Opiszcie latawke Best Waroo

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post12 maja 2009, 01:09

cyberdog1899 pisze:To nie o to chodzi Przemas, czy ktoś wierzy, czy nie...

to JUŻ PO wstawieniu zdjęć nie chodzi o to?
kilka postów wyżej kilku "fachowcom" głównie o TO chodziło :wink:
a teraz pozamykali japy kolejny raz :lol:

cyberdog1899 pisze: ..ale pewne rzeczy szczególnie jako instruktor można zatrzymać dla siebie, zamiast używać ich jako reklamy latawca. :?

a podcytuj mi TU - GDZIE rekomenduję pływanie na Waroo13m2 przy 45 węzłach :idea:
z tego co pamiętam - napisałem o tym że
doświadczony, ważący "swoje" silny instruktor dał radę bez spiny pośladków
zrobić nieco halsów i zejść bezpiecznie z wody po takim uderzeniu wiatru :idea: będąc na dużym rozmiarze Waroo modelu 2009 - co BARDZO istotne
bo jestem pewien że na modelu '06 byłoby liszowanie i prawdopodobne meduzy
przypomnę , iż napisałem to w ripoście do tekstu "fachowców" :lol:
którzy zarzucają "meduzowanie" Waroo
krótko: prawidłowo napompowany i strymowany Waroo 2009 NIE MA PRAWA MEDUZOWAĆ - w zbyt różnych warunkach i na różnych rozmiarach pływałem by nie móc napisać powyższego i nie być tego PEWNYM
więc się wyluzujcie z tym (JEDYNYM? :lol: ) argumentem przeciw Waroo :wink:
bo jest taki - jak pisanie że deski NOBILE ..."chlapią w oczy" - bo NIC INNEGO ZŁEGO nie możecie im zarzucić :lol:
..śmiech na sali..

co do wiatru :
jestem pewien że i cH na Cabrinii dałby radę w takich warunkach
tak samo jak jestem pewien że nie rozłożyłby sobie takiego rozmiaru wtedy
bo nie jest idiotą i jak wszyscy woli używać wtedy 5-7m2 :idea:

jeszcze jedno:
czy któryś z szanownych "fachowców" zauważył że siła wiatru w Egipcie
jest nieco "inna" :wink: niż wiatru w Polsce o tej samej szybkości???
może nie wnikajmy w takie "niuanse" - bo ze ślepymi o kolorach nie pogadasz..
..no chyba że na kf.pl - TU można WSZYSTKO :lol:

pzdr

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post12 maja 2009, 01:15

Maslak pisze:Troszke moze nie za bardzo na temat ale zastanawiam sie dlaczego sie tak malo pisze o nemesisach i nawet nie za baaardzo widze ogrom ludzi mieszajacych tego kajta z blotem jak w przypadku waroo :lol:

faktycznie - nie TEN temat :idea:

a nie mieszają z błotem BESTa NEMESIS bo ..nie bardzo jest CO mieszać :idea:

ten kite jest jak Ferrari - bardzo dobry, wykonany ze świetnych materiałów, o nieprzeciętnych osiągach ..ale DROGI :idea:
więc podobnie jak o Ferrari - niewielu się wypowiada bo niewielu na niego stać i niewielu miało okazję się nim karnąć..

pzdr

Kobe

Post12 maja 2009, 01:35

...a każdy po cichu o nim marzy... :P

Awatar użytkownika
Biały
Kontaktowanie:

Post12 maja 2009, 10:09

Ziomek. pisze:
jeszcze jedno:

pzdr

rozwiń trochę ... :?:

evolutionVIII
Deska: nkb
Latawiec: nkb
Kontaktowanie:

Post12 maja 2009, 11:17

Biały pisze:
Ziomek. pisze:
jeszcze jedno:

pzdr

rozwiń trochę ... :?:

Tu jakiś wykład z meteo by się przydał, na temat gęstości powietrza :idea:

Awatar użytkownika
Biały
Kontaktowanie:

Post12 maja 2009, 11:32

Też zgadywałęm, że głównie gęstość powietrza musi wpływać, pewnie związania z temperaturą w dużym stopniu
ale zagadnienie na tyle ciekawe, że poczekam na odpowiedz :roll:

MArcinBe
Dostał piwko: 1 raz

Post12 maja 2009, 15:47

Widzialem, dotykalem ale nie plywalem jeszcze na '09, hmmm sa tutaj naprawde opowiesci w ktore trudno uwierzyc, co nie oznacza, ze nie wierze..., ale z natury jestem niedowiarkiem

a mało na 7m2 nie mieliśmy wtedy nawet we dwoje - kiedy halsowaliśmy Jej pod górę - po co ma się męczyć na piechotę

a gdzie pani Hania ma trapez skoro "halsowaliscie sie pod gore", mniemam, zeby potem znowu dalej cwiczyc? 8)

