OZONE MANTA II

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
kubisztal
Kontaktowanie:

Post12 lut 2008, 15:03

Od 2 miesięcy jestem posiadaczem nowego latawca ze stajni OZONE – Manta II (12m), a więc drugiej generacji znanej wszystkim zapalencom maszyny Guillame Chastagnola aka Chasta.

Powiem szczerze, ze wybralem ten latawiec dosc niepewnie, jako zastepstwo dla nienajlepszego w tym roku Frenzy FX11. Tamten latawiec okazal sie nieporeczny i nieprzyjazny, a flyzone.pl umozliwil mi zamiane na Mante II. Zwazywszy na doswiadczenia z Manta 2007 troche balem sie tej zamiany (latawka z 2007 ma ogromna winde, nie odpuszcza specjalnie szkwalow, no i nie trzyma profilu, dlatego tez polecana jest tylko dla ekspertow i rowne wiatry – vide Chasta ;)

Po rozpakowaniu latawca (standardowy zestaw: szmata, bar z linkami, tasma kompresujaca, zestaw naprawczy i porządny plecak umozliwijacy przypiecie deski) i odpaleniu go niepokoj zniknal. Latawiec jest znakomity i wbrew temu co mowi OZONE (for the expert kiter) uważam ze MANTA II to latawiec bardzo uniwersalny, nadający się także dla początkujących riderow (nie od pierwszego dnia, ale po kilku godzinach na manetkach). Latawiec jest BARDZO SZYBKI (mowa tu o rozmiarze 12) w porównaniu z Manta 2007 i choćby frenziakami i innymi komórkami, stabilny (wchodzi w niego wiecej powietrza niż kiedys wiec lepiej trzyma profil, jest bardziej zaokrąglony niż plaski). W pelni kontrolowany (szczególnie po zawiązaniu węzłów osemkowych na linkach sterujących). Dosc duzy depower na barze i spory zakres dzieki tasmie trymera – jak dla mnie (95kg mięśni + sprzęt ;) na snow jazda od 8 do 22 knotow (wiecej nie miałem okazji spróbować). Ladnie trzyma profil przy wężykowaniu i osemkowaniu – także na krancach okna wiatrowego. Wykonanie wzorowe (jak zwykle z reszta w OZONACH). Bardzo wygodny bar, niewymagający zbyt duzo sily, szybko reagujący hamulec, także na damskie muskuly).

Wady? Naprawde niewiele:
Po pierwsze nowy chicken loop (megatron chyba na niego wołają) jest dziwadelkiem, przekombinowana zrywka (umożliwia jednak szybki reload) – 2 razy wypial się sam przy mocnym przyciągnięciu baru.
I po drugie – przy kiteloopach bywa ze linka sterująca (jest na niej petelka która naklada się na bar przy re-loadzie zrywki-grzybka) zaczepia się z bloczkiem na lince mocy (w MANTA II jest 1 linka mocy – rozgaleziajaca się na 2 przy samej czaszy latawki – taki igrek).
Wady jak najbardziej do wyeliminowania domowym sposobem (ja uzylem kawalka tasmy klejącej typu Makgajwer – Chasta podobno zrobil to samo )

Szczerze polecam KAZDEMU. Wydatek co prawda spory, ale w przeciwieństwie do pompowancow latawiec komorowy wytrzyma wiecej niż 1-2 sezony. Wczesniej latalem na FLEXIFOIL SABRE, PETER LYNN VENOM II, FRENZY 2006, 2007, ACCESS’ach, EVO i pewnie kilku innych jeszcze i MANTA jest zdecydowanie bezkonkurencyjna. To mój docelowy latawiec i zamierzam spędzić z nim lato, jesien i zime zycia . Daje ogromne możliwości zarówno we freeride jak i freestyle (w przeciwieństwie do innych komorek, ze względu na swoja szybkość umozliwia zarówno oldskulowy big-air jak i szybkie tricki na pełnym pałerze, czyt. newschool – to jednak niech potwierdza wymiatacze)

Wiecej informacji znajdziecie na stronie producenta: http://www.flyozone.com/snowkites/en/pr ... s/mantaii/ a kilka fot z tyliczanskich ferii na: http://www.landkiting.pl/forum/viewtopi ... 4249#14249.

