System bezpieczenstwa w Waroo, kto zna lepszy?

Forum dla początkujących
yasiu7
Kontaktowanie:

Post04 paź 2009, 20:01

Hi, dzis po raz kolejny po pociagnieciu zrywki w barze system double depower wywinal mi nieprzyjemny numer. Zleashowalem swoje 11m waroo 08 bo nagle wiatr urosl do 30-35knt, kite opadl na wode, po czym podniosl sie i wywinal 2 loopy. Przeciagnal mnie ostro w strone brzegu, po czym polozyl sie na tubie glownej ,brzuchem do wiatru i dalej ciagnal!
Z opresji uratowalo mnie dopiero podciagniecie sie do baru za leash i zlapanie OSH. Dodam ze leash podpiety byl do kolka przy chickenie a stoper depowera zbil sie calkowicie.
Czy moge cos zrobic zeby takie sytuacje sie nie powtarzaly, czy moze jakas inna firma ma to lepiej dopracowane?

Awatar użytkownika
Felix

Post04 paź 2009, 20:58

Dzisiejsze warunki gdzie byś nie pływał, to się srednio nadawały na 11, chyba ze wielki z ciebie chłop.
Dlaczego nie podłączyłeś leasha do jednej z nośnych?
Wiesz ze przy chickenie latawiec dalej generuje moc.

yasiu7
Kontaktowanie:

Post04 paź 2009, 21:11

Na śródlądziu wialo 15-20knt i bylo ok pod 11m (90kg), dopuki nagle nie przyszedl ten mocny wiatr.
Do nosnych nie przypinam bo nie ma jak za bardzo, bo bar 2007.
Producent przewidzial to kolko ,moze zle je okreslilem ,ono jest na lince depowera (?) , tej podwojnej grubej, miedzy barem a chickenem. Kiedys PRzemass pisal zeby do niej podpinac.

Awatar użytkownika
infidelity
Deska: Nobile 555
Latawiec: Best Waroo

Post04 paź 2009, 21:17

W barze 2007 da radę podpiąć do sterujących, w sytuacji przeżaglowania albo mocno nierównego wiatru dla własnego bezpieczeństwa radziłabym podpinać się właśnie tam.

Awatar użytkownika
NEMO
Deska: C.L.A.S.H. 138
Latawiec: Dice 10m, RS 14m
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 6 razy

Post04 paź 2009, 21:21

Tak powinno się do niej podpinać(do tego kółeczka) jeśli pływasz freestyle i trenujesz jakieś grubsze manewry unhooked-po prostu dla ułatwienia procesu gdy wypuscisz kite z rak(w barze 07 lisz podpiety do koleczka skroci linke depowera i zmniejszy moc ,ale kite nadal bedzie generowal moc) do normalnego pływania szczególnie w szkfalistych warunkach i szczegolnie gdy plywasz blisko brzegu podpinaj do linki OSH

Awatar użytkownika
Felix

Post04 paź 2009, 21:28

infidelity pisze:W barze 2007 da radę podpiąć do sterujących, w sytuacji przeżaglowania albo mocno nierównego wiatru dla własnego bezpieczeństwa radziłabym podpinać się właśnie tam.

nie do sterujących !!
tylko do nośnych[/b]

Awatar użytkownika
NEMO
Deska: C.L.A.S.H. 138
Latawiec: Dice 10m, RS 14m
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 6 razy

Post04 paź 2009, 21:34

w barze 07 nie masz takiej mozliwosci mozesz podpiac do koleczka (linka depowera) lub OSH (na linkach sterujacych). Kropka

yasiu7
Kontaktowanie:

Post04 paź 2009, 21:50

Dokladnie jest jak pisze NEMO.
Tylko do tej pory nie wiedzialem ze koleczko to do freestyle etc. Fakt zawsze pod koleczko generowal moc po leashowaniu.
Bede podpinal pod OSH dzieki guys za dobre rady!

patron
Postawił piwka: 6 razy
Kontaktowanie:

Post04 paź 2009, 22:32

nie wiem czy OSH to dobra rada ;) często osoby posiadające bar 07 dorabiały uchwyty do linek nośnych - takie jak w sterujących. Wtedy można i tam.

