Opiszcie latawke Best Waroo

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post24 wrz 2008, 13:51

Obrazek
no bezczelnie zgapili te fotke od BraCuru no bezczelnie

MArcinBe
Dostał piwko: 1 raz

Post24 wrz 2008, 14:02

Mialbym problem z doborem rozmiaru.
15ka - jest raczej dla ciezszej osoby ( powyzej 90kg)
13-ka - idealna dla mnie(86-88kg)
11-ka bardzo dobra ale pokrywajaca sie zakresem z 13ka
9ka pewnie byla by malo uzywana ( no i trzeba by miec 45cm bar do niej)

ja mam ok. 92kg i mam 13tke, 9tke '07 i 7mke '06. Zalezy gdzie plywasz, ale ja plywam pol na pol na 13tce i 9tce, 7mke uzywalem tylko dwa razy (Austria).
plywam glownie na srodladziu w Austrii, plus wakacje Egipt, Dania, Chorwacja, Mauritius.

besttaste
Postawił piwka: 1 raz

Post24 wrz 2008, 16:00

zielwandam pisze:
peg pisze:...
moja ocena - WARTO SPRÓBOWAĆ. 4+ za właściwości lotne i fun jednak 3+ a max 4 za jakość wykonania i ŚMIESZNĄ 30 dniową gwarancję...

ALOHA!

Jesli idzie o gwarancje to juz niecos zmienili... z tego co mi wiadomo i w tym roku wchodzi gwarancja nie czasowa a od ilosci uzywania... o co chodzi nie wiem...

Na 2009 rok będzie gwarancja zwana: Fair and Reasonable Timeframe Warranty, gwarancja na sprawiedliwy i rozsądny okres czasu.

Kazde zgloszenie gwarancyjne bedzie profesionalnie rozpatrzone. Jedynie latawce zakupione u rejestrowanych dystybutorow Besta w Polsce podlegaja tej gwarancji.

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post24 wrz 2008, 17:17

BraCuru pisze:
przemass pisze:wstawanie z wody ( nie miałem problemów ) - nie przeszkadza mi, że w słabym wietrze muszę sobie podbiec - tak samo podbiegam do SS, do Ozona nawet się zdarzyło jak już naprawdę mało wiało.

A jak podbiegasz do latawca bedac np na glebokiej wodzie i 10-12 wezlowym wietrze, np delikatnie od brzegu? (Kanary, Cabo, Azory, Maroko, Prasonissi itd) :?: :idea: W koncu ludzie zaczynaja plywac nie tylko na Zatoce....

To jest najslabsza strona Waroo. Jest pare innych latawcow, ktore nigdy nie zawiodą w takich sytuacjach. Waroo - no chyba zawsze :!: Dlatego warto o tym wspomniec, aby ludzie byli swiadomi jakie ograniczenia ma ich sprzet.

Przy 10 knts delikatnie od brzegu nie pływam - gwarantuję Ci, że nie jest to bezpieczne nawet na najlepszej Cabrini. W przypadku tak granicznie słabego wiatru nawet niezawodne flajserfery trzeba zwijać czasem i...wpław do brzegu...taki już jest kitesurfing, że jak nie wieje - to się nie pływa. Z tego co pamiętam sprzed paru lat, kiedy to ja byłem kursantem, mój instruktor nauczył mnie, i chwała mu za to - startować 4 linkowego Cshapea na głębokiej wodzie, żeby było śmieszniej - 17 m liquid, więc też nie najprostszy latawiec...Dlatego być może ludzie przesiadający się ze świetnych zresztą torchów...raczej nie skarżą się na Waroo:wink:

Co z tego że liquid froce assault II świetnie wstawał z wody...tylko?

O podbieganiu ( podpływaniu ) mówie tylko w sytuacji kiedy stoję z kursantem, wiatr jest graniczny, latawiec przepadł lub wpadł do wody po prostu - wtedy ratując resztki lekcji trzeba podbiec - żeby szybciej wystartować. Nikt tego nie ukrywa, ale też nie nadinterpretujcie faktów, bo jak wieje, ten latawiec wstaje z wody bez problemu :!:

Ja nie pływam tylko na Zatoce :wink: Pływałem też w kilku fajnych miejscach na świecie, może nie będę Ci wymieniał...bo po co?

