ION DRYSUIT 4/3 FUSION

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
sander
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post31 paź 2009, 12:42

targetti pisze:Mały offtop.
Mam pytanie odnośnie doboru rozmiaru sucharka Mystic (po to aby zminimalizować wlewanie do niego wody).
Mam 182cm, waga 82kg, klatka 108cm, pas 83cm, rozmiar mojego sucharka M.
Czy nie jest on na mnie trochę za mały? Nie miałem okazji przymierzyć rozmiaru L więc nie wiem czy byłby lepszy :/ Lepszy rozmiar bardziej dopasowany czy luźniejszy?

Rozmiary jakie podaje producent:
M wzrost 174-180 klatka 95-100 pas 77-84
L wzrost 180-185+ klatka 99-104 pas 81-88
LS wzrost 174-180+ klatka 99-104 pas 81-88
XL wzrost 183-189+ klatka 103-108 pas 85-92

Pozdrawiam

Moim zdaniem najczęstszymi przyczynami wlewania się wody do bolka są źle założone lub zbyt mocno docięte kryzy a rozmiar ma znaczenie jedynie takie że im większy tym zdaje się szersze kryzy (przynajmniej w przypadku OR tak chyba jest), więc teoretycznie mniejszy oznacza bardziej szczelny.
Zarówno w kostce jak i na nadgarstkach są "zgrubienia" (kości) ważne jest żeby po założeniu kryzy podciągnąć powyżej tych "zgrubień". Druga istotna sprawa to odzież którą wkładamy pod bolka, nie może ona być pod kryzą, trzeba podciągnąć ją jeszcze wyżej niż kryze bo inaczej zacznie zaciągać wodę.

Awatar użytkownika
szed
Deska: CF, North, Shin
Latawiec: Naish
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 31 razy
Kontaktowanie:

Post31 paź 2009, 13:58

sander pisze: Druga istotna sprawa to odzież którą wkładamy pod bolka, nie może ona być pod kryzą, trzeba podciągnąć ją jeszcze wyżej niż kryze bo inaczej zacznie zaciągać wodę.

Dokladnie, dokladnie!! Poza tym sa tez tacy co wkladaja rekawice i buty pod kryzy :)

Awatar użytkownika
bigfoot gt
Latawiec: czerwony
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post31 paź 2009, 14:52

szed pisze:
sander pisze: Druga istotna sprawa to odzież którą wkładamy pod bolka, nie może ona być pod kryzą, trzeba podciągnąć ją jeszcze wyżej niż kryze bo inaczej zacznie zaciągać wodę.

Dokladnie, dokladnie!! Poza tym sa tez tacy co wkladaja rekawice i buty pod kryzy :)

zalezy kto jakie ma rękawiczi:)
Obrazek

suche rekawiczki od mystica:) nawet działają:)

Awatar użytkownika
Hersones
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post31 paź 2009, 14:58

dobre..i jak te rekawice-suche? nie pocą sie rece??
tez poszukiwałem jakiegos patentu, na nogi są też osobno jakies suchary??

Awatar użytkownika
bigfoot gt
Kontaktowanie:

Post31 paź 2009, 15:18

Hersones pisze:dobre..i jak te rekawice-suche? nie pocą sie rece??
tez poszukiwałem jakiegos patentu, na nogi są też osobno jakies suchary??

wiadomo że ręce się pocą :) bo cudów nie ma:)

ale przewaznie plywam i tak nie wkładając pod kryzy :) komfort wystarczający:) coprawda nie mialem okazji plywac ponizej 8C wiec moze ponizej tych wartosci warto pod kryzy wkładać

Jurgen
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post31 paź 2009, 15:20

bigfoot gt pisze:....okazji plywac ponizej 8C...

Po co przy 8C pływać w rękawicach?

