Su2 w drewnie

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
energy116

Post15 cze 2009, 17:18

Stawiam na klejone blokowo panele bambusowe bo w innej postaci nie do kupienia. Bambusy sa trawami i trzeba je sprasować , następnie cięte na cienkie rdzenie i potem obróbka cnc. Co do pokładów wypukłych to temat rzeka każdy lubi co innego natomiast w tych deskach concave powstaje poprzez wygiecie deski w łuk na dolnej formie, najczęstszy wybór przy vacumie prosty i tani .Tak tylko sobie myśle.
Pozdr

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post15 cze 2009, 21:54

rolnik pisze:Bardzo ciekawe odczucie pewnie jestes BIG FOOT mi nic nie odstaje .

mam bardzo standardowy rozmiar stopy - 43

energy116 pisze:
Co do pokładów wypukłych to temat rzeka ...t w tych deskach concave powstaje poprzez wygiecie deski w łuk na dolnej formie, najczęstszy wybór przy vacumie prosty i tani
Pozdr

domyślam się że takie właśnie ułatwienie produkcji jest przyczyną
aż tak mocno wypukłego pokładu SU-2

a czy ktoś może wymyślić JAKĄŚ zaletę (w pływaniu - nie w łatwej i tańszej produkcji) płynącą z takiego wypukłego pokładu?

pzdr
Ostatnio zmieniony 16 cze 2009, 00:07 przez Ziomek., łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post15 cze 2009, 23:47

Tak sobie myślę - jak w takim razie zrobić concave bez wypukłości :?: Zastanawia mnie to z punktu widzenia fizyczno-geometrycznego - po prostu nie potrafię sobie wyobrazić jak deska z concavem może mieć jednocześnie cienką krawędź, w miarę gruby środek i do tego płaski pokład... :think:

Zalet wypukłego pokładu nie znalazłem ;)

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post16 cze 2009, 00:06

onzo pisze:Tak sobie myślę - jak w takim razie zrobić concave bez wypukłości :?: Zastanawia mnie to z punktu widzenia fizyczno-geometrycznego - po prostu nie potrafię sobie wyobrazić jak deska z concavem może mieć jednocześnie cienką krawędź, w miarę gruby środek i do tego płaski pokład... :think:

NIE MOŻE :idea:
NOBILE czy BALANCE też mają
ale ta wypukłość jest minimalna - rzędu 3 mm
może to kwestia przyzwyczajenia - dla mnie jest niewyczuwalna
w SU-2 jednak bardzo mi przeszkadzała...

pzdr

patron
Postawił piwka: 6 razy
Kontaktowanie:

Post16 cze 2009, 01:09

To jak to jest rozwiązane w nobilach?
Cienki środek, grube krawędzie, czy brak concave'u?

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post16 cze 2009, 08:23

Bede dywagowal jak Ziomek bo tak samo jak on znam sie na budowie desekale .Mysle ze taka a nie inna budowa deski powoduje lepszy rozklad sil w samej desce . Dzieki temu laminat nie peka na tipach . Niech kazdy ogladnie swole nobile itp po sezonie ( u niektorych po miesiacu) miejsca laczenia cienkiego z grubym jestem pewny ze wszystkie beda spekane .
Mi akurat SU nie udalo sie zlamac ale zlamalem jednego northa jame a z drugiego wyrwalem insert . Kolejna zaleta to mniejsza waga czyli konsensus prosta produkcja ogromna wytzrymalosc i niska waga .

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post16 cze 2009, 19:57

a mi tam po dużo więcej niż miesiącu w desce NBL nic nie pęka - a była katowana i przez Ziomka i przez kursantów i przeze mnie (nie, nie tylko lewo prawo - plaki z 7m i pedalskie kiteloopy).

Nic jej nie pęka a wypukłość na wierzchu jest nie do uchwycenia na pierwszy rzut oka.

Na su-2 pływało mi się dziwnie - nie na tej bambusowej ale na bigfoot. A po obejrzeniu bambusa ten kształt na wierzchu jest taki sam. I może nie specjalnie to przeszkadza przy pływaniu ale dziwnie mi się na niej pływało. No i co mi się w bf nie podobało to to, że po wodzie szła sztywno jak samochód bez amortyzacji po kocich łbach.

kite24.pl
Deska: SU-2
Latawiec: Gin Cannibal
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 29 razy
Kontaktowanie:

Post16 cze 2009, 22:01

czy to wyjasnia dlaczego ??

W rozwoju ontogenetycznym stopa przystosowała się do przenoszenia dużych i zmiennych obciążeń. Kościec stopy tworzy sklepienie podłużne i poprzeczne. Prawidłowo zbudowana stopa dotyka podłoża guzem kości piętowej oraz głowami I i V kości śródstopia. Opiera się ona również częściowo na bocznym brzegu stopy. Brzeg przyśrodkowy stopy jest uniesiony tworząc sklepienie podłużne. Sklepienie poprzeczne tworzy odpowiednie ułożenie kości śródstopia. Taka budowa stopy umożliwia nie tylko przenoszenie dużych obciążeń, ale przyczynia się również do amortyzacji wstrząsów.
Stopę wzmacniają również liczne więzadła. To ich osłabienie powoduje powstanie zniekształcanie stopy, do których należy przede wszystkim stopa płaska.

