OZONE 2008 - SPORT II , TRYLOGY PART I

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post22 lut 2008, 22:47

...więc po raz kolejny nie "zczimałem" ciśnienia [ jak mawiają koledzy ze Śląska] ,urwałem sie z firmy i wraz z Pedrem pojechaliśmy na pobliski zbiornik w " swojskich" post- industrialnych klimatach testować nowego Ozone;a SPORT II . :lol:

Obrazek

.... , szpryca lodowatej [ 2C] :shock: wody na twarzy , .pierwsze ślizgi i już wiem ,że będzie dobrze ,żadnej adaptacji wszystko mi pasuje , wszystko na swoim miejscu , czuję sie tak jakbym już wcześniej na nim pływał! :wink:

..jeździłem na wielu modelach SLE różnych firm, wiec mam porównanie i powiadam Wam :

..latawiec jest naprawdę niewiarygodnie dobry : :!: :idea: :lol:

- doskonale zbalansowany , nie za szybki nie za wolny,

- idealnie dobrane siły na barze [jeśli oczekujesz "siłowni", srogo sie zawiedziesz] :wink:

-wzorowe "czucie" pozycji kite;a[ to miłe jeśli intuicyjnie czujesz gdzie w danym momencie jest latawiec i nagle wszystkie tricki udaje Ci się wykonać w "punkt" , złapać idealny timing] :)

-praca depowera absolutnie liniowa [ żadnego szarpania , czy nagłej utraty MOCY, wszystko kulturalnie "bez napinania łydek" ] a zakres zdaje się nie mieć końca .... :arrow:
[przypuszczam ,że np 11m obsłużyłby mi od 14kt do ponad 30kt :shock: - dzis w szkwałach było do ok 25kt i nawet nie ruszyłem tasmy depowera :lol:

-kite mega stabilny , zupełnie bez tendencji do backstall;a [przepadania kite;a ] - celowo skróciłem tylne linki na max żeby to sprowokować [ świetna sprawa do wszystkich tricków unhook gdyż po wypięciu kite nie ma wcale ochoty do przepadania "na tył"] :idea:

-kiteloopy kręci ciasno , z MOCĄ która nie przeraża i nie wyrywa z bamboszków [jeśli nie zrobisz ewidentnego błedu ] :roll:

- waterstart :tu chłopcy Ozonowcy naprawdę się poprawili , jest dokładnie tak jak obiecują w reklamie : po prostu przekręcasz bar w jedna strone i latawiec startuje bez sprzeciwu [ wykonałem dwie próby przy "kucajacym"już wietrze , obie bez deski i za każdym razem byłem zdziwiony łatwością z jaką to następuje ,żadnego kombinowania, starania się i napinania] - dla mnie "malina"

- bar 2008 to zupełnie inna bajka od tego z 2007 [ całkiem nowy chickenloop o wdziecznej nazwie megatron ze świetnie dzialającym systemem bezpieczeństwa, nowa okładzina, miękkie końcówki baru to komfort przy HP i KL ,zmieniona sztywniejsza taśma trymera, możliwość podpięcia leasha w kilku miejscach np do linki mocy zamocowanej przelotowo - to bezpieczne leash;owanie w warunkach np 30/40 kt :think:

plecak - nie będę sie tu specjalnie rozwodził , bo co tu pisać o PLECAKU :roll: , ale jest on super starannie wykonany z kodury ,ma paski do przypięcia deski , kieszonki na zamek , pas kompresyjny , wewnętrzny ,integralny pokrowiec na bar , dodatkowy techniczny pokrowiec na kite z przewiewnego materiału, woreczek na piasek do przyciśnięcia kite;a na plaży i wiele innych przydatnych "bajerów" :wink:

.. sprawdzałem SPORT;a II szukając zalet i wad :!: ,zalety już znacie , a wady ...cóż , jeśli się do nich "dokopię" na gwarantuję na 100%,że o nich napiszę :!:

Pływałem na różnych latawcach , ale opisuję i polecam te dobre i bardzo dobre :arrow:

..spytacie, a co z tymi nieudanymi :?: ;odpowiem , niech się poprawią :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

mazar
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 7 razy

Post22 lut 2008, 23:58

jeżeli chodzi o wady ... to jest pewnie jedyna - kosmiczna cena :?

Sebastian Kite.pl
Deska: Różnie
Latawiec: Różnie
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post23 lut 2008, 07:43

Guru, a jak krawedz natarcia? Nie za "szczupla", nie lamliwa taka jakas :?:

Sorry za brak polskich liter.

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post23 lut 2008, 18:18

:hand:
Ostatnio zmieniony 25 lut 2008, 10:07 przez rolnik, łącznie zmieniany 1 raz.

