Tips & Tricks czyli od "ZERA" do PRO RIDERA :

Forum dla początkujących
Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post07 paź 2008, 11:58

Smokie pisze:
BraCuru pisze:
Ducek pisze:Moja wina widocznie nie sciagnelem depowera mialem za malo mocy i moze dlatego.... Dzieki za odpowiedz :D Teraz nie popelnie takiego bledu

Wg mnie masz wyciagniete o pare centymetrow przednie linki :!: Warto sprawdzic ich dlugosc.

Zaciaganie tasmy depowera przy UH to wg mnie zly nawyk. Jak ma sie dobrze wytrymowanego kajta zaciaganie jest zbedne.
Przy ogromnych zakresach bowow zaciagnieta tasma np o 2cm za mocno powoduje zbyt duza utrate mocy przy wyjsciu z triku.
Poza tym szarpanie sie z tasma przed i po triku powoduje zmiane sylwetki, obciazania krawedzi itp - generalnie wybija z "rytmu"

dokladnie tak :)

Ale jest i taka szkoła, że bez zaciągania ani rusz :wink:
Patrząc na wyniki, to nawet się sprawdza :roll:

Osobiscie jednak zapomnial bym o taśmie, dopoki nie czujesz, że sie rozwiało i wtedy ściągasz ją "na stałe", a nie przed każdym UH :idea:

Cygański król
Deska: Nobile
Latawiec: Naish Torche 09

Post07 paź 2008, 12:02

Tudziez dlatego jak powiedzial moj szef, ja zawsze plywam overpowered:) DObieram sobie tak latawiec zeby idealny power byl w chwili kiedy depower (torch) jest w polowie, i wszystko wtedy jest bomba

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post07 paź 2008, 12:47

BraCuru pisze:
Zaciaganie tasmy depowera przy UH to wg mnie zly nawyk. Jak ma sie dobrze wytrymowanego kajta zaciaganie jest zbedne.

Poza tym szarpanie sie z tasma przed i po triku powoduje zmiane sylwetki, obciazania krawedzi itp - generalnie wybija z "rytmu"

..oczywiście To racja 100%

.. a z drugiej strony jak się kiedyś uczyłem UH u Księcia [jeszcze na Waroo], to ściąganie taśmy [ a co za tym idzie zmniejszenie mocy kite'a] wyraźnie pomagało w opanowaniu tricków i czyniło je przyjaźniejszymi [ nie wyrywało rąk z korzeniami :wink: ] ...dlatego o tym napisałem [w aspekcie pierwszych kroków UH]

...w tej chwili raczej nie ściągam taśmy :wink: zgdzam się, to nienajlepszy nawyk :lol: .... choć przy pierwszych UH trochę ułatwia życie

Awatar użytkownika
Ducek
Postawił piwka: 3 razy

Post07 paź 2008, 16:56

czyli jak bedzie dobrze ustawiony na linkach i depowerze to gdy bede go trzymal uh w zenicie stojac daleko w wodzie, nie powinien wtedy meduzowac??

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post07 paź 2008, 17:27

Ducek pisze:czyli jak bedzie dobrze ustawiony na linkach i depowerze to gdy bede go trzymal uh w zenicie stojac daleko w wodzie, nie powinien wtedy meduzowac??

"Meduzowanie" (trafnie okreslony efekt :D ) najlepiej sprawdzac trzymajac kajta w power zonie, bedac wpietym i zaciagajac bar na maksa (tasma depowera calkowicie odpuszczona) - to tak samo jakbys byl UH.
Dlaczego nie w zenicie?
Po pierwsze tam kajt nie ma mocy i negatywny efekt bedzie mniej zauwazalny.
Po drugie: nie robi sie trikow UH z kajtem w zenicie - a jak ktos robi to gapa i fujara :D. A Ty przeciez chcesz zostac PRO 8)

Jesli kajt "meduzuje" i cofa sie w oknie podwijajac boki - to na bank masz wyciagniete przednie linki o pare centymetrow.

