Jakiej deski nie kupować. Skąd te ceny?

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
PanMarcepan

Post20 sty 2010, 14:48

Podejde do tematu odwrotnie.
Łatwo znaleźć na forum rozmiary deski itp. Jednak interesuje mnie co niepodoba się wam w waszych deskach, z czego jesteście niezadowoleni i co byście odradzali.

W przyszłości planuje kupić deske na polskie jeziora, czasem morza (jeśli to coś by pomogło).
Z czego tak na dobrą sprawe można być niezadowolonym w desce na wode? Pytam się jako żółtodziub, który planuje ruszyć z lądu na wode :)

Druga rzecz, to skąd te ceny desek? Średnia cena przeglądając różne sklepy to koło 2tyś zł. Skąd taka cena się bierze? Czemu deski MTB, które mechanicznie są o wiele bardziej skomplikowane są też znacznie tańsze?
Może ktoś ma jakiegoś linka jakie to konkretnie magiczne technologie są wykorzystane przy produkcji desek i jak ten proces przebiega, że sprawia to iż cena deski jest aż tak wysoka. Ciekawi mnie ten aspekt :)

Pozdrawiam

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post20 sty 2010, 15:43

PanMarcepan pisze:Z czego tak na dobrą sprawe można być niezadowolonym w desce na wode?

...że tonie, jak zabraknie wiatru na środku akwenu :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
PanMarcepan

Post20 sty 2010, 16:32

Oj ale tak na powaznie sie pytam.

Jak wyczytalem to potrzebna mi deska do freeride'u, jakies 132x40cm. I co dalej? Desek jest sporo. Mam sie bazowac na wzorku, ewentualnie strapach?

To troche za malo jak juz tyle pieniedzy mam wydac :) Stad chcialbym sie dowiedziec czegos wiecej od strony technologicznej.

Awatar użytkownika
macsurf
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post20 sty 2010, 17:19

A czy my produkujemy te deski ? Wejdz sobie na stronke ktoregos z producentow i poczytaj.

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post20 sty 2010, 18:36

Na pewno nie spodoba Ci się jeśli deska będzie za twarda. Ani też jeśli będzie za miękka. Ani jak będzie za bardzo podgięta ( za duży rocker ) ani "płaska"...ani wklęśnięta ( concave ) ani wypukła itd itd...

Bo wynikiem "przegięcia" będzie to że np po 2 tyg intensywnego pływania zaczną Ci strzykać kolana, nie będziesz mógł się "nauczyć" ostrzyć, nie będziesz lądował trików tak jak byś chciał i jeszcze wieeeele innych rzeczy.
Moim zdaniem udana deska jest najważniejszym elementem zestawu, jakieś 50 %, 40% to latawiec i 10% to reszta sprzętu.

Co nie znaczy że na złej desce nie da sie pływać i że jest też jedna idealna deska dla wszystkich - nie może tak być, tak jak różne są style jazdy, budowa ciała, oczekiwania itp. Dla mnie wyznacznikiem tego czy deska jest dobra czy też nie jest uśmiech osoby zupełnie początkującej po teście deski - jeśli różnica jest widoczna dla poczatkującego, wyobraź sobie jak widoczna jest dla kogoś kto pływa już długo (?)

Co do drugiej części twojego pytania wydaje mi się że deski mtb są robione jednak w prostszej technologii niż deski kajtowe z górnej półki - można ich budowę przyrównać do technologii snowboardowej najprościej rzecz ujmując. Poza tym dochodzą jeszcze ogólne "cenniki" sportu, marka, reklama itp.

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post20 sty 2010, 22:08

popieram przemasa w całej rozciągłości.

Co do skomplikowania deski mb i kitesurf - tu nie ma co porównywać

mb robi sie przeważnie z jednego materiału - tylko dużo warstw

deski kitesurfingowe są lekkie i powinny być takie. Do tego stosowane materiały nie są najtańsze a i ich różnorodność w jednej desce jest zaskakująco duża.

Poczytaj sobie - kiedyś w dziale zró to sam było o budowie deski - chyba nawet Archie wrzucił temat z zapytaniem i tam było sporo informacji na temat technologii cen itp itd.

