Sprzedam Latawke Loop'a Spitfire 16m

Latawce | Baza zaginionego sprzętu <- NAPRAWIONA! BEZ SPAMU!
SteelBones
Kontaktowanie:

Post20 paź 2004, 15:34

Tegoroczny (2004), dwa razy na wodzie. 0 uszkodzeń i śladów exploatacji. W komplecie bar, linki, pompa. 1600pln
dozo
G

Gość

Post21 paź 2004, 12:51

poszukuję pierwszego latawca, 16 m2. Warto go kupić?
Marek

Gość

Post21 paź 2004, 12:53

Co masz na myśli pierwszego? Pierwsze loop'y które wychodziły?

SteelBones
Kontaktowanie:

Post21 paź 2004, 12:55

Pierwszego? Od pierwszego właściciela? Czy pierwszego loop'a z produkcji w ich historii?

Awatar użytkownika
swistak
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post21 paź 2004, 18:22

podpowiem ze prawdobodobnie chodzi o pierwszy latawiec-nauka, poczatki ale moge sie mylic: ) na latawcu plywalem bardzo malo ale jest to stosunkowo szybki latawiec i nie wiem czy to jest idealny sprzet do samych pocztkow(jesli dobrze cie rozumiem). ale niech jeszcze ktos sie wypowie

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post21 paź 2004, 18:29

Szybki :shock: :oops:

SteelBones
Kontaktowanie:

Post21 paź 2004, 18:39

Jeśli autor pytania potwierdzi, że właśnie o to chodzi to odpowiem, że to był/jest właśnie mój pierwszy latawiec. Tzn wcześniej pływałem na identycznym - pożyczonym. I na nim się uczyłem. Nie mogę porównać do innych, bo jestem za cieniutki jeszcze i generalnie różnic nie mogę wyczuć. Mogę powiedzieć jedynie, że bar jest nietrafiony i tu jest najpoważniejsze wyzwanie przed producentem.

Ja postawiłem na niego, bo uznałem że pierwszy latawnik nie może być tzw high-end. Założyłem, że będę nim częściej rąbał o wodę i śnieg itd...
Nie zdążyłem go nawet sprawdzić bo tak się złożyło, że już mam kolejny, zaoceaniczny.

Co do trudności w nauczeniu się na nim... Hmmm.... Ja się nauczyłem, latam i pewnie jeszcze by to potrwało.

Reasumując: można się na nim uczyć. Jeżeli chodzi o stosunek cena vs jakość, to chyba bez wątpienia jest to jego podstawowy atut.

inne szczegóły na gygy: 1451236

Awatar użytkownika
Mareck
Kontaktowanie:

Post22 paź 2004, 10:14

Potwierdzam, chodziło mi o pierwszy latawiec w sensie "mój pierwszy latawiec" :)

Przy okazji mam jeszcze 2 pytania:
1. Czy któryś z tych modeli nie nadaje sie ewidentnie do nauki i początkującego pływania? Modele które najczęściej spotykam w sprzedaży (forum, allegro, ebay)

Naish R5 / X2 / AR / Aero / Boxer / Vegas
North Toro / Rhino
Gastra GXR

2. Poszukuję latawca - budżet ok. 1600zł (deska w późniejszym terminie) więc jeśli kupię samo skrzydło bez linek i baru to na jaki dodatkowy koszt się nastawić.

Jeśli ktoś ma coś takiego do sprzedania to też proszę o oferty.

Pozdrawiam, Marek

SteelBones
Kontaktowanie:

Post22 paź 2004, 10:53

Mareck,
Ad.1
Żeby Ci ułatwić, polecam uważne przeglądanie forum, w szczególności wątków o sprzęcie, następnie dostępne czasopisma w PL i artykuły o testach sprzętu. To pozwoli Ci podjąć decyzję, czego szukać, a czego unikać na początek. A wtedy wpasujesz w to swój budżet.
Ad.2.
Po wtóre, jeśli zapytasz tu kogokolwiek o to "kto ma coś dobrego za 1600 do sprzedania" to otrzymasz tyle odpowiedzi ile jest oferentów sprzedaży. I ja się do nich zaliczę. "Bo mój jest przecież najlepszy".

Zelecam wnikliwe przestudiowanie sugestii z Ad.1 - mimo wszystko.

Osobiście nie będę sugerował konkretnego modelu ale licz się z jednym; mianowicie za tą kasę to albo używany (i to mocno) zagraniczny tzw markowy, albo nówka sztuka polski. Wspierajmy Polski przemysł, Polską gospodarkę!!! :)

G

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post22 paź 2004, 11:20

SteelBones pisze:Osobiście nie będę sugerował konkretnego modelu ale licz się z jednym; mianowicie za tą kasę to albo używany (i to mocno) zagraniczny tzw markowy, albo nówka sztuka polski. Wspierajmy Polski przemysł, Polską gospodarkę!!! :)

G

No rzeczywiście - w ten sposób niczego nie sugerujesz ;)

SteelBones
Kontaktowanie:

Post22 paź 2004, 11:33

No oczywiście, huehue! W końcu to mój wątek! A co, wolno mi :)
Ale nie zasugerowałem konkretnego modelu jak zauważysz:)
I nie pisałem: kup mój, kup mój!

