najdrozsza strona www na swiecie..

Dyskusje nie związane z profilem forum.
Awatar użytkownika
szed
Deska: CF, North, Shin
Latawiec: Naish
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 31 razy
Kontaktowanie:

Post25 lut 2009, 01:03

nowa strona dla naszego kochanego MSZ za bagatela 0,5 mln eruo :)
http://www.rmf.fm/fakty/?id=151902
qwa.. ja proponuje zglosci to do Ksiegi Rekordow Guinessa!!!
Portal ma byc uruchomiony pod koniec roku. Nie moge sie doczekac aby zobaczyc ta najdrozsza chyba na swiecie strone.. Szok qwa szok!.. szczegolnie w dobie szukania oszczednosci..

czareka
Deska: SU2 Carbon foilboard
Latawiec: Flysurfer Peak4 i inne
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post05 mar 2009, 16:56

Mysle, ze to nie jest jakas wygorowana cena. Nie wiem co tam ma jeszcze byc i trudno ostattecznie to przesadzic ale ta cena nie przeraza.

Na dobrze dzialajacy sklep online trzeba wydac okolo 1 mln. euro.

Strona to nie tylko kilka fotek. To sporo dodatkwej pracy.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
szed
Kontaktowanie:

Post05 mar 2009, 17:12

czareka pisze:Mysle, ze to nie jest jakas wygorowana cena. Nie wiem co tam ma jeszcze byc i trudno ostattecznie to przesadzic ale ta cena nie przeraza.
Na dobrze dzialajacy sklep online trzeba wydac okolo 1 mln. euro.
Strona to nie tylko kilka fotek. To sporo dodatkwej pracy.
Pozdrawiam

..hehe.., a to ze mnie frajer no!!! A ja robie dobrze dzialajace sklepy za 3-5 tys. zl!! Co za frajer ze mnie no..
ps. MSZ chyba raczej nie potrzebuje sklepu :)

czareka
Kontaktowanie:

Post05 mar 2009, 17:21

Sklep to pikus. Potrzebuje pewnie duzo wiecej. :-)

Policz sobie tak tylko na oko:

Firma robi projekt strony dla MSZ:

1. Szef projektu jakies 18.000 € miesiecznie
2. Programisci zalozmy 4-rech jakies 12.000 € miesiecznie
3. Designer jakies 6.000 € miesiecznie bo ma jeszcze kilka innych projektow
4. Content zalozmy calosc 100.000,- € bo trzeba przygotowac i moze bedzie w roznych jezykach?
5. Kancelarie prawne jakies 30.000 € zalozmy, ze za calosc

To raptem wystarczy na kilka miesiecy pracy. Jakies 5 miesiecy. To nie jest az tak duzo.

pozycja 1 i 2 to oczywiscie nie do kieszanie tych kolesi. To dla firmy, ktora odpowiada za projekt.

Nie uwzglednilem jeszcze kilku pozycji jak serwery, hosting, bezpieczenstwo, moze jakis soft, prawa autorskie, umowy.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
szed
Kontaktowanie:

Post05 mar 2009, 17:28

:) .. no ja doskonale sobie z tego zdaje sprawe, ze tak to sie wlasnie ma odbyc wszystko :). Tylko tlumaczenie MSZ mnie bardzo rozsmiesza i wqrwia zarazem.. 'biezace oplaty za utrzymanie serwisu' :lol:
Ciekawe ile skasuje ten koles z MSZu, ktory zleci to na zewnatrz..

czareka
Kontaktowanie:

Post05 mar 2009, 17:38

Teraz doczytalem dokladnie to info na rmf.fm.

I tak jak projekt bedzie za 375.000,- € to na utrzymanie strony spoko trzeba wydac jakies 100.000,-€ na trzy lata, czyli na projekt pozostaje 275.000,-€. Nie jest to oczywiscie mala suma ale na projekt nie jest za duza.