Awatar użytkownika
szed
Kontaktowanie:

Post31 paź 2009, 17:21

bigfoot gt pisze:..ale przewaznie plywam i tak nie wkładając pod kryzy :) komfort wystarczający:) coprawda nie mialem okazji plywac ponizej 8C wiec moze ponizej tych wartosci warto pod kryzy wkładać

przy 8C to sie w szortach plywa :!: :wink:
Ale rekawiczki faktyczie niezly patent. Pytanie tylko czy nie sa za sztywne i czy po 1h plywania da sie jeszcze utrzymac bar w rekach..

Awatar użytkownika
bigfoot gt
Kontaktowanie:

Post01 lis 2009, 16:42

Jurgen pisze:
bigfoot gt pisze:....okazji plywac ponizej 8C...

Po co przy 8C pływać w rękawicach?

odczuwalna jak wieje zapewne jest niższa:)

nie każdy jest twardziel jak ekipa z trójmiasta;)

ps. rekawiczki maja normalną sztywnośc jak każde zwykłe rękawiczki , dodatkowo są mają delikatnie wyprofilowane palce (zgięte)

Awatar użytkownika
szed
Kontaktowanie:

Post12 mar 2014, 11:41

Może warto po paru latach (doświadczeń) odświeżyć i zweryfikować opinie :?:
Ja ze swojej strony mogę napisać, że Mystic jednak przecieka. I dodam, że wiem jak się pod niego ubierać, mam dopasowany rozmiar, odpowiednie kryzy i w ogóle używam go tak jak należy. Nawet po kilku nieprzyjemnych sesjach postanowiłem podkleić szwy zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Nie pomogło. Widać sam materiał zwyczajnie przepuszcza.
Dlatego rozglądam się za jakąś alternatywą. Nie ukrywam, że zastanawiam się też nad całkowitym olaniem suchych bolków gdyż obecnie mamy już takie pianki, że praktycznie nie ma problemu w nich pływać nawet w najcięższych warunkach. Jedyne co moim zdaniem przemawia za sucharami to kwestie przebierania się przed i po pływaniu.

Ale wracając do tematu. Możecie coś napisać o tych konstrukcjach neoprenowych (przykład ION Fusion lub inne podobne)? Interesują mnie szczególnie dwie kwestie: jest w środku sucho czy nie. Bo jeśli ubieram suchara to oczekuję, że będę w środku zupełnie suchy. Nie po to ubieram bieliznę termoaktywną i ewentualnie jakiś cienki polarek żeby potem to wykręcać z wody po wyjściu. No chyba, że pod te neoprenowe bolki trzeba się inaczej ubierać, uwzględniając fakt, że może być w środku wilgotno. Tylko wówczas nie widzę sensu takiego rozwiązania i wybieram tradycyjną, dobrą, grubą piankę 5/4, która przy dobrym dopasowaniu jest praktycznie półsucha.

I druga sprawa: czy jak ten neopren nasiąknie to nie czujemy się trochę jak w zbroi, ważąc przy okazji 10 kg więcej? Bo jeśli tak to może się okazać, że trzeba używać kajtów o jeden rozmiar większych podczas pływania w tym wynalazku :wink:

Będę wdzięczny za wszelkie nowe i rzetelne opinie. (ps. Jurgen, dzięki za info z Twojej strony!).

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post13 mar 2014, 07:55

szed pisze:Może warto po paru latach (doświadczeń) odświeżyć i zweryfikować opinie :?:

I druga sprawa: czy jak ten neopren nasiąknie to nie czujemy się trochę jak w zbroi, ważąc przy okazji 10 kg więcej? Bo jeśli tak to może się okazać, że trzeba używać kajtów o jeden rozmiar większych podczas pływania w tym wynalazku :wink:
.

Kolega z Goczałek ma ION'a, możesz zapytać go bezpośrednio na wodą :wink:

Jeśli dobrze pamiętam, pływa w piance pod spodem :roll: :doh:, zaprzeczenie całej idei :lol: , no, ale ok, co kto lubi :wink:

Awatar użytkownika
szed
Kontaktowanie:

Post13 mar 2014, 08:14

hmmm... to by właśnie świadczyło o tym, że jednak w tych neoprenowych bolkach nie jest tak sucho jak być powinno... Podobne wątpliwości mam co do kryz neoprenowych (zamiast lateksowych) w tradycyjnych bolkach.

