Ceny sprzetu z USA - na przykladzie BEST KITEBOARING USA

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post22 maja 2008, 12:08

cześć :)

piszę w odpowiedzi na wiele postów
opowiadających niesprawdzone historie o zakupach bezpośrednio z USA

opowiedziach głównie osób, które nigdy nie kupiły nowego kajta z USA :idea:

zapraszam do wypowiedzenie sie w dyskusji
popartego KONKRETNYMI PRZYKLADAMI
= DOKLADNYM WYLICZENIEM CEN I OPŁAT poniesionych
podczas legalnych zakupów...

Karalio napisał:
po 4 latach liczba kupujacych wzrosla napewno a ceny albo spadly minimalnie albo wzrosly.

o tych czterech latach to piszesz z wlasnego doswiadczenia
czy "tak Ci sie wydaje"

bo z tego co JA pamietam
i mam nawet jesczsze gdzies cenniki np North z 2002 roku
to kite w srednim rozmiarze za komplet kosztowały detalicznie ponad 6 tys
a Gaastra miała kosmosy i po 8 tys

dla przykładu BEST który nigdy drogi nie był
staniał od zeszłego sezonu o około 1000 pln na KAJCIE
to około 25 % - MAŁO

TRZYMAJMY SIĘ FAKTÓW

co do cen BESTa , którego wielu tak podaje jako przykład:
bo "tani jest " ..na stronie USA

czy ktoś z Was kupił BESTa 2008 prosto z USA?
prosiłbym o fakty i WYLICZENIA na forum

podajecie ceny w dolarach, pomijając VATy i CŁO
celowo piszę VAT-Y ponieważ jeśłi kupujecie z USA w dolarach
płacicie VAT 2 RAZY

cena w dolarach po przeliczniku faktycznie jest sporo niższa od ceny w Euro
dlacego?
-bo nie awiera VATu
spróbujcie kupić przez bestkiteboarding.com w dolarach
sprawdzcie sami
uda WAm sie - tyle że a "shipping" (przesyłkę) dziwnym trafem wyjdzie Wam ...ponad 300 USD wiecej
..to jest wlasnie VAT (pierwszy)

i jest to wyraźnie napisane na stronei BESTa - ceny w dolarach NIE ZAWIERAJĄ VATu

jeśli sprzęt przychodzi do Polski
w urzedzie celnym naliczają CŁO i ..VAT po raz drugi

więc prosiłbym osoby, które "słyszały" że nowy sprzęt z USA jest siedem razy tańszy niż w PL
ale tego nie sprawdziły osobiście = nie kupiły w ten sposób
by umiarkowanie wypowiadały się na forum..

pozdrawiam i zapraszam do dalszej rzeczowej dyskusji
popartej faktami

ps:

napiszcie też dlaczego auta w USA są 2-3 razy tańsze niż w Polsce
i nie oskarżajcie o to dystrybutorów

Awatar użytkownika
sasiad
Deska: SU2
Latawiec: Bananas 7 i 12m2
Dostał piwko: 2 razy

Post22 maja 2008, 12:36

Cześć,
Z tego co się orientuję, to VAT płaci sie tylko jeden od całości tzn cena towaru+koszt przesyłki+cło.
Shipping to shipping, dla mnie oznacza wysyłkę, i z tego co wiem, to kwota ta zawiera, ale ten "ich" podatek (czyli max 9% - stan NY). Dodatkowo, można poprosić przedającego o wystawienie dokumentu TAX FREE (jeśli takie wystawia) powołując się na fakt płacenia podatku w swoim kraju.

Chyba coś Ci się pomieszało, chyba że bierzesz pod uwagę VAT amerykański i Polski (max 9% i 22% PL)

Kite niegdy nie kupowałem za granicą, także mogę się mylić. Będę wdzięczny za wyjaśnienie.

Pozdrawiam

p.s. Może mógłbyś podać jakiś konkretny przykład? celem lepszego zrozumienia sprawy.

adam

Post22 maja 2008, 12:44

Osobiście nie mam doświadczenia z kupowaniem sprzętu kite w USA, ale kupowałem trochę elektroniki przez internet, a następnie przywoził mi to ktoś znajomy. Jeśli chodzi o ten pierwszy VAT o którym napisałeś, to przynajmniej ze 2 lata temu istniał przepis który mówił, że jak wysyłałeś kupiony towar poza stan w którym kupowałeś (akurat osoba która mi przywoziła mieszkała w innym stanie) to VAT'u sklep nie doliczał, a Ty miałeś obowiązek zapłacić VAT w stanie docelowym. Czyli w praktyce można było go nie płacić.

Co do cen, to oczywiście jest tak jak Ziomek napisał, ceny są bardzo atrakcyjne, pod warunkiem, że nie wysyłasz tego bezpośrednio do Polski, ponieważ właśnie ten VAt i cło są wysokie. Miałem ostatnio sygnały, że celnicy w Polsce potrafią wrzucać nawet 150 pl cła na towary kosztujące w USA 30$, więc co będzie jak wyślesz latawiec za 1000 czy 1500$.