Jesli kajt generuje caly czas moc, ciagnie po plazy i zaczyna wyrywac cie z podeszw to odpuszczasz bar depowerujac latawke. Wiesz ze wszystko jest OK i mozesz wchodzic na wode...

PS.
Jesli mocno wieje to i tak zaciaga sie zwykle tasme, dodajac sobie wiecej komfortu i zakresu. Ale nawet w takich warunkach nie reguluje tasmy przed kazdym trikiem UH (jakie umiem)...

Oczywiscie, ze sa latawce, ktore wymagaja zaciagniecia tasmy dla poczatkujacych w UH.
Nazwalbym te latawce mniej przyjaznymi do UH jak np cala rodzina Crossbowow oprocz ostatniego IDS-u, ktory jest innym latawcem i bardzo dobra maszynka do nauki tej dziedziny KS.

Awatar użytkownika
Ducek
Postawił piwka: 3 razy

Post07 paź 2008, 18:19

Nie robilem jeszcze Uh w zenicie tylko chodzilo o samo sprawdzenie masz racje ze lepiej sprawdzic w power zone. Gdy robilem raley to skok ok a po wyladowaniu cos moc przygasa i patrze mam opadajacego C a nie bow wiec szybko sie wpinalem albo lapalem za chickena wtedy byl duzy przyplyw mocy!!! Jak na razie jeszcze mi nie spadl w takiej "zmeduzowanej" postaci do wody... Aha mam pytanko jesli chodzi o dead mana juz probiwalem nie raz ale jakos mi nie wychodzilo moze za malo go przez zenit operuje??? Mozecie opisac dokladnie jak go wykonac by wyladowac na desce a nie na plecach :) aaaa jeszcze jedno w ktorym momencie sie przehulac na "trupa"??

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post07 paź 2008, 20:34

Jak można kite "przytrzymać w power zone" ? Ja trochę tego nie rozumiem, może nie nadążam...:roll:

BraCuru pisze:Po drugie: nie robi sie trikow UH z kajtem w zenicie - a jak ktos robi to gapa i fujara :D. A Ty przeciez chcesz zostac PRO 8)

Nie, nie robi się, np z wyjątkiem podwójnego hp :wink: ...

cyberdog1899

Post07 paź 2008, 21:47

przemass pisze:Jak można kite "przytrzymać w power zone" ? Ja trochę tego nie rozumiem, może nie nadążam...:roll:

Fakt. Coś Cię BraCuru poniosło. A wskazania 'jak kite cie ciągnie po plaży, wyrywa z podeszw, to wiesz, że wszystko jest ok'... Jak takimi poradami będziesz sypał dla stawiających pierwsze kroki 'unhooked', to będzie dobrze jak skończy się wzmorzoną aktywnością na forum :wink: . Moc kite'a w góre regulować powinno się tylko na wodzie - po pierwsze z racji bezpieczeństwa, po drugie, że lepiej to można zrobić.

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post08 paź 2008, 08:04

przemass pisze:Jak można kite "przytrzymać w power zone" ? Ja trochę tego nie rozumiem, może nie nadążam...:roll:

Czytaj ze zrozumieniem i obiektywizmen to wowczas bedziesz nadążał :!: :idea: I nawet zrozumiesz :wink:

Poza tym nie wkladaj mi w usta slow, ktorych nie napisalem: "przytrzymac" skad to wziales?

Cyborg1899 - bez przesady - ci ktorzy ucza sie UH potrafia juz chyba jezdzic na pietach po plazy krecąc osemki z zaciagnietym barem :D
Wiekszosc z nich robi to UH a co niektorzy robia HP stojac na plazy.
I robia to bezpiecznie :idea: :!:
Przeciagniecie kajta przez power zone jest najszybszym testem na sprawdzenie czy linki sa rownej dlugosci i kajt jest dobrze wytrymowany. Zawsze tak robie jak mam w rekach nowego kajta (przepietego na plazy, wodzie, wypozyczonego itp).