Bigfoot - jeśli do mnie pijesz ( ? ) nigdy nie byłem fanem Reva. Nie uważam go też za NIEUDANY latawiec, wręcz przeciwnie. Wg mnie jest jednak gorszy od Waroo pod wieloma względami - już je wymieniałem.
Prywatny użytkownik może sobie pozwolić na pieszczenie latawca i wychwalanie jego zalet, przymykając oko na wady - bo nie eksploatuje go na maxxxa.
Gdyby to ode mnie zależało, nie zrobiłbym szkółki na tegorocznym Revie - nie wytrzymują ciśnienia...

:wink:

fristek
Kontaktowanie:

Post13 paź 2008, 23:25

moze odswiezymy temat besta?
w zwiazku z tym mam kolejne pytanie. Pojawila sie opinia, ze jesli chce robic szybkie postepy, to mam sie wystrzegac waroo, a zakupic nemesisa. Zaznacze, ze jestem poczatkujacy, ale wcale nie zamierzam stac w miejscu. Juz bylem raczej zdeklarowany na waroo, a teraz pojawilo sie male ale, co o tym myslicie?

Nomercy
Deska: Parapet z OBI
Latawiec: TESCO Bag
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post14 paź 2008, 00:54

podobno nowe modele (2009) sa super, takze spokojnie mozesz zostac przy waroo :lol: :lol: :lol:
zreszta napisz do przemassa na priva, on wlasnie katuje je w Egipcie :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post15 paź 2008, 22:59

fristek pisze:moze odswiezymy temat besta?
w zwiazku z tym mam kolejne pytanie. Pojawila sie opinia, ze jesli chce robic szybkie postepy, to mam sie wystrzegac waroo, a zakupic nemesisa. Zaznacze, ze jestem poczatkujacy, ale wcale nie zamierzam stac w miejscu. Juz bylem raczej zdeklarowany na waroo, a teraz pojawilo sie male ale, co o tym myslicie?

mamy tu dwie rozmiarówki Nemesis 09 i dwie Waroo 09
miesiąc testów w Egipcie można chyba uznać za miarodajny

Obrazek

zarówno mi jak i Ziomkowi w Waroo09 nie brakuje cech do mocnego freestylu :idea:
Nemesis 08 był świetnym - pełnym latawcem, 09 jest jego rozwinieciem

jednak to jak bardzo zmieniło się Waroo na sezon 2009 zaskoczyło nas
i przeszło oczekiwania :idea:

możemy Cię zapewnić że jeśli wybierzesz jednak Waroo zamiast Nemi
na pewno się nie rozczarujesz i na pewno nie ten latawiec nie zahamuje ani nie wstrzyma Twego kite-rozwoju :idea:

choć nie da się ukryć że Nemi to nadal rewelacyjny kite
i również z niego będziesz bardzo zadowolony

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Maslak
Dostał piwko: 2 razy

Post16 paź 2008, 00:39

Tak zapytam jak juz macie te waroo oplywane??? Jest duza roznica miedzie 2008 a 2009??? Jak lezaly na plazy nie zauwazylem duzej roznicy w konstrukcji ale moze mi sie tylko zdawalo???

Awatar użytkownika
wake-darek
Kontaktowanie:

Post16 paź 2008, 15:46

Mam waroo 07 - 13m od ponad roku i pływałem na nim troche.
Dla mnie był to dobry latawiec na początek gdy się uczyłem i teraz jak już doszłem do etapu że na jednym halsie 300 m chcę trzy razy skoczyć.
Wszystko jest ok jak wieje lub jak silno wieje bo pływałem na nim do 26 węzłów. Tragedia się zaczyna jak słabo wieje bo o ostrzeniu to zapomnieć,
wtedy jak chcę skakać to pływam z wiatrem kilka kilometrów (jak jestem na Helu).
Jak pływam u siebie na bajorkach koło Krakowa (max 500m na 500m) to waroo przy słabym wietrze nie nadaje się bo zaraz znosi nmie do brzegu.
Dlatego kupiłem teraz sobie ozona edge II 13m jako słabowiatrowego bo u mnie w okolicy rzadko silniej wieje.

