NOBILE 2010

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post02 paź 2009, 16:12

Skoro tak Wam się duże rockery podobają, to czemu nie Custom sygnowany przez DRE ?!

MArcinBe
Dostał piwko: 1 raz

Post02 paź 2009, 16:39

a jakie sa w ogole zalety i wady duzego rockera? im wiekszy rocket to co? im mniejszy rocker to co? od ilu cm rocker jest 'duzy'?

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post02 paź 2009, 16:45

Ale do Nobile im sporo brakuje

marketingu wagi ceny czy czego?
na razie nie plywalem na lepszej desce jak bambus su2 a NHP 09 przypomina mi troche carbonowke Karasia ale niestety tylko przypomina.
Technologie??? Chinczycy maja chyba najlepsze technologie 3D w koncu glownie tam idzie produkcja w tych technologiach ciekawe czy najlepsze czy najtansze

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post02 paź 2009, 17:06

przemass pisze:Jest we mnie jednak dużo niechęci do insynuacji w topicu o Nobile, że idą oni w stronę SU2 bo po pierwsze deski są podobne do siebie za przeproszeniem jak pięść do jeża, po drugie to raczej inne firmy zazwyczaj idą w ślady Nobile, nie odwrotnie ( nie muszę wymieniać nazw;)).Dlatego Panowie nie odwracajmy kota ogonem, ktoś tu chyba pomylił priorytety ;)

Troche mi głupio, bo kurde nie lubię offtopikowac a temat jest o Nobile :oops:

Zgadzam się, że deski są bardzo różne, praktycznie pod każdym względem. Łączy je na pewno jeden fakt, że każda stajnia ma swoich wiernych użytkowników.
Pływam regularnie już 5 sezon na suczkach – poznałem je całkiem dobrze i najwyraźniej mam już we krwi technikę pływania powodującą, że nie odczuwam ślizgania się po czopie (o czym pisało już parę osób).
Nie ukrywam również, że jestem subiektywny i czasami sceptyczny szczególnie biorąc do testów jakąś nową ciężką deskę z innej stajni.
Potrzebuje parę godzin pływania, aby przekonała mnie taka deska, którą zawsze porównuję do mojej suczki. Ale jest to naturalne dla każdego, kto ma już swoją „jednostkę standardową”.

Pływałem niemało na Nobile (praktycznie od pierwszych modeli w 2005, posiadałem nawet jedną) i jednak nie pasowały mi tak bardzo jak SU2.
Modele na 2010 wyglądają zacnie (co jest normalnością dla N) i czekam na komentarze z testów.
Mam nadzieję, że znajdę możliwość przetestowania ich w Tarifie za 2 tygodnie. Oczywiście będzie to test subiektywny ale jednak nie krytykancki

Przemass- jeszcze jedna dygresja i więcej nie przynudzam. 8)
Osobiście dopinguję każdego producenta sprzętu KS, bez względu czy jest z Polski czy z Bangladeszu.
Mam nadzieję, że każdy może przyczynić się do szybszego rozwoju sprzętu, który będzie bezpieczniejszy, tańszy, lepszy itd.
Cieszę się każdą użyteczną nowinką – to są te wynalazki, które po cichu rewolucjonizują ten sport.
Nobile, jako firma, to dla mnie to mistrzostwo świata w KS. Nie ma drugiej firmy, która by tak szybko zdominowała ten rynek.
Jednak nie jest to powód, aby przypuszczać, że będą ustalać standardy w kolejnych latach – choć szczerzę im tego życzę.
Aktualna pozycja Nobile na rynku nie jest też powodem, aby ignorować ludzi, którzy mają znacznie dłuższe doświadczenia w projektowaniu desek KS - tak jak jest w przypadku Karasia.
Szczegółowe rozważania o wyższości Nobile zostawiam na pogaduchy przy, mam nadzieję, jakimś spotkaniu
:beer:

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post02 paź 2009, 18:33

BraCuru pisze:Aktualna pozycja Nobile na rynku nie jest też powodem, aby ignorować ludzi, którzy mają znacznie dłuższe doświadczenia w projektowaniu desek KS - tak jak jest w przypadku Karasia.

:beer:

:]
o rok ? czy półtora?

pzdr

ps: W TEMACIE :idea: - NOBILE 2010 które wlaśnie ujeżdżamy sporą bandąw Ras Sudr ..zaskakują :idea: :]:]:D

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post02 paź 2009, 20:32

co do nowych strapw NOBILE
uzywam ich od miesiaca
i moge potwierdzic: SA CIASNE :idea:
tzn: DA SIE je wreszcie sciagnac na male stopy

pzdr

MArcinBe

Post03 paź 2009, 18:39

powtarzam moje pytanie, bo dyskusja byla miedzy innymi o zmianach w rokerze:

a jakie sa w ogole zalety i wady duzego rockera? im wiekszy rocket to co? im mniejszy rocker to co? od ilu cm rocker jest 'duzy'?

czy ktos moze na nie odpowiedziec?

