Gaastra Jekyll 2009 w rozmiarze 10m.

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
Sniady
Deska: Laluz 135, FreestylFish NKB
Latawiec: Torch 8, RPM 12, Dyno 16
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 4 razy
Kontaktowanie:

Post07 maja 2009, 22:25

ZA podziękowaniem mojego znajomego miałem przyjemność popływać trochę na egipskich wodach na tegorocznym Jekyllu w rozmiarze 10m.

Latawiec wizualnie wyglądam super. Bardzo żywe i wyróżniające się kolory pozwalają łatwo wyróżnić je z pośród innych szmat w powietrzu. Osobiście sterowałem kitem w kolorze biało żółtym(nie jest to jedyny kite na rynku który ma podobną grafę… bo Core podobne ma kolory i „łaty kolorowe”. Mogli trochę bardziej po bajerować ale ogólnie efekt nadal jest dobry :D-na pewno milej się patrzy niż na zeszło roczne).

Latawiec posiada system one-pomp. Niektórych może to zdenerwować. Ale wydaje mi się że jest to tylko atut dla Bow o charakterystyce freeride.

No dobrze. Zacznijmy od baru. Z uśmiechem na twarzy mogę powiedzieć że Bar w porównaniu do zeszłorocznego(bo też miałem szanse popływać) jest o niebo lepszy. Przede wszystkim depower na który wiele osób się skarży jest dopracowany. Masz prosty, tradycyjny sprawdzony sposób na depower. Oczywiście nadal niektórych może mylić odwrócona kolorystyka taśmy… Jasny-Power, ciemny - Depower. Ale moim zdaniem nie jest to problem, tym bardziej że taśmy są opisane. Wygodna rączka.

Dość przydatny ale i już popularny sposób- bar ma możliwość zmiany „swojej długości”, mianowicie można szybko przełożyć linki przez oczka na końcach baru i już z baru do 10 mamy bar do 12( na przykład;P), Jedyne co trzeba pamiętać to
1. Czyścić chickenloopa przed wyjściem na wodę, lubi się zapiaszczać.
2. Jeśli chcecie się leash-ować(bardzie w utraceniu Powera niż self-rescue) Pętelka koło chicken loopa bardzo mało wam da jak już kite wyląduje w wodzie(osobiście wolał bym by była o jakiś metr dłusza)Więc bądźcie na to ready.

Zachowanie kita miałem szanse ocenić i przy 30-tu jak i 16 knt. Depower jest dość precyzyjny lecz (Jak dla mnie, bo lubię cały czas mieć latawiec w ręku- interesuje mnie reakcja kita)warto sobie skrócić linki na węzełkach jeśli wiemy że będziemy z niego korzystać… Jest BARDZO STABILNY i RÓWNY. Masakra… wali szkwał 10knt a on nic !!!!! tylko czuć że trzeba wcisnąć krawędź. Tu naprawdę brawo dla gościu z stajni Gaastry bo czuć różnice niesamowicie :P Szybko kręci. Fajnie lata na kite-loopach ;P

Co mnie zastanawia, i daje do myślenia(bo nie umiem sobie przypomnieć czy jedno idzie z parą z drugim) Latawiec ma ciekawą windę, ale nie liczcie na godziny lotów w powietrzu. Nie wiem może to dla tego że widziałem wcześniej Murfiego szybującego koło bazy. Ale wydaje mi się że kite nie ma gigantycznego hang-time’u(tradycyjny bym powiedział), bo szkoda bo był by to rewelacyjnym plusem.

Według Gaastry ma to być : Ultimate Bow kite ! Czyli taki Allround. Z mojej opinii trudno jest zrobić kita doskonałego do wszystkiego. Ale póki co 10m. zdała egzamin dobrze-bardzo dobrze. Można go porównać na pewno z takimi kitami jak Convert, Waroo, Rebel- Rihno, Havoc.

Dobrej jakości użyte materiały, dobre wykonanie. Ciekawy Design. I na pewno BARDZO ATRAKCYJNA CENA powoduje że jest to naprawdę warta do przemyślenia pozycja która na pewno mogła by się znaleźć w waszym quiverze, a wy nie zawiedli byście się na niej.