Jak zaczynasz więc przygodę z latawcem to waroo będziesz miał na spory czas
chyba że mieszkasz gdzie wieje co dziennie i s-moba będzieś robił po miesiącu pływania to kup sobie nemesisa :wink:

Awatar użytkownika
DJtur3o

Post20 paź 2008, 12:15

przemass pisze:mamy tu dwie rozmiarówki Nemesis 09 i dwie Waroo 09
miesiąc testów w Egipcie można chyba uznać za miarodajny

(...)

zarówno mi jak i Ziomkowi w Waroo09 nie brakuje cech do mocnego freestylu :idea:
Nemesis 08 był świetnym - pełnym latawcem, 09 jest jego rozwinieciem

To ja mam pytanie, bo mam dylemat z wyborem latawca dla zony. Normalnie plywa na Waroo 2007 9m2, tylko, ze przy wiatrach powyzej 20 wezlow jest on dla niej za mocny (wazy 50 kg). Wtedy ja przesiadam sie ten rozmiar, a ona zostaje bez niczego. Dlatego szukamy czegos, co by wypelnilo luke. Oczywiscie naturalnym kandydatem jest Waroo 5 m2, ale biorac pod uwage ambicje mojej zony i dalszy rozwoj jej umiejetnosci myslelismy tez o Nemesis 6 m2. I tu pytanie. Czy Nemesis nie bedzie znacznie mocniejszym latawcem od mniejszego o metr Waroo? Przy jej wadze problemem nie jest nawet plywanie, ale przede wszystkim utrzymanie sie na ziemi/wodzie - przy starcie trzeba ja trzymac za trapez ;-)

Wypozyczalismy 5-metrowego Ozona i on zasadniczo sie sprawdzal. Tyle, ze chcemy zostac przy Bescie, glownie za wzgledu na prostszy - i wedlug mnie sensowniejszy - system 4 linek i baru oraz ze wzgledu na inne Waroo, ktore mamy. Skoro jak czytam Nemesis ma wieksza winde niz Waroo, to to wyciaganie w powietrze moze byc jeszcze wiekszym problemem - nawet przy 6 m2.

Pozdrawiam.

adamo
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 10 razy
Kontaktowanie:

Post20 paź 2008, 21:01

Przemas,
a co z tym górnym zakresem w Waroo 09 :?:
jak wiesz w czasie pływania na Eko wydawało mi że ma słabą górę
(na mojej 9tce 07’ miałem Ok., a na 9tce z 09r musiałem na max. odpuścić taśmę)

... może to była tylko kwestia ustawienia kita :idea:

:wink:

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Kontaktowanie:

Post20 paź 2008, 21:04

qbaepp11 pisze:Jeśli już tu mowa o Waroo to powiedzcie jak zmienić ustawienia w modelu 07 by latawiec był w miare szybki. W swoim zastosowałem patent opisywany kiedyś na forum poprzez obrócenie linki z bloczkiem przy tipach o 180 st. Czy można jeszcze coś zrobić by jeszcze go przyspieszyć?

ja wiem ja wiem :)

należy go uprać w 90' wtedy się skurczy a mniejszy latawiec to szybszy latawiec ;)

albo po prostu kupić mniejszy

albo zakupić dłuższy bar

albo latać przy silniejszych wiatrach

taki mały offtop ;)

a całkiem serio na temat waroo, mam mieszane uczucia, bardzo fajny latawiec do uczenia się/kogoś, BEZPIECZNY przynajmniej na barach 08, chyba najfajniej zachowujący się w górnym zakresie (teraz mnie zjedzą) kiedy szkwali* ale jednak czegoś mu brak po dłuższym zapoznaniu się. Nie wiem czego dla tego mam mieszane uczucia.

*)miałem okazję śmigać w tym sezonie na ozonach, ss, bananasach, waroo i jeśli chodzi o górę to tylko ozone i waroo dawały jako taki komfort z tym, że ozona łatwiej było "przepaść" przy szarpiącym wiaterku kiedy sobie stał w zenicie.

aha co do restartu latawca, ja nie wie o co wam chodzi jak piszecie o tym że kite nie wstaje. Nie wstaje jak nie ma wiatru albo jak się jest NIMOTĄ. Nauczcie się stawiać C-shape'a na przynajmniej 2 sposoby to podniesiecie nawet ozona 06 przy słabym wietrze.

