kiteloopowe fotki

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
MArcinBe
Dostał piwko: 1 raz

Post23 lis 2009, 16:06

Chciałem przez to powiedzieć, że jest grupa trików które albo robisz tak jak się je powinno wykonywać albo wcale

czy ta filozofie tez praktykujesz uczac ludzi trikow? czy robiac triki "wake" zawsze trzymasz i trzymales latawiec nie wyzej niz 30-40 stopni ? 8)

Jeśli próbujesz KL na 13 m przy 15 knts to nie jest to ten KL o którym jest ten topic

tutaj oczywiscie masz racje

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post23 lis 2009, 16:30

Przemas temat tyczy sie kiteloopowych fotek a naprawde ladna mozna zrobic nawet na duzym latawcu przy slabym wietrze ;) No ale wiadomo o co chodzi.....
Co do kopniecia to zapewniam Cie ze ono jest jest jak zrobisz loopa na 12 jak masz za duzo :) hehe jasne ze to inna skala inna wysoksc i inna predkosc.
I predkosc przede wszystkim ;) nigdy na duzym latawcu np nie zrobisz Lucifer Loopa (najpierw kl w jedna a pozniej w druga).
Wiec warto rozróżnić czy robimy megaloopy (te na 9 w dół) czy pussy loopy (te na tych duzych).. a do tego jeszcze wariacje rozn przrozne czy z backloopem czy z frontloopem czy innymi cudami.....

RAFAŁ

Post23 lis 2009, 18:21

To jak np. na 13 Edge w jego górnym zakresie zrobi się KL to jest tylko 20%
tego co na 7?
I na takiej 13 to już nie da się zrobić dobrego KL? :wink:
Jak to jest tylko 20% dobrego KL to niech wszyscy zaczynają od takiego
zestawu. :wink:
Co do mocy przy KL na małych latawcach, to niektóre tak szybko się
zawijają że wtedy naprawdę trzeba być mocno przeżaglowanym
żeby wyrwało ostro z butów. Większy rozmiar wolniej przelatuje przez
power i nie dalej się leci do przodu?

Awatar użytkownika
Adam S
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post23 lis 2009, 18:53

jest to kontuzjogenne i być może lepiej dla pewnej grupy ludzi nie próbować niż próbować i się załatwić

Przemass dotknął tym meritum - KL w górnym zakresie Edge 13, to proszenie się o kłopoty.
Kiedyś robiłem KL na V4 20m w górnym jego zakresie - skończyło się tylko na paru złamanych deskach.

Niestety Nobile ostatnimi laty robi mniej łamliwe deski i podczas agresywnego kiteloopa na dużym latawcu (12) zamiast załamać deskę, zepsułem kolano.
Kręgosłup też bardzo nie lubi twardych lądowań, gwarantowanych po kiteloopie na dużym rozmiarze.
Zapewniam z własnego doświadczenia, że nie warto. Jedno twarde lądowanie za dużo i co najmniej sezon w plecy.

Kiteloopy na małych rozmiarach są bez porównania fajniejsze. I, paradoksalnie, bezpieczniejsze.

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post24 lis 2009, 00:41

Adam S pisze: KL w górnym zakresie Edge 13, to proszenie się o kłopoty.
Kiedyś robiłem KL na V4 20m w górnym jego zakresie - skończyło się tylko na paru złamanych deskach.

Niestety Nobile ostatnimi laty robi mniej łamliwe deski i podczas agresywnego kiteloopa na dużym latawcu (12) zamiast załamać deskę, zepsułem kolano.
Kręgosłup też bardzo nie lubi twardych lądowań, gwarantowanych po kiteloopie na dużym rozmiarze.
Zapewniam z własnego doświadczenia, że nie warto. Jedno twarde lądowanie za dużo i co najmniej sezon w plecy.

Kiteloopy na małych rozmiarach są bez porównania fajniejsze. I, paradoksalnie, bezpieczniejsze.

Nie, to TY dotknąłeś meritum i być może Tobie uda się wytłumaczyć 13metrowymkajtloopowcom ;) że nie w tym rzecz...Bo ja się poddaję powoli...

Smokie - jak sam przyznajesz - nie na KAŻDEJ 12 ;) Na RPM zgodzę się. Na moim Nemi zgodzę się. Na C4 nie znam, ale zgodzę się w ciemno że 11m to jeszcze będzie to.
Natomiast na 13m edgu, notabene najgorszym wśród łozonów jest to pedaliada....Rafał, bardzo ciekawe teorie wysuwasz ;)

Marcin, nie pisałem Ci tego może jeszcze ale masz najbardziej upierdliwe i wybiórcze, wyciągające z kontekstu podejście do moich i nie tylko wypowiedzi na tym forum ;) No ale oK, widocznie tak już musi być :), Na pewno nie uczę ludzi robić trików wake z latawcem w zenicie - NIGDY :idea:
Począwszy od najprostszego triku jakim jest railey jest to bardzo niebezpieczne. Co do zdania nr 2. - nie musisz trzymać latawca na 30-40 stopniach ( jeśli jeszcze tego nie wiesz ). 45-50 wg mnie do nauki w zupełności wystarczy i w trakcie nauki wszystkich trików wake, zazwyczaj główną przeszkodą w wykonaniu jest własnie "uciekanie" kite do zenitu. Dlatego - nie za nisko, ale nie wyżej niż 50. Dlaczego? Trudniej przechwycić, łatwiej odjechać. Jak dla mnie proste, ale zaraz oczywiście ktoś dowiedzie że czarne jest białe :D

dobranoc ;P

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post24 lis 2009, 01:07

przemass pisze:Marcin, nie pisałem Ci tego może jeszcze ale masz najbardziej upierdliwe i wybiórcze, wyciągające z kontekstu podejście do moich i nie tylko wypowiedzi na tym forum ;)

Potwierdzam.