GURU 10.5
Kontaktowanie:

Post24 lut 2008, 21:45

Von Belka pisze:Guru, a jak krawedz natarcia? Nie za "szczupla", nie lamliwa taka jakas :?:

Sorry za brak polskich liter.

też sie nad tym zastanawiałem jak pierwszy raz zobaczyłem jak cienkie są tuby :roll: , ale pierwsze pływanie dało odpowiedź : wszystko ok :lol: .. krawędź natarcia jest podparta w wielu punktach ,co zapewnia SPORTOWI trzymanie ksztaltu i latawiec jest stabilny do bólu :!: :lol: , oczywiscie producent zaleca pompowac na twardo , nie na "miętko" :naughty:

.. ale nie musisz mi wierzyć *święty przecież nie jestem :wink: , wypróbuj Sport;a i przekonaj się sam przy najbliższej okazji :arrow: :hand:

GURU 10.5
Kontaktowanie:

Post26 lut 2008, 16:23

aaaaaaa, przypomniało mi się jeszcze jedno:

SPORT;owi II znacznie bliżej w odczuciach , zachowaniu , reakcjach do klasycznego C-shape niż do Bow[ SPORT II ma bardzo bezpośrednie sterowanie i nie ma tej charakterystycznej "zamółki" w skręcie , kiteloopach i ogólnie w reakcji jak wiele klasycznych konstrukcji Bow]- dopiero teraz dotarło do mnie dlaczego tak bardzo niektórzy upierali się ,że INSTINCTY to jednak hybrydy ]

.. i jeszcze jedno :

- zapomniałem o skokach :doh: :

.. technika skoku bardzo łatwa [ zacinasz latawiec do zenitu lub min. dalej ,ściągasz bar i leeeeecisz :roll: ], skoki [ jesli tego chcesz] wysokie i długie , lądowania miękkie i komfortowe [ jesli czegoś po drodze ewidentnie nie spieprzysz :doh: ]

..SPORT II nie jest latwcem trudnym technicznie , wręcz przeciwnie :!: jego zadaniem jest nie przeszkadzać riderowi w wykonywaniu tricków :wink: , poprzez swoją stabilność ,bezpośrednią reakcję, ogólną przyjazność i poczucie bezpieczeństwa udaje się to znakomicie :lol:

PS:
jak ktoś lubi MEGA WYSOKIE SKOKI a będzie miał okazję przetestować nowego EDGE;a II ,to polecam , ta seria INSTINCTÓW jest niesamowita :shock: , ostatnio polatałem na "majówce" 23 lutego ,na 11m EDGE 2007 i jestem pod ogromnym wrażeniem[ dawno tak właściwosci latawca mnie nie zaskoczyły - :shock: potężna winda to mało powiedziane :wink: poza tym ten latawiec nie lata , on szybuje jak paralotnia :lol:

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post26 lut 2008, 17:50

Widzisz Marek a tyle się męczyłeś :lol: Taki tam żarcik 8)

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post28 lut 2008, 13:00

GURU 10.5 pisze: 11m EDGE 2007...ten latawiec nie lata , on szybuje jak paralotnia :lol:

czyli podobnie jak model Edge 2007
za co własnie go lubiłem

jednak miał on też te wadę
której nie kryłem zarówno teraz (po sezonie)
jak i wtedy (w trakcie :wink: )
że był meeegaaa wolny i zmulony oraz niestety ciężki na barze
(tzn: sporo siły trzeba było wkładać by skierować go np na przeciwny hals, czy podczas skoku)

liczę na to , że wąskie tuby i reszta zmian
wpłynęły korzystnie i zmieniły nieco te powyższe cechy.

:?:

pozdro

Awatar użytkownika
rolnik

Post28 lut 2008, 14:12

że był meeegaaa wolny i zmulony oraz niestety ciężki na barze

:shock: tak glupio wychodzi ale moje odczucia zawsze sa sprzeczne.
Nie znam lzejszego latawca na barze od ozona .Na 13 edge swobodnie kreci sie kiteloopy hook !i mozna to robic bardzo wysoko .Jesli porownujesz z 9 to faktycznie jest wolniejszy to oczywiste ale w moim odczuciu sily na barze wcale nie sa wiele wieksze.
Moze zle cie zrozumialem chodzi o plywanie i skoki hook czy unhook
:think:

GURU 10.5
Kontaktowanie:

Post28 lut 2008, 17:43

Ziomek. pisze:

liczę na to , że wąskie tuby i reszta zmian
wpłynęły korzystnie i zmieniły nieco te powyższe cechy.

pozdro

.. patrzac na zmianę jaka dokonała się w SPORT 2007 I SPORT II 2008 , na zasadzie analogii EDGE 2008 powinien być sporo szybszy i mieć nieco mniejsze siły na barze , tak właśnie zmienił się SPORT II .[ jak dla mnie, doskonały,super wszechstronny sprzęt]

PS: pływałem na EDGE 2007 11m i w porównaniu z kolei do SPORT II 2008 , EDGE 07 jest rzeczywiście SPORO wolniejszy i mniej skrętny , ale to przecież latawce o innym charakterze i przeznaczeniu- więc jest tu zasada coś za coś, poza tym różni je jeszcze coś: rok pracy projektanta z "wykształeniem aerodynamicznym" - to spec w tej branży, więc finalnie liczę na to ,że "EDEK" II 2008 na skutek dość radykalnych zmian w konstrukcji wszyskich INSTINCTÓW będzie faktycznie szybszy , lżejszy na barze, bez charakterystycznego " luzu na kierownicy" nie tracąc jednoczesnie nic ze swojego OGROMNEGO POTENCJAŁU SKOKÓW.
:shock: :shock: :lol:

Awatar użytkownika
swistak
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post28 lut 2008, 20:02

witam
na razie powiem krotko- edge II rowniez zostaly przyspieszone(nie tlyko wedlug mnie), czy bardzo, to trudno mi powiedziec bo nie plywalem na nich zbyt dlugo
pozdrawiam

GURU 10.5
Kontaktowanie:

Post28 lut 2008, 21:40

..dla dociekliwych kilka filmików prezentujacych możliwości i zastosowanie INSTINCT;ów 2008 : LIGHT II , SPORT II, EDGE II , a także prezentację nowego systemu bezpieczeństwa zastosowanego we wszystkich OZONE;ach:

http://www.flyozone.com/kitesurf/en/news/headlines/7379

. a tu jak to się robi , nawet jak się "posiało" deseczkę :wink: ]

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

..odbezpieczenie zrywki :arrow:

Obrazek

Obrazek

.. podpięcie leasha HP

Obrazek

Obrazek

Obrazek

.. zaokrąglone końcówki baru , wyłożone od wewnatrz miekka pianką

Obrazek

..wewnetrzny worek; -dodatkowo chroni kite;a i może być przydatny pakujac kilka latawców do quivera , oszczędzamy kilogramy na plecackach, które zostają w domu

Obrazek

..One-pump we wszystkich INSTINCT;ach 2008

Obrazek

.. wesja full wypas :lol: od lewej: plecak, kitek własciwy :wink: ,ściśniety pasem kompresyjnym, pokrowiec techniczny , komplet naprawczy, bar z HP leashem, pompka z manometrem

Obrazek[img]

..INSTINCT SPORT II dostępny jest w poszerzonej rozmiarówce : 5 , 7 , 9 , 11 , 13 ,15m

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post01 mar 2008, 01:18

rolnik pisze:..Na 13 edge swobodnie kreci sie kiteloopy ...

..faktycznie sie nie rozumiemy :?

pozdro

GURU 10.5
Kontaktowanie:

Post01 mar 2008, 11:56

Ziomek. pisze:
rolnik pisze:..Na 13 edge swobodnie kreci sie kiteloopy ...

..faktycznie sie nie rozumiemy :?

pozdro

spokój, panowie ,spokój :wink: :wink:

uporządkujmy trochę :arrow:

1. do kręcenia kiteloopów dedykowany jest SPORT :!: na EDGE oczywiście także sie da , ale są one o trochę większym promieniu i trzeba sie do tego więcej przyłożyć[wymagają nieco więcej siły]

2. EDGE 13stka 2007 nie jest "miszczem" kiteloopów i demonem szybkości [ i tu chyba wszyscy sie zgodzimy , nawet Ty, Rolniku :wink: ], ale już 11stka i 9tka jest jak najbardziej do zaakceptowania :lol:

3.zmiany 2008: [ zmniejszenie średnicy tuby gł. i żeber, ksztalt tipów itp, itd ] powinny bezpośrednio przełożyć się na to ,że EDGE 08 stanie się szybszy , skrętniejszy i z mniejszymi siłami na barze][ dokładnie to stalo się ze SPORT,em 08 w stosunku do SPORT;a 07]

.. i otrzymamy przyjazny kitek jednoczesnie zorientowany na MEGA OSIĄGI :arrow: taką mam nadzieję :think:, jakoś na dniach zjadą do magazynu nowe" EDKI " , więc jak tylko uda mi się je dopaść to napiszę, czy te przypuszczenia sie potwierdziły :roll:

:beer: :wave:

Awatar użytkownika
rolnik

Post02 mar 2008, 11:52

Wszystko bylo wzgledne czyli do dolnego zakresu tego latawca (jak 18m c-shape , zdecydowanie lepszy niz waroo 13m ,12 m crosbow ,12m sofix ,12m helix,12mrebel i 12mlink)na tych latawcach mialem okazje polatac i porownujac je stwierdzam ze 13 edge jest najlzejszy na barze i szybki.
Z zalozenia to latawiec do plywania hook i o tym pisalem.
EDGE 13stka 2007 nie jest "miszczem" kiteloopów i demonem szybkości [ i tu chyba wszyscy sie zgodzimy , nawet Ty, Rolniku Wink ], ale już 11stka i 9tka jest jak najbardziej do zaakceptowania Laughing

Pewnie ze sie zgodze .Ziomek chyba juz to pisal ze sa to oldskulowe kity do wysokich i dlugich lotow na ktorych DA sie co nie co zrobic. Na 9 edge tez nie plywa sie komfortowo unhook i kiteloopy nie sa wypasem ale do tego stworzony jest sport. :shifty:

Wróć do „Recenzje & Opinie”