PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
rafal88

Post23 lip 2008, 21:47

Witam,
Pisalem juz ale nikt mi nie odpisal wiec ponawiam pytanie.Jestem po IKO2, waze 70 kg, wzrost 180 cm.Chce kupic dwa latawce 12 m2 i 9 m2, czy to dobre parametry jak dla mnie?Deche Nobile 666, jak dlugosc/szerokosc?132/41 bedzie ok czy lepiej 129/39?Bardzo prosze o odpowiedz!Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Lida
Postawił piwka: 1 raz
Kontaktowanie:

Post23 lip 2008, 21:52

terranborn pisze:To poczytałaś :lol:
Naprawdę nie ma co oszczędzać, bo będziesz tylko sfrustrowana i albo wydasz na lepszy sprzęt pieniądze albo zakończysz zabawę. W obu wariantach stracisz tylko pieniądze :roll: Myślę, że BOW/SLE powinien być odpowiednim dla ciebie rozwiązaniem w rozmiarze 7-9m2.
W dobrej cenie można jeszcze pewnie dostać waroo z 2007 roku.
Myślę, że sporo jest ich na rynku wtórnym ;) I nie przekroczysz aż tak strasznie budżetu.

kolega ma rację. komórka-zapomnij.
nie kupuj tez przypadkiem C-shape'a jeżeli chcesz zrobic postepy w krotkim czasie.pływałam zeszly sezon i dostałam niezłe w kość.
ja osobiście pływam na Best Waroo 7m, ważę 45kg,160cm.
więc Tobie polecam BOW 9m, będziesz miała na dość szeroki zakres wiatrowy.

Awatar użytkownika
Lida
Kontaktowanie:

Post23 lip 2008, 21:56

rafal88 pisze:Witam,
Pisalem juz ale nikt mi nie odpisal wiec ponawiam pytanie.Jestem po IKO2, waze 70 kg, wzrost 180 cm.Chce kupic dwa latawce 12 m2 i 9 m2, czy to dobre parametry jak dla mnie?Deche Nobile 666, jak dlugosc/szerokosc?132/41 bedzie ok czy lepiej 129/39?Bardzo prosze o odpowiedz!Pozdrawiam!

latawce ok :) pewnie typu BOW
deche ta dłuzsza polecam :) bedzie łatwiej na początek :)

Awatar użytkownika
K4R0LINA
Kontaktowanie:

Post23 lip 2008, 22:10

Lida pisze:kolega ma rację. komórka-zapomnij.

a możecie po krótce rozwinąć temat dlaczego mówimy nie komórkom?
ja szczerze mówiąc się trochę na nią nakręciłam bo od razu byłoby na śnieg (a w sumie najpierw od niego chyba zacznę bo na wodę już nie zdążę) no i trudniej go zniszczyć przy nauce :) producenci i dystrybutorzy zachwalają ale to wiadomo... a co na to weterani? lubię konkrety :)

Michal
Kontaktowanie:

Post23 lip 2008, 22:20

Po pierwsze sa trudniejsze w prowadzeniu, wolniejsze, bardziej wrazliwe na szkwaly i duzo trudniej wstaje sie nimi z wody, a tak pozatym to mozna juz latac przy mniejszym wietrze i nie trzeba pompowac ale te minusy ktore wypisalem na gorze zniecheca wiekszosc, ja zreszta tez bym kupil bow .

Nikt nie mowi nie , lecz jak sama widzisz komorkowce to juz rzadkosc i plywac moga raczej tylko bardziej zaawansowani bo poczatkujacym czesciej wpada latawiec do wody i strasznie uciazliwe jest wyciaganie go z wody :wink:
Ostatnio zmieniony 23 lip 2008, 22:23 przez Michal, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Lida
Kontaktowanie:

Post23 lip 2008, 22:23

K4R0LINA pisze:
Lida pisze:kolega ma rację. komórka-zapomnij.

a możecie po krótce rozwinąć temat dlaczego mówimy nie komórkom?

szczerze mówiąc, nie pływałam na nich,wiec nie podam szczegółów.
patrząc na to co ludzie wybierają na początek, na czym szkolą itd. no to wybór pada na latawce typu Bow, sama się przekonałam,że nie ma co iść do prąd i nie polecę na pewno nikomu na początek C, jak weszłam na bowa to z każdym pływaniem robiłam postępy.
a jeżeli chodzi o jazdę po śniegu, to raczej wybiera się mniejsze rozmiary, max 9m. Komórki mają większy zakres i mniej im trzeba wiatru, do tego łatwiej go postawić i startować ale w wodzie to już nie jest z nim tak wesoło jak się utopi...
nie ma rzeczy uniwersalnych...

