szkoła/kurs

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
bigfoot gt
Latawiec: czerwony
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post07 maja 2008, 22:16

daniel pisze:Widze,ze niezle namieszałem z tym kursem,
ok jestem ze Szczecina ale czesto jestem na p.helskim i pamietam ze ta widziałem najwiecej szkółek,jezeli jest jakas w okolicy Sczecina tp prosze o podpowiedz!

http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?t=13548

napisz do chłopaków :)

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post07 maja 2008, 22:26

Oczywiście uważam że ćwiczenia z kite komorowym dwulinkowym, tzw.trenażerem SĄ przydatne, pomagają kursantowi zrozumieć zasady fizyki w oknie wiatrowym, sterowanie kite, zdecydowanie są też najbezpieczniejsze dla kursanta.

Natomiast...W IKO Instructor's Manual, w części zatytułowanej IKO TRAINING PROGRAM, dla umiejętności na poziomie A1, cytuję

"competence - fly a small kite ( inflatable, stunt kite, foil...) on the window edge..."

Również jeden z examinerów IKO goszczących ostatnio w Polsce, wyraził opinię - w wolnym przekładzie - iż owszem, kiedyś preferował stosowanie trenażerów, teraz natomiast praktycznie ich nie używa. Jako powód wymienił - brak "realizmu" ćwiczenia ( kursant inaczej wyobraża sobie naukę kite niż latanie 1m trenerem po plaży przez 1h ), brak systemu depower w latawcu, trudność w wyjaśnieniu techniki water relaunch. Jako preferowane metody szkolenia przedstawił - sterowanie małym latawcem pompowanym, lub w warunkach silnego wiatru sterowanie kite na b.krótkich linkach...

Tak więc nie martwiłbym się o "zasiadających za biurkami" IKO :wink:

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post08 maja 2008, 00:14

Rohu pisze:a ja polecam szkolke ziomka....

fajna atmosfera

spoko instruktorzy (jak sie kadra znaczaco nie zmienila :roll:)

..nie zmieniła się prawie wcale, kilku dobrych instruktorów tylko doszło :)

pozdro

Wróć do „Pierwsze Kroki”