Ogólnie ocena to 4+

Poniżej kilka fot(jak przyjdzie aparat z wyjazdu wrzucę więcej)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 07 maja 2009, 22:35 przez Sniady, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bigfoot gt
Latawiec: czerwony
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post07 maja 2009, 22:30

czy wiadomo cos o testach w PL ?
Easy jest nadal dystrybutorem ?

ps ;)
Ostatnio zmieniony 07 maja 2009, 22:41 przez bigfoot gt, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sniady
Kontaktowanie:

Post07 maja 2009, 22:37

lol

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post08 maja 2009, 09:26

Sniady pisze:Można go porównać na pewno z takimi kitami jak Convert, Waroo, Rebel- Rihno, Havoc.

Ale co to za porównanie, do polonezów i mercedesów jednocześnie, bo nie bardzo rozumiem. Zupełnie różna jakość i parametry :idea:

Lussik | EASY Surf Center
Deska: Nobile
Latawiec: Gaastra
Dostał piwko: 27 razy

Post08 maja 2009, 09:37

Latawce można testować przez cały sezon za FREEw bazie EASY-kitecenter na kempingu Chałupy 6.

Zapraszamy

Awatar użytkownika
Sniady
Kontaktowanie:

Post08 maja 2009, 13:06

Crazy Horse pisze:
Sniady pisze:Można go porównać na pewno z takimi kitami jak Convert, Waroo, Rebel- Rihno, Havoc.

Ale co to za porównanie, do polonezów i mercedesów jednocześnie, bo nie bardzo rozumiem. Zupełnie różna jakość i parametry :idea:

A byś się zdziwił :D jak by się przepłynął :D
Może nie polonez bo to (?) polski wyrób... a niemiecka super technologia :D

SteelBones
Kontaktowanie:

Post08 maja 2009, 13:54

Crazy Horse pisze:

Jakies konkrety? Dla mniej wtajemniczonych...

kuba1002
Kontaktowanie:

Post08 maja 2009, 14:03

" Z mojej opinii trudno jest zrobić kita doskonałego do wszystkiego. Ale póki co 10m. zdała egzamin dobrze-bardzo dobrze. "

Moim zdaniem F-one'owi sie to bardzo dobrze udało . Produkują tylko jednego kite'a (Bandit Dosa ) , i w mojej opini nadaje sie do wszystkiego :D
Pozdro :lol:

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post08 maja 2009, 22:26

SteelBones pisze:
Crazy Horse pisze:

zgadzam się z Koniem :idea:

bo porównywać Rhino - dość udany C-szejp
do Havoca - dość nieudana hybryda
czy do Waroo - dosć udany BOW
może chyba tylko z całym szacunkiem ktoś
kto uznaje Jekylla za udanego :doh: BOWa
nie chciałbym tu nikomu pod górkę robić..
ale trudno nie skomentować..

pzdr

Awatar użytkownika
Sniady
Kontaktowanie:

Post09 maja 2009, 11:37

Ziomek. a z całym szacunkiem pływałeś i na Jekyllu tegorocznym.?i havocu ?

Bo nie wydaje mi się byś oba kity przepływał... Moim zdaniem nie masz prawa mówić że havoc jest nie udanym kitem, a tym bardziej Jekyll, jeśli ich nie przepływałeś...

Ja testowałem w tym roku waroo. I mógł bym coś o nim napisać...(I tak jak ty mógł bym powiedzieć że to wcale nie jest "dobry BOw..."/... Ale są ludzie i różne opinie.)

Nie chodziło mi przybliżając Jekylla do podanych wcześniej kitów że wszystkie są zajebiste. Gaastra zebrała wszystkie główne plus głównych rodzajów kitów jakie są na rynku i od kilku lat stara się robić Bowa który ma być wykorzystywany do wielu rzeczy(I że w tym roku im się to udało to tylko pogratulować).... A wydaje mi się że podobnym zamysłem kierują się ludzie robiąc Conv(BOw). Waroo(BOw), Rihno(Hybryda)... itd. itd. itd....

Każdy kite w każdym roku jest inny... I chłopaki nie można oceniać kita w stosunku tylko do tego jak ten kite wyglądał 12 lat temu :PP NOOO:PP

Każda kompania wybiera sobie konstrukcje która ich zdaniem będzie najlepiej spełniała swoje zadanie i na tym robi kita.... Sam powinieneś o tym wiedzieć Ziomek ....;/

I prawdę mówiąc chyba Rihno nie jest już C-shapem, tylko hybrydą...(ale mogę się mylić...)