Awatar użytkownika
K4R0LINA
Kontaktowanie:

Post23 lip 2008, 22:31

Michal pisze:Po pierwsze sa trudniejsze w prowadzeniu, wolniejsze, bardziej wrazliwe na szkwaly i duzo trudniej wstaje sie nimi z wody, a tak pozatym to mozna juz latac przy mniejszym wietrze i nie trzeba pompowac ale te minusy ktore wypisalem na gorze zniecheca wiekszosc, ja zreszta tez bym kupil bow .

Nikt nie mowi nie , lecz jak sama widzisz komorkowce to juz rzadkosc i plywac moga raczej tylko bardziej zaawansowani bo poczatkujacym czesciej wpada latawiec do wody i strasznie uciazliwe jest wyciaganie go z wody :wink:

hmmm czytałam juz o jakiś fajnych systemach które sobie z tym radzą no i że te zamknięto komorowe nie nabierają wody... fakt faktem że trudniej je dostać ale jak się dobrze porozglądam to aniuż by się cosik trafilo tak jak wspominałam nie spieszy mi się w sumie...

no a jakby mi się nie udalo to na śnieg też z tym bow'em czy zainwestowac w jakąś komórkę (wtedy już chyba nie koniecznie zamkniętą?)
jak dobiera się wielkość komórek tak samo jak pompowanych?
ja 55-58kg

Ero

Post23 lip 2008, 22:33

Witam
Mam zamiar rozpocząć przygodę z kitem.
Jeszcze nigdy nie pływałem na nim.
Na kurs chce pojechać do Egiptu.
Postanowiłem kupić sprzęt przed wyjazdem, ponieważ wypożyczenie na 2 tyg. Jest nie opłacalne.
Mam 175 cm i ważę około 66 kg.
Pływać będę głównie w Polsce na jeziorach i nad morzem, raz do roku jakiś wyjazd w ciepłe kraje.
W miarę szybko się uczę ,więc wole kupić sprzęt, którego nie będę szybko musiał zmieniać z powodu rozwoju .
Planuje przeznaczyć 2500 – 3000pln na cały sprzęt. Nie wiem jeszcze czy używany się bardziej opłaca czy nowy (jakie są różnice w cenie itp.)
Możecie doradzić mi jaki sprzęt był by najbardziej optymalny dla mnie?
Z góry wielkie dzięki.

Awatar użytkownika
Pasta
Kontaktowanie:

Post24 lip 2008, 10:07

Szybkie pytanie!!!

Waze 80kg przy 186cm. Jaka deseczke byscie proponowali na pierwszy zakup??

HAZE 129cm czy SOL 131cm ??????????

Prosze o szybka porade :)

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post24 lip 2008, 13:17

Pasta pisze:Szybkie pytanie!!!

Waze 80kg przy 186cm. Jaka deseczke byscie proponowali na pierwszy zakup??

HAZE 129cm czy SOL 131cm ??????????

Prosze o szybka porade :)

szybka odpowiedź

z tych dwóch 131cm :idea:

pzdr

Awatar użytkownika
zakhatiene

Post24 lip 2008, 16:53

to czas na moje wymiary :D
60 kg; 170 cm wzrostu,... brunetka :roll:
agresywność sprzętu: dla początkującej z perspektywami i zapałem

będę szukała czegoś używanego z uwagi na ograniczenia finansowe.
Jakieś propozycje? Gdzie mogę sprawdzić parametry różnych latawców/desek i ich przydatność w zależności od siły wiatru dla mojej wagi?
thx

Awatar użytkownika
ted
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post24 lip 2008, 22:25

Ero pisze:Witam
Mam zamiar rozpocząć przygodę z kitem.
.

bez sensu. w cenie kursu wliczony jest sprzęt, kupowianie więc przed to chybiony pomysł.

Ero

Post24 lip 2008, 22:48

IKO poziom I spróbuję zrobić w Polsce , zostanie IKO poziom II i III w sumie jakieś 14h nauki. Jadę na 14 dni więc średnio wychodzi 1h dziennie na sprzęcie szkółki.
Wyjeżdżam żeby pływać parę godzin dziennie więc wypożyczenie będzie kosztować ponad 1400pln na 2 tyg.

Awatar użytkownika
zielwandam

Post25 lip 2008, 08:59

Ero pisze:IKO poziom I spróbuję zrobić w Polsce , zostanie IKO poziom II i III w sumie jakieś 14h nauki. Jadę na 14 dni więc średnio wychodzi 1h dziennie na sprzęcie szkółki.
Wyjeżdżam żeby pływać parę godzin dziennie więc wypożyczenie będzie kosztować ponad 1400pln na 2 tyg.

Jesli tak to poczekaj az skonczysz to IKO 1 w Polsce...

A na 66kg to chyba jakis 9-11 metrowy bow wystarczy...

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post26 lip 2008, 12:08

zakhatiene pisze:to czas na moje wymiary :D
60 kg; 170 cm wzrostu,... brunetka :roll:
....

a to jak TAKIE parametry
to "koniecznie" jakis "GOLD"