30 gru 2007, 23:24

Tyle mi www.viamichelin.com pokazało :arrow:

Co do szkółki w Southend to wczoraj napisałem maila i oczekuje odpowiedzi na pare pytań dotyczących kursu jak i późniejszego członkowstwa - zobaczymy, co napiszą :arrow:

Ale za to mam nastepne pytanie, a mianowicie, czy również w Polsce jest uznawane ubezpieczenie BKSA :?: (na ich stronie napisali, że nie obowiązuje w USA/Kanadzie, ale jak to jest w rzeczywistości w PL)

cyberdog1899

Post31 gru 2007, 21:06

Polska nie jest ani w USA ani Kanadzie i niech tak już zostanie

Awatar użytkownika
jajnik
Kontaktowanie:

Post01 sty 2008, 10:15

Tyle to wiem z lekcji geografii i to w sumie nie jest odpowiedź na pytanie. :o

Chodzi mi o to jak wygląda rzeczywistość dotycząca ubezpieczeń od sportów takich jak kitesurfing i jego pochodne :?:

Szczęśliwego Nowego Roku i pomyślnych wiatrów8)

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post01 sty 2008, 21:39

To akurat najlepiej sprawdzisz w swojej polisie ubezpieczeniowej lub dzwoniac do swojego agenta...
"Rzeczywistosc" ubezpieczenia okreslona jest przez jego zakres.

Tomas
Postawił piwka: 1 raz

Post02 sty 2008, 13:42

Skontakutj się z Neil'em Godbold'em z Paracademy ( www.paracademy.co.uk ) powinien Ci pomóc w kwestii IKO/ITC.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post02 sty 2008, 14:43

jajnik pisze:...a co do WAKE.PL to marzy mi sie zawitać tam już w otwarcie szkoły - wg opisu Ziomka to chyba 20 kwiecień był :!: :lol: :lol:

co roku otwieramy baze nad Zatoką pod koniec kwietnia
czasem jest to bliżej połowy kwietnia - czasem bliżej weekendu majowego , czyli konca kwietnia

jest to zalezne wyłącznie od TEPMERATURY :idea:
ponieważ jesli jest dosc zimno - to szkolenia są bardzo utrudnione
tyle esli chodzi o kwiecien

jednak juz maj i czerwiec zazwyczaj są bardzo miłe temperaturowo
i zwykle są to najbardziej wietrzne a do tego słoneczne miesiące w sezonie letnim
+ mała jeszcze liczba kursantów i "turystów"
= najlepszy czas w roku :)

pozdro

Wróć do „Forum Główne”