A jak sprawdzasz czy kajt pociagnie w marginalnych warunkach? Patrzysz na wskaznik wiatromierza, zastanawiasz sie z kumplami pol godziny, sprawdzasz windguruPRO?
Czy tez poprostu odpalasz kajta na plazy i robisz skok, aby zobaczyc jak dlugo utrzyma w powietrzu?
Czy to tez hardcorowe i nieakceptowalne z punktu widzenia bezpieczenstwa :?: :D

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post08 paź 2008, 10:27

BraCuru pisze:Czy to tez hardcorowe i nieakceptowalne z punktu widzenia bezpieczenstwa :?: :D

zdecydowanie nieakceptowalne :)

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post08 paź 2008, 11:55

BraCuru, napisałeś, że "najlepiej sprawdzać trzymając kite w power zonie" - czytałem z obiektywizmem ale nie mogłem zrozumieć jak można kite trzymać w power zone, skoro każdy kite dąży zawsze do krawędzi okna.

Poźniej napisałeś, że jak robisz trik uh z latawcem w zenicie, jesteś gapą i fujarą, więc dałem Ci przykład, z którym się zgadzasz, mam nadzieję.

Jak sprawdzam czy kite ciągnie w marginalnych warunkach? Tak, zastanawiam się przez chwilę z kumplami - i nie sądzę żeby to był zły nawyk spytać lepszych od siebie "na co idą", potem odpalam kite i idę do wody, a nie skaczę po plaży.

Ale OK, dyskusja jak zwykle przerasta formą treść, więc chyba się zwijam...na wodę ;)

peace

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post08 paź 2008, 12:04

Ducek pisze:czyli jak bedzie dobrze ustawiony na linkach i depowerze to gdy bede go trzymal uh w zenicie stojac daleko w wodzie, nie powinien wtedy meduzowac??

meduzowanie to bardziej efekt ch.... konstrukcji albo złego uszycia.

Za długie linki środkowe w każdym kajcie przekładają się na przepadanie do power zone.

Może wrzućmy to na forum główne:

Jeśli podczas UH albo przy słabym wietrze latawiec ucieka ci do power zone, to sprawdź lnki albo z miejsca skróć środkowe/wydłuż zewnętrzne!

Płakać mi się czasem chce, jak widzę nawet niezłego gościa, któremu tak nieladnie kajt "nurkuje"

:/

Post09 paź 2008, 15:30

Crazy Horse pisze:

meduzowanie to bardziej efekt ch.... konstrukcji albo złego uszycia.

Koniu utrafil w sedno i to bardzo mocno. Dlatego C byly i beda zajebiste, a
niektore bowy tak bardzo niespecjalnie.
UH tylko na C albo Hybrydzie. Pure Bow mozna od razu odlozyc na polke bo sie nie nadaja.
I to nie tylko ze wzgledu na meduzowanie w niektorych modelach.
Kite nie cofa sie do power zone'u jesli sa odpowiednie warunki do UH nawet jesli masz caly trymer rozciagniety.
Chyba ze jest na prawde zla dlugosc linek fabrycznie, ale to skrajne przypadki i raczej rzadkie.

cyberdog1899

Post09 paź 2008, 17:30

Akir pisze:UH tylko na C albo Hybrydzie. Pure Bow mozna od razu odlozyc na polke bo sie nie nadaja.

To chyba niecałkiem prawda

http://www.youtube.com/watch?v=OIIkNkjK-3g

:/

Post09 paź 2008, 18:38

To jest moje osobiste zdanie. Nikomu nie kaze sie z tym zgadzac.
Strasznie dziwny przyklad dales cyberdog powiem szczerze. Bo jaki
zwiazek EH ma z klasycznymi bow'ami?

High performance flat Hybrid for the hard core.
Overall the Ripper is a kite for the experienced rider in windy 14-35knt conditions. Not recommended as a starter kite, 100 HR+ experience is absolute must.

Z duzym napisem SLE na przedzie.

Nigdzie nie powiedzialem rowniez ze sie nie da. Mowie tylko ze nie sa to idealne konstrukcje do takiego stylu jazdy.

Wróć do „Pierwsze Kroki”