Opiszcie latawke Best Waroo

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
fristek
Kontaktowanie:

Post23 wrz 2008, 22:52

Panowie, jak tylko prosilem o opisanie waroo (wady, zalety itp.), dla mnie to bardzo wazne, to moze bedzie moj pierwszy latawiec. Prosze o opinie na temat tej latawki, lub sugestie co do innych, dzieki

Nomercy
Deska: Parapet z OBI
Latawiec: TESCO Bag
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post23 wrz 2008, 23:55

Ziomek. pisze:na KTÓRYCH spotach :idea: :wink:

no w UK :oops: :oops: :oops: :roll:

a co do Waroo - posluchaj Ziomka :idea: :idea: :idea:
Gosc wie cos o tych latawkach :idea: :idea: :idea:

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post24 wrz 2008, 00:02

No właśnie o to mi chodziło, że nic takiego nie dostałeś - chyba że pomogła Ci statystyka spotów w Anglii.

Offtopując trochę, napiszę tylko, że gdybyś pojechał do US, statystyka byłaby inna, i raczej nie byłbyś uważany za dziewczynę jak tutaj się sugeruje. A rynek tam jest spooooro razy(!) większy, więc kolegom patrzącym na statystyki radzę się przyjrzeć całości...nie wycinkowi.

Jeśli jesteś początkującym, Waroo będzie dla Ciebie bardzo dobrym latawcem, wprawdzie dużo z tego już było na forum, ale:

plusy
- bardzo przyjemny, przewidywalny i dobrze zachowujący się w powietrzu kite
- SUPER bar
- świetny latawiec do poziomu średniozaawansowanego
- bardzo dobry stosunek jakości do ceny
minusy
- jak dotąd z tego co wyczytalem u innych użytkowników - bo mnie to osobiście nie przeszkadza:

- wstawanie z wody ( nie miałem problemów ) - nie przeszkadza mi, że w słabym wietrze muszę sobie podbiec - tak samo podbiegam do SS, do Ozona nawet się zdarzyło jak już naprawdę mało wiało.

- "winda" - z tym również raczej nie.
Jak na razie żaden z użytkowników nie pokusił się o przetestowanie latawca Waroo na 3(!) różnych możliwych ustawieniach linek sterujących - od ustawienia szkoleniowego po wakestyle...no cóż, skoro testy wyglądają często tak, że się dostaje od kumpla latawiec na 10 min przy 12 knts :wink:

Jeśli już natomiast porównujemy Rev'a do Waroo to zacznę od plusów tradycyjnie:
- lepszy dolny zakres - to fakt - tyle.
- równie dobre prowadzenie i zachowanie latawca w powietrzu - nie takie samo, ale równie dobre.

Minusy:
- KOSZMARNY bar z tragicznym systemem depower. Może ja odstaję od innych użytkowników tak ochoczo zachwalających ten latawiec - ale w momencie kiedy jestem overpower i nie mogę ściągnąć depower z latawcem w zenicie, co dopiero podczas pływania - sorry Panowie i Panie, coś tu nie gra :?
- gorsze ostrzenie - wada poważna - mniej ostrzysz - mniej skaczesz = mniej się uczysz.
- system one pump - który oprócz tego że jak każdy op sprawia standardowe kłopoty z wężami, zaciskami, wentylami tub, to jeszcze wpływa na 3 główny minus czyli
- wytrzymałość latawca - która mówiąc krótko i nie wgłębiając się w szczegóły jest gorsza niż Waroo i do "legendarnych" nie należy.

Mam nadzieję że uznasz mój post za przydatny, a nie zgadzających sie zapraszam do dyskusji :wink:

fristek
Kontaktowanie:

Post24 wrz 2008, 00:10

o to mi wlasnie chodzilo,l dzieki Przemas, czekam na kolejne posty

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post24 wrz 2008, 00:14

Krótko:

dobry latawiec, średnia jakość wykonania - można trafić na źle zszyte egzemplarze. Jeśli trafisz dobrze zszyty będziesz na pewno zadowolonym użytkownikiem. Nowicjusze i średnio zaawansowani będą go raczej lub zdecydowanie chwalić, proriderzy nie chcą w jego kierunku patrzeć ;) Takie życie. Generalnie latawiec WARTY uwagi - nie zawiedziesz się. W 2008 roku ZDECYDOWANIE stabilniejszy przy overpower niż model '06 ale także wolniejszy - szczególnie przy słabym wietrze (mowa o większych rozmiarach).

moja ocena - WARTO SPRÓBOWAĆ. 4+ za właściwości lotne i fun jednak 3+ a max 4 za jakość wykonania i ŚMIESZNĄ 30 dniową gwarancję...