Dziwi mnie tylko czemu tak mało ludzi o tym otwarcie mówi/pisze, że po 2-3 sezonach z bolkami zaczynają się dziać różne mało ciekawe rzeczy. Część użytkowników wręcz wraca do tradycyjnych pianek, tyle że oczywiście odpowiednio grubych i elastycznych.

andrek
Deska: PocketAir/AirWave&Race/Bhoot
Latawiec: NOTUS Rev&Air
Postawił piwka: 16 razy
Dostał piwko: 12 razy
Kontaktowanie:

Post13 mar 2014, 21:57

szed pisze:hmmm... to by właśnie świadczyło o tym, że jednak w tych neoprenowych bolkach nie jest tak sucho jak być powinno... Podobne wątpliwości mam co do kryz neoprenowych (zamiast lateksowych) w tradycyjnych bolkach.

Dziwi mnie tylko czemu tak mało ludzi o tym otwarcie mówi/pisze, że po 2-3 sezonach z bolkami zaczynają się dziać różne mało ciekawe rzeczy. Część użytkowników wręcz wraca do tradycyjnych pianek, tyle że oczywiście odpowiednio grubych i elastycznych.

to i ja dołożę swoje 3 gr;)

Przez kilka ładnych lat miałem bolka z Ocean Rodeo (wyższy model - nazwy niepamiętam) i do samego końca czyli do momentu aż kryzy się najzwyczajniej "rozpłynęły " co uważam za normalne z czasem przy tych materiałach, mój kombiznezon pozostawał SUCHYM "bolkiem" Policzyłem koszty wymiany kryz i stwierdziłem że nie ma sensu (finansowego) ich wymieniać bo w zbliżonej cenie mogę kupić nowego bolka od Mystica. Co też uczyniłem. Niestety po 2 sezonach - zgadzam si ę z Tobą Szed . Cieknie ! też myślałem że to szwy jednak po ostatnich pływaniach też mam wrażenie że to materiał puszcza. Dlatego myślę że jednak OR są lepsze jakościowo, mam na myśli te wyższe modele. jednak cena coś za sobą niesie :idea:

Jestem teraz w podobnym dylemacie szukam czegoś nowego. W przyszłym tygodniu będę miał okazję przetestować Prolimita taką jakby "hybrydę" chyba Hydrogen to si e zwie . Dam znać jak to się sprawia.

pozdróweczka

Andrek

Awatar użytkownika
szed
Kontaktowanie:

Post14 mar 2014, 06:52

Też myślałem o Prolimicie. Ale bardziej o tym klasycznym:
http://www.prolimit.com/hydrogen14/prod ... tical-zip/
Ten, o którym piszesz to dosyć innowacyjny patent:
http://www.prolimit.com/hydrogen14/prod ... y-steamer/

ps. problem z bolkami jest jednak taki, że pewnie większość po 1-2 pływaniach jest fajna i sucha :wink: Prawda o nich wychodzi dopiero po 2 sezonach. Tak jak piszesz właśnie o OR (tych starych, wysokich modelach).

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post14 mar 2014, 11:21

szed pisze:Dlatego rozglądam się za jakąś alternatywą. Nie ukrywam, że zastanawiam się też nad całkowitym olaniem suchych bolków gdyż obecnie mamy już takie pianki, że praktycznie nie ma problemu w nich pływać nawet w najcięższych warunkach. .

..witamy w klubie :thumb:
Suchary mogą się sprawdzić do szkoleń
do pływania ..w dobrej, grubej piance 5/4 , 6/5 jedyne w co jest zimno to stopy, dłonie, twarz , głowa ..czyli miejsca gdzie pianka się kończy.. ale wystarczy porzundna czapa :wink:

Obrazek

nie mam jakiegoś wypasa - obecnie najcieplejszą mam Mystic 5/4 standardowo zapinaną na plecach - na zimę przy glebieniu jednak frontzipa polecam :hand:

peace

Wróć do „Recenzje & Opinie”