Jestem przekonany, ze jak kolesie w MSZ chcieliby to robic we wlasnym zakresie zatrudniajac pod to ludzi to calosc wyszla by ich drozej.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
szed
Kontaktowanie:

Post05 mar 2009, 17:50

..mozna tak sobie dywagowac w nieskonczonosc. Jak dla mnie nawet te 1,3 ml zl to jakas kosmiczna kwota jak za projekt strony :). Albo jestes z MSZ albo robisz strony dla szejkow arabskich.. Ja nie slyszalem zeby ktos w naszym kraju zrobil strone za taka kase. A jesli sie myle to bardzo prosze o przyklady! Chetnie zobacze jak wyglada projekt strony za 1,3 ml zlotych. A potem zwroce sie do tej firmy i zaproponuje jej zrobienie tego samego tylko troche lepiej i za 10% tej kwoty :)

czareka
Kontaktowanie:

Post05 mar 2009, 17:57

Nie jestem z MSZ i tez uwazam, ze to nie malo kasy, co nie oznacza, ze ta strona nie bedzie tyle warta.

Stron przykladow jest pewnie wiele. Popatrz na projekty firmy K2. Oni robia np. takie projekty.

MSZ to nie budka z lodami (no moze slowo "lody" tu nie jest na miejscu :-)). taka strona to sporo odpowiedzialnosc. Przejdz sie do kilku dobrych designerow potem do kilku dobrych programistow ustaw to jako firma, wez na siebie odpowiedzialnosc za projekt pogadaj z kancelaria prawna, ktora bierze za Seniora 600,- USD za godzine i skalkuluj to jeszcze raz.

Nie jestes w stanie sam zrobic takiego projektu. Gwarantuje.

Pamietej to nie tylkokodowanie!!! Kodowanie to jakies znikomy ulamek calosci.

Nie znaczy to wcale, ze nie jestes w stanie zrobic ladnej i dobrze dzialajacej strony.

Widzialem twoj post w sprawie Fuerte w innym topicku i widze, ze jestes oszczedny koles co jest zaleta ale czasami sie nie da.

Podeslij jakies referencje to moze kiedys i do Ciebie sie usmiechnie los :-)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
szed
Kontaktowanie:

Post05 mar 2009, 18:14

..hehe... za stary wyga jestem juz na wysylanie referencji. To do mnie wysylaja referencje :).
A wracajac do tematu oczywiscie, ze 1 osoba nie jest w stanie zajac sie calym takim projektem. Ale 2-3 osoby juz z cala pewnoscia tak. Sedno tkwi w tym ze tam pewnie jest kilkunastu posrednikow i paru gosci, ktorzy musza cos na tym zarobic przy okazji.. Zreszta co sie bedziemy sprzeczac.. chetnie poczekam az juz skoncza ta strone i wowczas powrocimy do tematu i pokazesz mi na tym konkretnym przypadku w ktorym miejscu ta strona kosztuje 1,3 mln zlotych :) i ile czasu wg Ciebie ja projektowano, kodowano i programowano ewentualnie.

czareka
Kontaktowanie:

Post05 mar 2009, 18:19

Odkalkowac strone to mozna w dwa wieczory (no moze przesadzam). Ale tu chodzi o konzept, planowanie, odpowiedzialnosc, bezpieczenstwo, dostepnosc i jeszcze kilka waznych rzeczy, ktorych nie mozna od tak sobie poprostu dostarczyc. To jest wlasnie ten koszt. To jest tak jak bys porownywal ceny niruchomosci. Jedna z nich, kotra bedzie gdzie na 5th Avenue w NY moze kosztowac kilka baniek pomiomo kryzysu a w Gabonie np. :-) mozna za to pewnie kupic juz kilka wiosek wlacznie z nieruchomosciami i autochtonami.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
szed
Kontaktowanie:

Post05 mar 2009, 18:34

czareka pisze:Odkalkowac strone to mozna w dwa wieczory (no moze przesadzam). Ale tu chodzi o konzept, planowanie, odpowiedzialnosc, bezpieczenstwo, dostepnosc i jeszcze kilka waznych rzeczy, ktorych nie mozna od tak sobie poprostu dostarczyc. To jest wlasnie ten koszt. To jest tak jak bys porownywal ceny niruchomosci. Jedna z nich, kotra bedzie gdzie na 5th Avenue w NY moze kosztowac kilka baniek pomiomo kryzysu a w Gabonie np. :-) mozna za to pewnie kupic juz kilka wiosek wlacznie z nieruchomosciami i autochtonami.
Pozdrawiam

