Co do filmów?

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
Kosek
Deska: 666
Latawiec: North Rebel
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post27 lut 2007, 14:16

Takie pytanie mam jakich programów używacie do robienia filmów? Jakie najlepsze itd?

__kater__
Postawił piwka: 6 razy

Post27 lut 2007, 14:58

Polecam kompresje dwuprzebiegową, tu się naprodukowałem :)

http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?t=12606

Awatar użytkownika
SZERYF
Kontaktowanie:

Post27 lut 2007, 16:39

Adobe Premiere Elements

eko
Postawił piwka: 2 razy
Kontaktowanie:

Post27 lut 2007, 17:53

Final Cut Pro + quicktime PRO

__kater__

Post27 lut 2007, 20:09

No jeśli chodzi o obróbkę to faktycznie Adobe Premiere jest bardzo dobry. Nie koniecznie najnowsza wersja - starsza będzie miała prawdopodobnie wszystko co potrzebne i będzie mniej wymagająca.

Adobe jest jednak drogi (poza Wersją Elements)

JEśli chcesz mieć oryginalny program to kup Pinnacle STUDIO 10 Titanium Edition 20Yrs PL Box - koszt około 200zł

lub Pinnacle STUDIO 10 Media Suite Titanium Ed. 20Yrs PL Box (jakieś 300zł)

OPIS (tego 1):

Wersja Pinnacle Studio Titanium, została wydana przez producenta, z okazji 20lecia istnienia firmy Pinnacle na rynku produktów przeznaczonych, do szeroko rozumianej edycji wideo. Pakiet Studio Titanium jest następcą Pinnacle Studio 10 i w stosunku do poprzednika, wersja jubileuszowa rozbudowana jest o następujące dodatki i możliwości:

* Pakiet dodatkowych efektów i przejść: Pinnacle RTFX vol. 1 & vol.2 (49 zaawansowanych efektów wideo) pakiet Pinnacle Hollywood FX Vol. 1 (ponad 400 profesjonalnych efektów przejść) oraz pakiet Pinnacle Premium Pack vol. 1 zawierający specjalne efekty dźwiękowe, menu płyt DVD oraz wzorce napisów,
* program Studio w wersji 10.5 posiada ulepszone algorytmy poprawiające szybkość i komfort pracy, obsługa monitorów typu widescreen (16:9),
* wsparcie dla kompresji DivX Pro 6 co owocuje uzyskaniem lepszej jakości filmów zapisywanych w tej kompresji
* mozliwość zapisania materiału w kompresjach przeznaczonych dla użądzń przenośnych takich jak Apple iPod czy Sony PSP.
* nowa wersja jest również kompatybilna z najnowszym systemem Microsoft Vista

Nowa wersja Pinnacle Studio Titanium łączy legendarny już przejrzysty i intuicyjny interfejs użytkownika z bardzo dużymi możliwościami edycyjnymi spotykanymi w profesjonalnych i skomplikowanych aplikacjach wideo. Obsługa wielu urządzeń do przechwytywania obrazu do komputera oraz możliwość zachowania naszych produkcji filmowych na nośnikach VCD, SVCD, DVD, na dysku twardym czy jako pliki przeznaczone do umieszczenia w internecie, dodatkowo podnosi atrakcyjność programu. Duża ilość przejść, efektów video, możliwość dodania komentarzy, podkładów muzycznych w tym bezpośrednio z płyt CD, bogaty edytor napisów Title Deko, który korzysta z również polskich czcionek zainstalowanych w naszym komputerze; dopełnia obrazu mnogości funkcji Studio Titanium. Z programem Studio Titanium na pewno zaskoczysz swoimi filmami rodzinę i przyjaciół, jednoczenie doskonale bawiąc się podczas ich tworzenia.

