Wybór deski wave

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post11 sty 2010, 00:08

jacekdaktera pisze: Ale do jasnej cholery dlaczego sprzedajesz wczoraj kupionego Nomada 9.

Absolutnie nie sprzedaje tylko probowalem wymienic na mniejszego na wyjazd do RPA.

Zadzwoń do dystrybutora i poproś go , niech doradzi Ci deskę dla Ciebie.

Wiesz, ze do nich nie dzwonie. Wole pogadac z lokalesami na spotach wave, Kloną, Jackiem Lubinskim, Crazy Koniem. Naprawde mysle, ze jest jeszcze za wczesnie, aby wiekszosc sprzedajacych odpowiedzielo na Twoje pytania.

Skoro masz pomysł to zaproponuj deskę do pływania przy silnym prądzie tzn taką , która b dobrze ostrzy .

Wybacz, jestem za cienki - moze Guru cos Ci podpowie

Daj mi wymiary swojej deski , subiektywne odczucie z plywania i zobaczymy co z tych przymiarek będzie.
Nie dam :twisted: :wink: – bo szkoda na to czasu, oceny będą bardzo subiektywne i jak zauważyłeś często te same fakty interpretujemy zupełnie inaczej.

Ale czy deska przywieziona z Hawajów, czy Cabo będzie dobrze plywała na wodach Bałtyku?
Bardzo wątpię - tam deski robione są na konkretny spot, falę, nogę i często na konkretnego rajdera o kosmicznych w porównaniu do naszych umiejętnościach.

Jacek, koniec końców - ja tam wszystko chrzanie (brak własnej wiedzy i umiejetnosci, sprzetowy wyścig zbrojeń, broszurki, reklamy) i cieszę się każdą chwilą na wave. Radość ujeżdżania fal i powolne nabieranie doświadczenia sprawiają, że deska dla mnie jest sprawą trzeciorzedną do momentu kiedy zaczynam zżywać się z nią.
Bardzo polubiłem mojego (Twojego) bezstrapowego Bica i byłem w totalnej rozsypce jak go pogrzebałem w Tarifie – wrak przekazałem lokalesowi, aby wystawił go na wystawie sklepu. Nie byłbym wstanie wyrzucić go od tak do smieci.
Teraz czekam na kolejną deskę i specjalnie nie liczę, że będzie to bolid F1. Licze natomiast, ze szybko się polubimy na najbliższym wyjezdzie bez względu czy deska będzie 4mm grubsza, szersza czy tez krótsza.
…i podobnych doznań szczerze Ci życzę!!!

Poza tym tak jak pisałem wcześniej – za mało pływamy, aby skupiać się na takich pierdołach.
Jak będę na okładce KiteWorlda wycinając cut-backa na PP na unstrapped to wówczas wrócę do tego tematu i napisze na pewno coś mądrzejszego 8)

Awatar użytkownika
Kargul
Kontaktowanie:

Post11 sty 2010, 08:55

BraCuru pisze:
Jacek, koniec końców - ja tam wszystko chrzanie (brak własnej wiedzy i umiejetnosci, sprzetowy wyścig zbrojeń, broszurki, reklamy) i cieszę się każdą chwilą na wave. Radość ujeżdżania fal i powolne nabieranie doświadczenia sprawiają, że deska dla mnie jest sprawą trzeciorzedną do momentu kiedy zaczynam zżywać się z nią.
Bardzo polubiłem mojego (Twojego) bezstrapowego Bica i byłem w totalnej rozsypce jak go pogrzebałem w Tarifie – wrak przekazałem lokalesowi, aby wystawił go na wystawie sklepu. Nie byłbym wstanie wyrzucić go od tak do smieci.
Teraz czekam na kolejną deskę i specjalnie nie liczę, że będzie to bolid F1. Licze natomiast, ze szybko się polubimy na najbliższym wyjezdzie bez względu czy deska będzie 4mm grubsza, szersza czy tez krótsza.
…i podobnych doznań szczerze Ci życzę!!!

Poza tym tak jak pisałem wcześniej – za mało pływamy, aby skupiać się na takich pierdołach.
Jak będę na okładce KiteWorlda wycinając cut-backa na PP na unstrapped to wówczas wrócę do tego tematu i napisze na pewno coś mądrzejszego 8)

Swięte słowa,bravo Marek :!:
Mam trzy deski na fale.Wszystkie kupione pod wpływem emocji i "promocji".Nigdy się nie zastanawiałem nad wymiarami.Za słaby jestem żeby odczuć znaczącą różnice.Żyję w błogej, ale z wyboru nieświadomości
że tam gdzieś są lepsze.Może tak jest.Gdy staje na plaży i widzę piękne fale, nie zastanawiam się czy aby na pewno "dziób jest dobrze podgięty".
Stary RRD czy mały naish :?: Znam je jak własną....
Nie wiem czy zawody w Juracie rok temu nie miały rangi mistrzostw polski a tam w wave wygrał Janek.
ps.Ostatnio zaliczyłem wielki "kombek" w ws na fali i chyba zostanę przy tym na dłużej.

aloha

jacekdaktera
Dostał piwko: 30 razy

Post11 sty 2010, 15:10

Witam. Wobec Waszej niechęci do podjęcia tematu pasuję. Nie znaczy to jednak ,ze nie będę Was zamęczał pytaniami przy okazji wspólnych wyjazdów. Szczególnie w te długie dni bez fali. Ani też nie odstąpię od próby zsystematyzowania poruszonych problemów. Pozdro.