Awatar użytkownika
sasiad

Post22 maja 2008, 12:49

adam pisze:(...)przynajmniej ze 2 lata temu istniał przepis który mówił, że jak wysyłałeś kupiony towar poza stan w którym kupowałeś (akurat osoba która mi przywoziła mieszkała w innym stanie) to VAT'u sklep nie doliczał, a Ty miałeś obowiązek zapłacić VAT w stanie docelowym. (..)

O to mi właśnie chodzi. Podatku nie płaci się wszędzie i za każdym razem, tylko albo w miejscu sprzedaży, albo w miejscu "docelowym" towaru. No chyba że panowie z bestkitebording nie wystawią dokumentu TAX FREE (w co wątpię).

A czy cła nie nalicza się od wartośi towaru ???? Bo coś nie chce mi się wierzyć w tą sytuację z 30$ i 150 PLN cła, nawet jeśli jest przykładową.

Awatar użytkownika
sander
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post22 maja 2008, 13:13

W USA nie ma VAT-u jest tylko stanowy Sales Tax (i to nie we wszystkich stanach), na Florydzie wynosi on 6%, ale jeżeli towar jest sprzedawany poza stan to już tego podatku sprzedawca nie dolicza do ceny.
A czy ten VAT o którym mowa na stronie Besta nie wynika czasem z tego że kajty są wysyłane nie z USA a z magazynu w Hiszpanii (pamiętam że kiedyś Best miał taki magazyn w planach), w takim przypadku nie płaciłoby się już w Polsce VAT-u, wydaje mi się to jedynym logicznym wytłumaczeniem doliczanego przez Besta VAT-u.

adam

Post22 maja 2008, 14:01

sasiad pisze: A czy cła nie nalicza się od wartośi towaru ???? Bo coś nie chce mi się wierzyć w tą sytuację z 30$ i 150 PLN cła, nawet jeśli jest przykładową.

Ponieważ to nie dotyczyło mnie, więc nie mogę potwierdzić na 100 %, tak czy siak widać, że cała raczej podczas wysyłki nie ma szans uniknąć.

Awatar użytkownika
romi

Post22 maja 2008, 15:04

sasiad pisze:
A czy cła nie nalicza się od wartośi towaru ???? Bo coś nie chce mi się wierzyć w tą sytuację z 30$ i 150 PLN cła, nawet jeśli jest przykładową.

Jesli celnicy zobaczyli metkę i na niej inna cena niż deklarowana to pewno tak robią, ale pewności nie mam bo to zahacza o przemyt. :cry:

A teraz co do tematu:
-silnego złotego mamy za granicą a zwłaszcza w usa dlatego się opłaca sprowadzać kit'a indywidualnie i mieć nadzieje że jakoś to będzie
-sprzedawcy na pólwyspie nie mają takich możliwości :naughty: bo dostają sprzęt od importera danej firmy na teren polski(może to oni są pazerni)
-rynek kit'a rozwija się i jest okazją do osiągnięcia dodatkowego zysku

Jak wejdą konkurenci, marże powinny spadać, dlatego Ci co sprowadzili latawce o połowę tańsze powinni się zastanowić nad stworzeniem z tego biznesu :think: :clap: .
Jak nie chcą to niech podają namiary na firmę która w ciągu 7-miu dni dostarcza towar i fakturę. :wink:
Ostatnio zmieniony 22 maja 2008, 16:17 przez romi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post22 maja 2008, 16:07

:lol:

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post22 maja 2008, 17:34

romi pisze:
sasiad pisze:

Jesli celnicy zobaczyli metkę i na niej inna cena niż deklarowana to pewno tak robią, ale pewności nie mam bo to zahacza o przemyt. :cry:

chyba tylko w takim wypadku, bo ja zamawialem z usa ksiazki w cenach wlasnie okolo 30$ i cła nigdy nie musialem placic

Awatar użytkownika
sasiad

Post22 maja 2008, 17:44

Cubano pisze:system tax free nie działa w usa, to europejski wynalazek,

Może nie nazywa się konkretnie Tax Free, ale napewno jest. Jak byłem 2 lata temu to takie coś wydawali.

Cło płaci się od wartości deklarowanej. Jak ktoś kombinuje i zaniża wartość kupowanych rzeczy, to pewnie jeszcze karę zapłaci. Nie mówimy jednak o "przemycie" czy zaniżanych wartościach.
Jeśli kupowalibyśmy latawiec, i chcieli go legalnie sprowadzić, to płacimy normalne cło, które wyliczna ejest na podstawie wartości sprzętu.

Czy ktoś wie jak wygląda sprawa (wielkości) cła na tego typu produkty? Jakie byłoby ono na sprzęt o wartości 1000$ ?