Prostota i łatwość użytkowania

Intuicyjny interfejs użytkownika obejmujący łatwy proces tworzenia filmu w 3 krokach: 1)przechwytywanie, 2) edycja i 3) udostępnianie, sprawiając, że nauka i używanie programu Studio jest banalnie łatwe. Jeszcze nigdy tworzenie filmów i udostępnianie ich w internecie nie było tak proste.
SmartMovie

SmartMovie w programie Pinnacle Studio to funkcja, która za Ciebie w kilka minut utworzy zdumiewający film z przechwyconego materiału poprzez dodanie widowiskowych efektów, przejść, tytułów i muzyki. SmartMovie to dość inteligentne narzędzie potrafiące faktycznie oddać Twój osobisty styl w redagowaniu i budowaniu unikalnego materiału wideo, tworząc niewiarygodnie doskonały film. To właśnie naprawdę jest tak łatwe.
Wbudowany kreator DVD

Studio oferuje w pełni zintegrowany z linią edycyjną kreator DVD i CD, który w łatwy sposób pozwoli Tobie stworzyć płytę DVD z menu, dowolną nawigacją, a następnie bezpośrednio zapisze projekt na płytę DVD umożliwiając odtwarzanie na dowolnym stacjonarnym lub komputerowym napędzie DVD. Dlaczego marnować czas na przechodzenie pomiędzy programami edycyjnymi, jeśli w Studio możesz zaprojektować, przetestować oraz zapisać bezpośrednio na płycie DVD zmontowany materiał wideo.
Bezpośredni zapis na DVD

Jeśli chcesz szybko zarchiwizować na DVD Twoje cenne wspomnienia, Pinnacle Studio oferuje szybki i łatwy sposób na natychmiastowe utworzenie płyty DVD z menu, bez marnowania czasu i przestrzeni na dysku, bez uprzedniego kopiowania (przechwytywania) ma dysk twardy komputera.
Panoramowanie i powiększenie

Utwórz w wygodny sposób zniewalające, wysokiej jakości kino poprzez "ożywienie" twoich cyfrowych fotografii i obrazów, używając panoramowania i powiększania w dowolnym kierunku. Dodatkowo Studio zawiera efekty usuwania czerwonych oczu tak, że łącznie z możliwością dodania efektów, przejść, tytułów oraz muzyki możesz uzupełnić swoje arcydzieło.

Awatar użytkownika
SZERYF
Kontaktowanie:

Post28 lut 2007, 19:08

Kater czy mógłbyś zapodać jakis swój filmik aby docenić twoją znajomość programów do obróbki i kompersji ? chętnie sie czegoś naucze . pozdro

Awatar użytkownika
galileo70

Post28 lut 2007, 19:17

Ja używam Unlead Video Studio 10. Troszkę ograniczony, ale baardzo prosty w obsłudze.

Awatar użytkownika
galileo70

Post28 lut 2007, 19:19

Mam jeszcze adobe after effects ale panel operatora stanowi dla mnie tak dużą zagadkę, że nie odwarzyłem się jeszcze zagłębić w ten program

Awatar użytkownika
Kicek
Kontaktowanie:

Post28 lut 2007, 19:46

Pinnacle Studio 9 PL - polecam,bo prosty i fajny. Nie polecam Pinnacla 10 bo potrzeba do niego bardzo dobry sprzet ! Ja mam Athlona 2600, Grafika 128mb, 768mb RAM i mi Pinnacle Studio 10 nie chodzi...

Awatar użytkownika
Marcin78
Kontaktowanie:

Post01 mar 2007, 08:36

Adobe premier 2.0 -duze mozliwosci ,skladanie timeline w czasie rzeczywistym bez preprocesingu(ale chyba poprawili to w ulead 10)
Niestety potrzebuje dobrego kompa
Adobe after effect- do zabawy z blueboxem
Adobe encore co by ladnie na dvd zmontowac

Ale i tak zeby dobry filmik powstal to nie potrzebny ci suuper program tylko super pomysl
:)
galileo70 pisze:after effects ale panel operatora stanowi dla mnie tak dużą zagadkę

sciagnij sobie tutoriale Lynda.com powinno sie troche wyjasnic:)

__kater__

Post01 mar 2007, 08:59

SZERYF pisze:Kater czy mógłbyś zapodać jakis swój filmik aby docenić twoją znajomość programów do obróbki i kompersji ? chętnie sie czegoś naucze . pozdro

Niestety nie mam żadnego, którym mógłbym publicznie się pochwalić.
Poza tym gwarantuje ci, że oglądając efekt końcowy niczego byś się nie nauczył.

