Naish 2008 model Cult Test pierwsze wrazenia

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
Oliaz

Post25 kwie 2009, 21:15

Latawka już jest :twisted: , jutro test Osłonino lub Półwysep.

Awatar użytkownika
DISKORELAKS
Deska: DUOTONE PROWAM 5'10
Latawiec: Switch Element 6
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post04 maja 2009, 09:59

Oliaz pisze:Latawka już jest :twisted: , jutro test Osłonino lub Półwysep.

I jak wrażenia?

mitsu
Deska: fifty
Latawiec: gts3 xr7
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 9 razy

Post11 maja 2009, 10:33

no wlasnie, mozesz napisac jak wrazenia, moja waga 76kg i wlasnie chce kupic culta i tez sie borykam, czy 10.5 czy 12 (bar 2:1), a chce miec tylko jedna latawke ?

szybki ten 10.5 jest czy muli jak 12helixa ?

ahryl
Deska: SU-2
Latawiec: Naish
Kontaktowanie:

Post11 maja 2009, 20:17

nie mam Culta aczkolwiek znajomy czesto mi go uzycza w rozmiarze 12m i powiem Wam ze przy mojej wadze 110 kg mam duzy respect do tego rozmiaru. Winde ma dosc dobra i ciag jest dosc dobry. Takze mimo wszystko na Wasza wage 10.5 to jest najbardziej odpowiedni rozmiar.

Acha i nie bierzcie tego baru z linku !

Kod: Zaznacz cały

http://www.kite24.pl/product_info.php?products_id=81&osCsid=8926e1293f40a9f445cd82c202cd6d4c

bar ten to totalna porazka ! problemem w nim jest leash ktory niesamowicie przeszkadza !

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post11 maja 2009, 21:43

ahryl pisze:nie mam Culta aczkolwiek znajomy czesto mi go uzycza w rozmiarze 12m i powiem Wam ze przy mojej wadze 110 kg mam duzy respect do tego rozmiaru. Winde ma dosc dobra i ciag jest dosc dobry. Takze mimo wszystko na Wasza wage 10.5 to jest najbardziej odpowiedni rozmiar.

Acha i nie bierzcie tego baru z linku !

http://www.kite24.pl/product_info.php?products_id=81&osCsid=8926e1293f40a9f445cd82c202cd6d4c

bar ten to totalna porazka ! problemem w nim jest leash ktory niesamowicie przeszkadza !

A jaki mają brać, skoro to jest bar do TEGO latawca?

O ile latawiec sam w sobie jest typową sigmą i musi mieć krótkie linki żeby jakoś ogarniać, o tyle również bar nie przypadł mi do gustu, zwłaszcza po liszowaniu. Aha, ja pływałem na Sporcie akurat, więc może ( w co wątpię ) jest jakaś znaczna różnica.

no i wojna znowu. :?

Awatar użytkownika
terranborn

Post11 maja 2009, 23:18

Możesz zawsze wybrać bar ze standard-loop
http://www.kite24.pl/product_info.php?cPath=23_33&products_id=78&osCsid=8926e1293f40a9f445cd82c202cd6d4c
I chyba o to chodziło :wink:

W tym barze nie ma przynajmniej problemów z zaciągnięciem depower-u, co powiem było trudne przy większych wiatrach (7m2 helix 30knt+). I po sporym zaciągnięciu nie wisi linka na pół metra ;)

przemass
Kontaktowanie:

Post11 maja 2009, 23:42

Nie, nie wisi, masz za to linkę plączącą się gdzieś przy CL. Dla mnie w tym barze są dwa MEGA rozwiązania :

- zmienna szerokość baru ( jak dawno temu w North )
- ergonomiczny grip ( jak od dawna i wciąż w Best )

Niestety całość raczej nie dla mnie.

pozdro

Awatar użytkownika
DISKORELAKS
Kontaktowanie:

Post12 maja 2009, 10:12

ahryl pisze: Acha i nie bierzcie tego baru z linku !

Może znowu powtórze to co napisałem na stronie wczesniej.
Ten bar ktory kolega linkuje to bar ktory jest dedykowany co Culta przez Naisha (przynajmniej tak był opisywany w magazynach kitesurfingowych) Jest to bar bez przełozenia 1:1 ze smartloopem.

Do Culta polecam bar 2:1 1;1 Smart LOOP z mozliwością przełozenia (kazdy lubi inne ustawienie i ma mozliwość wyboru). bar ten dedykowany byl do helixa ale tutaj chyba lepiej się sprawdza.

Jeżeli chodzi o ten nieszczęsny lisz to sprawa wyglada tak: Lisz podczepiony do jednej z linek mocy przy krętliku linki depowera. Zaleta tego rozwiazania jest utrata mocy do zera ale wadą jest okrecanie się lisza na chicenie po kiteloopie. Za kazdym razem musze albo się wypiąć z chikena lub po prostu odpinam lisza od trapezu i go odwijam.
Drugą opcją jest tzw. proponowany przez niasha optional leash attachment point http://www.naishkites.com/2008/pdf/Opti ... chment.pdf czyli podpiecie lisza do linki depowera przy samym chikenie. Ustawienie to NIE REDUKUJE MOCY DO ZERA jezeli cos nie wyjdzie a dodatkowo grozi niebezpiecznymi loopami z częstotliwością 1 co dwie sekundy i zerową kontrolą nad latawką. Pozostaję już tylko odpiąc całkowicie latawiec. Taka sutuację miałem w "Czarnej Dupie" 300 metrów od brzegu (po kazdym loopie robiłem kilka metrów pod wodą) od tamtej pory wolę "fabryczne ustawienia"

jezeli chodzi o chikena Smart Loop to jak dla mnie jest on o wiele lepszy niz Standart Loop. Nie piaszczy się, łatwo zamyka sie wodzie itd.

Pozdro.

Awatar użytkownika
Oliaz

Post12 maja 2009, 17:12

Z latawki jestem naprawdę zadowolony, z drugiej strony ciesze się że kupiłem bar 2:1 co naprawdę zwiększa jego zakres, przy czym nawet nie zmienia jego pozostałych właściwości (czyt. szybkość, depower).

Teraz trochę z pływania:
Wpadliśmy z kumplem do Osłonina wiało na początku może tak z 13-14kts,
już w domu przestawiłem sobie bar na przełożenie 2:1. Odpaliłem, wprawdzie na początku trochę sobie przypominaliśmy jak się pływa (prawie rok przerwy), kilka halsów w jedną potem w drugą, wachlując przy starcie potem jak się trochę odpłynęło od lądu to już można było pływać bez pompy. Po godzince zmieniliśmy na 1:1, tu już niestety było ciężko przy niezaciągniętej lince depowera, trudno to było nazwać pływaniem, zostałem zmuszony wrócić na jakiś czas na ląd. Około 14:30 rozwiało się na dobre 17-19kts wtedy to już na 1:1 można było spokojnie śmigać, owe ustawienie zostawiłem do końca dnia. Powiem tak, przełożenie 2:1 znakomicie się spisuje przy wietrze 13-17, potem jak kto woli można spokojnie zmieniać na 1:1.

Moja Waga: 78-79kg Deska: f-one fluid 135/39cm Kite: Cult 10,5m2 (wiadomka)

Awatar użytkownika
Oliaz

Post13 maja 2009, 13:32

co do baru to mi też przeszkadza ten oplątujący leash, ale z odrobiną inwencji można zrobić home made "through the bar leash" tak jak to mamy w barach na 2009. Ja akurat kupiłem bezrdzeniową linkę z dynemy, bo taką się łatwiej szplajsuje plus dwa kółeczka z nierdzewki (mniejsze i większe). Jedno przyczepimy do chickenloopa, a drugie przy krętliku na którym zatrzymuje się stoperball. Opisze jak to dokładniej zrobić jak sam skończe.
Pozdro

przemass
Kontaktowanie:

Post13 maja 2009, 13:55

DISKORELAKS pisze:
....Drugą opcją jest tzw. proponowany przez niasha optional leash attachment point http://www.naishkites.com/2008/pdf/Opti ... chment.pdf czyli podpiecie lisza do linki depowera przy samym chikenie. Ustawienie to NIE REDUKUJE MOCY DO ZERA jezeli cos nie wyjdzie a dodatkowo grozi niebezpiecznymi loopami z częstotliwością 1 co dwie sekundy i zerową kontrolą nad latawką. Pozostaję już tylko odpiąc całkowicie latawiec. Taka sutuację miałem w "Czarnej Dupie" 300 metrów od brzegu (po kazdym loopie robiłem kilka metrów pod wodą) od tamtej pory wolę "fabryczne ustawienia"....

Możesz proszę rozwinąć myśl?Co było przyczyną kiteloopów? Lisz oplątał się wokół końcówki baru? Akurat podczas pływania na naishu ten pomysł podpięcia uważałem za całkiem niezły...

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Kontaktowanie:

Post13 maja 2009, 15:09

Dokładnie o to samo chciałem się spytać, gdyż zamierzałem właśnie u siebie (Cult'08 12) wprowadzić ten sposób podczepienia lisza - czyli za linkę dpwr przy chknloopie.
Dlaczego kite wpadł ci w loopy???

Awatar użytkownika
DISKORELAKS
Kontaktowanie:

Post14 maja 2009, 09:54

yanosik pisze:Dokładnie o to samo chciałem się spytać, gdyż zamierzałem właśnie u siebie (Cult'08 12) wprowadzić ten sposób podczepienia lisza - czyli za linkę dpwr przy chknloopie.
Dlaczego kite wpadł ci w loopy???

Wydaje mi się że przyczyną tego bylo to że kajt przeszedł przez pralkę w Sobieszewie przy dużej fali i następstwem było to że bar był juz wykręcony co spowodowało pierwszego loopa. Po nim lisz był juz okręcony przy chicenie i mozliwość przegarnięcia za lisz baru do siebie nie była możliwa bo za kazdym razem wyrywało mi z rąk lisza po loopie kajta. Dodatkowo utrudniała wszystko fala.

NIE SPRAWDZIŁEM TEGO NA PŁASKIEJ WODZIE. :!: więc jeżeli któryś z Was to zrobi sam bede ciekaw spostrzezeń, ale warto aby przy tym byla druga osoba która w przypadku konieczności calkowitego wypiecia latawca z lisza zadba o porzuconą latawkę.

Swoją drogą w tamtej sytuacji pomógł mi Jurgen - jeszcze raz wielkie dzieki!

Fabryczne ustawienia daja czas na pozbieranie się do kupy, bo bedac schwytanym przez falę nie wiem czasmi gdzie jest dół a gdzie góra...

Święty
Postawił piwka: 1 raz
Kontaktowanie:

Post09 cze 2009, 15:45

orientujecie się czy do culta pasują bary innych producentów? linki nośne i sterowe mają tą samą długość po zaciągnięciu depowera na maxa?
pozdr

Wróć do „Recenzje & Opinie”