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post11 sty 2010, 15:57

...twarda sztuka :roll: :wink: :lol:, ale ok. ...powodzenia :!:

bart_dr

Post11 sty 2010, 18:28

guru moglbys sie podzielic opinia na temat desek ktore wymieniles, dla kogos kto zamierza dopiero kupic , wczesniej zalozylem podobny temat ale chyba tylko dwa posty zapunktowaly i daly cos do myslenia.
ogolnie temat powinien byc ostro walkowany, nawet czasem krotka sesja na duzej fali daje 10 razy wiecej zabawy i adrenaliny niz pajacowanie na plaskiej :)
pzd

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post11 sty 2010, 20:59

bart_dr pisze:nawet czasem krotka sesja na duzej fali daje 10 razy wiecej zabawy i adrenaliny niz pajacowanie na plaskiej :)
pzd

od siebie dodam, że jak na bałtyku jest duża fala to się nie zaastanawiam nad tym co włożę na stopy. Wtedy w głowie jest tylko jedno - jak najszybciej dostać sie w ten młyn i nich się dzieje co chce. Jedyne co mnie powstrzymuje czasami to temperatura wody i otoczenia ;(

a jak mi na fali nie idzie i co 2 minuty ląduję zmielony na plaży to nigdy jeszcze nie pomyślałem - to na pewno wina rockera :lol:

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post11 sty 2010, 22:02

Jacku tutaj jest coś dla Ciebie :) :arrow: http://kiteportal.pl/news/1054/przepiek ... zjii_.html
Nie dość że to okazja na piękną podróż to jeszcze TAKIE fale :) no i z pewnością od tej miłej pary wiele sie możesz dowiedzieć. Zawsze to trochę bliżej niż na campy z Benem ;)

maski
Latawiec: sligshot FUEL, RPM
Kontaktowanie:

Post14 sty 2010, 23:01

jak cos to ja sie moge poswiecic :)
mozecie mnie wysłac na na testy....... wystarczy bilet w jedna strone
:twisted:
kilka nowych customowych łejwówek dotarło do nas w zeszlym tygodniu, wygladaja piknie :) gun cacuszko
nie moge sie doczekac zeby je dosiasc :twisted:

na razie fotki i tabelki ;)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek
Obrazek

bart_dr

Post15 sty 2010, 02:30

gun jest robiony tylko w tych dwoch rozmiarach?

Awatar użytkownika
jashaka
Deska: F-one signature 5'10''
Latawiec: Wainman Hawaii
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post15 sty 2010, 14:31

Tak. W zeszłym roku był tylko w jednym .

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post15 sty 2010, 15:10

miłe dla oka te deski..

pzdr

bart_dr

Post18 sty 2010, 16:14

male pytanie jeszcze , jaka bedzie roznica miedzy 5'4 a 5'7 gllobalem przy wzroscie 187 cm? co lepsze?

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post18 sty 2010, 16:21

Na 5'4" będziesz potrzebował więcej wiatru i deska będzie miała mniej "noszenia" jadać z fala bez używania latawca. Na Twój wzrost to nawet bym sie nie zastanawiał i brał dłuższą, tym bardziej że mieszkasz chyba w Irlandii ;)

jacekdaktera
Dostał piwko: 30 razy

Post18 sty 2010, 16:34

Mój autorytet w tym temacie jest mało znaczący , ale nie rób błędu i jeżeli ma to być Twoja jedyna deska to pomyśl o jeszcze większej.
Ja przy wzroście 175 i wadze 75 pływam na 5/9 i myślę o większej . Pozdro.

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post18 sty 2010, 18:36

bart_dr pisze:male pytanie jeszcze , jaka bedzie roznica miedzy 5'4 a 5'7 gllobalem przy wzroscie 187 cm? co lepsze?

..co lepsze? ani NIE 5.4 , ani NIE 5.7 :naughty: jesli chcesz zapewnić sobie surfingowe odczucia to przy 187cm [ zgaduję,ze pewnie nie ważysz mniej niż 80kg?]zacznij rozmowę od 6.0 , no chyba,że celujesz w power surfing [ czyli non stop dużo POWER;a w latawcu :roll: to wtedy właściwie dowolna.... deska :wink: , ale to już zupełnie inna odmiana tego sportu :lol:

Wróć do „Forum Główne”