Najczęstszymi wadami w obrębie stóp są:
a) stopa płaska – stopa, w której doszło do obniżenia sklepienia podłużnego i ustawienia w nawróceniu kości stępu;
b) stopa koślawa – stopa, w której pięta ulega skręceniu na zewnątrz i opiera się o podłoże brzegiem przyśrodkowym;
c) stopa wydrążona – stopa o podwyższonym sklepieniu podłużnym i skróconą odległością między guzem piętowym a głowami kości śródstopia.
Stopa płaska (płaskostopie)
Jest to wada kończyn dolnych polegająca na obniżeniu łuków wysklepiających stopę. W prawidłowych warunkach stopa opiera się o podłoże trzema punktami: piętą, głową pierwszej i głową piątej kości śródstopia. Pomiędzy wymienionymi elementami przebiegają trzy główne łuki stopy: podłużny przyśrodkowy, podłużny boczny i poprzeczny przedni. Obniżenie tych łuków prowadzi do płaskostopia (ryc.) Pod względem lokalizacji spłaszczenia stopy rozróżniamy:
a) stopy płaskie podłużnie z koślawością kości piętowej lub bez koślawości,
b) stopy płaskie poprzecznie z koślawością lub bez koślawości palucha,
c) stopy płasko-koślawe ze zniesieniem obu łuków
Postępowanie korekcyjne sprowadza się do przywrócenia prawidłowych warunków anatomicznych stopy (rozciągania mięśnia trójgłowego łydki, wzmacniania mięśni krótkich i długich stopy, zginaczy palców) oraz wyrobienia odruchu, a następnie nawyku prawidłowego ustawiania i obciążenia stóp zarówno w odciążeniu jak i w obciążeniu ciężarem ciała.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 17 cze 2009, 09:48 przez kite24.pl, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post16 cze 2009, 22:31

Nie mam zamiaru niczego Ci udowadniac Zgred ale pisze co widzialem w kazdej ogladanej i swoich kilku tego typu.Watpisz to przy najblizszej okazji pstrykne pare fotek desek z plazy i wstawie na forum .Nawet wiem kto na takim spekanym shinie lata :wink:

MArcinBe

Post17 cze 2009, 09:55

Zgred napisal:
No i co mi się w bf nie podobało to to, że po wodzie szła sztywno jak samochód bez amortyzacji po kocich łbach.

A ja mam calkowicie inne odczucie. Moj BF jest dla mnie jakby za miekki (szczegolnie w porownaniu do mojej drugiej dechy - nhp), plynac przez czop mam wrazenie, ze czuje jak decha pracuje i sie ugina.

Awatar użytkownika
djdaniel
Deska: SU-2 prorider
Latawiec: Liquid Force
Kontaktowanie:

Post17 cze 2009, 19:01

wenzel pisze:czy to wyjasnia dlaczego ??

W rozwoju ontogenetycznym stopa przystosowała się do przenoszenia dużych i zmiennych obciążeń. Kościec stopy tworzy sklepienie podłużne i poprzeczne. Prawidłowo zbudowana stopa dotyka podłoża guzem kości piętowej oraz głowami I i V kości śródstopia. Opiera się ona również częściowo na bocznym brzegu stopy. Brzeg przyśrodkowy stopy jest uniesiony tworząc sklepienie podłużne. Sklepienie poprzeczne tworzy odpowiednie ułożenie kości śródstopia. Taka budowa stopy umożliwia nie tylko przenoszenie dużych obciążeń, ale przyczynia się również do amortyzacji wstrząsów.
Stopę wzmacniają również liczne więzadła. To ich osłabienie powoduje powstanie zniekształcanie stopy, do których należy przede wszystkim stopa płaska.

Najczęstszymi wadami w obrębie stóp są:
a) stopa płaska – stopa, w której doszło do obniżenia sklepienia podłużnego i ustawienia w nawróceniu kości stępu;
b) stopa koślawa – stopa, w której pięta ulega skręceniu na zewnątrz i opiera się o podłoże brzegiem przyśrodkowym;
c) stopa wydrążona – stopa o podwyższonym sklepieniu podłużnym i skróconą odległością między guzem piętowym a głowami kości śródstopia.
Stopa płaska (płaskostopie)
Jest to wada kończyn dolnych polegająca na obniżeniu łuków wysklepiających stopę. W prawidłowych warunkach stopa opiera się o podłoże trzema punktami: piętą, głową pierwszej i głową piątej kości śródstopia. Pomiędzy wymienionymi elementami przebiegają trzy główne łuki stopy: podłużny przyśrodkowy, podłużny boczny i poprzeczny przedni. Obniżenie tych łuków prowadzi do płaskostopia (ryc.) Pod względem lokalizacji spłaszczenia stopy rozróżniamy:
a) stopy płaskie podłużnie z koślawością kości piętowej lub bez koślawości,
b) stopy płaskie poprzecznie z koślawością lub bez koślawości palucha,
c) stopy płasko-koślawe ze zniesieniem obu łuków
Postępowanie korekcyjne sprowadza się do przywrócenia prawidłowych warunków anatomicznych stopy (rozciągania mięśnia trójgłowego łydki, wzmacniania mięśni krótkich i długich stopy, zginaczy palców) oraz wyrobienia odruchu, a następnie nawyku prawidłowego ustawiania i obciążenia stóp zarówno w odciążeniu jak i w obciążeniu ciężarem ciała.