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post05 paź 2009, 07:06

Nie "gdybajcie" tylko wybierzcie się na stronę www.bestkiteboarding.com a tam z łatwością znajdziecie instrukcje obsługi w pdf i sugestie producenta co do podpinania lisza w konkretnym roczniku baru.

Np w modelu 2006 na pewno i 2007 (o ile dobrze pamiętam) wg producenta podpinało się lisza TYLKO do OSH na sterujących (bo innych nie było ;)) więc proszę nie wprowadzać kolegi w błąd jeśli się nie jest czegoś pewnym. Infidelity i NEMO napisali dokładnie w jakich warunkach i jak dokładnie podpinać lisza do baru Waroo...

ps1 - na sterujących traci co prawda moc ale bardzo często zanim opadnie na wodę kreci jeszcze bardzo szybkie loopy i także OSTRO przy tym ciągnie więc pomyśl o zmianie rozmiaru zanim będziesz musiał się liszować

ps2 - to, że do sterujących jest "nie do fristajlu" dowiesz się np zakręcając pierwszego kiteloopa, back/frontrolla ;) albo zrobisz zaraz później w przeciwnym kierunku albo będziesz musiał odkręcając bar przepiąć lisza

Awatar użytkownika
infidelity

Post05 paź 2009, 10:56

felix8024 pisze:nie do sterujących !!
tylko do nośnych

Miałeś kiedyś bar besta 2006 albo 2007 w rękach? Jeśli nie to skąd możesz wiedzieć o czym tutaj mowa? :doh:

Podpięcię się do osh na sterówkach jest o tyle uciążliwe że często przy liszowaniu w cięższych warunkach oznacza to konieczność zejścia na ląd i zrobienia porządku z linkami. Ale tak jak napisałam, w sytuacji gdy wieje mocno/nierówno to jedyny rozsądny sposób. Dorobienie osh na nośnych powinno zmniejszyć prawdopobieństwo zrobienia makaronu z linek.

W trakcie pisania przeze mnie posta peg wyjaśnił wszystko co trzeba :wink: Dodam tylko że przy leashu na osh na sterówkach latawiec spadając zrobi kilka loopów, ale w końcu opadnie grzecznie na wodę i nie będzie już ciągnął, w każdym razie da się go opanować bez ryzyka przekoszenia plaży lub innych użytkowników akwenu.

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post05 paź 2009, 12:03

z tego co pamietam w 07 nie ma żadnego rozsądnego sposobu podpinania leasha - każde rozwiązanie jest złe - albo nie możesz zrobić loopa lub obrotu, albo masz sucide leasha do CL. Dlatego właśnie wiele osób przerabiało środkowe linki, ale teżsłyszałem o killer loopach przy leashowaniu. Ogólnie z bezpieczeństwem było tam do d....

Awatar użytkownika
infidelity

Post05 paź 2009, 12:14

Onzo, to prawda, dlatego te dwie opcje podpinania leasha powinny być stosowane odpowiednio do warunków i umiejętności. Podpinanie się do chickena przez osobę która nie robi wymagających tego tricków i na dodatek w trudnych warunkach jest proszeniem się wypadek :?

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post05 paź 2009, 13:10

nie bez kozery podpinanie pod CL nazywane jest "suicide" :twisted:

Awatar użytkownika
Felix

Post05 paź 2009, 13:20

ale to wszystko zależy od warunków.
Ja na poczatku podpinałem do nośnej, ale przyznam sie szczerze, nie jest to zbyt komfortowe. Kółeczka nośnej so dość wysoko, mój leash (trap i leash patlove) jest prawie maksymalnie napięty, i czy mam go puszczonego pod czy nad barem, przeszkadza mi.
Przy chickenie zapominam że go mam. Ale do chickena sie podpinam jak warunki i teren są bezpieczne.

Wróć do „Pierwsze Kroki”