NORTH REBEL

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post20 lip 2009, 22:19

Odświeżam temat - poszukuję opinii na temat Rebela 12m 2008 i różnic pomiędzy 12m Rebel 2008 a 2009. Proszę wszystkich o jak najbardziej wyczerpujące info. ALOHA!

Awatar użytkownika
fabi

Post21 lip 2009, 09:52

No cóż od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Rebela 09 12m. Latawiec nieco się różni od zeszłorocznego, jego kształt bardziej jest zbliżony do delty, a najbardziej widoczną róznicą jest brak głównego żebra, po raz pierwszy wyposazono go w system one pump. Przy linkach sterujacych zamontowano dodatkowe gumki, które jakoby mają wspomagać startowanie z wody, chociaż szczerze powiem nie zauwazyłem jakiejs znaczącej różnicy w restarcie w porownaniu z innymi latawkami. Ciekawą koncepcją jest zastosowanie w materiale poszycia wzmacnianego materiału identycznego jak ten na tubach, co jest troche niewygodne przy składaniu, podobnie jak umiejscowienie zaworu deflate na końcu tuby głównej. Ogólnie trzeba przyznać, że latawiec ten daje sporo zadowolenia pływającemu, ma niezły dolny zakres i szybkość oraz duży depower, no i przede wszystkim baardzo fajnie nosi w górę i to jest chyba jego najwieksza zaleta. Z wad no cóz wszystko ma jakies wady, trzeba zwracac uwagę na mocne pompowanie głównej tuby, bo inaczej chętnie sie przewinie, ale to chyba nie tylko w tym przypadku.

Awatar użytkownika
Stas

Post21 lip 2009, 10:10

W sobotę wypróbowałem w końcu zakupioną ponad miesiąc temu 12-kę 09 (dzięki Tomek i Piotr :thumb: ) i było bardzo ok. Wcześniej opływałem 9-kę 09 i zaskakująco nie było większej różnicy co do zwrotności obu latawców. Nie mam jakiegoś wielkiego doświadczenia z innymi latawkami ale przy mocno szkwalistym wietrze w sobotę Rebel naprawdę nieźle sobie radził z przychodzącymi raz po raz „kopnięciami”.
Sztywne wstawki na poszyciu faktycznie trochę utrudniają ergonomiczne (czyt. jak najściślejsze, najmniejsze objętościowo) zwinięcie latawca, ale mam nadzieję, ze zrekompensują to jego trwałością :idea:

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post21 lip 2009, 10:22

To o czym piszecie już wiem - mimo wszystko dzięki. Bardzo mi jednak zależy na bezpośrednim porównaniu zachowania 12m 08 i 12m 09. Jeśli ktoś ma doświadczenia na obu tych latawcach proszę o info. ALOHA!!

Wróć do „Recenzje & Opinie”