Fotoradar w drodze do Łeby :) dobrze zamaskowany

Dyskusje nie związane z profilem forum.
Awatar użytkownika
eska
Postawił piwka: 51 razy
Dostał piwko: 30 razy
Kontaktowanie:

Post05 lis 2008, 22:48

W gminie choczewo "strazniki gminne" do spóły z prywatną firmą czają się pokrzakach z fotoradarem :) Moga stać wszedzie, bo jest przenośny, a co gorsze nie widać go z daleka, bo jest zamaskowany niczym "marines w wietnamie" siatką maskującą, a do tego robi zdjęcia z tyłu .... więc jak się schowa z lewej strony drogi za drzewem, to jadąc w przeciwną stronę nie ma opcji zeby go zobaczyć, a fote i tak zrobi :)

Ponoć lubią stać w Przebędowie.

I zdjęcia przychdzą z lekkim opóxnieniem np. po 2 miesiącach (pewnie maja dużo pracy i nie wyrabaiją się na bierząco :)

...ale ja ich nie lubie :)

es.

ps - a tu zdjęcie zamaskowanego "fotozła" http://www.portalpomorza.pl/aktualnosci/4/6286

Awatar użytkownika
ted
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post06 lis 2008, 00:09

oczywiście, mam nadzieję, każdy wie, że zdjęcie "od tyłu" to sobie mogą w buty wsadzić, prawda?

Awatar użytkownika
JaxoN
Deska: Sklejka
Latawiec: SS REV 9m
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post06 lis 2008, 00:31

ted pisze:oczywiście, mam nadzieję, każdy wie, że zdjęcie "od tyłu" to sobie mogą w buty wsadzić, prawda?

W buty ?? To że nei widać kto prowadzi wóżek nie zwalnai cię z obowiązku poinformowania policjajs komu pożyczyłes furkę.
No chyba że coś nei wiem.

Mevlana

Post06 lis 2008, 00:42

piekne nie wiem czy zasne bo geba mi sie smieje :D chlopaki musieli chyba specjalny kurs maskowania przejsc bo mega profesjonalnie to wyglada :D

JaxoN przedmowca ma racje zdjecie zrobione od "tylu" jest bezwartosciowe tak bylo przynajmniej w zeszlym roku gdy rozmawialem z Panami z drogowki nie sadze zeby to sie zmienilo

Awatar użytkownika
JaxoN
Deska: Sklejka
Latawiec: SS REV 9m
Kontaktowanie:

Post06 lis 2008, 01:33

Mevlana pisze:piekne nie wiem czy zasne bo geba mi sie smieje :D chlopaki musieli chyba specjalny kurs maskowania przejsc bo mega profesjonalnie to wyglada :D

JaxoN przedmowca ma racje zdjecie zrobione od "tylu" jest bezwartosciowe tak bylo przynajmniej w zeszlym roku gdy rozmawialem z Panami z drogowki nie sadze zeby to sie zmienilo

Sory mój błąd nie pomyślałem zasugerowałem się wiecie kupnem/sprzedażą punkcików napstryknych przez foto radar.

Awatar użytkownika
michooo

Post06 lis 2008, 01:56

kilka lat temu pojawił się w prasie taki oto artykuł:

Obrazek

trochę stary, ale warto przeczytać IMHO
co do samego maskowania fotoradarów to już jakieś ku*ewstwo. niedługo misiaki nie tylko będą się kryć w krzakach, ale odzieją panterki i inne cuda i będą polować
Obrazek

Awatar użytkownika
bigfoot gt
Latawiec: czerwony
Kontaktowanie:

Post06 lis 2008, 07:48

melduje ze sie zmienilo z fotoradarami jedyne co mozna wygrac to powiedziec ze kto inny prowadzil wtedy do tej ososby co wskazemy wysylaja pismo i jak przyjmie dobrowolnie to luzik , punkty wedruja na jej konto. Jesli nie przyjmie jest robiona konfrontacja ... czyli zeznania i chodzenie na komende...

najlepej wskazac kogos z rodziny co autem nie jezdzi ama prawojazdy kase stracimy ale pkt brak na saldzie:)

Awatar użytkownika
ted
Kontaktowanie:

Post06 lis 2008, 09:29

owszem, niech zrobiona zostanie konfrontacja. przyznaj się wtedy i ty, i jakaś druga osoba, bo jak ktoś na pewno słusznie zauważy, niemożliwym jest prowadzenie pojazdu przez dwie osoby jednocześnie i niemożliwe jest ustalenie kto prowadził w przypadku zdjęcia zrobionego z tyłu.

oczywiście musimy kłamać, co jest niemoralne i nieetyczne więc nikogo nie namawiam. poza tym sąd na pewno nagada nam kilka miłych słów, o "państwie prawa i obywatelskiej postawie".... jeżeli jednak nic nam to nie robi... to droga wolna!

aha, kłamiąc nie narażamy się na odpowiedzialność, ponieważ jako podejrzani kłamać możemy ile nam się podoba.

