widzialem goscia w akcji

Dyskusje nie związane z profilem forum.
Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post22 paź 2009, 09:59

Wiesz - ja się nie znam, ale parę razy byłem na stoku gdy wiało 20 kilka węzłów i... to na pewno nie jest wiatr przy którym da się uprawiać cokolwiek nawet na małej wysokości. Przy speedridingu skrzydło nie ma za zadanie wynosić w górę tylko nadawać prędkość i nieco noszenia stąd może być znacznie mniejsze.
Więc myślę, że te 15m/s to mocna przesada - może miałeś na myśli osiągane prędkości :?: Albo teoretyczne możliwości przy idealnym równym wietrze, którego w górach praktycznie nie uświadczysz (chyba, że na idealnym zboczu)...

Demonos

Post22 paź 2009, 11:30

15m/s=54km/godz

na youtubie jest duzo filmow, ktore przedstawiaja niebezpieczna zabawe paralotniarzy przy takim wietrze. Biorac pod uwage fakt iz paralotnie te lepsze rozpedzaja sie do 65 km/h to na paralotni jest to mozliwe, oczywiscie, ze bardzo niebezpieczne!!

skrzydlo do speedridingu lata z maxspeed 100km/godz, wiec przeliczajac na chlopski rozum mamy jeszcze ok 40km/h zapasu.

Osobna kwestia to umiejetnosc opanowania skrzydla przy tych ekstermalnych predkosciach.

Jest kilku pilotow na swiecie dla ktorych to zabawa w takich warunkach. Wiem, ze ciezko w to uwierzyc dlatego ten sport jest zaliczany do Najniebezpieczniejszych na swiecie.

ps. mam nadzieje, ze pojecie predkosci wzgledem powietrza nie jest nikomu obce na tym forum. Warto to zrozumiec, bo wtedy mozna wiecej :)

pozdrawiam

Awatar użytkownika
texas
Kontaktowanie:

Post22 paź 2009, 14:40

Demonos pisze:
ps. mam nadzieje, ze pojecie predkosci wzgledem powietrza nie jest nikomu obce na tym forum. Warto to zrozumiec, bo wtedy mozna wiecej :)

pozdrawiam

No tego to nie musiałeś już dodawać ...

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post22 paź 2009, 15:30

Demonos pisze:15m/s=54km/godz

skrzydlo do speedridingu lata z maxspeed 100km/godz, wiec przeliczajac na chlopski rozum mamy jeszcze ok 40km/h zapasu.

pozdrawiam

No ale to się zdecyduj - piszesz o prędkości wiatru czy lotu bo to zasadnicza różnica ;)
Teraz piszesz o prędkości lotu, wcześniej pisałeś o tym, że wiatr 15m/s jest optymalny - co w końcu chciałeś napisać bo już nie wiem... :(

Demonos

Post22 paź 2009, 22:42

:) predkosc lotu zalezy od predkosci wiatru. oczywiscie jesli mowimy o predkosci wzgledem ziemi. Bo predkosc wzgledem powietrza zalezy od sprzetu i obciazenia powierzchni nosnej :)

inaczej mowiac jesli wystartujesz ze szczytu gory, gdzie wiatr wieje 15m/s, to wzgledem ziemi lecisz bardzo wolno, ale sie da i jest FAN!!... sytuacja sie zmienia diametralnie jesli zlecisz do polowy stoku. Poniewaz gradient wiatru malej wraz ze spadkiem wysokosci to Twoja predkosc wzgledem ziemi wzrasta, ale wzgledem powietrza nie koniecznie :) w polowie Eigeru masz juz 100km/godz. Wyladuj teraz :)

pozdrawki

ps. sorki za bledy. mam Szkodzka klawiature

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post23 paź 2009, 09:42

coś udziwniasz - nie widzę potrzeby startowania przy 15m/s żeby osiagnąć wysoką prędkość lotu. Dla przykładu - paralotniarze najczęściej startują przy zerowym albo minimalnym wietrze, co jest bezpieczniejsze, a osiagaja przecież różne prędkości to z jaką prędkością lecą zależy przecież od sił jakie na niego działają, a nie od prędkosci wiatru. Stąd jeżeli zostanie wyniesiony na dużą wysokość - to korzystajac z siły przyciagania jest w stanie "zlecieć" szybko i sprawnie na dół.
I tym samym uważam, że startowanie przy silnym nierównym wietrze w górach jest po prostu niepotrzebne - w szczególności do osiągania dużych prędkości lotu.

