flexifoil ion2 10.5 m ustawenie wave/freestyle roznice

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
ebol
Deska: Nobile
Latawiec: only Flexi

Post14 maja 2009, 17:13

jestem poczatkujacym caly czas plywalem ustawieniu 4linkowym (wave). ostatnio pierwszy raz plywalem przy 22+kn i nie wiem czy byla to wina nierownego wiatru czy ustawienia ale strasznie latwka szapralo do porzdu i dotylu :wink: w sobote szykuje sie kolejne plywanie w podobnych warunkach i pytanie czy na 5 linkowym ustawieniu freestyle bedzie mniej szarpac ? na logike jak przywiaze 5 linke do srodka krawedzi splywu to powinien bardziej sie "trzymac" ? co na tym zyskam a co strace czy jako poczatkujacy nie odczuje roznicy w plywaniu ?

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post14 maja 2009, 19:43

Ebol - już Ci pisałem ale temat gdzieś wcięło. Miałeś podłączenie freeride czyli bardziej przyjazne. Latawiec spokojniejszy, lepsza góra zakresu wiatrowego, wolniej kręci, lepiej odpuszcza szkwały. Przy opcji z 5tą linką na krawędzi natarcia (nie spływu) uzyskujesz konfigurację freestyle więc latawiec jest bardziej nerwowy, szybszy i mooocniej ciągnie w górę ;)

Sądzę, że Twój problem dotyczył bardziej "kopiącego" wiatru niż ustawień latawca. Możliwe, że zbliżałeś się także do górnego zakresu wiatrowego więc wpływało to na jego zachowanie. Tu znajdziesz więcej info co i jak: :arrow: KLIK

Jeśli będziesz miał więcej pytań - pisz.

ALOHA!

Awatar użytkownika
kubisztal
Kontaktowanie:

Post17 maja 2009, 23:30

czolem,

juz kiedys o tym pisalem chyba - peg - mam inne zdanie - mimo tego co flexifoil pisze w ulotkach - mialem iona 2 10,5 i 8,5 i paradoksalnie lagodniejszy jest na 5 linkach (na 4 faktycznie chyba tylk ona wave - napewno na 4 nie jest typowym bowem) - na 4 linkach latawka meduzuje podczas 'pompowania' latawcem - uwazam ze na 4 w zasadzie nie da sie latac - to po prostu niekomfortowe.

odkad przelaczylem na 5 linenk bylem bardzo zadowolony - latawiec stabilny, zakres tez bardzo okej (wyjatkowo dobry dol)

wiec na twoim miejscu w ogole nie zawracalbym sobie glowy 4 linkami (z reszta restart z wody na 4 linkach jest trudny - szczegolnie na fali przy duzym przyboju)

K

Wróć do „Pierwsze Kroki”