Awatar użytkownika
Mareck
Kontaktowanie:

Post22 paź 2004, 12:11

SteelBones pisze:Ad.1
Żeby Ci ułatwić, polecam uważne przeglądanie forum, w szczególności wątków o sprzęcie, następnie dostępne czasopisma w PL i artykuły o testach sprzętu. To pozwoli Ci podjąć decyzję, czego szukać, a czego unikać na początek. A wtedy wpasujesz w to swój budżet.
G

Wiedziałem że w końcu wyniknie ta kwestia! Otóż jestem po wnikliwej lekturze całego archiwum, tesów, gazet, stron producentów i wycieczkach po szkółkach i plażach na Helu gdzie oglądałem i pytałem...
I co? Dokladnie nic!
Bo co chwile można przeczytać rozbieżne opinie, oskarżenia że nowinki firmy x to tylko zamiana gadżetów i kolorów itp.

Jeśli chodzi np. o szybkość to ostatnio ktoś (kto się zna) powiedział mi że "Przecież 16m2 będzie i tak wolne dlatego, że jest duże więc może być szybkie."

Osobiście nie będę sugerował konkretnego modelu ale licz się z jednym; mianowicie za tą kasę to albo używany (i to mocno) zagraniczny tzw markowy

Wydaje mi się, że na ebay.de można za 400 już coś ładnego kupić.

Pozdrawiam, Marek

SteelBones
Kontaktowanie:

Post22 paź 2004, 12:40

Marek,
Bo to jest kwestia osobistego wyczucia tematu. Nie można na 100% zawierzyć kolesiowi, który pisze: mój jest gici i najlepszy bo jest zaje-wyje-wykur-fajny-bisty i niezły i inne są do dupy.
Ale jak ktoś pisze: trudny do okiełznania dla początkującego ze względu na max ciąg, i niestabilne zachowanie przy zrywych powiewkach itede itepe - to już coś oznacza.
Ja swoje dotychczasowe wybory raczej dokonywałem po wnikliwych analizach wszelakich źrodeł. Głownie mówię o sprzecie SnowB.
Zaglądałem na producenckie strony i opisy sprzętów. Który dla kogo itd. Nawet wysyłałem maile z konkretnymi zapytaniami do producentów. Następnie zaglądałem na tzw strony reviews, gdzie były opinie niezależne. Głównie strony zachodnie, zaoceaniczne.
No i kupiłem najlepsze za stosunkowo niewiele.

W kajcie sugerowałem się podobnie. A ponieważ nie miałem jeszcze wyrobionego zdania jak chcę pływać; czy po emerycku, czy raczej FS więc żeby nie przeholować z kasą zdecydowałem się na coś alternatywnego. I na tym etapie jestem podwójnie zadowolony:
I - bo się nauczyłem i frajdę mi to sprawia
II- bo nie wydałem za dużo kasy

Wnoski: czytaj i pytaj dalej ile wlezie, nie czekaj na złotą radę wójka-dobra-rada bo ile tu nauczycieli tyle znajdziesz rad, następnie sam oceń i dokonaj właściwego wyboru.

Adios!

Awatar użytkownika
Mareck
Kontaktowanie:

Post22 paź 2004, 17:56

Więc wracając do tematu:
Mareck pisze:Czy któryś z tych modeli nie nadaje sie ewidentnie do nauki i początkującego pływania? Modele które najczęściej spotykam w sprzedaży (forum, allegro, ebay)

North Toro / Rhino
Gastra GXR

Albo ktoś może je ocenić subiektywnie w dowolnej skali.

Pozdro

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post26 paź 2004, 02:03

Mareck pisze:Więc wracając do tematu:
Mareck pisze:Czy któryś z tych modeli nie nadaje sie ewidentnie do nauki i początkującego pływania? Modele które najczęściej spotykam w sprzedaży (forum, allegro, ebay)

North Toro / Rhino
Gastra GXR

Albo ktoś może je ocenić subiektywnie w dowolnej skali.

Pozdro

Witka!!
SUBIEKTYWNIE W DOWOLNEJ SKALI:
1. VEGAS nie jest NAISHem , choć też na eN - JEST NORTHem:)
ale nie czepiam się: podobnie jak BUSTER nie jest BOXERem :))
pierwszy to NORTH drugi NAISH
oba BARDZO DOBRE DO NAUKI
Ja nie handluję żadnym - ale na maxa polecam do nauki VEGASa i BOXERa - okiełznasz je bardzo szybko i łatwo i bedziesz miał sporą pociechęna jakieś 2? sezony później..tak myślę
..no a GXR Gaastrę ..odpuść sobie:)) ..chwilowo:)

rada: wybieraj kite ze średnim lub dość małym AR (Aspect Ratio, w skrucie: stosunek długości do szerokości latawca, średni = około 4 do 5 )
pozdro:)

Wróć do „Latawce / Kite'y”