Turcja - Bodrum. Czy jest tam jakiś spot ?

Miejscówki Kitesurfingowe
Adamek DG
Kontaktowanie:

Post27 mar 2008, 07:34

Witam.
Wybieram się w sierpniu do Bodrum i zastanawiam się czy brać latawce ?
Czy ktoś tam był i czy są tam jakieś miejscówki do pływania?

Awatar użytkownika
robinm
Deska: Nobile, North
Latawiec: Nemesis, Bandit
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post27 mar 2008, 19:46

Byłem 2 razy ostatnio we wrześniu 2007. Na 2 tygodnie pływania z 9-10dni głównie na 13m.
W jakim hotelu mieszkasz? Bo pływanko jest tylko na jednej plaży i raczej dla zaawansowanych. Chyba że kupisz kurs to wtedy masz asekurację z motorówki.
Namiary na spot http://www.fenerwindsurf.com/
prowadzi fajny Francuz i jego dziwna żona. Paru instruktorów niezły jest Bora. Spot zdominowany przez WS i naszych rosyjskich przyjaciół.
W spocie jak wieje Meltemi+termika to jest odpych i trzeba podejść na dziką plaże za cypel za latarnią 5 minut z Hotelu TanselBeach. Lepszym jest Hotel Armonia choć w necie ma gorsze zdjęcia.
Ogólnie fajnie miejsce na rodzinne wakacje ALL INCL. na kita takie sobie, brak płytkiej wody i wąska plaża.

Adamek DG
Kontaktowanie:

Post19 kwie 2008, 10:24

Dzięki za info.
Ja wybieram się do Bitez, czyli kawałek od tego spotu więc chyba będę musiał przemieszczać się dolmuszami.

czezz
Postawił piwka: 20 razy
Dostał piwko: 3 razy

Post01 lip 2009, 18:02

Hej robinm,
rozważam właśnie wyjazd do Bodrum.
Piszesz, że spot jest raczej dla początkujących.
Ja dziś dzwoniłem i dowiedziałem się, że obok (200m) jest jakiś mały spot z płytką wodą dla początkujących. Coś wiesz na ten temat ?

Pytam bo moje umiejętności są jescze słabiutkie:
udaje mi się czasem wystartować z wody i kawałek popłynąć.
Na Helu poprostu sobie podchodze jak mnie wywieje.
Tu usłyszałem to samo - nie ma rescue, ale można wykupić lekjcje - ok 1200 PLN - 8h.

Nie chce już lekcji - chce sam próbować.
Powiedz czy w takim razie warto żebym tam jechał ?

Btw.
Laska w telefonie mówiła że w lipcu wieje ok 14 - 20 węzłów (pewnie kłamała) - co ty na to ?

Nomercy
Deska: Parapet z OBI
Latawiec: TESCO Bag
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post01 lip 2009, 18:56

ja rozwazamTurcje albo Zakynthos w lipcu, wiec moze sie spotkamy ....

Awatar użytkownika
robinm
Deska: Nobile, North
Latawiec: Nemesis, Bandit
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post02 lip 2009, 10:08

czezz pisze:Hej robinm,
rozważam właśnie wyjazd do Bodrum.
Piszesz, że spot jest raczej dla początkujących.
Ja dziś dzwoniłem i dowiedziałem się, że obok (200m) jest jakiś mały spot z płytką wodą dla początkujących. Coś wiesz na ten temat ?

Jak pisałem wcześniej za latarnią jest kawałek dzikiej plaży z zatoczką, plaża wąska piaszczysta (dł chyba z 300m), w zatoczce woda po pas przez jakieś 50m od brzegu. Wiatr jest z prawej sideshore (czasem lekki off). Spot jest raczej dla ludzi, którzy potrafią wrócic w to samo miejsce ! Chyba, że dogadasz się z asekuracją.

czezz pisze:Laska w telefonie mówiła że w lipcu wieje ok 14 - 20 węzłów (pewnie kłamała) - co ty na to ?
:!:
W lipcu wieje często meltemi (czasami non stop dzień i noc) i wtedy spokojnie może wiac 16-30 węzłow. Jak nie ma meltemi to jest termika od 10-16 węzłów (lekki odpych). Także "laska" nie kłamala, choc spot np. na północy Rodos wydaje mi się dużo ciekawszy pomimo kamienistych plaż.

Nomercy
Kontaktowanie:

Post12 lip 2010, 17:33

w tym roku padło na Bodrum.
Jutro wyjeżdżam, jak wrócę to coś skrobnę.

prognozy na windguru bardzo optymistyczne :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

ok 30 knts codziennie :clap: :clap: :clap:

Nomercy
Kontaktowanie:

Post20 lip 2010, 14:59

No i wróciłem 8) 8) 8) 8) 8)

prognozy były bardzo optymistyczne, ale na tym sie skończyło :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Wyniki z Windguru, spokojnie można było podzielić na pól :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Jeśli chodzi o spot Fener Beach :arrow: :arrow: plaza nad otwartym morzem, jakieś 200 metrów - przeznaczona dla kiterów :shock: :shock: :shock: płytka woda do 30-40 metrów od brzegu tak do klaty (173cm wzrostu).
Prawie nie było przyboju, wiec to jakiś plus dla średnio pływających :idea: :idea:

Mialem wiatr W i WWN, tak wiec side-shore z lekkim on-shore. wiało strasznie nierówno :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Zdarzało się, ze jakieś 700-800 metrów od brzegu, latawiec nie miał siły ciągnąć (pływam na Dosach 8 i 12) także trzeba było czekać na podmuchy :shock: :shock: :shock: :shock: , albo spływać kilkaset metrów i próbować lądować miedzy parasolami, których jak grzybów po deszczu - wiec rosyjska ruletka :twisted: :twisted: :twisted:

Żeby wracać w to samo miejsce, musiałem czasem halsować się jakieś 1,5km od brzegu :shock: :shock: :shock: :shock:

Kolejny minus - mieszkałem w Bitez - jakieś 20km od spotu, podroż minibusem to godzina , godzina piętnaście w jedna stronę, wiec po 2 razach, po prostu odechciało mi się tam jeździć :? :? :?
W samym Bodrum nie ma szans na pływanie :naughty: :naughty: :naughty:
Po pierwsze - osłonięte od wiatru zatoki
Po drugie - zatłoczone plaże
Po trzecie - max zaparkowanych jachtów, żaglówek, motorówek i czego tam jeszcze :twisted: :twisted: :twisted:

Śmiało mogę powiedzieć, ze ta cześć Turcji jest bardzo cienka, jeśli chodzi o kiteboarding i ABSOLUTNIE ODRADZAM WYJAZDY NA NAUKĘ W TO MIEJSCE

Jak ktos jedzie wypoczac z rodzinka, albo poimprezowac ze znajomymi , jest OK :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: , ale tylko tyle :idea: :idea: :idea:

Awatar użytkownika
kolo
Deska: nobile, North (wave)
Latawiec: Cabrinha SB5-10m

Post13 sie 2010, 10:30

Witam, w połowie września jadę do Hotel Bodrum Princess Deluxe Resort & SPA ex, na fotkach jest to Hotel w zatoce, choć można popływać na windsurfingu. Czy ktoś wie czy warto brać latawiec??

Awatar użytkownika
toyo69
Kontaktowanie:

Post18 sie 2010, 23:20

Jeśli nie zabierzesz sprzętu to napewno da się coś wypożyczyć w http://www.fenerwindsurf.com/home.html

Wróć do „Spoty”