NIe mierzyłem wtedy wiatru, bo, jak widzicie ręce miałem zajęte czym innym, więc nie wypowiadam się ILE dokladnie wiało

a kto i w ktorym momencie mierzyl wiatr? wialo "rowno" 40-45 czy moze 35 z dwoma kopami do 45?

te 45 bylo jak juz wyladowales, czy jak:
dał radę bez spiny pośladków
zrobić nieco halsów

i tak plywales przez kilkanascie minut, na malej lagunie blisko brzegu?
tak jeszcze do ostatnich zjdec, to racja widac ze ostro wieje, ale przy 45 wezlach to mi sie wydawalo, ze woda jest 'biala'. Nawet na malych lagunkach. Choc moze sie myle, bo przeciez byly foty jak koles na FS przy wodzie lustro plywa, a wedlug mnie nawet lekka bryza juz marszczy wode :? , hmmm, czlowiek uczy sie cale zycie

I mnie rownierz bardzo interesuje techniczne wytlumaczenie dlaczego:
czy któryś z szanownych "fachowców" zauważył że siła wiatru w Egipcie jest nieco "inna" niż wiatru w Polsce o tej samej szybkości???

Ja myslalem, ze tak jest ale jak sie porownoje poziom morza i np. Silvaplana (jezioro w Szwajcarii, popularne wsrod kite i ws) ktore lezy na wysokosci prawie 1800 mnpm, gdzie rzeczywiscie jak wiadomo, powietrze nie jest tak 'geste' jak na 0 mnpm

p.s.
plywam od 3 lat na waroo 8) , wiec bez cisnien panowie

Awatar użytkownika
Sniady
Deska: Laluz 135, FreestylFish NKB
Latawiec: Torch 8, RPM 12, Dyno 16
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 4 razy
Kontaktowanie:

Post12 maja 2009, 16:45

Latałem w El gounie na Waroo nowym przez moment. (jakieś 30 min.)
I niestety muszę przyznać... przynajmniej for my że bar jak nie zmienili od 2007 tak nadal jest tak bardzo twardy jak wtedy .... Masakra... zwykła rurka z 3mm. gumy anty poślizgowej był by lepszy ...;/ Nie wiem co robią... ale jak cały dzień pływałem na Gaastrach i tak nie miałem żadnych bąbli na dłoniach tak po 30 m. obie dłonie ...

Do tego dość mułowaty jak na 7m.(którym pływałem.) Wolno skręca.
Nie pływałem na dużym kicie. Ale 7m. była znacznie bardziej mułowata od 8 Gaastry ..też bow..

Co mnie zdziwiło ,... No ale cóż...
Więcej nie jestem w stanie powiedzieć bo nie pływałem na nim zbyt długo żeby dokładnie go ocenić...
Ale poproszono mnie bym się wypowiedział... wiec to zrobiłem...

Aloha !:D

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post12 maja 2009, 16:47

cyberdog1899 pisze:To nie o to chodzi Przemas, czy ktoś wierzy, czy nie, ale pewne rzeczy szczególnie jako instruktor można zatrzymać dla siebie, zamiast używać ich jako reklamy latawca. Dziś w Southend (Anglia), ktoś odpalał 15m Shockwave'a przy wietrze 30-35 węzłow jak wszyscy pływali na 6-7m. Raz go pociągnęło to zdecydował..., że przepnie węzełki. Co się okazuje - Polak... Kalkulacja jakby z tego tematu - 13m do 45knts, to na 15m przy 35 będzie ok :?

Cyberdog - o co Ci chodzi? Czy ja napisałem że uczyłem ludzi na 13m ( "jako instruktor")? Albo przechwalałem się tym pływaniem?

NIE JARA mnie to. Ani pływanie w ogóle powyżej 30 knts mi się za bardzo nie podoba, uważam je za mało rozwojowe, mnie kręcą inne rzeczy na kajcie niż bicie rekordu siły wiatru. Nie użyłem też tematu do reklamy żadnej, chociaż jestem PEWIEN że np na REVie 13m 08 nie dałbym rady i skończyłoby się liszowaniem - bo byłem w takiej sytuacji na 11m z kursantem ( masakra btw )...