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post06 lis 2008, 10:03

Ted - aleś Ty amoralny chłopie :D :twisted:

to ostatnie zdanie wykorzystam w kontaktach z żoną heheheheh :twisted:

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post06 lis 2008, 10:31

A tak w ogóle, to słyszałem, że lepiej nie przyjmować jakichkolwiek mandatów, tylko prosić o skierowanie sprawy do sądu grodzkiego, gdyż zazwyczaj grzywna jest niższa, niż wlepiony przez mylycjanta mandat, a poza tym sąd nie przyznaje punktów karnych :shock:
Jeśli się mylę, to wyprowadźcie mnie z błędu, gdyż informację taką mam ze słyszenia, a to jak wiadomo.....

Awatar użytkownika
ted
Kontaktowanie:

Post06 lis 2008, 10:51

wygląda to mniej więcej tak.
1. dostajesz mandat
2. odmawiasz przyjęcia, a więc punkty nie są naliczane
3. sprawa trafia do sądu grodzkiego
4. zakładamy, że przegrywasz
a) sąd nie nakłada na ciebie punktów, ale
b) odpis prawomocnego orzeczenia przesyła policji
5. policja nalicza punkty
6. od tego momentu liczy się rok ich przedawnienia

odmowa przyjęcia mandatu ma sens w sytuacji, gdy jesteś już na punktowej granicy i liczysz na to, że przed przesłaniem orzeczenia, część z tych punktów, które masz się anuluje

rozprawa przed sądem grodzkim to koszt 100pln.
a wygrać jest ciężko, bo większość sędziów w większości przypadków przyznaje rację policji - i to w większości spraw, a więc najczęściej - oprócz przewinień komunikacyjnych - picie, przeklinanie, imprezowanie w miejscu publicznym ;)

Awatar użytkownika
Kostek_
Deska: 666
Latawiec: rhino & vegas
Kontaktowanie:

Post06 lis 2008, 11:15

mnie również złapał od tylu....jest jeszcze jedno foto w wicku,ale juz bardziej widoczne..

Silan

Post06 lis 2008, 16:06

Ted wszystko tak jak Piszesz , tylko punkty po sprawie liczą sie od dnia wykroczenia a nie przegrania sprawy.Przerobione praktycznie :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
FilipN
Postawił piwka: 68 razy
Dostał piwko: 77 razy

Post06 lis 2008, 16:49

ted pisze:odmowa przyjęcia mandatu ma sens w sytuacji, gdy jesteś już na punktowej granicy i liczysz na to, że przed przesłaniem orzeczenia, część z tych punktów, które masz się anuluje

niestety nie jest to prawda - punkty są naliczane po rozprawie ale jako datę ich naliczenia przyjmuje się datę popełnienia wykroczenia. Więc nie ratuje nas to przed zatrzymaniem prawa jazdy.
Zdjęcie od tyłu jest jak najbardziej "ważne". Obowiązek wskazania kierowcy leży na właścicielu auta. Nie musi być widać twarzy.
Jako ciekawostka - fotoradary stacjonarne ZURADu również mają możliwość ustawienia "na oddalanie" czyli mierzenia prędkośći i robienia zdjęć od tyłu. Rzadko się je tak ustawia, ale osobiście znam kolegę, który na swojej zmianie ustawia tak zawsze (i ma z tego niezły ubaw)

Mevlana

Post06 lis 2008, 16:54

w warm-maz sady grodzkie wysprycily sie i jak skierujesz sprawe do nich i okaze sie ze policja miala racja to dowalaja najwyzsza przewidziana kodeksem kwote pieniezna

moj znajomy sie o tym przekonal gdyz zrobili mu "pomiar" jak jechal 110 a na urzadzeniu bylo 170 :) sad nie chcial wogole kolegi sluchac ;]

Wróć do „Offtopic”