Ostrzenie

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
razor

Post11 cze 2008, 10:16

BraCuru pisze:Czy ktos wogole ma praktyke w jezdzeniu na jednym strapie jak potrzebuje sie wywindowac lub szybko odpalic?
Oczywiscie mysle o tylnej nodze postawionej pomiedzy strapami.
Z mojego doswiadczenia moge napisac, ze bardzo to pomaga w slabowiatrowych warunkach.

a to jakiś bardziej popularny manewr? jak nie zapomnę, to spróbuję to przetestować. z tego co piszesz, ma pomóc płynąć przy słabym wietrze?

Awatar użytkownika
Red
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post11 cze 2008, 20:52

BraCuru pisze:Podczas ostatniego plywania przypomnialem sobie o tym watku i skupilem sie na praktycznym ostrzeniu. Wszystko co napisalem - podtrzymuje i jedynie dodam, ze automatycznie przekrecam przednia stope o jakies 15-20% (palce do przodu deski, pieta do tylu).
Takie ulozenie stopy powoduje naturalny skret tulowia i barkow w strone jazdy z jednoczesnym wiekszym podgieciem tylnej nogi (w efekcie tylna noga mniej obciaza deske). Dlatego majac taka pozycje nie ma mowy o zmeczeniu np po 15min.

Dzisiaj przypomniałem sobie o twojej wskazówce żeby odchylić się bardziej na tył deski, i faktycznie wbrew pozorom przez tak ułożoną sylwetkę przednia noga jest bardziej dociążona, co z kolei poprawia prowadzenie deski.
Dwie godziny super pływania i żadnego zmęczenia.
Za tą wskazówkę należy ci się duży browar.
Dzięki .

Awatar użytkownika
bitter
Kontaktowanie:

Post11 cze 2008, 21:33

Hmm a ja się nadal męczę .. będziecie musieli mi pokazać osobiście

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post12 cze 2008, 08:11

PaKi pisze:Ale pomiędzy strapami jest przecież rączka :x :wink:

Cale szczescie ze jest raczka :!: W ten sposob unikniesz smarowania srodka deski Sex Waxem.
Stopa idealnie wchodzi miedzy tylny pad a raczke i masz piekne trzymanie deski. Poza tym jest to idealne miejsce do ustawienia stopy. Jesli ustawisz ja blizej przedniego pada tracisz wowczas balans i deska wyslizguje ci sie na wiatr.
Dlatego jesli ktos nie ma raczki to koniecznie musi posmarowac srodek deski woskiem (szczegolnie jak plywa na bosaka).

Szczerze polecam ta technike bo robi roznice szczegolnie przy wprowadzeniu deski w slizg w slabym wietrze.
Po opanowaniu tej techniki mozna pobawic sie w triku typu: przedni strap -stopa, tylny - reka a tylna noga - nad glowa.... To tylko tak dla zabawy :D

Jako ciekawostke napisze, ze w WS odwieczny problemem bylo odpalenie deski przy slabym wietrze. Ja uzywalem dosc ciekawego triku ktory polegal na podskoczeniu (delikatne oderwanie stop od pokladu) i max dociazeniu stopy masztu poprzez bom. Dzialalo genialnie a goscie dookola nie mogli zrozumiec jak to mozliwe, zebym chodzil w slizgu jak reszta moczyla kostki :D Ci co plywaja jeszcze na WS wiedza o co chodzi....

Awatar użytkownika
bitter
Kontaktowanie:

Post12 cze 2008, 08:52

BraCuru pisze:Ja uzywalem dosc ciekawego triku ktory polegal na podskoczeniu (delikatne oderwanie stop od pokladu) i max dociazeniu stopy masztu poprzez bom.

