Pomocy!!! Jaki jest sposób na odpalanie latawca samemu??

Forum dla początkujących
dejku3
Deska: Su-2 Wood 2009
Latawiec: best Waroo 13 m
Kontaktowanie:

Post04 sty 2010, 19:13

Chciałbym aby ktoś mi powiedział jaki jest sposób odpalania latawca z 5 linkami??

Awatar użytkownika
KamilG
Kontaktowanie:

Post04 sty 2010, 19:41

niby sa jakies sposoby, bardzij lub mniej bezpieczne, ale plywanie samemu to raczej slaby pomysl ( chyba ze naprawde bardzo dobrze plywasz i masz duze doswiadczenie), wiec jak juz z kims jestes to nawet jak on ma postawionego latawca to moze cie wystartowac ( tutaj rowniez polecam aby ta osoba startujaca ci latawca powinna wiedziec co robi ) :D

dejku3
Kontaktowanie:

Post04 sty 2010, 20:26

pytam sie bo nie chce ciągle wykorzystywać znajomego aby mi tylko odpalał latawieca

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post04 sty 2010, 20:36

bezpieczniej będzie, a jak już musisz się dowiedzieć, to jeszcze napisz czy to Cshape czy coś SLE

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post04 sty 2010, 20:39

nie ma w tym nic wstydliwego :)
wręcz zalecane jest, ale jeśli koniecznie musisz to temat był parę razy wałkowany
jest parę filmów na youtube
jest to latawiec z 5linka - C shape czy hybryda/bow?
jak C-shape to odpuść... choćby na wszelki wypadek...

tak czy siak żaden ze sposobów nie powinien być wykorzystywany przy większym wietrze lub przeżaglowaniu

jak masz sporą plażę to najprościej jest przysypać latawiec piaskiem w pozycji prawie jak do startu (bardziej na plecach), podchodzisz do baru, ustawiasz się na krawędzi okna, naciągasz linki i starasz się zrzucić piach z latawca jednocześnie nie wchodząc w power-zone ani za okno wiatrowe resztę już znasz...
drugi sposób (tu potrzeba trochę płytkiego), musisz mieć na 100% dobrze podłączony latawiec... linki z wiatrem latawiec trzymasz jak do "leżenia na plaży' i włazisz do wody (wpięty) jak najdalej od brzegu, linki cały czas z wiatrem, pod latawcem, kładziesz latawiec na wodzie i cofasz się, jak już linki się napną ciągniesz jedną sterówkę i latawiec leży na wodzie już wypełniony powietrzem = po prostu go restartujesz

polecam dla jasności znaleźć filmiki :idea:

danon
Kontaktowanie:

Post04 sty 2010, 20:57

Dokładnie jw. a najlepiej widac na youtube wpisz kite self landing i będzie co i jak .

Sam często startuje w pojedynkę
NAJLEPIEJ jak ktokolwiek jest na miejscu to napewno pomoże.
Odradzam start z wody ,bo jak nie zrobisz tego szybko to latawka zjedzie i może być mało przyjemnie

dejku3
Kontaktowanie:

Post04 sty 2010, 21:02

C-shape. Widziałem te sposoby z piaskiem lecz teraz jest zima i próbuje na lodzie a jednak snieg jest za lekki zeby utrzymal latawiec w pionie :!:

kowalm
Kontaktowanie:

Post04 sty 2010, 21:15

dejku właśnie o to się rozchodzi, że nie ma być w pionie :)
jak napniesz linki to dopiero wtedy wstaje do pionu :idea: ...
jak miałem C-Shape'a to przysypywałem go PRAWIE, że na środku jednak przy tipie też :)
zawsze możesz wziąć jakieś worki z piaskiem czy coś :)
inwencja twórcza :) byle nie porwało kajta :) ja stawialem butle 5 litrową z piachem, tak że jak lekko pociągnąłem to się "turlała", ale wiatr mial marne szanse to przerocic (taki przy ktorym to stosowalem ;) )

dejku3
Kontaktowanie:

Post04 sty 2010, 21:28

dobry pomysł kowalm :) na to bym nie wpadł :D

Awatar użytkownika
Krzysztof-L
Deska: NHP
Latawiec: Ozone
Postawił piwka: 47 razy
Dostał piwko: 37 razy

Post06 sty 2010, 01:31

dejku3 pisze:C-shape. Widziałem te sposoby z piaskiem lecz teraz jest zima i próbuje na lodzie a jednak snieg jest za lekki zeby utrzymal latawiec w pionie :!:

spróbuj położyć kawałek zamarzniętej wody, bardzo rozwojowy temat...

Awatar użytkownika
rapanui
Postawił piwka: 4 razy
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post06 sty 2010, 10:30

Ustawiasz latawiec krawedzia natarcia do wiatru (tak jak normalnie zostawiasz go na plazy). Rozwijasz linki w dol wiatru. Podpinasz sie do baru i zaczynasz obochodzic latawiec szerokim lukiem, ciagnac za jedna ze sterowek, latawiec zaczyna sie obracac. W pewnym momencie latawiec lapie wiatr i albo ustawia sie do startu tak jakby ktos go trzymal albo zjezdza w dol wiatru tak ze widzisz tuby poprzeczne. W obu przypdkach pozostaje normalnie wystartowac latawiec. Dziala zawsze: czy 2,4 czy 5 linek, czy c czy bow czy sle.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
kubat2
Kontaktowanie:

Post07 sty 2010, 20:01

dejku3 pisze:C-shape. Widziałem te sposoby z piaskiem lecz teraz jest zima i próbuje na lodzie a jednak snieg jest za lekki zeby utrzymal latawiec w pionie :!:

Worek z piaskiem:-) Latem też się używa, wygodne wogóle tym bardziej jak piasek mokry bo się nie przylepia do latawca.

Awatar użytkownika
rapanui
Postawił piwka: 4 razy
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post07 sty 2010, 21:09

kubat2 pisze:Worek z piaskiem:-) Latem też się używa, wygodne wogóle tym bardziej jak piasek mokry bo się nie przylepia do latawca.

a ja zawsze myslalem ze to wlasnie mokry sie przykleja :wink:

kowalm
Kontaktowanie:

Post07 sty 2010, 22:29

chodziło, że worek się nie przylepi do latawca jak przysypany na niego mokry piasek ;)

jas.

Post08 sty 2010, 02:38

kowal sposob z wejscie do wody i polozeniem kajta jest najlepszy i najbezpieczniejszy ale :)
pod warunkiem ze pozwalasz mu odplynac powoli od Ciebie trzymajac za jedna linke nosna.
Nigdy sie nie puszcza kite'a samopas z looznymi linkami :idea:

Wróć do „Pierwsze Kroki”