ALOHA!
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2008, 08:15 przez peg, łącznie zmieniany 1 raz.

fristek
Kontaktowanie:

Post24 wrz 2008, 00:18

dzieki za podpowiedzi :D . O waroo, mam juz sporo informacji, a jesli nie best to co?. Chce kupic dwa latawce 9 i 13m, jednej marki

Awatar użytkownika
zielwandam

Post24 wrz 2008, 08:36

peg pisze:...
moja ocena - WARTO SPRÓBOWAĆ. 4+ za właściwości lotne i fun jednak 3+ a max 4 za jakość wykonania i ŚMIESZNĄ 30 dniową gwarancję...

ALOHA!

Jesli idzie o gwarancje to juz niecos zmienili... z tego co mi wiadomo i w tym roku wchodzi gwarancja nie czasowa a od ilosci uzywania... o co chodzi nie wiem...

Na poczatek latawiec super...
Mam moja 14tke od 2006 roku i plywam ile wlezie a latawiec nie widac by byl jakos specjalnie zniszczony... jedyne co to uprzaz musialem wymienic ale to normalne ze linki na bloczkach sie zuzywaja... i to w kazdym latawcu :!:

A jezeli masz zamiar kupic dwa latawce to problemu overpower raczej nie bedziesz mial... :wink:

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post24 wrz 2008, 08:45

przemass pisze:wstawanie z wody ( nie miałem problemów ) - nie przeszkadza mi, że w słabym wietrze muszę sobie podbiec - tak samo podbiegam do SS, do Ozona nawet się zdarzyło jak już naprawdę mało wiało.

A jak podbiegasz do latawca bedac np na glebokiej wodzie i 10-12 wezlowym wietrze, np delikatnie od brzegu? (Kanary, Cabo, Azory, Maroko, Prasonissi itd) :?: :idea: W koncu ludzie zaczynaja plywac nie tylko na Zatoce....

To jest najslabsza strona Waroo. Jest pare innych latawcow, ktore nigdy nie zawiodą w takich sytuacjach. Waroo - no chyba zawsze :!: Dlatego warto o tym wspomniec, aby ludzie byli swiadomi jakie ograniczenia ma ich sprzet.

Awatar użytkownika
TomekG
Kontaktowanie:

Post24 wrz 2008, 09:54

przemass pisze:- wstawanie z wody ( nie miałem problemów ) - nie przeszkadza mi, że w słabym wietrze muszę sobie podbiec - tak samo podbiegam do SS, do Ozona nawet się zdarzyło jak już naprawdę mało wiało.

Troche juz pływam na Revie i jakos nie zauwazyłem zeby trzeba było podbiegać do latawca zeby go zrestartować, restart jest bajecznie prosty i szybki . wystarczy pociagnac za jedna linke i po sprawie .

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post24 wrz 2008, 09:58

BraCuru pisze:A jak podbiegasz do latawca bedac np na glebokiej wodzie i 10-12 wezlowym wietrze, np delikatnie od brzegu? (Kanary, Cabo, Azory, Maroko, Prasonissi itd) :?: :idea:

aleś walnął Marku ;) mam nadzieję, że mnie kiedyś tam zabierzesz :D

ps - ja korzystam z waroo i nie mam żadnych problemów z poderwaniem go z wody chyba, ze mówimy o marginalnym wietrze. Być może to kwestia przyzwyczajenia? Nie wiem. W każdym razie latawiec jest OK.