No i nie wiem jakie to ma znaczenie w związku z tematem ? Nigdzie nie afiszuję się swoją znajomością obróbki a kompresja to czysto mechaniczna sprawa.

Kicek pisze:Pinnacle Studio 9 PL - polecam,bo prosty i fajny. Nie polecam Pinnacla 10 bo potrzeba do niego bardzo dobry sprzet ! Ja mam Athlona 2600, Grafika 128mb, 768mb RAM i mi Pinnacle Studio 10 nie chodzi...

Nowsza wersja więcej oferuje, szczególnie w tematyce obróbki w czasie rzeczywistym i obróbki HD. Pinnacle wcale nie jest wymagający a twój sprzęt (bez obrazy) na dzisiejsze czasy patrząc pod kątem edycji video jest porostu słaby

-przykładowo w przypadku najnowszego Adoba zaleca się używanie karty Matrox RTX która to potrafi kosztować dużo ponad 10k (tańsza wersja 6k) a sama zaś wymaga procesora najlepiej 4 rdzeniowego który kosztuje od 3k i duuuużo RAMU :).
Z tym ostatnim jest problem bo mimo starań producentów i zmian technologicznych domowe jednostki mają problem z alokacją powyżej 4GB :)

Wracając do tematu, warto zapoznać się też z propozycją SONY VEGAS

Awatar użytkownika
Marcin78
Kontaktowanie:

Post01 mar 2007, 10:55

No niestety jak Kater napisał produkty Adobe nie naleza do "lekkich"
U mnie pentium 3.2+4GB RAM i GeForce jakos daja rade

Obrobka HD narazie nie ma sobie co zawracac glowy bo musisz miec najpierw kamere ktora nagra ci HD

Dla ciekawych podam ze u mnie w/w komp skladał 45minut filmu HD skladajacego sie tylko z jednego timelinu przez 14 godz
Po zrobieniu okazalo sie ze w Encore nie ma opcji na wypalenie DVD HD :(

Awatar użytkownika
Belzebub_Wro

Post02 mar 2007, 11:06

A ja uzywam Windows Movie Maker do czeo wystarcza byle komp Skladam co prawda tylko klipy nagrywane aparatem i jakosc nie jest mega ale liczy sie bardziej pomysl na film no i cala zabawa z ogladaniem swoich niezgrabnych poczynan niezlaeznie od jakosci filmu

Pozdr

MArcinBe

Post27 mar 2009, 17:34

Witam

odswierze temat, bo akurat stalem sie posiadaczem kamery ktora nagrywa w HD.

Co mozecie polecic osobie ktora tylko dla zabawy (wakacyjne filmiki) chce poskladac jakies filmiki? Nie chce robic mega produkcji, ale jakis czas temu bawilem sie troche Adobe Premiere i cos o podobnym poziomie szukalbym.

Inne pytanie, choc wiem, ze to nie to forum.... ale jezeli ktos sie czuje na silach, to jaki minimalnie sprzet komputerowy byscie poradzili, zeby w ogole mozna bylo jakakolwiek obrobke w HD robic?

dzieki z gory za odpowiedzi

Awatar użytkownika
mleczny
Deska: canon
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 33 razy
Kontaktowanie:

Post27 mar 2009, 21:21

Jeżeli znasz troche premierke to nie ma sensu uczyc sie czegos innego.
Na PC bardziej zaawansowany jest tylko Avid. Adobe Premiere Ci do wszystkiego spokojnie wystarczy.
na 2 Twoje pytanie Ciezko mi odpowiedziec bo na PC juz nie robie od paru ladnych lat aczkolwiek wydaje mi sie ze HD pociagną nawet paroletnie maszyny - wszystko jest kwestią prędkości i odtwarzania w realtime

Wróć do „Forum Główne”