Gaastra Kites 2010 - Newsy, fotki, relacje

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post02 gru 2009, 13:26

Nooo Slimik ładny pieknie do góry nóżki prosto i latawiec dobry kącik :) najsssssss

Ksiaze
Dostał piwko: 29 razy

Post06 gru 2009, 15:28

Witam!
cieszę się że foty się podobają.
Siedzę u Marchewy w Surf-village, trenuję, testuję, ustawiam nowe zabawki- latwce Gaastra Jekyll i nowe deski Gaastra proto :twisted:

jeśli ktoś jest w "okolicy" to zapraszam na testy sprzętu i wspólne pływanie.

Pozdrawiam
Książe

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post06 gru 2009, 22:47

Ksiaze pisze:Witam!
cieszę się że foty się podobają.
Siedzę u Marchewy w Surf-village, trenuję, testuję, ustawiam nowe zabawki- latwce Gaastra Jekyll i nowe deski Gaastra proto :twisted:

jeśli ktoś jest w "okolicy" to zapraszam na testy sprzętu i wspólne pływanie.

Pozdrawiam
Książe

Nie omieszkamy ;)) Dziewczyny wpadają do Was jutro, ja...next time ;)

pzdr

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post06 gru 2009, 23:15

kozackie foty 8) :!:

Wczoraj dotarł do nas pierwszy Jekyll 2010 - rozmiar 8.0. Tak się cudownie złożyło że wtorek 18.08.2009 zafudował nam znakomite warunki do testów tej "maszyny" - wiatr o sile około 35 węzłów (w porywach do 44 knts)

wiem, że trochę odkopię nie miałem wtedy dostępu do kompa, wiało "troszkę" więcej, bynajmniej wg wiatromierza... (40 "węłżłuf" do 47 max zmierzonego) warto dodać, że to pomiar z brzegu :idea: gdzie około 100m od brzegu był "ciemny pas na wodzie" +10 do wyrywania z butów :wink:
pozdro

Lussik | EASY Surf Center
Deska: Nobile
Latawiec: Gaastra
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 27 razy

Post08 sty 2010, 21:07

ellare

Sprawdzcie filmik Niemieckiego Ridera Gaastry z Brasil http://vimeo.com/8533871

Księciu podesłał nam trochę materiałow, niebawem spora foto - video relacja z Brasil.

Pozdr
Lussik

MR Adam
Deska: North Cesar Pro
Latawiec: North Rino
Kontaktowanie:

Post09 sty 2010, 11:26

Nie będę wdawał się w dywagacje na temat ridera bo Księciu zawsze max z siebie daje ale skoncentruję się na fotografie które te ujęcia robił i przyznam że piękne ujęcia aż zazdroszczę "oka"

Post10 sty 2010, 21:52

Ellare

Przebrnąłem przez ponad tysiąc fotek, które podesłał nam Księciu i wybrałem najlepsze. Wszystkie znajdziecie http://picasaweb.google.com/Gaastrakite ... onardRose# <<< TUTAJ

Na zachęte kilka z nich :)

Księciu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Leonard Rose:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2010, 10:53 przez Lussik | EASY Surf Center, łącznie zmieniany 1 raz.

Post22 lut 2010, 15:51

Zimowy trening Księcia.

26 października 2009 ruszyłem na trening zimowy do Brazylii. Poleciałem z moją ukochaną Żoną - Krysią do Marchewy, do Surf-village w miejscowości Guajiru 130km na północ od Fortalezy. Po tygodniu w Guajiru wystartowałem w Cumbuco w Pucharze Świata. Później wróciliśmy do Guajiru i kolejne 10 tygodni wyglądało tak samo, trochę jak w filmie "Dzień Świstaka".

Obrazek
Księciu i Krysia trenują na Jekyll'u

Codziennie wstawałem koło 8 rano i zaczynałem rozgrzewkę- spokojne bieganie lub pływanie w basenie. O 9tej śniadanie, później chwila w internecie. Koło 10.30- 11 ruszaliśmy pływać- tu była odmiana- czasem na morzu w zależności od pływów- przy wysokim stanie wody pływanie na falach, przy niskim stanie prawie płaska woda.

