Wypadek w Podersdorfie

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
sdareks
Kontaktowanie:

Post27 maja 2009, 23:50

Dzisiaj w Podersdorfie (plaza Nord Nord) nad Neusiedlersse mial miejsce wypadek.
Wialo srednio 27 kn, w porywach do 40-45. Ja plywalem na 7mce i czasem bylo naprawde za duzo (80 kg).
Faceci o podobnej wadze plywali tez na 5-tkach i tez mieli dobrze.

Dziewczyna startuje na plazy 7m2 Naisha C-shapa z 2005 roku (= minimalny depower). Mowila, ze wie co robi, ze dobrze plywa.
Potem sie okazalo, ze byla raczej poczatkujaca.
Przy starcie przepuscila latawiec szybko przez zenit, wyciagnelo ja w powietrze, spadla, stracila kontrole nad
latawcem, przeciagnelo ja po plazy i uderzyla z calym impetem w metalowa siatke odgradzajaca dwie plaze.
Zaklinowala sie kolanami pod ta siatka, po czym latawiec sie uspokoil.

Reanimacja, krew, karetka, policja, itd. Nie znam jeszcze dokladnych obrazen, ale kiedy znosili ja na noszach,
wydawalo sie ze kazdy ruch sprawia jej bol.

Wnioski: dopasuj sprzet do warunkow i umiejetnosci. Jesli nie jestes pewien czy latawiec jest odpowiedni,
spytaj minimum trzy osoby na plazy.

Mam nadzieje, ze dziewczyna szybko wroci do zdrowia.

Tu mala fotorelacja z dzisiejszego dnia: http://www.windkraftsport.com/photogall ... bum_id=352

Przez wzglad na dobre maniery, samej poszkodowanej nikt nie robil zdjec.

Awatar użytkownika
Adiq

Post28 maja 2009, 00:34

zdjęcia wyglądają feeest :shock:

Współczuje dziewczynie :(

Mieliśmy tam być dziasiaj z Maślakiem ,ale nie wyszło. Najlepsze jest to ,że u nas na Turawie miało być mocniej tj. 20 wezelków ,a Podersdorfie pokazywalo 15.
Oczywiście przy północnym kierunku przeważnie jest dużo mocniej ...

Awatar użytkownika
Adiq

Post31 maja 2009, 13:50

sdareks pisze: przeciagnelo ja po plazy i uderzyla z calym impetem w metalowa siatke odgradzajaca dwie plaze.

Z tego co widziałem ostatnio na miejscu ,to ta siatka mogła jej nawet uratować życie :!:

Niepotrafie sobie wyobrazić ,gdyby się zatrzymała na tych jachcikach na drugie plaży :shock:

Awatar użytkownika
sdareks
Kontaktowanie:

Post31 maja 2009, 15:20

Definitywnie tak.
Ta siatka jest w jakims tam stopniu elastyczna i troche zamortyzowala uderzenie.

Awatar użytkownika
Maslak
Dostał piwko: 2 razy

Post31 maja 2009, 17:05

Jeszcze co zesmy zauwazyli przebywajac tam na brzegu, to to ze takie wypadki beda sie tam dzialy coraz czesciej poniewaz zachowanie wielu ludzi w tak malym miejscu jest wielce nieodpowiedzialne az dziw ze jeszcze tam nikt nie zginol. Ale wygladalo jakby tematy typu ladowanie komus latawca na glowie czy jazda na brzuchu po calej tej polanie byla tam standardem,niewiem moze akurat mielismy takie szczescie byc swiatklami takich incydentow, wiekszosc startow i ladowan wygladalo tam groznie.

Wróć do „Pierwsze Kroki”