Deska, prośba o poradę

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
SzybkiEgon

Post13 mar 2009, 22:41

Witam
To moje pierwsze wejście, dlatego jak coś się nie uda prośba o wyrozumiałość.
Nie będę oryginalny- pytam o deskę.
Założenia są takie:
Moja waga 90 kg (wersja optymistyczna 85 kg na początek sezonu)
Skończone IKO I,II
Potrzebuję kupić sprzęt nowy, albo używany w super stanie i dobrej cenie
Dechę mam zamiar używać przynajmmniej przez 2 - 3 sezony. W tym czasie będzie to jedyna decha w moim arsenale.
W tym sezonie zamierzam dużo pływać.
Szybko się uczę (odrobina lansu nie zaszkodzi :D ), dlatego, ewentualnie, wolę przez jakiś czas wiecej powalczyć aby póżniej, od razu nie zmieniać sprzętu.
Będę pływał tylko na zatoce.
Moje doświadczenia z windsurfingiem wskazują, że najczęśćiej trafię na wiatr 4-6 beaufortów, dlatego zakupiłem latawiec, który zakładam powinien zachowywać się dobrze w tym zakresie wiatrowym.
Myślałem o Nobile 555 08' (Potrzebuję najlepszą relację jakości wykonania i funkcjonalności do ceny. Na podstawie waszych postów 555 wydała mi się właśnie takim wyborem)
Pytanie: jaki rozmiar dechy będzie dla mnie najbardzij odpowiedni?
Dodatkowo prośba o kontrpropozycje + recenzje dlaczego
Ewentualne oferty sprzedaży poproszę na priva; szybkiegon@gmail.com
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 13 mar 2009, 22:57 przez SzybkiEgon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post13 mar 2009, 22:56

ja np proponowałbym okolice 134-136/42-45 i po tym jak już będziesz biegły zostawił to jako słabowiatrową i dołożył coś mniejszego

ALOHA!!

Awatar użytkownika
SzybkiEgon

Post13 mar 2009, 23:01

Nie, będzie za duża?
Zakładam, że powinno sie w miare komfortowo pływac jak będzie wiała dobra 6-ka (latawiec 13 m)

el_volumen

Post14 mar 2009, 02:31

Ja sadze cos ok. 135cm. nie mniej, nie teraz.
Wielu osobom po kursie doradzam deske "drzwi" zeby sobie poplywali i jak juz ogarna duza, to czas na mniejsza.

Na 130cm mozesz sie zniechecic bo bedzie Ci trudno.

Awatar użytkownika
SzybkiEgon

Post14 mar 2009, 07:56

Dzięki
Wygląda na to, że trzeba kupić coś większego, popływać sezon i jak będzie progres zrobić tak jak pisze peg
Co radzisz: upolować coś teraz np 555 08, czy lepiej spokojnie poczekać jak rozpocznie się sezon i wszyscy będą sprzedawac modele 09 (nie wiem jak nasycony jest rynek)
Oczywiście pytam pod kątem najlepszej ceny

Awatar użytkownika
Ludek

Post14 mar 2009, 10:14

Co mogę ci doradzić ceny spadają po sezonie najtaniej kupisz w listopad grudzień styczeń tak mi się najbardziej wydaje ceny są niższe i tańsze. Rocznikowo bo wchodzą nowe modele. A na początek zawsze lepiej mieć dechę jak pisał el_volumen drzwi.

Awatar użytkownika
Red
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post14 mar 2009, 10:23

Osobiście ważę 85 kilo i uczyłem sie na desce 128/40 .
Napewno się nie popływa przy 10 węzłach, ale moim zdaniem 130/40 to bardzo dobry wybór.
Może nauka potrwa trochę dłużej, chociaż nie zawsze, ale za to manewrowość deski 130 od 135 jest znacznie lepsza no i przy silniejszym wietrze nie ma problemu z trzymaniem krawędzi. Jeżeli bedziesz pływał tylko na zatoce to celuj właśnie w 130/40-41.