Czasem jechaliśmy 7 kilometrów pod wiatr na naszą małą lagunę z idealnie płaską wodą. Pływanie starałem sobie dzielić na dwie godzinne sesje, wychodziło różnie. Ale codziennie mogłem pływać, nawet jak miałem lekcje i Pro Campy zawsze miałem też czas, żeby trenować.

Obrazek

Po pływaniu wracaliśmy do pousady. Na kolację często sami przygotowaliśmy jedzenie- krewetki, langusty, ryba z grilla, spaghetti, kurczak... Albo chodziliśmy do restauracji - są 2 w Guajiru- w RedeBeach lub Juju Bar- obie smaczne choć nie najtańsze. Większy wybór knajp jest w wiosce obok- Fleicheiras 5km od Guajiru. Ciekawymi miejscami są Pastele i Pizzeria Nono - tu serwują pizze z czekoladą lub z bananami i cynamonem - obie są bardzo dobre. Wieczory spędzaliśmy na hamakach oglądając filmy, czytając lub rozmawiając.

Obrazek
Kiteloop'y na Maxie

W czasie pobytu pojawiło się sporo osób w tym kilku młodych zawodników - trenował Paweł Kiczkan - może nieźle zaskoczyć w tym sezonie, Miłosz Laska- wave'owiec i freestyler wracający do formy po rocznej przerwie, Denis Zurik- jedenastolatek który pływa ślicznie, trenował raily blined i raily wrapped, jeśli będzie trenował nadal z takim zapałem, to za jakieś 2,3 lata będzie groźny.Pod koniec wyjazdu uczyłem pływać na kajcie siedmio letniego Igora Stokowskiego - chłopak pływa w obie strony, i też boję się pomyśleć co może robić na kajcie za kilka lat.

Surf-Village nie jest miejscem "imprezowym", ale imprezy też można znaleźć w okolicy. Każdy kto bardziej ceni pływanie niż balowanie będzie tym miejscem zachwycony.

W Brazylii spędziłem 3 miesiące- pływałem na Jekyll'ach 2010 czyli nowych kite'ach Gaastry. Jekyll jest najwszechstronniejszym latawcem na jakim pływałem. Mogę go używać do Freestyle'u, Wave'u, Racingu i Freeride'u. Kite ma kilka możliwości zmiany ustawień. Na barze linki sterujące można puścić na zewnątrz i mamy dłuższy bar- używam tego ustawienia do Wave'u i w czasie Race'u- latawiec szybciej reaguje. Do Freestyle'u ustawiam linki sterujące do wewnątrz- latawiec robi się stabilniejszy- trochę mniej podatny na ruchy barem co jest istotne przy przekładaniu baru za plecami w czasie handlepassów. Na latawcu mamy po dwa lub trzy punkty zaczepienia linek sterujących. Im bardziej z tyłu tym szybszy latawiec, bardziej bezpośrednie uczucie kontroli latawca i mniejsza siła na barze. Im bardziej z przodu ustawimy linki sterujące tym wolniejszy kite i większa siła na barze. Do Wave'u i Race'u ustawiam linki z tyłu, do Freestyle'u ustawiam tylne linki w środkowym ustawieniu by trochę zwolnić latawiec. Linki mają 24 metrów- są podzielone na 21 metrowe i trzymetrowe przedłużki. Przedłużki można zdjąć by latawiec był jeszcze szybszy, ale nie musiałem tego stosować. Może jeszcze potestuję takie rozwiązanie w czasie jazdy na falach i dam znać jakie przynosi rezultaty.

Obrazek
Jekyll - kiteloop slimchance

Jekyll łatwo wstaje z wody i bardzo dobrze idzie pod wiatr co jest dla mnie bardzo istotne w czasie Race'u i Freestyle'u. Cieszę się, że mam tak uniwersalny latawiec. Jeśli ktoś chciałby go spróbować to zapraszam do EASY Kite Center - zawsze w tej bazie lub w czasie wspólnych wyjazdów będzie można przetestować Jekyll'a.