PS.
Kiteloopy w górnym limicie na Crossbow IDS 10m z 2009 kosztowaly mnie dwie łękotki (luty).
Ten z 2010 juz jest troche lepszy ale więcej nie wygłupiam sie w górnym zakresie tej 10tki.

Apeluje do producentow desek - stwórzcie grupę bardziej łamliwych desek przeznaczonych stricte do KL :wink:
Zdrowiej połamać parę desek niż jedną kość :idea:

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post24 lis 2009, 10:35

Maro - Ty lepiej wypróbuj pady Northa z regulacją twardości i nie będzie "bólinogi" :wink:

MArcinBe
Dostał piwko: 1 raz

Post24 lis 2009, 11:03

Kiteloopy w górnym limicie na Crossbow IDS 10m z 2009 kosztowaly mnie dwie łękotki (luty).

No i co to ma oznaczac? Ze 10 tez sie nie nadaje do KL? :lol: i na 10 kajtloopy sa twarde? i ze deska byla za twarda?

przemass napisał:
Marcin, nie pisałem Ci tego może jeszcze ale masz najbardziej upierdliwe i wybiórcze, wyciągające z kontekstu podejście do moich i nie tylko wypowiedzi na tym forum

Potwierdzam.

dziekuje za uznanie , na wodzie cienias, ale przynajmniej na forum jestem "naj" :roll:

Musze ze znajomym pogadac i wytlumaczyc mu, ze te kl ktore na jesien mi pokazywal na rabbicie 12 i na havocu 12 to cienka pedaliada i ze powinien byc szczesliwy ze jeszcze ma cale kolana, haha :lol:

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post24 lis 2009, 12:13

MArcinBe pisze:

No i co to ma oznaczac? Ze 10 tez sie nie nadaje do KL? :lol: i na 10 kajtloopy sa twarde? i ze deska byla za twarda?

Sam zobacz jak jestes uciazliwy w dochodzeniu do Twojego "sedna sprawy":
a) napisalem ze CB IDS 10m z 2009 jest do bani jesli chodzi o KL.
b) na tej podstawie zadajesz retoryczne pytanie sugerujace, ze Bracuru twierdzi iz wszystkie 10-tki nie nadaja sie do tego triku.

Czyzbym rzeczywiscie tak gdziekolwiek sugerowal :?: :!:

Marcin, wyluzuj i nie spinaj sie tak bardzo :idea:
KL mozesz robic na jakimkolwiek latawcu jesli tylko potrafisz.
Jesli juz opanujesz KL (z roznymi wariacjami) jak backrolla to wowczas dojdziesz do wniosku, ze najlepiej i najbezpieczniej robic ja na 7m.
AMEN

...i co Ty na to niewierny Tomaszu :wink:

andrek
Deska: PocketAir/AirWave&Race/Bhoot
Latawiec: NOTUS Rev&Air
Postawił piwka: 16 razy
Dostał piwko: 12 razy
Kontaktowanie:

Post24 lis 2009, 12:39

ale się nam ziomowa, tzn. zimowa :roll: atmosferka zrobiła

Obrazek

a to jest KL na 10m Notusie :wink:

dyskusja jest naprawdę ciekawa . a jak by jeszcze ją fotkami podkolorować :idea: :?:

zgadzam się że najładniejsze są kl po których latawiec dochodzi do zenitu i rider opada delikatnie i ma jeszcze czas złapać jakiegoś tailgraba np.

pozdrówka

kamilozo
Postawił piwka: 5 razy
Kontaktowanie:

Post24 lis 2009, 13:07

No nareszcie jakaś fotka,bo temat sie nudny zrobił,dzięki andrek :D

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post24 lis 2009, 13:53

No to prosze :wink:

Łeba w sierpniu, ten jeden jedyny w sezonie porządny sztorm :cry:

Obrazek
Ostatnio zmieniony 24 lis 2009, 13:59 przez Crazy Horse, łącznie zmieniany 1 raz.

RAFAŁ

Post24 lis 2009, 13:58

Crazy Horse pisze:No to prosze :wink:

:arrow: Obrazek

Łukasz mam nadzieje że skakałeś na 7 lub 9 , bo jak to była 13 to
pedaliada. :wink:

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post24 lis 2009, 15:02

Tak wyglada pedaliada na 10m przy slabym wietrze:

Obrazek

Ladowanie na plasko, łekotki sie przekrecaja, kolana wyginaja, deska kwiczy, wiezadla wpadaja w niebezpieczny rezonans, plomby wypadaja, mozg sie delikatnie wstrzasnie ale za to zrobilem jednorekiego KL :lol: :wink:

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post24 lis 2009, 16:16

RAFAŁ pisze:Łukasz mam nadzieje że skakałeś na 7 lub 9 , bo jak to była 13 to
pedaliada. :wink:

7 nomad
ja mialem 9 fuel i po pierwszym kl sie zląkłem okrutnie :)

zacna sesja to była.... jeszcze żebym nie obudził sie w stanie .. ;)

Wróć do „Forum Główne”