Awatar użytkownika
Szuwar
Kontaktowanie:

Post22 maja 2008, 19:27

do 30$ nie trzeba płacić cła ;)

a gdyby te kity były wysyłane z hiszpanii to nie płaciło by się vat ani cła w polsce, bo jesteśmy w UE

Awatar użytkownika
romi

Post22 maja 2008, 19:49

Koledzy pewnie to jest tak :think: :
jak mam jeden latawiec sprowadzić ze US to zapłacę za niego +-2.000zł
ale, kiedy muszę to zrobić na początku roku, albo jeszcze wcześniej i do tego muszę mnie więcej określić ilość w setkach!!! :?: :roll: dać przedpłate w walucie obcej i po aktualnym kursie, to jest troszeczkę inaczej.
Z jednej strony to jest drogo, ale pacząc z innej to czy ja wiem... :think: :snooty:
Jeśli trend na US się utrzyma, następne kit'y powinny być tańsze :lol: :jump: :clap:

Przesyłka z USA
http://www.eony.pl/wysylka.html

Wracając do meritum sprawy, to Ziomek ma rację KONKRETY nie na jednym lecz na 10/30 szt.
Ja w styczniu sprowadziłem 2 szt.w jednym nie było pompki (nie nowe lecz jak igła szeleszczące itd..). Na liście przewozowym gościu napisał że to używany podarunek i tak jest tanio!!! :wink: :lol:

Panowie jak macie jakąś linię na tanie kit'y to śmiało na PW (jestem zainteresowany) :wink: :lol:

rako
Kontaktowanie:

Post22 maja 2008, 19:59

Przyklad lekko z innej bajki ale wlasny i w sumie poniekad, lekko naciagajac, powiazany z tematem.
Wakeboard Liquid Force Substance z wiazaniami Sphynx - nowka nie smigana;)

$255.99 - kupno w sklepie internetowym w CA
$65 - wysylka do polskiej firmy przewozowej w NY
$112 - wysylka z NY pod drzwi do Wrocka w tydzien
------
$432.99 x ~2.25 = ~980zł - cena całosci
L599 x ~4.5 = 2700zł - RRP w EU na przykladzie UK
(W Polsce LF podal mi cene podajze 2300zl ale i tak nie mieli dostepnosci)
------
Pierwszy slizg na cable - bezcenne :wink:

Wszystko robione legalnie z rachunkami i prawdziwa wartoscia zadeklarowana. Zero vatu i zero cła mimo ze paczka przeszla przez UC. :shock: Myslalem ze fart ale kilka miesiecy pozniej robilem to samo z kaskiem Burtona Hi-Fi i sytuacja sie powtorzyla.

Z kajtami nie jest az tak rozowo, ale to wszystko zalezy od konkretnego przypadku. Trzeba troche kombinowac, do czego w PL mamy ponoc smykalke, i na pewno uda sie cos zwojowac :wink: Nie ma reguly ze wszystko kupisz x procent taniej. Ja np kupowalem ten sprzet po sezonie (wrzesnien/pazdziernik) na wyprzedazach.

Wg mnie kajty sa akurat w zbizonych cenach na calym swiecie i z USA max 10-20% mozna przyciac przy odrobinie fantazji i farta z UC. Pytanie tylko czy wtedy jest to warte zachodu? Przy obecnych kursach ja raczej szukalbym w UK gdzie nie trzeba martwic sie o cla i vaty i inne bzdury, a na rynku jest masa sprzetu zarowno nowego jak i mniej lub bardziej uzywanego np. Rev 7m z drugiej reki ale praktycznie nie uzywany L450 x 4.3 = 1935zl. Taniej niz u wendzla, pedzla, ziomka, poziomka i wszystkich innych razem wzietych - no disrespect :wink:
Sam kupilem kompletnego, niemal nowego Sporta 7m za 350 papierkow z krolowa, a 11m byl od tej samej osoby za 400F ale takiego akurat nie potrzebowalem. W tym samym czasie na KF.PL ktos krzyczal za swojego uzywanego 2900zl (11m)
Generalnie osobiscie nie jestem zwolennikiem kupowania nowych kajtow i chyba nigdy nim nie zostane chyba ze ceny beda takie jak np bananasow (brawo za ten ruch :!:) , a rowniez jak i moje umiejetnosci oraz wymagania beda musialy byc duzo wieksze.

adam

Post22 maja 2008, 20:12

Przesyłka z USA
http://www.eony.pl/wysylka.html
W oparciu o linki z tej strony dokopałem się do informacji, że cło na sprzęt do sportów wodnych wynosi 2.7 %, następnie do tego naliczają 22% VAT.

Awatar użytkownika
romi

Post22 maja 2008, 20:20

[quote="rako"]
.... kupilem kompletnego, niemal nowego ....

Niemal robi dużą różnicę :wink: Miałeś farta że "niemal" nie był przetarty na tubie,linkach itd.
Gdy kupujesz nowe to masz gwarancję jakości na dany towar, i to już kosztuje. Możemy się zastanawiać czy lepiej mieć gwarancje polską czy nie daj licho z USA bo to daleko i koszty :wink:
Co do reszty to mam podobne zdanie, nie do :wink: :clap: końca nowe.....
Ten rysuneczek to twoje maleństwo zimuś z wrocka. :wink:

Wróć do „Forum Główne”