Awatar użytkownika
Maslak
Dostał piwko: 2 razy

Post20 paź 2008, 23:23

zgred pisze:
qbaepp11 pisze:Jeśli już tu mowa o Waroo to powiedzcie jak zmienić ustawienia w modelu 07 by latawiec był w miare szybki. W swoim zastosowałem patent opisywany kiedyś na forum poprzez obrócenie linki z bloczkiem przy tipach o 180 st. Czy można jeszcze coś zrobić by jeszcze go przyspieszyć?

ja wiem ja wiem :)

należy go uprać w 90' wtedy się skurczy a mniejszy latawiec to szybszy latawiec ;)

albo po prostu kupić mniejszy

albo zakupić dłuższy bar

albo latać przy silniejszych wiatrach

taki mały offtop ;)

a całkiem serio na temat waroo, mam mieszane uczucia, bardzo fajny latawiec do uczenia się/kogoś, BEZPIECZNY przynajmniej na barach 08, chyba najfajniej zachowujący się w górnym zakresie (teraz mnie zjedzą) kiedy szkwali* ale jednak czegoś mu brak po dłuższym zapoznaniu się. Nie wiem czego dla tego mam mieszane uczucia.

*)miałem okazję śmigać w tym sezonie na ozonach, ss, bananasach, waroo i jeśli chodzi o górę to tylko ozone i waroo dawały jako taki komfort z tym, że ozona łatwiej było "przepaść" przy szarpiącym wiaterku kiedy sobie stał w zenicie.

aha co do restartu latawca, ja nie wie o co wam chodzi jak piszecie o tym że kite nie wstaje. Nie wstaje jak nie ma wiatru albo jak się jest NIMOTĄ. Nauczcie się stawiać C-shape'a na przynajmniej 2 sposoby to podniesiecie nawet ozona 06 przy słabym wietrze.

Co do wstawania sie zgodze w 100%!!!Niewiem o co chodzi tym co mowia ze waroo slabo wstaje,czesto o tym myslalem,wczesniej plywalem na C i waroo to do mnie wstaje jak blyskawica :D A jak nie wieje to nikt nie plywa i po temacie!!!!

MArcinBe

Post21 paź 2008, 10:04

Co do wstawania sie zgodze w 100%!!!Niewiem o co chodzi tym co mowia ze waroo slabo wstaje

a plywales kiedys przy wietrze 11-13 wezlow, kiedy akurat trzymasz wysokosc, skakac nie za bardzo da rady, ale mozesz pocwiczyc np. blind, albo surfpasy, albo np. pierwsze podejscia do unhooked i wtedy ci latawiec wpada do wody to powiedz mi prosze jak latwo ten latawiec na glebokiej wodzie jest postawic, jeszcze jak np. na dodatek spadla ci deska z nog??? (nie wiem jak nowe modele, ale '06 i '07 mozna tylko na c-szejpa postawic)

bobek_h
Deska: Xenon LaLuz
Latawiec: North Neo
Postawił piwka: 43 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post21 paź 2008, 10:24

MArcinBe pisze:
Co do wstawania sie zgodze w 100%!!!Niewiem o co chodzi tym co mowia ze waroo slabo wstaje

a plywales kiedys przy wietrze 11-13 wezlow, kiedy akurat trzymasz wysokosc, skakac nie za bardzo da rady, ale mozesz pocwiczyc np. blind, albo surfpasy, albo np. pierwsze podejscia do unhooked i wtedy ci latawiec wpada do wody to powiedz mi prosze jak latwo ten latawiec na glebokiej wodzie jest postawic, jeszcze jak np. na dodatek spadla ci deska z nog??? (nie wiem jak nowe modele, ale '06 i '07 mozna tylko na c-szejpa postawic)

Dokładnie :) Bow który ma startować jak C?
bezsensu prawda? przecież to było założeniem bowowców chyba? Depower i relaunch... Nie wiem :)

Wróć do „Recenzje & Opinie”