..no prosze Cie.. :)
tak to moze mowic MSZ do swojego wyborcy argumentujac swoja decyzje wydania 1,3 ml zeta na strone www :). I nie mow mi tu o nieruchomosciach w NY. Mowa jest o projekcie strony www u nas w Polsce! Za 1,3 ml zl! Pokaz mi pl strone nawet najbardziej odpowiedzialnej i powaznej organizacji za chocby polowe tej kasy to wowczas bedziemy rozmawiac konkretnie.. , a nie o wioskach w Gabonie :).
A to jest strona obecna MSZ: http://www.msz.gov.pl/
Czyli co?.. ona pewnie kosztuje jakas 1/3 tej kwoty dedukujac z tego, ze chca polaczyc 3 tego typu witryny :).
Jasne! Oczywiscie kazdy ma prawo wydac np. zamiast 3-5 tys za kajta np. 30-50 tys. za tego samego kajta. Tylko, ze to nie jest prywatny Kowalski, ktory ma taki kaprys tylko Ministerswo Spraw Zagranicznych. I wg mnie to powinno sie ta sprawa zjac CBA!! I kto wie czy nie wywolam wilka z lasu.. zobaczymy za pare miesiecy..

czareka
Kontaktowanie:

Post05 mar 2009, 18:41

Mysle, ze ta aktualna strona mogla kosztowac juz sporo kasy i tez nie byloby to przesadzone. Te 1/3 tej sumy, o ktorej piszemy nie bylaby przesdzona za ta strone za 3 lata jej prowadzenia.

Sama strona nie ma wodotryskow ale nie onie chodzi! Engine to moze jakis open source, ktory jest za free ale to nie zmienia faktu, ze strona moze byc az tyle warta.

Popatrz prosze na referencje firmy K2. Tamte strony nie byly na pewno sporo tansze. A takich firmy jak K2 w PL jest na pewni kilka.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
szed
Kontaktowanie:

Post05 mar 2009, 18:53

czareka pisze:Mysle, ze ta aktualna strona mogla kosztowac juz sporo kasy i tez nie byloby to przesadzone. Te 1/3 tej sumy, o ktorej piszemy nie bylaby przesdzona za ta strone za 3 lata jej prowadzenia.
Sama strona nie ma wodotryskow ale nie onie chodzi! Engine to moze jakis open source, ktory jest za free ale to nie zmienia faktu, ze strona moze byc az tyle warta.
Popatrz prosze na referencje firmy K2. Tamte strony nie byly na pewno sporo tansze. A takich firmy jak K2 w PL jest na pewni kilka.
Pozdrawiam

Po pierwsze mowimy o projekcie strony, a nie jej prowadzeniu.. dlatego przyjalem juz te -100 tys. eur wg tego co napisales.
No ale jesli dla Ciebie ta strona (przypomne link: http://www.msz.gov.pl/) jest warta 430 tys. zl. to :lol: gratulacje.. zycze Tobie i sobie takich klientow na przyszlosc :).
A tu jest link do strony firmy, ktora to robila: http://www.akonet.pl/ To tak jak by ktos chcial sobie sprawic takie cacko jak ma MSZ za ponad 400 tysiakow plnow :).
oooo.. tam widze w portfolio same Ministerstwa sa!! :).. ciekawe dlaczego :)

czareka
Kontaktowanie:

Post05 mar 2009, 18:58

Przetarg jest na strone i jej prowadzenie a nie na screenshota. Aktulna strona to tez nie tylko screenshot tylko sporo poukladanego kontentu. Do tego cala reszta o ktorej pisalem i niezla sumka sie zbierze.

Dzieki za zyczenia co do klientow. Raczej nie zajmuje sie stronami, bo to temat zbyt trudny. Wszystkim sie wydaje, ze cos drogo kosztuje, a malo kto zdaje sobie sprawe jaki jest koszt rzeczywisty takiego projektu. Czesto wyobrazenia mijaja sie z rzeczywistoscia.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
szed
Kontaktowanie:

Post05 mar 2009, 19:23

..no ja akurad dobrze wiem jakie sa REALNE koszty tego typu projektow bo zajmuje sie tym od kilkunastu juz lat.
Jasne, ze konsumenci zawsze chca taniej i nie orientuja sie ile czasem trzeba poswiecic czasu, pomyslowosci, zdolnosci i roznych umiejetnosci aby cos zrobic od a do z.
No nic.. mamy rozne pojecie nt. cen w tym zakresie. Ja tam jednak poprzestane na swoim skromniutkim w takim razie cenniku 3-5 tys za projekt i 3-5 tys za CMS, a i tak malo ktora firma potrafi zrozumiec te jakze smieszne wrecz ceny :)
Pozdrawiam.

Wróć do „Offtopic”