evolutionVIII
Deska: nkb
Latawiec: nkb
Kontaktowanie:

Post23 paź 2009, 09:50

Demonos pisze::) predkosc lotu zalezy od predkosci wiatru. oczywiscie jesli mowimy o predkosci wzgledem ziemi. Bo predkosc wzgledem powietrza zalezy od sprzetu i obciazenia powierzchni nosnej :)

inaczej mowiac jesli wystartujesz ze szczytu gory, gdzie wiatr wieje 15m/s, to wzgledem ziemi lecisz bardzo wolno, ale sie da i jest FAN!!... sytuacja sie zmienia diametralnie jesli zlecisz do polowy stoku. Poniewaz gradient wiatru malej wraz ze spadkiem wysokosci to Twoja predkosc wzgledem ziemi wzrasta, ale wzgledem powietrza nie koniecznie :) w polowie Eigeru masz juz 100km/godz. Wyladuj teraz :)

pozdrawki

ps. sorki za bledy. mam Szkodzka klawiature

Sam nie wiem jak mam z tego wybrnąć teraz :idea:

Awatar użytkownika
desperadek
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post23 paź 2009, 10:07

onzo pisze:paralotniarze najczęściej startują przy zerowym albo minimalnym wietrze

Tylko latający z napędem. Latający swobodnie, czyli startujący w górach lub za wyciągarką na równinach przy braku odpowiedniego wiatru nawet nie wyjdą z domu. Żeby utrzymać się w powietrzu bez napędu trzeba wykorzystywać ruchy powietrza w pionie, które występują tylko wraz ruchami poziomymi powietrza. :wink:
Radek, który lata ze swoim wiatrem na plecach. :D

Demonos

Post23 paź 2009, 10:26

onzo pisze:coś udziwniasz - nie widzę potrzeby startowania przy 15m/s żeby osiagnąć wysoką prędkość lotu. Dla przykładu - paralotniarze najczęściej startują przy zerowym albo minimalnym wietrze, co jest bezpieczniejsze, a osiagaja przecież różne prędkości to z jaką prędkością lecą zależy przecież od sił jakie na niego działają, a nie od prędkosci wiatru. Stąd jeżeli zostanie wyniesiony na dużą wysokość - to korzystajac z siły przyciagania jest w stanie "zlecieć" szybko i sprawnie na dół.
I tym samym uważam, że startowanie przy silnym nierównym wietrze w górach jest po prostu niepotrzebne - w szczególności do osiągania dużych prędkości lotu.

A dasz wiare, ze paralotniarz potrafi leciec z predkoscia 120 km/godz?

Wszystkie rekordy swiata zostaly ustanowione wlasnie w warunkach silnych wiatrow.

A to czy jest potrzeba startowania w silnym lub nierownym wietrze to zalezy od tego co pilot chce zrobic. To jet baaaaaaaaaaaardzo szeroki temat. Lot na paralotni w zerowych warunkach to podstawowka(tak sie tylko szkoli)

evolutionVIII
Deska: nkb
Latawiec: nkb
Kontaktowanie:

Post23 paź 2009, 10:43

Demonos pisze:
onzo pisze:coś udziwniasz - nie widzę potrzeby startowania przy 15m/s żeby osiagnąć wysoką prędkość lotu. Dla przykładu - paralotniarze najczęściej startują przy zerowym albo minimalnym wietrze, co jest bezpieczniejsze, a osiagaja przecież różne prędkości to z jaką prędkością lecą zależy przecież od sił jakie na niego działają, a nie od prędkosci wiatru. Stąd jeżeli zostanie wyniesiony na dużą wysokość - to korzystajac z siły przyciagania jest w stanie "zlecieć" szybko i sprawnie na dół.