Jak zajrzysz na strony producentów to tam też się chwalą - może nie konkretami typu tego jest tyle a tego tyle i połączone tak i siak ale jak poszukasz to znajdziesz czemu 10 warstw węgla jest tańsze niż 2 warstwy węgla 1 drewna 1 skóry :shock: 2 włókna szklanego itp itd

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post22 sty 2010, 12:47

PanMarcepan pisze:Podejde do tematu odwrotnie.
Łatwo znaleźć na forum rozmiary deski itp. Jednak interesuje mnie co niepodoba się wam w waszych deskach, z czego jesteście niezadowoleni i co byście odradzali.

m iw deskach BALANCE nie podobały się, byłem niezadowolony i odradzałem
PADY :idea:
Da Kine - były twarde - idealna kontrola ..do drugiego kiteloopa
potem miękkie bambosze do człapania na palcach przez miesiąc : :?
wiecznie odbite pięty..

toteż aktualnie stosuję INNE pady
bo szkoda TOP'owy sprzęt "okuwać" w słabo/średnie pady
(ostatnio byłem dokupić "pedały" kolejne do roweru i gość w sklepie również stwierdził, ze XT do tego modelu to profanacja ..ale lepszych nie miał, więc..)

a więc ja BYŁEM niezadowolony z PADÓW :idea:
strapy też należały do srednich..

z innych spraw - na które zwróć uwagę to SZEROKOSĆ deski :idea:
bo sporo osób sprzedaje antyki o szerokościach niemalże narty wodnej 36-37 cm - nie polecam :wink:

pzdr

przemass
Kontaktowanie:

Post22 sty 2010, 16:58

I dlatego właśnie Balance sprzedaje w tym roku TYLKO czyste deski - założeniem firmy jest, że każdy rider ma swoje indywidualne upodobania co do wiązań, bardzo słusznie zresztą :) Mam rację?

Piotrekb
Deska: Squad 5,9/SU2 Prorider
Latawiec: LF NRG 12/ SB 8
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 2 razy

Post22 sty 2010, 19:56

Pływam 3 sezony i mam niewielkie doświadczenie biorąc pod uwagę ilość przetestowanego sprzętu. Natomiast wszystkie deski których próbowałem po pewnym czasie zaczynały mi podchodzić. To chyba kwestia przyzwyczajenia.
Aktualnie dosiadam Big foota na zmianę z Brunotti ("antykiem" o szerokości 36cm) i doszedłem do pewnej konkluzji:
Nie polecam przepłacać :idea:

patron
Postawił piwka: 6 razy
Kontaktowanie:

Post22 sty 2010, 20:08

Przy czym musisz się też zgodzić, że istnieją deski które pasują od razu.

przemass
Kontaktowanie:

Post22 sty 2010, 20:36

patron pisze:Przy czym musisz się też zgodzić, że istnieją deski które pasują od razu.

...zależy do czego ;) Bo jak do pływania lewo/prawo to i drzwi od stodoły mogą pasować od razu

patron
Postawił piwka: 6 razy
Kontaktowanie:

Post22 sty 2010, 20:42

Miałem na myśli deski w które wkładasz stopy, płyniesz i nagle wszystko wychodzi Ci jeszcze lepiej niż na poprzedniej. I zależnie od poziomu będzie to flat 5, zwykłe HP, railey, backroll czy nawet pływanie prawo lewo.

Po prostu wkładasz nogi w deskę i czujesz ze to jest to. Bez potrzeby wpływania się w nią ;-)

Zed
Deska: Nobile NhP
Latawiec: Best Nemesis
Lokalizacja: Jestem z Wrocka, bo temu cholernemu bocianowi nie chcialo sie leciec na Hawaje... Nie cierpie drobiu
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post23 sty 2010, 12:00

patron pisze:Miałem na myśli deski w które wkładasz stopy, płyniesz i nagle wszystko wychodzi Ci jeszcze lepiej niż na poprzedniej. I zależnie od poziomu będzie to flat 5, zwykłe HP, railey, backroll czy nawet pływanie prawo lewo.

Po prostu wkładasz nogi w deskę i czujesz ze to jest to. Bez potrzeby wpływania się w nią ;-)

Zgadzam się istnieje takie uczucie na całkiem nowej desce ;]

Miałem takie na balance ^^

przemass
Kontaktowanie:

Post23 sty 2010, 16:01

patron pisze:Miałem na myśli deski w które wkładasz stopy, płyniesz i nagle wszystko wychodzi Ci jeszcze lepiej niż na poprzedniej. I zależnie od poziomu będzie to flat 5, zwykłe HP, railey, backroll czy nawet pływanie prawo lewo.

A ja żartowałem bo oczywiście takie deski SĄ jak najbardziej ;)

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post23 sty 2010, 18:07

Piotrekb pisze:Aktualnie dosiadam Big foota na zmianę z Brunotti ("antykiem" o szerokości 36cm)
Nie polecam przepłacać :idea:

aha :roll:
to wszystko "jasne"

pzdr

Wróć do „Pierwsze Kroki”