MarcinBE -

1. akurat mnie tam nie było...ale myślę że Hania karnęła się dla przyjemności, bo już całkiem dobrze sobie sama radzi i...już nie potrzebuje ćwiczyć.

2. Tak jak pisałem - NIE WIEM bo NIE MIERZYŁEM - oceń po stanie morza i widoczności.

3. Tak, pływałem blisko brzegu, jeszcze HPki robiłem lądowane na plaży. Zadajesz pytania retoryczne?
Pływałem na tyle blisko na ile czułem się bezpiecznie, zresztą NIE DAŁO się nie pływać, bo jak się przyjrzysz, te wszystkie latawce które już są na brzegu ktoś MUSIAŁ wylądować, a ja ustąpiłem kursantom i klientom, przy czym tak jak napisał Ziomek, wielkiej spiny nie było.

4. Na to zagadnienie odpowiem tylko - tak, lekka bryza marszczy wodę. Właśnie wtedy lekka bryza "zmarszczyła" wodę.

Woda którą widzisz na zdjęciu ma głębokość ok kostek. Przyjrzyj się lepiej piaskowi na plaży...No chyba że znowu przyjdzie nam porównywać do POlski - to już temat na pracę mgr - musicie empirycznie porównać wagę piasku w PL i Ras Sudr. A w tym celu niestety musicie się tam przejechać i dokonać skomplikowanych badań - można z Ziomkiem we wrześniu.

Pozdrawiam naukowców tym razem. ;)

RAFAŁ

Post12 maja 2009, 17:41

Z tymi 45knts to ściema żadna pływająca osoba w to nie uwierzy,
jedynie jedynie osoba początkująca może w to uwierzyć tylko gorzej
będzie jak będzie chciała to sprawdzić.
Przemass pisze że jak startował było 13-15knts to jest dolny zakres dla niego w tak rzadkim wietrze :wink:
musiał mieć mocno podpięty na supełkach i rozwiewa się do 45knts bez przepinania chciałbym to zobaczyć.
:lol:
Z tym piaskiem to też bym się tak nie podniecał byliśmy w tym czasie w egipcie i też mieliśmy takie zjawisko tylko u nas wiatr wiał jakięś 15knts
a piachu tyle że ledwo było widać, tak więc ilość piasku nie jest tu wyznacznikiem.

Przy 45knts w Austrii kolega na 9 waroo trzymałem go za trapez bo samemu ciężko by miał wejść do wody pod wiatr,
ja startowałem 9omegę i przy starcie mnie lekko poderwało do góry i miałem problem wejść do wody.
Nie chciałbym zobaczyć wtedy Przemasaa na 13.

Awatar użytkownika
don Komorro
Latawiec: ss fuel
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post12 maja 2009, 18:58

sam schodziłem z wody na 11C przy 45 węzłach i nie było lekko co nie znaczy ze nie da się i na 13... :wink: jak zaczyna tyle kopać to człowiek musi sobie jakos poradzic :!: a czemu niby nie miało być 45 węzłów? to nie musi być tylko zaleta latawki ze przemass sobie poradził i poczekał chwile aż się zrobi miejsce i sposobność zeby wylądować...

bobek_h
Deska: Xenon LaLuz
Latawiec: North Neo
Postawił piwka: 43 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post12 maja 2009, 19:34

Heh, kiedy ja napisałem że pływałem przy 35-40węzłach na 12 rebelu nikt nie uwierzył (zero komfortu)... Ale bogaty w tą wiedzę wiem że to mega realne co mówi Darek i Przemek. Bardzo dużo zależy tutaj od techniki, której jak wiemy Przemkowi czy Darkowi nie brakuje :!:
Ale z drugiej strony po co to piszę, skoro Ci co nie wierzą, i tak nie uwierzą :P
pozdro

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post12 maja 2009, 20:13

Powtarzam, że to jest sztormowanie, a nie pływanie :idea:

Awatar użytkownika
Adiq

Post12 maja 2009, 20:39

Sniady pisze:Do tego dość mułowaty jak na 7m.(którym pływałem.) Wolno skręca.

:shock: :shock: :shock:

Na szczęście moja 7m waroo 08 nie jest taka :wink:

Awatar użytkownika
don Komorro
Latawiec: ss fuel
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post12 maja 2009, 20:40

bobek_h pisze:Heh, kiedy ja napisałem że pływałem przy 35-40węzłach na 12 rebelu nikt nie uwierzył

hehe z tego co sobie przypominam to ta rozmowa dotyczyła tego dnia kiedy waliło 50 :shock: przynajmniej na eko... :wink:

Wróć do „Recenzje & Opinie”