A dasz wiare, ze paralotniarz potrafi leciec z predkoscia 120 km/godz?

Wszystkie rekordy swiata zostaly ustanowione wlasnie w warunkach silnych wiatrow.

A to czy jest potrzeba startowania w silnym lub nierownym wietrze to zalezy od tego co pilot chce zrobic. To jet baaaaaaaaaaaardzo szeroki temat. Lot na paralotni w zerowych warunkach to podstawowka(tak sie tylko szkoli)

Nie zmienia to faktu, że to nie ten dział i nie to forum
pozdrawiam

Demonos

Post23 paź 2009, 12:19

a moze warto wiedziec dlaczego latawce nas ciagna :)
-dlaczego jeden skok jest niski a drugi wysoki
-dlaczego w gorach jest inaczej niz na nizinach

paralotnia to taki duzy latawiec

chyba, ze to forum ma jakies ograniczenia co do wielkosci...
nie zauwazylem w regulaminie

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post23 paź 2009, 12:42

tym bardziej, że jesteśmy w off-topicu ;)

Demonos ja rozumiem i wiem, że można latać po 120km/h. Chodzi mi o to, że nie zawsze potrzeba aż tak silnego wiatru do latania z taką samą prędkością. Tzn, żeby lecieć 15 m/s wystarczy słabszy wiatr - kwestia jak go wykorzystać.
Oczywiście ja się nie znam wiec dyskutuję aby zdobyc wiedzę.

lukas78

Post23 paź 2009, 19:10

Do lotów na paralotni z napedem nie trzeba wiatru wcale, do lotów swobodnych wiatr sie przydaje, ale napewno nie o sile 15m/s ani nawet 10 czy 8,"swobodni" wykorzystują termike i kominy termiczne,latamy pod wiatr a nie z wiatrem,predkosc zalezy od rodzaju i wielkosci skrzydła i umiejetnosci pilota.Do speedflyingu,wykorzystuje sie małych skrzydeł 8m,10,12 duzy wiatr powoduje, ze dłuzej utrzymujemy sie w powietrzu a niekoniecznie szybciej lecimy,własnie przy małym wietrze musimy nabrac wiekszej predkosci aby sie wzniesc w powietrze a co zatym idzie szybciej opadamy w dól zbocza i stad wieksza predkosc lotu.Przy wiaterku 7,8 i wiecej m/s paralotniarz praktycznie traci kontrole nad skrzydłem.

Awatar użytkownika
texas
Kontaktowanie:

Post23 paź 2009, 20:09

z igły widły hehe

Demonos

Post23 paź 2009, 22:37

lukas78 pisze:Do lotów na paralotni z napedem nie trzeba wiatru wcale, do lotów swobodnych wiatr sie przydaje, ale napewno nie o sile 15m/s ani nawet 10 czy 8,"swobodni" wykorzystują termike i kominy termiczne,latamy pod wiatr a nie z wiatrem,predkosc zalezy od rodzaju i wielkosci skrzydła i umiejetnosci pilota.Do speedflyingu,wykorzystuje sie małych skrzydeł 8m,10,12 duzy wiatr powoduje, ze dłuzej utrzymujemy sie w powietrzu a niekoniecznie szybciej lecimy,własnie przy małym wietrze musimy nabrac wiekszej predkosci aby sie wzniesc w powietrze a co zatym idzie szybciej opadamy w dól zbocza i stad wieksza predkosc lotu.Przy wiaterku 7,8 i wiecej m/s paralotniarz praktycznie traci kontrole nad skrzydłem.

SORY! Lukas, ale wiekszej bzdury nie slyszalem.Lepiej zeby to nie poszlo w eter.

wszystkie rekordy to loty z wiatrem :)

Rekord Swiata lotu paralotnia wynosi ok 500 km. Jak by pilot lecial pod wiatr to lecial by tydzien... a lecial tylko 10 godzin.(bez silnika) :)

Wróć do „Offtopic”