Wiem, ze Manta II znalazla także kilku innych zadowolonych nabywcow w Polsce – ciekaw jestem jakie są Wasze spostrzeżenia…

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post12 lut 2008, 17:16

Zdecydowanie Manta II jest jednym z najlepszych latawców w tym sezonie. Jej stabilność jest naprawdę zaskakująca. Latawiec znosi spore skoki prędkości wiatru prawie zupełnie nie gubiąc swojego kształtu, może lekko troszkę sie "pompuje", ale nie ma to żadnego wpływu na odczucia na barze. Różnica między 12 a 10 w mocy jest spora, jednak szybkością latawce juz tak bardzo sie nie różnią.
Co do nowych czikenlupów to moim zdaniem zrywka nie jest przekombinowana zupełnie. Jedynie wymaga małej modyfikacji. Wystarczy założyć sztywniejszą/twardszą gumkę zamiast fabrycznej i nie powinno być już takich problemów o jakich pisze przedmówca. Rzeczywiście zdarzało się że podczas ciasnego kręcenia kiteloopów szczególnie wjeżdżając pod górę, przypadkowe wypięcie. Większość chłopaków z Czech (Mushow) ma chickenloopy pozaklejane powertapem. Chasta nie ma żadnej taśmy. Ma oryginalnego fabrycznego chickena. W jednym z ostatnich filmików jedynie do Manty II używa zeszłorocznego baru ze starym systemem bezpieczeństwa.
Manta II w porównaniu do Frenzy FX jest szybsza i znaczniej ciaśniej skręca. Latawce swoim przeznaczenie tak jakby troszkę zamieniły się miejscami w porównaniu do tego co było w zeszłym roku. Frenzy moim zdaniem jest latawcem do jeżdżenia zimowego wakestyle stabilniejszym po wypięciu i ma większa moc.
Wracając do Manty jest ona idealnym połączeniem mocy z szybkością skrętu (choć można ją lekko zwiększyć) i jak dla mnie mega komfortowym latawcem w każdych warunkach, czy do lotów, czy do freeride'u czy to do freestyle'u.

Awatar użytkownika
kubisztal
Kontaktowanie:

Post12 lut 2008, 21:18

enozo z flyzone.pl smiga od dluzszego czasu na 15 - jak dla mnie krowa wielkiej mocy :) swietna do lotow ze stoków

no ale tylko kilka razy probowalem, wiec moze niech sam sie wypowie

enozo
Kontaktowanie:

Post13 lut 2008, 13:21

Dokładnie tak jak piszą koledzy wyżej. Do wrzesnia 2007 r. latałem głw. na Frenzy, potem przesiadłem się na Manta 12.0 a od początku 2008 r. latam na MantaII 15.0. Szybkość Manta II 15.0 w kręceniu lupów, zakrętach mogę porównać do Frenzy06 12.0. Naprawdę chłopaki się postarali. Jedyny dla mnie mankament to właśnie to że podczas lupowania latawcem przy wyciąganiu się pod górkę może dojść do opisanego w poprzednich postach zaczepienia. Dodam też że zdarzyło mi się to jakieś 4 razy podczas 3 dni latania, w słabo wiatrową pogodę. Co do zrywki przy chicken'ie wypięła mi się od początku jak mam latawiec 2 razy i to dlatego że podczas przekazywania latawca w powietrzu drugiej osobie złapałem za zrywkę :roll: OCZYWIŚCIE NIE NALEŻY PRZEKAZYWAĆ LATAWCA W POWIETRZU :!:
Co do szybkości. Po kilku godzinach latania na 15.0 wziąłem od Kuby 12.0...szatan nie latawiec...miałem wrażenie, że lata szybko jak 5 metrówka.
Ostatni raz latałem w sobotę, wiało jakieś 7-10knt, dawało radę wciągnąć moje 90kg mięśni na górę, rozpędzić w dół i całkiem nieźle skoczyć.