Awatar użytkownika
bigfoot gt
Latawiec: czerwony
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post24 wrz 2008, 10:16

podbieganie do latawca hmmmmm nie bede ukrywal że przy naprawde granicznym wietrze do Reva nie podbiegalem nigdy, czasem restart trwa kilka sekund dluzej niz przy optymalnych warunkach ale wystarczy trzymac jedną linke i pozwolić dzialac sile "marketingu" - jak narazie dziala bez problemu.

ps. dziwi mnie zmiana podejscia do tego latawca niektorych osob - wpierw wychwalali ze mega stabilny nawet przy przepowerowaniu , potem pisali ze ma swietny dól, wstaje blyskawicznie a teraz .... (jednak paczki z usa potrafią człowieka zmienić)
ehhhhh - wiecej dystansu i do zobaczenia na śniegu/wodzie:)

Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Deska: Czapla Kite., Moses
Latawiec: RRD, Cabrinha, Airush
Dostał piwko: 15 razy
Kontaktowanie:

Post24 wrz 2008, 11:36

Jeśli już tu mowa o Waroo to powiedzcie jak zmienić ustawienia w modelu 07 by latawiec był w miare szybki. W swoim zastosowałem patent opisywany kiedyś na forum poprzez obrócenie linki z bloczkiem przy tipach o 180 st. Czy można jeszcze coś zrobić by jeszcze go przyspieszyć?

Blesso
Dostał piwko: 1 raz

Post24 wrz 2008, 12:11

Mam 3 latawki Waroo :
15m (2007) - latawiec dosyc wolny(ale nie jest mulowaty), nie poraza swoja moca ale tez w warunkach przezaglowania da sie go utrzymac w ryzach. Dla ciezszego raidera (powyzej 90kg ) - odpowiedni jako " podstawa"
11m (2007) - kupiony jako "silno-wiatrowy" - by skorzystac z jednego 55cm baru ( razem z powyzsza 15-ka). Dosyc szybki ale jego dolne parametry sa slabe. Gdy lzejsze osoby plywaly na 9-tkach , mnie(86-88kg) nie wyciagal nawet z wody.Bardzo leciutki za to na barze.W sumie mile plywanie przy silniejszym wietrze.
13m(2008) - hmmm- kupiony w "natchnieniu chwili" ;) w dosyc dobrej cenie ( nowy-2500zl z barem). Bardzo bliski idealu gdyby nie ....slaby dol ;) .Tu troche przesadzam - ale znowy gdy inni(lzejsi) na 12kach utzymuja wysokosc,13ka ma problemy z wyciagnieciem z wody. W ustawieniu AA jest szybki, nawet bardzo szybki jak na swoj rozmiar,w ustawieniu AB porownywalny z tym co mozna "odczuc" np na 15m 2007 (ale nie "doslownie" ;) )
Inne wady( bo o nich sie najlepiej pisze) :
...bloczki.
Wyciagam nowa 13ke z plecaka i... bloczki "sie nie kreca" - mysle - przeplyne pare halsow -bedzie OK no i po paru godzinach na wodzie bloczki "nierozrecone" ze sladami koloru linki.
... bar(2007)
Zrywka? Gdzie ta zrywka ?
Dopiero bar z 2009 roku ma (bedzie mial) cos na co inni wpadli juz pare lat temu( np Naish z intuicyjna zrywka). Jesli juz o Naishu mowa to jego bar (z 2006roku do Shockweva) byl idealnie wyprofilowany i bardziej "mily w dotyku" niz ten Besta z 2007/2008.
...plecak (2008) .
Lepiej wykonany niz ten z 2007 i pomimo iz istnieje instrukcja dla blondynow/ek jego uzytkowania:
http://tnij.org/buqo jak do tej pory nie opanowalem jak dobrze zapiac jego pokrywe/czapke ;)
... dolny zakres wiatrowy.
Powiedzmy szczerze Ozone czy Cabrhina lub nawet Sky-T to nie jest ;) . Oczywisce to tylko obserwacja tego co dzieje sie na wodzie a nie stwierdzenie faktow ,ale tej dolnej mocy troche brakuje (zapewne mi umiejetnosci rowniez).
...drobiazgi
za male wezelki na linkach latawca ( wiem wiem- to juz przesada) . Ale nastepny "przypadek" .Nowiutkie Waroo 11 i trzykrotnie uzyty bar. Zapinam wszystko jak w instrukcji napisane. Sprawdzam pare razy. Startuje kajta( wiatr dosyc porywisto-kopiacy).Tylne linki nienaprezone("zdepower"),latawcem lekko szarpie i .... nagle tylna linka opada w dol.Ja 20 m dalej, latwiec po zawisnieciu przez chwile na maszcie zacumowanej lodzi laduje w krzaku roz.Od tego czasu wiaze tylne bridlesy na supelek z linkami sterujacymi.
Reasumujac
Kupil bym ponownie Besta Waroo -nawet bez zastanowienia. Bardzo dobra cena, dobre wlasciwosci i w sumie malo wad.
Mialbym problem z doborem rozmiaru.
15ka - jest raczej dla ciezszej osoby ( powyzej 90kg)
13-ka - idealna dla mnie(86-88kg)
11-ka bardzo dobra ale pokrywajaca sie zakresem z 13ka
9ka pewnie byla by malo uzywana ( no i trzeba by miec 45cm bar do niej)