W czasie tego pobytu pracowałem nad różnymi manewrami- sporo na switchu- czyli uczyłem się manewrów na drugim halsie. Chcę w nadchodzącym sezonie mieć więcej manewrów do pokazania na zawodach. Jak zawsze w czasie treningu niektóre manewry dosyć łatwo przyswajałem, a niektóre pomimo wielu dni prób i wywrotek nadal są niedopracowane i bolesne :) Wypad do Brazylii był bardzo owocny :)

Obrazek

Po powrocie do Polski 20 stycznia przywitała mnie sroga zima, nie nacieszyłem się nią zbyt mocno, 5 lutego ruszyłem na 9 dni do Egiptu, poleciałem tam z kursantami Kasią i Wojtkiem. Trafiliśmy do Zimasa do bazy RedSeaZone w El Gounie. Na miejscu spotkaliśmy dobrą ekipę- Świstaka- Filipa Porzucka , Mikołaja Dałkowskiego i czternastoletniego Wojtka Issela, kolejny młody talent. Niestety wiało tylko dwa pierwsze dni, także na kajtach nie poszaleliśmy. Ale, i to jest plus El Gouny - ruszyliśmy bowiem na trening wakeboardowy. Pływaliśmy za Masterraftem X2 - świetną motorówką, więc jeśli coś nie wychodziło to mogliśmy winić tylko siebie. Nagranie z tego treningu wkrótce pokażę, próby raily i backloopa bolą mnie do dziś :)

Wróciłem z Egiptu 14 lutego i od razu wpadłem do znajomego rehabilitanta Bartka Szpota do kliniki "NaNowo" żeby mnie podleczył przed kolejnym wyjazdem.

16 lutego wyleciałem do RPA testować sprzęt Gaastry na 2011 rok :) relacja z tego wyjazdu już niedługo.

Gorąco Pozdrawiam
Łukasz Ceran
Gaastra Kiteboarding & Diverse Extreme Team
CapeTown 18.02.2010
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2010, 10:55 przez Lussik | EASY Surf Center, łącznie zmieniany 2 razy.

Lachon
Postawił piwka: 4 razy
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post22 lut 2010, 19:22

guariju <3

najbardziej co przyciaga do tej miejscowki to jak marchewwa gotuje steki bo sa przekozakami !!! <3

dreadless
Deska: SS Vision, Xenon Prisma 6'0
Latawiec: RPM 2014
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 2 razy

Post26 lut 2010, 21:08

Lachon pisze:guariju <3

najbardziej co przyciaga do tej miejscowki to jak marchewwa gotuje steki bo sa przekozakami !!! <3

hehe... powiem ci że dobry stek mnie bardziej motywuje niż dobry warun :lol: :lol: :lol:
ale to tylko ja :wink:

Post18 mar 2010, 21:34

Zimowy trening Księcia - Cape Town

Po ostatnim treningu w Egipcie wpadłem do domu na jeden dzień i poleciałem do RPA. Miałem lot z Warszawy do Frankfurtu, tam kilka godzin czekałem na kolejny samolot. Z Frankfurtu poleciałem bezpośrednio do Kapsztadu. Na lotnisko przyjechali po mnie znajomi z Gaastry - Tim i Leif - obaj są odpowiedzialni za produkcję i sprzedaż wszystkich rzeczy związanych z kitesurfingiem w Gaastrze. Nasz dom znajdował się w dzielnicy Table View- kilometr od plaży. Po wyjściu na plażę mieliśmy piękny widok na Table Mountain, czyli Górę Stołową.