Nie powiem nic o F-one. Bo niestety nigdy nie miałem możliwości spróbować tych maszyn. Jeśli tak jest to tylko pogratulować;)

ALOha!!!!:D
Peace

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post10 maja 2009, 12:34

mam wystarczajaco dużo doświadczeń z NOWYM Jekyllem
by się o nim wypowiedzieć w swoim imieniu :idea:

Sniady pisze:
Ja testowałem w tym roku waroo. I mógł bym coś o nim napisać

śmiało - chętnie poczytam
ewentualnie się ustosunkuję
SERIO :idea:

Sniady pisze:.... Gaastra zebrała wszystkie główne plus głównych rodzajów kitów jakie są na rynku i od kilku lat stara się robić Bowa

no to jeszcze nadal spooroo pracy przed nimi..

pzdr

SteelBones
Kontaktowanie:

Post14 maja 2009, 19:58

Ziomek. pisze:
SteelBones pisze:
Crazy Horse pisze:

zgadzam się z Koniem :idea:

bo porównywać Rhino - dość udany C-szejp
do Havoca - dość nieudana hybryda
czy do Waroo - dosć udany BOW
może chyba tylko z całym szacunkiem ktoś
kto uznaje Jekylla za udanego :doh: BOWa
nie chciałbym tu nikomu pod górkę robić..
ale trudno nie skomentować..

pzdr

Ja w dalaszym ciagu nie moge sie doczytac konkretow dotyczacych merytorycznego podwazania jakosci ww latawcow.
Jako osoba poszukujaca nowego latawca, od jakiegos czasu zmuszony jestem wrecz do omijania wypowiedzi tego typu forumowych "specjalistow" w zakresie doboru sprzetu, kotrzy popisuja sie nic nie wnoszacymi oratoriami.

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post14 maja 2009, 20:14

Ale takie jest wlasnie forum .Mozna z tego conieco wyssac ale generalnie to odpowiedz co tobie pasuje mozesz sobie udzielic tylko sam .
Bledy i wtopy jesli sa ukryte wychodza pod koniec sezonu chyba ze sa naprawde grube to wszedzie o nich glosno. O dziwo sezon 09 w pelni a narazie cisza.

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post14 maja 2009, 20:45

SteelBones pisze:Ja w dalaszym ciagu nie moge sie doczytac konkretow dotyczacych merytorycznego podwazania jakosci ww latawcow.
Jako osoba poszukujaca nowego latawca, od jakiegos czasu zmuszony jestem wrecz do omijania wypowiedzi tego typu forumowych "specjalistow" w zakresie doboru sprzetu, kotrzy popisuja sie nic nie wnoszacymi oratoriami.

Twój pierwszy problem polega na tym, że nie siedzisz w tym sporcie non stop i nie czytasz między wierszami. Czasem nie wystarczy jeden temat dotyczący latawca żeby wychwycić generalną tendencję reprezentowaną np: przez firmę od kilku lat.

Twój drugi problem polega na tym że w związku z powyższym nie odróżniasz jeszcze wypowiedzi "specjalistów forumowych" od "forumowych i PRAKTYCZNYCH".

życzę rozwiązania obu problemów...

rolnik - błędy i wtopy być może SĄ UKRYWANE - bo kiedy tylko rozwija się jakakolwiek dyskusja, natychmiast urywają się ARGUMENTY, a wszelkie wyciąganie wad kwitowane jest jako cyt:

- "wojna"
- "nieuczciwy marketing"
- "czepialstwo" itd., itp.

Dlatego niektórzy na tym forum nauczyli się że najlepiej jest tylko CHWALIĆ. No i OK, niech tak będzie, a wtopy wyjdą na koniec sezonu albo i wcale.

Jedynym pocieszającym akcentem na jaki chciałbym zwrócić uwagę jest to, że z roku na rok latawce większości ( nie wszystkich ) wiodących firm są LEPSZE - i z tym się mam nadzieję nie będziemy kłócić.
Ostatnio zmieniony 14 maja 2009, 20:49 przez przemass, łącznie zmieniany 1 raz.

SteelBones
Kontaktowanie:

Post14 maja 2009, 20:46

Wiem wiem, ...ale mam wrazenie, ze kiedys to forum inaczej wygladalo.
Zostalo opanowane przez wiedze waskiego horyzontu.

Wróć do „Recenzje & Opinie”