Awatar użytkownika
peg
Kontaktowanie:

Post14 mar 2009, 10:35

no widzisz - co człowiek to opinia. jak zauważyłeś są dwie drogi. ja osobiście zrobiłbym tak jak napisałem bo teraz właśnie słabowiatrowej deski mi brakuje. oczywiście przy dobrej szóstce będzie Ci ciężko kitować zarówno przy takiej wielkości dechy jak i tak dużym latawcu... co do marki nie chce się wypowiadać - jest kilka ciekawych dech zarówno ze stajni Nobile jak i SU2, RRD, Ozone, Best, North nowego XENONA itd. Super opcją byłaby możliwość przepłynięcia się na kilku różnych dechach. Weź pod uwagę, że 555 jest bardziej miękka i nie wszystkim kiterom to odpowiada - szczególnie cięższym. Jednak tu znów znajdą się zarówno zwolennicy jak i przeciwnicy. Musisz spróbować sam.

ALOHA!!

Awatar użytkownika
SzybkiEgon

Post14 mar 2009, 10:38

no i mam teraz problem, red :?:
intuicyjnie kombinowałem właśnie w okolicach 130/40, ale poprzednie wypowiedzi (ped, el_volumen, ludek) wbiły klina w moje przemyśłenia.
Chociaż nikt nie mówił, ze będzie łatwo...

Awatar użytkownika
Biały
Kontaktowanie:

Post14 mar 2009, 10:43

SzybkiEgon pisze:no i mam teraz problem, red :?:
intuicyjnie kombinowałem właśnie w okolicach 130/40, ale poprzednie wypowiedzi (ped, el_volumen, ludek) wbiły klina w moje przemyśłenia.
Chociaż nikt nie mówił, ze będzie łatwo...

Jak jestes progresywny to 130-132 przy tej wadze jest dobrym wyborem.
Wiele osób pływa na krótkich deskach przy tej wadze.
Na krótkiej się pływa/trickuje dużo fajniej niż na dłuższej.

pzdr,

Awatar użytkownika
peg
Kontaktowanie:

Post14 mar 2009, 10:50

Biały pisze:Na krótkiej się pływa/trickuje dużo fajniej niż na dłuższej.

jestem pewniej, że np BraCuru będzie odmiennego zdania :D W tym rzecz byś spróbował sam. Poza tym jeśli weźmiesz DOBRĄ dłuższą zawsze możesz ją zostawić później jako drugą - słabowiatrówkę. masz właściwie opisane dwie możliwe drogi - każda ma swoje wady i każda ma swe zalety. podejmij decyzję :wink:

Awatar użytkownika
SzybkiEgon

Post14 mar 2009, 10:57

a co odnośnie miękkości 555, o której wspomina peg.
Wiem, że każdy odczuwa inaczej.
W jaki sposób miękka decha wpływa na sterowność (ostrzenie), komfort jazdy, stabilność kursu itp.
Niestety będę musiał kupić coś opierająć się na doświadczeniu uczestników forum (chcę wystartować na początku maja, więc chyba nie będę miał wielkiej możliwości potestowania)
Tym bardziej, ze jedno jest pewne, nie wytrzymam do czerwca mając świadoość, że nowiutki, gotowy do lotów latawiec czeka w szafie.
Może ktoś zapoda trochę teorii na temat: parametry sprzętu (dechy) a właściwości jezdne :D

Awatar użytkownika
peg
Kontaktowanie:

Post14 mar 2009, 11:12

musisz wyważyć te odpowiedzi ponieważ wszystkie będą subiektywne. każda deska leży inaczej innej osobie i sądzę, że znajdziesz tu tyleż samo zwolenników np 666 jak i przeciwników. wiele zależy od Twoich osobistych oczekiwań i tego co chcesz robić na wodzie. na stronie NOBILE www.nobilekiteboarding.com masz taką zakładkę GEAR SELECTOR. Podajesz w niej kilka kluczowych wymagań jakimi kierujesz się przy doborze deski a ten selektor dobiera do nich odpowiedni produkt - spróbuj - zobaczysz co Ci "wyskoczy" :D Później możesz pozmieniać odpowiedzi pod kątem Twoich prognozowanych przyszłych wymagań - zobaczysz do czego dążysz. powodzenia!

Awatar użytkownika
SzybkiEgon

Post14 mar 2009, 11:20

dzięki peg,
za chwilę przetrenuję ten kalkulator.

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post14 mar 2009, 11:30

Mysle ze niezaleznie od preferencji przy twojej wadze 135 bedzie lepsza i spokojnie i komfortowo dasz rady przy kazdym wietrze.Raczej rozpatrywal bym rozmiarowke w gore 135 niz w dol.

Wróć do „Pierwsze Kroki”