Blesso

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post24 wrz 2008, 12:49

kilka ładnych fotek BEST WAROO i NEMESIS 2009 w temacie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

..aż chce "siepływać" :wink:

peg pisze:Krótko:

dobry latawiec, ... Nowicjusze i średnio zaawansowani będą go raczej lub zdecydowanie chwalić, proriderzy nie chcą w jego kierunku patrzeć ;)

na szczęście PRO-riderzy mają NEMESISa lub YArgę :idea:
trudno by latawiec był dla wszystkich :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

choć jak widać i na Waroo profi też sobie radzą:

Obrazek

Obrazek

..i nie ma co ściemniać, że pompowańce to nie na ląd i nie na śnieg :wink:

Obrazek

Obrazek

peg pisze:moja ocena - WARTO SPRÓBOWAĆ. 4+ za właściwości lotne i fun jednak 3+ a max 4 za jakość wykonania i ŚMIESZNĄ 30 dniową gwarancję...

ALOHA!

..kupując u któregoś z POLSKICH dystrybutorów nie masz "śmiesznej" gwarancji :idea:

BraCuru pisze:
przemass pisze:wstawanie z wody ( nie miałem problemów ) - nie przeszkadza mi, że w słabym wietrze muszę sobie podbiec - tak samo podbiegam do SS, do Ozona nawet się zdarzyło jak już naprawdę mało wiało.

A jak podbiegasz do latawca bedac np na glebokiej wodzie i 10-12 wezlowym wietrze, np delikatnie od brzegu? (Kanary, Cabo, Azory, Maroko, Prasonissi itd) :?: :idea: W koncu ludzie zaczynaja plywac nie tylko na Zatoce....

..z tego co sie orientuję Przemass potrafi też ..pływać wpław :shifty:

a do tego na Waroo "można" pływac
przy jescze większych statkach - niż na Cabrini :lol: :shifty:

Obrazek
proponuję zwróćić uwagę CO i w JAKIEJ ILOŚCI jest na statku :wink:

NOWE BEST WAROO 2009 oraz NEMESIS 2009
a także deski NOBILE 2009już w sprzedaży w WAKE.PL :)
zapraszamy też na testy - od najbliższej soboty przez 4 tygodnie w Egipcie / Ras Sudr,
potem Brazylia , w "międyczasie" na śniegu..

pozdrawiamy

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post24 wrz 2008, 12:53

bigfoot gt pisze:ps. dziwi mnie zmiana podejscia do tego latawca niektorych osob - wpierw wychwalali ze mega stabilny nawet przy przepowerowaniu , potem pisali ze ma swietny dól, wstaje blyskawicznie a teraz .... (jednak paczki z usa potrafią człowieka zmienić)
ehhhhh - wiecej dystansu i do zobaczenia na śniegu/wodzie:)

"niektóre osoby" nie zmieniły zdania na temat cech które opisujesz :idea:

a "paczki z USA" wiele zmieniają - gdy przychodzą w nich NOWE, dużo lepsze latawce :idea:
nie pozostaje nic innego jak czekać na nowe "paczki z SS USA" :idea:
..oby też były dużo lepsze, zwlaszcza jesli chodzi o WYTRZYMAŁOŚĆ :?

pzdr

Wróć do „Recenzje & Opinie”