Obrazek

:pray: :clap: :think: :roll: :shock: spadłem z krzesła

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Kontaktowanie:

Post17 cze 2009, 20:14

Rolnik - nic nie musisz udowadniać ;) na razie moja jest git i jestem z tego zadowolony. Jedyne ślady na krawędzi to te od jazdy na brzeg ;)

MArcinBE - ja tam nie wiem kto i jak deski czuje. Dla mnie jak miałem na wodzie w ten sam dzień deskę EXT nobila i BF to jednak wolałem używać nobila. Obie te deski są już dla mnie zbędne ;) bo się schudło 20kg ;) ale jak swoje ważyłęm to dla mnie róznica wyglądał mniej więcej tak, żeby zobrazować.

Na EXT płynęło mi się po czopie tak, jak płynie kajak pod falę, tnie ją dzióbkiem i dalej woda spokojnie deskę opływa.

A na BF to było tak - no i tu ciężko opisać ale - jakby deska z zagiętym dziobem (przodem) podskakiwała na każdej falce. Do tego to wszystko jakoś tak bardzo sztywno, jakbym jechał bez amorkó po kocich łbach.

Nawet mój ekstra stary skywalker z węglem na wierzchu był dużo bardziej komfortową deską - JAK DLA MNIE.

I to tylko moje zdanie, każdy ma swoje - jak dupę zresztą ;) ;) ;)

Także co do BF to nie jestem przekonany ale z chęcią spróbuję "drewniaka" żeby wiedzieć czym to wy się tak zachwycacie

pozdróweczka.

evolutionVIII
Deska: nkb
Latawiec: nkb
Kontaktowanie:

Post17 cze 2009, 21:14

zgred pisze:Rolnik - nic nie musisz udowadniać ;) na razie moja jest git i jestem z tego zadowolony. Jedyne ślady na krawędzi to te od jazdy na brzeg ;)

MArcinBE - ja tam nie wiem kto i jak deski czuje. Dla mnie jak miałem na wodzie w ten sam dzień deskę EXT nobila i BF to jednak wolałem używać nobila. Obie te deski są już dla mnie zbędne ;) bo się schudło 20kg ;) ale jak swoje ważyłęm to dla mnie róznica wyglądał mniej więcej tak, żeby zobrazować.

Na EXT płynęło mi się po czopie tak, jak płynie kajak pod falę, tnie ją dzióbkiem i dalej woda spokojnie deskę opływa.

A na BF to było tak - no i tu ciężko opisać ale - jakby deska z zagiętym dziobem (przodem) podskakiwała na każdej falce. Do tego to wszystko jakoś tak bardzo sztywno, jakbym jechał bez amorkó po kocich łbach.

Nawet mój ekstra stary skywalker z węglem na wierzchu był dużo bardziej komfortową deską - JAK DLA MNIE.

I to tylko moje zdanie, każdy ma swoje - jak dupę zresztą ;) ;) ;)

Także co do BF to nie jestem przekonany ale z chęcią spróbuję "drewniaka" żeby wiedzieć czym to wy się tak zachwycacie

pozdróweczka.

A ja na odwrót, po EXT kolana bolały, po Bigfiucie nie. Ale ja się nie znam, bo słaby ze mnie rider, takie tylko subiektywne odczucie.
pzdr

RAFAŁ

Post18 cze 2009, 16:03

Ziomek. pisze:
a czy ktoś może wymyślić JAKĄŚ zaletę (w pływaniu - nie w łatwej i tańszej produkcji) płynącą z takiego wypukłego pokładu?

pzdr

Pokład jest wypukły bo jest duży concave a co to daje to ty wiesz dobrze
i niejedna osoba już o tym pisała. Deska taka dużo łatwiej wchodzi w ślizg,
i tak przy słabym wietrze dużo łatwiej zrobisz górkę na Big footcie niż na
większej EXT.To samo jest przy mniejszych rozmiarach deska łatwiej wchodzi
w ślizg i można używać mniejszej deski, ja na przykład przy prawie 95kg
pływam na 130.A wiadomo że na mniejszej desce fajniej się pływa.Ty ważysz
pewnie z 15 kg mniej i pływasz na 132.Że ci to przeszkadza to się nie dziwie
przecież to nie Nobile, tylko jestem ciekawy co będziesz pisał jak w przyszłym
sezonie w desce Nobile będzie concave :wink: a z tego co słyszałem
ma coś w tym stylu być w Nobile, wtedy to będzie hit i rewolucja. :wink:

energy116

Post18 cze 2009, 18:45

Jak to ma być Concave? przeciez jest 5 mm, co najwyżej moga zrobić dual lub wiecej jak na cabrinach.

Wróć do „Recenzje & Opinie”