- Szczególna uwaga na dzieci !!!
Czy wiecie, jak nazywa się najniebezpieczniejszy związek chemiczny nagminnie dodawany do naszego pożywienia,
a ktory przez naukowców zaliczany jest do silnych trucizn?
To aspartam, główny składnik powszechnie stosowanych slodzikow.
Aspartam odkryto przez przypadek w 1965 r. podczas poszukiwan leku na wrzody. Najpierw, od 1981 r. dodawano go do suchej zywnosci, bowiem slodzil, ale byl "dietetyczny", czyli nie tuczyl, jak cukier. No i byl tanszy, można go bylo wyprodukowac w fabryce w dowolnych ilosciach. Potem, od 1983 r. slodzono nim napoje gazowane - mimo, ze 5 grudnia 1974 r., po protestach naukowcow i lekarzy, amerykanski Urzad ds. Lekow i Zywnosci uchylil zgode (wydana kilka mies. wczesniej) na stosowanie tej substancji. Potem znow dopuszczono go do uzytku, gdy producenci przedstawili wyniki badan dowodzace, ze aspartam jest calkowicie bezpieczny.
Ale jak moze byc bezpieczny, skoro sklada sie z trzech... trucizn?
ZABOJCA OCZU
W sklad aspartamu wchodza trzy zwiazki: kwas asparaginowy, fenyloalanina i metanol. Najbardziej szkodliwy jest ten ostatni, gdyz rozklada sie w organizmie na kwas mrowkowy i formaldehyd - silnie toksyczna neurotoksyne.Czesto slyszymy, jak ludzie, ktorzy opili sie alkoholem metylowym, traca wzrok, a nawet umieraja.
Maksymalna bezpieczna dla nas dawka to 7,8 mg/dzien, a litr slodzonego aspartamem napoju zawiera ok. 56 mg metanolu! Co wiecej, organizm lepiej wchlania wolny metanol, a ten powstaje, gdy produkt spozywczy (np. galaretki slodzone aspartamem) podgrzewamy do temperatury wyzszej niz 30 stopni Celsjusza. Zdaniem naukowcow jedzenie aspartamu moze wywolac nastepujace schorzenia (lub zaostrzyc ich przebieg): nowotwory mozgu, SM, epilepsje, syndrom chronicznego zmeczenia, chorobe Alzheimera, zaniki pamieci, chloniaka, chorobe Parkinsona, cukrzyce, wady wrodzone u plodu. Faktem jest, ze aspartam odpowiedzialny jest za ponad 75% przypadkow zlego tolerowania dodatkow zywnosciowych, zglaszanych amerykanskiemu Urzedowi ds. Lekow i Zywnosci. Mowi sie o napadach epilepsji (zwlaszcza u pilotow, b. podatnych na zawroty glowy i ataki padaczki), a nawet o przypadkach smiertelnych. Owszem, tak krancowe reakcje sa rzadkie, zalezne od wrazliwosci organizmu, ale, niestety, nikt nie jest bezpieczny, doprawiajac sobie herbate czy kawe aspartamowym slodzikiem. Najczesciej wywoluje on bole i zawroty glowy, mdlosci, wysypki, tycie (tak!), bezsennosc, zaburzenia wzroku, rozdraznienie, palpitacje serca, klopoty ze sluchem, napady niepokoju, szum w uszach, zaburzenia pamieci i bole stawow.
SMIERC DLA KOMOREK
Nadmiar kwasu asparaginowego prowadzi do smierci pewnych neuronow w mozgu, gdyz powoduje naplyw wapnia do komorek. Dzieki temu powstaje mnostwo wolnych rodnikow zabijajacych te komorki. Substancji tej nie wolno zazywac kobietom w ciazy, ludziom starszym i dzieciom oraz przewlekle chorym – na cokolwiek, a zwlaszcza na cukrzyce, gdyz przyspieszaja rozwoj chorob zwiazanych z cukrzyca, np. zacmy. Podobne trujace wlasciwosci ma glutaminian sodu (jest niemal we wszystkich przyprawach, czy zupkach w torebkach).
Kolejny skladnik aspartamu - fenyloalanina. Jest aminokwasem, ktory także wystepuje w naszym mozgu. W wiekszych ilosciach jest ona jednak wyjatkowo szkodliwa - a nawet zabojcza - dla cierpiacych na fenyloketonurie.
U pozostalych osob (zwlaszcza, gdy zjadaja duzo slodzikow), powoduje zmniejszenie ilosci serotoniny w mozgu, co prowadzi np. do depresji. Znany jest przypadek Johna Cooka, ktory wypijal dziennie 6-8 dietetycznych napojow dziennie slodzonych aspartamem. Gdy poziom fenyloalaniny w jego krwi zaczal sie podnosic, nekaly go zaniki pamieci, bole glowy, raptowne wahania nastrojow - od euforii po wscieklosc. Jego mozg zostal uszkodzony. Gdy Cook odstawil napoje z aspartamem, jego stan wkrotce sie b. poprawil. Dr Luis J. Elsas, zeznajac przed Kongresem Stanow Zjednoczonych, stwierdzil, ze ten skladnik aspartamu moze koncentrowac sie w pewnych rejonach mozgu i jest szczegolnie niebezpieczny dla niemowlat i rozwijajacego sie plodu.
ZMOWA PRODUCENTOW
Jesli aspartam jest tak grozny dla zdrowia, dlaczego nie jest wycofany z handlu, dlaczego zostal w koncu dopuszczony przez amerykanski Urzad ds. Lekow i Zywnosci?
Juz w latach 70-tych udowodniono, ze wyniki badan wykonywane przez producentow slodzikow byly wielokrotnie falszowane, ale nadal nie ma zakazu. Mimo wielu artykulow w prasie naukowej, ksiazek napisanych przez niezaleznych naukowcow, przedstawiajacych wstrzasajace wyniki wlasnych badan, oraz istnienia niezbitych dowodow na zwiazek aspartamu z powstawaniem raka mozgu, cukrzycy, epilepsji, mimo sledztw prowadzonych przez Kongres - aspartam nadal jest dodawany niemal do wszystkiego. Czyzby kiedys swiat mial sie dowiedziec o najwiekszej aferze lapowkarskiej XX wieku?
CO JEST ZATRUTE ASPARTAMEM?
Multiwitaminy, guma do zucia bez cukru, rozpuszczalne kakao, leki, drinki, slodziki, napoje z herbata, polewy, jogurt, galaretki, napoje owocowe i mleczne, rozpuszczalna kawa i herbata, srodki przeczyszczajace, mrozone desery, napoje kawowe, mietowe, odswiezacze oddechu, platki.
Smacznego