Obrazek

W domu spotkałem kolejnych pracowników Gaastry - Ursa projektanta latawców i Axela odpowiedzialnego za grafikę produktów Gaastry (Axel zajmuje się kajtami i żaglami windsurfingowymi). Dzień po mnie doleciał Leo, czyli team rider z Niemiec. Mieszkaliśmy w małym domu z małym basenem , 3m długości i 2m szerokości, ale zawsze basen :) Najbardziej spodobał mi się garaż, a właściwie to, co się w nim znajdowało- prawie trzydzieści prototypów latawców na 2011 rok!!! Do wyboru do koloru - różne wielkości, modele, ustawienia.. Codziennie jadąc na spot zabieraliśmy kilkanaście nowych modeli ze sobą i testowaliśmy. Mieliśmy np. trzy Jekylle 2011 w rozmiarze 10.5 i zmieniając ustawienia linek wychodzących od latawca sprawdzaliśmy zachowanie kajta w powietrzu. Po chwili zamienialiśmy się latawcami by wyczuć, które ustawienia są najlepsze dla danego modelu. Jekyll 2011 będzie podobnie się zachowywał w powietrzu do Jekyll'a 2010 - projektant określa go jako : "high performance kite with C-shape kite feeling" i zgadzam się z tą opinią..

Obrazek

Zdarzały się sytuacje, w których mi latawiec odpowiadał, ale innym testerom nie. Tim waży 90 kilo a Leif 100 kilo, także latawiec, który dla mnie był stabilny pod nimi się uginał i trzeba było zmieniać ustawienia. Cieszę się, że ciężsi ode mnie testują latawce- wiem że mogę pływać tak radykalnie jak chcę, a latawiec i tak to wytrzyma. Pracowaliśmy sporo by nowe modele były bardzo stabilne w powietrzu, co w tamtych warunkach było trudne. Bardzo szkwalisty wiatr wiał prawie codziennie z siłą 20-35 węzłów. Pierwsze dni na wodzie były dla mnie frustrujące, po treningu w Brazylii i w Egipcie, w RPA nie potrafiłem się odnaleźć. Najprostsze handle passy takie jak slimchance były dla mnie wyzwaniem. Pływaliśmy w BigBay i mając szkwalisty wiatr i fale nie potrafiłem wylądować moich manewrów.

Obrazek

Na szczęście inni zawodnicy powiedzieli mi bym się nie przejmował, prawie wszyscy mają tam na początku problemy. Warunki bywają ciężkie, przez co są dobre do treningu- jeśli ktoś potrafi wykonać manewr tam , w innych miejscach na Świecie będzie lżej. Poza BigBay mieliśmy dwa dni dobrego pływania w Langebaan 120 kilometrów od CapeTown. Jest to spot z płaską wodą, więc dużo łatwiejszy. Mieliśmy bardzo ciekawą sesję zdjęciową na spocie Shark Bay- lokalesi mówią, że tam są tylko małe rekiny i to niegroźne, ale wizja spotkania rekiniej mamy powodowała, że rzadko wpadałem do wody i bardzo szybko się podnosiłem :) Inną ciekawą plażą jest Dolphin Beach w CapeTown. Pływając tam nie mogłem się skupić na treningu bo co chwila koło mnie "coś" pływało. W czasie jednej sesji na wodzie widziałem fokę, delfina i pingwiny!

Obrazek

Rekina w czasie całego wyjazdu nie spotkałem i bardzo się z tego cieszę. Okolice Cape Town są śliczne i można zobaczyć dużo ciekawych rzeczy. Byłem w Simos's Town na plaży pełnej pingwinów, na Przylądku Dobrej Nadzieji tu dla odmiany biegało mnóstwo małp. Wdrapaliśmy się na Górę Stołową i pływaliśmy na wakeboardzie na wyciągu- w tym samym dniu pływał tam Aaron Hadlow także było kogo podpatrywać..

Obrazek

Cape Town jest rewelacyjnym miejscem do treningu, ale odradzałbym to miejsce początkującym. No i woda mogłaby być cieplejsza, bo w 10 stopniach łatwo się przeziębić. Wyjazd uważam za bardzo udany i już się nie mogę doczekać finalnych wersji latawców Gaastry na 2011.

Już za chwilę ruszamy z pierwszym z Pro Campów w El Gounie, kolejny 9-16 kwietnia. Mamy ekipy zgłoszone do treningu i jeszcze kilka wolnych miejsc. Także relacja z kolejnych wyjazdów wkrótce.

Pozdrawiam
Łukasz Ceran
Gaastra Kiteboarding, Diverse Extreme Team, EASY Surf Shop, XKA

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek