PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
frycufrycu

Post01 cze 2009, 22:37

Uważaj na 16m, na pewno nie rozwijaj nawet tego latawca, jeśli na spocie są latawce bow mniejsze niż 13m

Tam gdzie mam zamiar uczyć sie pływać nie ma takich latawców ba powiem wiecej to chyba koniec świata bo tam nie ma żadnego
Pozatym czytam i czytam i nadal nic nie kumam( na temat kitesurfingu oczywiście) raczej jestem praktykiem a nie teoretykiem to tez jest jeden z powodów dla których nie pójde na kurs
A z tego co wywnioskowałem takie latawce DUŻE są na słabe wiatry i takie właśnie wieją u mnie choć nie powiem zdażaja sie i silne jak wszędzie ale jeśli się myle to poproszę o info na ten temat do czego taki latawiec sie nadaje. Wiem ze teraz takie zakresy wiatrowe maja i 9m ale nie stać mnie na to zeby sobie kupić taki za 2000 i przy pierwszym odpaleniu zniszczyć dlatego naucze se na używanym sprzęcie
Pozdrowonka dla wszystkich.

frycufrycu

Post01 cze 2009, 22:42

[quote="przemass"]Deska może będzie dobra na jakieś pierwsze 5 h samodzielnego pływania, nauczysz się na niej prawdopodobnie dość szybko ostrzyć, ale zaraz i tak będziesz chciał się przesiąść na nowoczesnego twintipa.

•Twin Tip - symetryczna deska (dziób i rufa deski są identyczne)
Ta deska którą mam taka jest
teraz tylko różnica jest w kwestji "nowoczesny"
coś więcej?

Awatar użytkownika
wasil
Deska: SU-2
Latawiec: Slingshot RPM 2015 11m
Kontaktowanie:

Post01 cze 2009, 23:48

Widzę,że nikt nie chce ciągnąć Twojego wątku i problemu dalej,bo powtarza się on kilka razy w tygodniu i staje się nudnym ciągłe pisanie tego samego.

A więc raz jeszcze,latawiec 16m to istna kobyła (pływa na niej mój kolega który waży,uwaga... 115kg) i czasami potrafi pokazać mu co to znaczy niekontrolowany szczupak do wody.Jeśli słabo wieje to może coś tam z nim podziałasz,ale wystarczy chwilowy szkwał (mocniejszy podmuch wiatru) i możesz mieć problem... Poza tym tak jak koledzy wcześniej pisali,wstawanie z wody takiego olbrzyma do najłatwiejszych na początek nie należy.Poza tym tak wielki latawiec jest bardzo wolny i mułowaty.

Deska którą kupiłeś to przysłowiowe drzwi od łazienki :? Ja przy Twojej wadze (ważę tyle samo) pływam na rozmiarze 130x41.Rozumiem,że chciałeś pierwszą deskę kupić sobie nieco łatwiejszą (ewentualnie do zakatowania) i o ile pomoże Ci ona z pewnością w pierwszych fazach nauki,to po krótkim czasie będziesz miał jej dosyć i będziesz chciał zmienić na coś zdecydowanie mniejszego!

Następnym razem najpierw trzeba zapytać na forum o zakup,a dopiero później kupować.Profesjonalny kurs zdecydowanie by Ci pomógł...samemu możesz sobie zrobić tylko krzywdę!

Mimo wszystko życzę powodzenia i głowy na karku,bo się przyda!

Awatar użytkownika
jebedaya
Deska: FANATIC Skyrider 141 cm
Latawiec: LIQUID FORCE SPECTRUM II

Post02 cze 2009, 00:18

Witam
Chciałbym się dowiedzieć, czy będzie dla mnie dobry poniższy sprzęt ewentualnie jak bardzo nie dobry ;)

decha: FANATIC Skyrider 141 cm
latawiec: LIQUID FORCE SPECTRUM II 12M

Moja waga okolice ok 110kg ale raczej powyżej ;)

Umiejętności na poziomie nie skończonego 2 IKO (nie wstałem na desce :()

Nomercy
Deska: Parapet z OBI
Latawiec: TESCO Bag
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post02 cze 2009, 20:42

przy tej wadze celowalbym w latawke 14m i mniejsza na wieksze wiatry -10-11

misq
Kontaktowanie:

Post02 cze 2009, 21:34

hej
w zeszłe wakacje robilam kurs w wake-u i zaliczylam pierwsze starty na desce ale nie bylo wiatru i nie skonczylam iko 2
teraz zamierzam kupic wlasny sprzet ale nie do konca wiem jaki, zastanawiam sie nad latawcem pompowanym 9m (ważę 55 KG)
lub zamknieto komorowym poniewaz zamierzam tez w zimie uczyc sie snowkitea. chcialam sie dowiedziec czy duza jest róznica miedzy nimi ?

boje sie troche plywac na zamknietokomorowym bo nieplywalam nigdy na takim ale chcialbym miec jeden latawiec na lad i wode...
jak chodzi o pompowany to myslalam nad GK CURL 9 C shape bo jest z barem za 799zł a koszty mnie troche ograniczają.
ale jesli bardziej by sie oplacil zamknietokomorowy to jaki?
i gdzie kupic taki sprzet?
no i jaka deska do tego myslalam nad 128 ale jaka szerokosc i gdzie kupic najtaniej moze ma ktos do sprzedania?
:)

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post02 cze 2009, 21:40

frycufrycu pisze:Pozatym czytam i czytam i nadal nic nie kumam( na temat kitesurfingu oczywiście) raczej jestem praktykiem a nie teoretykiem to tez jest jeden z powodów dla których nie pójde na kurs

no to "gratulacje" :/
na kursie teoria to około 10% czasu kursu
przy czym niemal cały czas jest ona ŁĄCZONA RÓWNOLEGLE z praktyką :idea:

frycufrycu pisze:... nie stać mnie na to zeby sobie kupić taki za 2000 i przy pierwszym odpaleniu zniszczyć dlatego naucze se na używanym sprzęcie
Pozdrowonka dla wszystkich.

..dlatego właśnie na kursie "niszczysz" sprzęt Szkoły :idea:

..ale ok - przekonaj się SAM że "kto tanio kupuje - ten dwa razy kupuje.."

pzdr i pOWODZENIA :idea: ...bo sie przyda..

airman
Deska: FLYBOARDS
Latawiec: FLYSURFER
Dostał piwko: 7 razy
Kontaktowanie:

Post03 cze 2009, 12:53

misq pisze:hej
w zeszłe wakacje robilam kurs w wake-u i zaliczylam pierwsze starty na desce ale nie bylo wiatru i nie skonczylam iko 2
teraz zamierzam kupic wlasny sprzet ale nie do konca wiem jaki, zastanawiam sie nad latawcem pompowanym 9m (ważę 55 KG)
lub zamknieto komorowym poniewaz zamierzam tez w zimie uczyc sie snowkitea. chcialam sie dowiedziec czy duza jest róznica miedzy nimi ?

boje sie troche plywac na zamknietokomorowym bo nieplywalam nigdy na takim ale chcialbym miec jeden latawiec na lad i wode...
jak chodzi o pompowany to myslalam nad GK CURL 9 C shape bo jest z barem za 799zł a koszty mnie troche ograniczają.
ale jesli bardziej by sie oplacil zamknietokomorowy to jaki?
i gdzie kupic taki sprzet?
no i jaka deska do tego myslalam nad 128 ale jaka szerokosc i gdzie kupic najtaniej moze ma ktos do sprzedania?
:)

Czesc,
Jeżeli chodzi o latawiec zamkniętokomorowy to z mojej strony polecam Ci Flysurfera model Pusle2 o rozmiarze 8m2.
Jeżeli chciałabyś wypróbować taki latawiec przez zakupem to zapraszam na bezpłatne testy do nas - wystarczy zadzwonić i się umówić :D

misq
Kontaktowanie:

Post04 cze 2009, 09:30

hmm przemyśle... :) a moge testowac nawet jak nie mam skonczonego iko2?? i czy 8m zamknieto komorow to nie za duzy dla mnie? jak na wage 55 kg mam 9m pompowany? no i w jakiej cenie ten latawiec moge kupic?
a ktos inny moze tez cos doradzi?

rufus23

Post04 cze 2009, 23:14

Hej
chce kupic pierwszy latawiec podstawowy. Znalazlem taniego naisha aero 12 z 2007 i chciałbym się dowiedzieć, czy będzie dla mnie dobry? Waze kolo 78kg. Czy to jest kite 5 linkowy? Przegladalem forum, ale nie znalazlem jasnego wyjasnienia. Chce go kupic na 1 sezon zeby go troche poobijac (skonczylem IKO 2) a pozniej przesiasc sie na best waroo lub jakiegos bowa. Co o tym sadzicie. Pzdr

patron
Postawił piwka: 6 razy
Kontaktowanie:

Post04 cze 2009, 23:26

był w ogóle aero w 2007r.? to nie jakaś gruba ściema?

Jurgen
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post04 cze 2009, 23:48

patron pisze:był w ogóle aero w 2007r.? to nie jakaś gruba ściema?

Aero I to chyba 2002, Aero II to 2003 o ile się nie mylę :)

patron
Postawił piwka: 6 razy
Kontaktowanie:

Post04 cze 2009, 23:53

tak mi się coś wydawało ze to era kamienia... ;)

Polbinski

Post05 cze 2009, 00:38

Witam.
Rozpoczynam moja przygodę z kitesurfingiem. W weekend mam kurs i będzie on na sprzęcie north. Równocześnie próbuje znaleźć jakiś sprzęt dla siebie. W związku z tym chciałem zapytać czy north rhino 14m z 2004 w stanie idealnym to coś dla mnie i ile jest wart mniej więcej, znaczy ile max za kaplet z barem 5 linek. Cena kup teraz to około 900 zł i nie wiem czy brac.podobno użyty 3-4 razy. Waże 80kg i mamzamiar pływać w angli, głównie północna walia. Proszę o możliwie szybka odpowiedz. Z gory dziękuję.

Nomercy
Deska: Parapet z OBI
Latawiec: TESCO Bag
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post05 cze 2009, 00:49

za duzy wg mnie celuj w 12 lub 13
ponadto wydaje mi sie ze to byly c-shape,
szukaj bowa, sle albo hybryd na poczatek

Wróć do „Pierwsze Kroki”