Zdjęcia

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
mikucha
Kontaktowanie:

Post07 gru 2008, 18:40

Witam wszystkich zainteresowanych :D Mamy ciekamy temat.
Robie zdjęcia już od kilku ładnych lat i nigdy nie zastanawiałem się nad tym co mozna a czego nie więc mysle ze jak nam sie taki temat rozwinął to warto sie troszke popytać i pozastanawiać.
Kiedy zdęcie mozna używać bez zgody włascicela a kiedy nie. ?
Mam na swojej stronie www.podwodnezdjecia.pl bardzo dużo zdjęc i z obawy zeby ktoś ich nie używał bez mojej zgody wszystkie podpisałem jest jedno z zabezpieczeń. Jak ktoś chcaiłby uzyc jednego z moich zdjęć zawsze pyta i moim warunkiem jest pozostawienie podpisanego zdjecia ( www.cn-tryton.pl prawy góry róg )
Co jednak z wizerunkiem osób trzecich na zdjęciach, czy umieszczanie zdjęć moich , zrobionych przeze mnie ale z jakąś osobą na zdjęciu wymaga jej zgody ? jeśli tak to w jakiej formie ?
Jesli zgoda jest potrzebna to jak sie ma taka strona jak strona Jurgena http://kite.wrzeszcz.net czy wtedy Jurgen przed umieszczeniem zdjęc z ciepłego słonecznego dnia powinien najpierw zapytać wszystkich na zdjęciach ??

Jeśli ktoś zna odpowiedzi na moje pytania to poproszę jestem bardzo ciekaw.

cyberdog1899

Post07 gru 2008, 20:07

Prawnie w ogóle się nie orientuję jak to jest, ale zdrowy rozsądek podpowiada:
1 - Zdjęcię, tak samo jak muzyka, film, czy choćby artykuł jest jakąś własnością i zawsze powinno być używane 'za wiedzą i zgodą' autora. Jeśli użyte jest w celach komercyjnych na pewno można się domagać zadośćuczynienia. Jeśli nie w celach komercyjnych, też pewnie czegoś się można domagać, ale jest już bardziej 'śliskie' (samo rozgraniczenie kiedy jest komercyjne, a kiedy nie, może być dość płynne).
2 - Zgody osób na zdjęciu raczej nie potrzeba jeżeli, po pierwsze nie naruszasz ich dóbr osobistych, po drugie nie używasz w celach komercyjnych.

Gdyby było oczywiste kiedy poszczególne sytuacje zachodzą, liczba prawników zmalałaby dramatycznie :wink:.

Hans.
Kontaktowanie:

Post07 gru 2008, 20:58

male co nieco z prawa autorskiego:

Art. 81.
1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej.
W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli
osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem
przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych,
społecznych, zawodowych,
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz,
publiczna impreza.
pozdr
druga sprawa to ja wyzej zostalo napisane - czy zdjecie jest wykorzystywane komercyjnie czy nie.
sam mialem prze jakis czas nieraz spiecia z ludzmi na kursach spadochronowych w pruszczu, keidy prowadzilem strone o skokach i zazwyczaj wszyscy byli na fotkach , ale zawsze sie ktos znalazl kto nie zyczyl sobie zdjec oraz wykorzystywania wzerunku na stronie
pozdr

Awatar użytkownika
Sniady
Deska: Laluz 135, FreestylFish NKB
Latawiec: Torch 8, RPM 12, Dyno 16
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 4 razy
Kontaktowanie:

Post07 gru 2008, 21:46

Ta może te prwne durnoty i są ok. Ale zdjęcia musiały być użyte w spób komercyjny(musiał byś dostać za nie kasę), bądź naruszać ich "teren prywatny. Oczywiście, zależy też jakie to ma być zdjęcie.
Jeśli zdjęcie zawiera jakąś ogromną liczbę osób.... Nie wiem zdjęcie spotu w trakcie wietrznego dnia to i sprzedajesz je jakiejś gazecie\agencji. To Nie ma mowy o wyrażenie zgody osób trzecich...

Ja proponuje robić tak by się nikt nie mógł za bardzo przyczepić, ale wciskać się jak najbardziej...
Z tego co wiem to raczej więcej ludzi po prostu prosi potem o przesłanie zdjęć, niż kasę... znam to z własnego przypadku(obie strony)

jachu
Deska: Ronix Kinetik STD
Latawiec: Sesitec 2.0
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post08 gru 2008, 09:49

Tu jest artykul, ktory nieco sie o temat ociera--> http://www.eioba.pl/a86261/fotografia_prasowa_niemoralna_czy_bezprawna

Wróć do „Forum Główne”