Jaka grubośc pianki?

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
targetti

Post26 sty 2009, 13:39

Dziekuje Jurgenowi i QBAepp11 za konstruktywne odpowiedzi.

Grubość pianki na lato już znam - 4/3 .
Odnośnie pianki na lato bo macie ja na krótki/długi rękaw i krótkie/długie nogawki ?

Jurgen
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post26 sty 2009, 13:56

QBAepp11 pisze:...W sumie w tak grubych rękawicach trzymanie baru by mi nie pasowało....

Wtedy możesz po prostu nie pływać.

Co do Pianki na lato wszystko zależy czy jesteś zmarźlak czy nie. Całe lato (takie jak ostatnie) można w Polsce pływać w piance 4/3 a nawet w 5/3.

W tym roku chyba dwa razy udało mi się zejść bez pianki. W lecie zazwyczaj pływam w 3/2 krótki rękaw i krótkie nogawki.

Awatar użytkownika
djdaniel
Deska: SU-2 prorider
Latawiec: Liquid Force
Kontaktowanie:

Post26 sty 2009, 15:25

Ja podłącze się do tematu, ale chciałbym zapytać o opinie odnośnie modeli
mam na oku dwie pianki
neil pryde seria 3000 semidry 5/3 E1

i o'neill psycho 1 Zen Zip 5/3

co o nich sądzicie? ewentualnie jakieś inne propozycje

Dorian :: SurfPoint
Latawiec: North Vegas
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 12 razy
Kontaktowanie:

Post27 sty 2009, 00:20

djdaniel pisze:Ja podłącze się do tematu, ale chciałbym zapytać o opinie odnośnie modeli
mam na oku dwie pianki
neil pryde seria 3000 semidry 5/3 E1

Mam zle doswiadczenia z tym model. I mi i jednemu z naszych instruktorow posypaly sie po wlasciwie polowie sezonu. Zadna inna nie rozsypala sie tak szybko! Rozklejaja sie na laczeniach, neopren szybko sie starzeje. I to byly z 2 roznych lat, ostatnia 2007. Moze w 2008 jest lepiej?

i o'neill psycho 1 Zen Zip 5/3

to juz wysoka polka, super rozciagliwa, miekki neopren, bardzo wygodna, nie krepuje ruchow.

Awatar użytkownika
targetti

Post27 sty 2009, 07:15

Czyli pianka NEIL PRYDE STEAMER 3000 S 3/3 jest również niezbyt wytrzymała?? Czy ktoś z was ma taką piankę ?

Obrazek

Awatar użytkownika
djdaniel
Deska: SU-2 prorider
Latawiec: Liquid Force
Kontaktowanie:

Post27 sty 2009, 09:02

targetti ja proponuję Ci zakupić piankę o podanej przez Ciebie grubości ale nie z krótki rękawem, jak dla mnie to albo krótkie nogawki i rękawy i wtedy to pianka na lato,
a myślę że prze te rękawy nie będzie Ci za gorąco a na pewno cieplej w chłodniejsze dni.

A teraz moje pytanie.
czyli neillpryde nie za ciekawie z jakością się prezentuje. Chciałbym mimo wszystko by ta pianka mi trochę posłużyła, tylko teraz pytanie czy jest coś w bardzo podobnej jakości ale w bardziej przystępnej cenie? A jak tak to co?
Kurcze a przeglądając fotki tego neilpryde wydawał mi się również bardzo dobrze wykonany.

MArcinBe
Dostał piwko: 1 raz

Post27 sty 2009, 09:33

ja mialem pryde serie 3000 4/3, i co prawda nie jestem instruktorem ktory dzien w dzien siedzi w pianie, ale na pewno nie uzywam piany raz na rok.
Piana mi sluzyla dobrze przez kilka ladnych lat. Nic sie nie rozklejalo, material ok.
Jedyny, ale to w 100% jestem przekonany, ze to byl moj blad, czasem szybko sie rozbierajac jak bylo zimno to nie uwazalem na nogawki i po ok. 3 latach niestety uszkodzilem piane w kroku.

patron
Postawił piwka: 6 razy
Kontaktowanie:

Post27 sty 2009, 15:06

Ja bym mógł z czystym sumieniem polecić GULe - cena dość przystępna, a jakość - sumarycznie spędziłem
w niej ponad 5 miesięcy moczenia dzień w dzień po kilka godzin i jedyne co jej dolega, to już poważne wyblaknięcie.
A! I kołnierz zaczął trochę pękać od zapinania i rozpinania ciągłego.
Generalnie - jestem bardzo zadowolony ;)

Awatar użytkownika
targetti

Post27 sty 2009, 15:56

A co powiesz o modelu GUL RE 2303 3/2mm długa z odpinanym rękawem ??

patron
Postawił piwka: 6 razy
Kontaktowanie:

Post27 sty 2009, 15:58

o tym modelu konkretnie to niewiele, ale wydaje mi się że może Ci być w nim chłodnawo. Przynajmniej mi w moim 3/2 na początku czerwca i we wrześniu jest już zimno. Dopinane rękawki jak najbardziej polecam ;)

Awatar użytkownika
wasil
Deska: SU-2
Latawiec: Slingshot RPM 2015 11m
Kontaktowanie:

Post27 sty 2009, 16:22

A nie myślałeś w ogóle o piankach Mystica? Z tego co mi wiadomo (sam mam taką) świetne wykonanie,duży wybór,ceny również do zaakceptowania. Pianka nie rozciąga się z wiekiem,dobrze przylega do ciała, świetnie wygląda i naprawdę dobrze się w niej czuje,pomimo,że grubość to 5/3 absolutnie nie mam skrępowanych ruchów.

Awatar użytkownika
targetti

Post27 sty 2009, 16:25

Pianka 3/2 przeznaczona na sezon letni. Docelowo zamierzam zakupić piankę + suchy bolo.

Gumiś.
Kontaktowanie:

Post27 sty 2009, 16:53

jako, ze troche instruktorze na kite i ws moge smialo polecic pianke Gaastry, model manic 5/3. Za gaastra nigdy nie przepadalem.. jakims cudem dalem sie namowic na ta pianke i okazala sie wysmienita. Idealnie trzyma cieplo a co najwazniejsze konstrukcja powoduje odczucie braku takiego grubasa na sobie czyli schylanie wyginanie itp niczym w krotkiej. na zgieciach pokryta jest 'tytanowymi' wstawkami co gwarantuje, ze sie nie przetrze, spojenia/ szycia idealne - nie ma opcji, zeby sie rozeszlo. Fajny patent z dodatkowym wewnetrznym kolniezem. Rozwalona zostala dopiero przez lekarzy jak wyciagali mnie z niej polamanego ;)

Dorian :: SurfPoint
Latawiec: North Vegas
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 12 razy
Kontaktowanie:

Post27 sty 2009, 19:09

Gumiś. pisze:jako, ze troche instruktorze na kite i ws moge smialo polecic pianke Gaastry, model manic 5/3. Za gaastra nigdy nie przepadalem.. jakims cudem dalem sie namowic na ta pianke i okazala sie wysmienita. Idealnie trzyma cieplo a co najwazniejsze konstrukcja powoduje odczucie braku takiego grubasa na sobie czyli schylanie wyginanie itp niczym w krotkiej. na zgieciach pokryta jest 'tytanowymi' wstawkami co gwarantuje, ze sie nie przetrze, spojenia/ szycia idealne - nie ma opcji, zeby sie rozeszlo. Fajny patent z dodatkowym wewnetrznym kolniezem. Rozwalona zostala dopiero przez lekarzy jak wyciagali mnie z niej polamanego ;)

Sam mam taka pianke i rowniez polecam. 2 sezony w niej plywam i jest ok.
Patrzac jak pianki eksploatuja sie na naszych instruktorach to najlepszymi sa Ascany Polar(nie maja az tak miekkiego neoprenu jak inne) i Gaastry. To naprawde zalezy od szczescia, niektorym pro limity trzymaja sie pare sezonow, innym sypia sie po niecalym sezonie. Dobrze radza tez sobie z mocna eksploatacja IONy.

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post27 sty 2009, 19:14

Dobrze radzi sobie też NPX jak dla mnie nr 1 pozdrówka :wink:

Wróć do „Pierwsze Kroki”