Dla mnie jest to najlepsza komóreczka OZONE na jakiej latałem.

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post13 lut 2008, 14:12

[img]Szybkość%20Manta%20II%2015.0%20w%20kręceniu%20lupów,[/img]
to zaskakujace ze taki rozmiar wogole kreci loopy toc to paralotnia nie latawiec :wink:

airman
Deska: FLYBOARDS
Latawiec: FLYSURFER
Dostał piwko: 7 razy
Kontaktowanie:

Post13 lut 2008, 18:40

Jak dla mnie 12-tka Manta II zdecydowanie za wolna :twisted:
15-tki nie testowalem, więc się nie wypowiadam.

toomaj
Kontaktowanie:

Post13 lut 2008, 22:44

cos sprzeczne wypowiedzi :twisted: ---> trzeba by contest komorek zrobic jakich hehe a tak serio to slyszalem od oxy'ego o tych loopach (w locie) enoza niestety nie dane bylo mi ogladac. Ale skoro 15 kreci loopy to 12 powinna byc na prawde szybka, mam nadzieje ze w ten weekend przetestuje :)

btw szarpie mnie cos lewy bark jakby mi ktos kijem golfowym zajechal ---------->idzie zima :lol: -------> bedzie snowkite :idea:

Smokie
Kontaktowanie:

Post13 lut 2008, 23:27

airman pisze:Jak dla mnie 12-tka Manta II zdecydowanie za wolna :twisted:

to co SPEED to chyba zupełnie nie skręca ?? :lol: :lol: (taki żarcik nie mogłem się powstrzymać )

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post14 lut 2008, 08:29

Smokie pisze:

to co SPEED to chyba zupełnie nie skręca ?? :lol: :lol: (taki żarcik nie mogłem się powstrzymać )

speed1 owszem - sam widziałeś w chrcynnie że może robić za stunt kite'a ale już modowany speed1 lata o wiele szybciej a speed2 jeszcze szybciej

z drugiej strony porównując AR speed 5,9 a manta (?) podejrzewam ze mniej jak psycho3 a ten kręci chyba szybciej :twisted:

enozo
Kontaktowanie:

Post14 lut 2008, 09:22

A do jakiego latawca porównujesz :?: 8m psycho 3 :lol:
pozdrowienia

Smokie
Kontaktowanie:

Post14 lut 2008, 11:18

zgred pisze:już modowany speed1 lata o wiele szybciej a speed2 jeszcze szybciej

Stjuninguje jeśli chcesz tak Mante, że będzie zakręcała w miejscu. Mówie o rozmiarze 15. Tylko po co? hehehehe

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post14 lut 2008, 11:22

Smokie pisze:
zgred pisze:już modowany speed1 lata o wiele szybciej a speed2 jeszcze szybciej

Stjuninguje jeśli chcesz tak Mante, że będzie zakręcała w miejscu. Mówie o rozmiarze 15. Tylko po co? hehehehe

Ale mój speed zakręca w miejscu a nawet czasami punkt obrotu ma bliżej środka niż tipa :)

zresztą co tu porównywac kite z 2008 do kite'a z 2005

wypadało by przystawić puls'a2 do manty bo to rocznikowo to samo

Smokie
Kontaktowanie:

Post14 lut 2008, 11:26

Pewnie że tak :) przecież napisałem że to żart :wink: Pulsy są rzeczywiście super szybkie, nawet nie wiem czy nie za szybkie :)

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post14 lut 2008, 18:10

taka debata o wyższości....

się weźmie i się przetestuje... Tylko nie wiem gdzie i kiedy bo warunków trzeba by poszukać ;) Problem z tym skąd wziąć bezstronną osobę dobrze orientującą się w temacie ;)

Awatar użytkownika
Regis
Deska: CrazyFly Raptor 135x41
Latawiec: Peter Lynn Fury v3 10
Postawił piwka: 7 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post14 lut 2008, 20:57

enozo pisze:A do jakiego latawca porównujesz :?: 8m psycho 3 :lol:
pozdrowienia

Phantom... kazdy rozmiar.

Wróć do „Recenzje & Opinie”