Mnie się zdarza też robić coś podobnego na kajcie - podskakuje i deska wpada w ślizg ;)

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post12 cze 2008, 08:55

Mnie się zdarza też robić coś podobnego na kajcie - podskakuje i deska wpada w ślizg ;)

:D :D :D :lol: :lol: :lol:

PaKi

Post12 cze 2008, 23:03

BraCuru napisał:
Stopa idealnie wchodzi miedzy tylny pad a raczke

A ja już kombinowałem jak tu zmieścić nogę w rączce :roll: :D

evolutionVIII
Deska: nkb
Latawiec: nkb
Kontaktowanie:

Post13 cze 2008, 08:34

PaKi pisze:BraCuru napisał:
Stopa idealnie wchodzi miedzy tylny pad a raczke

A ja już kombinowałem jak tu zmieścić nogę w rączce :roll: :D

Dobre :D

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post18 cze 2008, 17:36

No i co z jednonozna jazda?
Probowal ktos ostatnio?

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post18 cze 2008, 22:07

:cry: ...ja niestety ostatnio posucha z pływaniem :cry: , ale nie omieszkam spróbować, jak tylko okazja będzie :thumbsup:
Na razie tylko próbowałem na sucho,na trawce - to może się udać :)

Heeej!!!

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post19 cze 2008, 01:09

Taki trik to chyba bardziej zapozyczony z surfingu jest niz z ws ;) Zerknijcie na gosci na wielkich deskach 50 lat temu :)

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post20 cze 2008, 23:43

BraCuru - jeszcze raz potwierdzam, że twoja rada z przekręceniem przedniej stopy w strapie palcami w kierunku jazdy
JEST REWELACYJNA !!!

Wprawdzie nie na kajcie, a za motorówką, ale niebo do ziemi, jak stabilnie można się czuć na desce :thumbsup: a to wszystko "tylko" dzięki odpowiedniemu ułożeniu przedniej stopy.

Wcześniej płynięcie np. po garbach pozostałych po kilwaterze często podbijało mnie jak "kamykową kaczkę", co kończyło się najczęściej glebą.
Teraz bez problemu przechodziłem przez zarówno duże fale kilwatera, jak i garby wodne.
Mało tego - pływałem switcha :D

Czyli coś w tym jest :thumbsup:

Masz u mnie duuużeeeego browara :mrgreen: :notworthy:

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post21 cze 2008, 08:10

yanosik pisze:Masz u mnie duuużeeeego browara :mrgreen: :notworthy:

Mniam, mniam :D

Bardzo sie ciesze, ze moglem pomoc.
Taka mala dygresja:
Jak juz wczesniej pisalem tak wlasnie wyobrazam sobie kiteforum - miejsce gdzie mozna podzielic sie wlasnym doswiadczeniem oraz czegos sie nauczyc a nie jako prostacką bijatyke, lapanie za slowa, obrabianie komus d**y i zalatwianie cwaniackich interesow.
Tak swoja droga wydaje mi sie, ze sporo z nas przecenia znaczenie kiteforum.pl. Zgaduje, ze 80% plywajacych w Polsce na KS nie czyta tego forum (to sa oczywiscie wlasne spostrzezenia). Jesli mam racje to te wszystkie potyczki maja wymiar bardzo lokalny i generalnie warte sa mniej niz nam sie wydaje.

Wracajac do tematu.
Jesli ktos chce scigac sie w racingu oprocz mocno przekreconej przedniej stopy polecam przestawic tylna piete o max 2 cm w kierunku tylu deski.
Deska prowadzona jest szybciej, lagodniej a krawedz nie orze tak wody. Tak sie wygrywa speed :idea: :!:

Teraz juz nigdy nie bede najszybszy na wodzie :cry: :cry: :cry: :wink:

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post21 cze 2008, 08:45

ale za to na brak dużych browarów nie będziesz narzekał :D

Awatar użytkownika
bitter
Kontaktowanie:

Post25 cze 2008, 11:51

A ja juz wiem ze nauke ostrzenia trzeba przeprowadzac jak mocno wieje. Wtedy wszystko jest proste. No i to ustawienie ciala o ktorym pisaliscie nazwal bym raczej proba ustawienia ciala do jazdy na wprost, w strone dziobu deski

Wróć do „Pierwsze Kroki”