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post03 paź 2009, 19:07

MArcinBe pisze:powtarzam moje pytanie, bo dyskusja byla miedzy innymi o zmianach w rokerze:
czy ktos moze na nie odpowiedziec?

Liczysz na rzetelną odpowiedź czy też marketingowy bełkot :wink:

Jeżeli poważnie podchodzisz do tematu to tutaj wiele sie nie dowiesz :idea:

Tak samo jak zadasz pytanie czemu tipy maja takie różne ksztalty albo na co wplywa fish tail w deskach wave.

Tutaj uprawiamy MARKETING :lol:

Poszperaj na internecie - chyba cos znajdziesz....

MArcinBe

Post03 paź 2009, 19:31

tak, liczylem na w miare obiektywna odpowiedz, bo nie pytam o roker w su2 albo nobile, tylko ogolnie.

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post03 paź 2009, 19:56

Im większy rocker tym gorzej deska będzie jechała na wiatr. Albo może trochę inaczej mniejsze ma możliwości jechania dobrze pod wiatr. Dzisiaj od rana katujemy Nobile 2010 NHP i 50Fifty w rożnych rozmiarach.
Nowa NHP jedzie ciut gorzej pod wiatr ale za to dużo łatwiej posadzić kl na pełnej prędkości i nie zahaczyć przednim tipem o fale. Ponadto idzie dużo bardziej miękko przez kartoflisko. I chyba też lepiej się ciut zawija jeszcze.

Co do Customa Dre Koniu dawaj go zrobimy równolegle porównanie bo jak dla mnie są to bardzo zbliżone deski choć zrobione w innej technologii...

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post03 paź 2009, 20:13

MArcinBe pisze:tak, liczylem na w miare obiektywna odpowiedz, bo nie pytam o roker w su2 albo nobile, tylko ogolnie.

to nie ma nic wspólnego z marketingiem czegokolwiek - po prostu - zmiana rockera zmienia właściwości deski.

- większy rocker - deska łatwiej idzie po chopie, przyjemniejsze lądowania, lepsze czucie deski w skręcie
- mniejszy rocker - wzrost prędkości deski, szybsze wejście w ślizg, lepsze ostrzenie

To tak na szybko i czysto pamięciowo. Jeśli się w czymś pomyliłem, zapewne szacowne grono z chęcią mnie poprawi ;). Niestety, z liczbami Ci nie pomogę.
Przykładem desek ze zbyt dużym rockerem są deski wake'owe które po prostu za późno wchodzą w ślizg i na kite mogą być zbyt radykalne.
Widać wyraźnie że deski projektowane są w taki sposób aby odpowiadały odpowiednim grupom odbiorców, dlatego niewiele ma wspólnego z marketingiem tekst "deska ma większy rocker niż w 09'" bo zyskując na pewnych cechach deski TRACISZ na innych - więc kierujesz deskę po prostu do ciut innej grupy klientów ( zakładając że oni w ogóle mają pojęcie co to jest rocker...poza tym że fajnie brzmi nazwa ).
Pomijając ten fakt masz jeszcze inne zmienne cechy deski, jak np flex, concave i już wiesz że byle amator pływający sobie w weekendy ma niewielkie szanse na zrobienie dobrej deski ( poza kopią ).
Ostatnio zmieniony 03 paź 2009, 20:21 przez przemass, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post03 paź 2009, 20:14

MArcinBe pisze:tak, liczylem na w miare obiektywna odpowiedz, bo nie pytam o roker w su2 albo nobile, tylko ogolnie.

Proponuje zalozyc Ci nowy wątek na ten temat lub poszukac podobnego.

Smokie odkrył już czesc prawdy, moze ktos sie jeszcze dorzuci i w ten sposob potomni beda mogli latwiej odnalezc odpowiedz na Twoje pytanie.

Ciezko bedzie pamietac, ze tak ISTOTNY :wink: temat byl tkniety w temacie o Nobile 2010 :idea:

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post07 paź 2009, 22:27

sporo tu znawców tematu
więc ja zajmę się dalszą paplaniną marketingową :lol:
...żeby choć promilem dorównać do SU-2 :lol: ..w ilości postów na forum, oczywiscie :lol:
..bo chyba nikt nie pomyślał choć przez chwilę , że o JAKOŚĆ obu desek mogło mi sie rozchodzić :lol:

Obrazek

.."da się" na nich pływać :]

pzdr[/img]

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post07 paź 2009, 23:27

E tam pływać to sie da i na desce od kibla :) Latać się na nich da :twisted:

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post07 paź 2009, 23:49

Smokie pisze:E tam pływać to sie da i na desce od kibla :) Latać się na nich da :twisted:

e tam
latać to się da i na S.-. i na S.........
LĄDOWAĆ sie na nich nawet DA :idea:
:wink:

pzdr

Wróć do „Recenzje & Opinie”