PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących

Moderator: BraCuru

Post Cz mar 11, 2010 0:30

Tez patrzylem na kite F-One szczegolnie bandytki i powiem ze podoba mi sie system auto restartu. Czy zeczewiscie dziala tak jak pokazuja na filmikach ? Drugie pytanie dlaczego zdecydowales sie na Dos i jaka jest roznica miedzy nimi ? Jakie masz rozmiary tych latawek i jak mozesz napisz na jakiej desce smigasz. Dzieki za pomoc i info
cex

Post Cz mar 11, 2010 0:59

Kurza blaszka :!: :!: :!: :!:
Popatrz na stopke i zobaczysz odpowiedz.

A na F-one sie zdecydowalem, bo akurat takie mialem widzimisie

Najpierw byl Bandit 1 teraz sa dosy :shifty: :shifty: :shifty: :shifty: :shifty: :shifty:

jak chcesz wiecej info to pisz na prv, bo to nie czat.

:idea: :idea: :idea: chyba juz zmeczony jestem
Nomercy

Post N mar 14, 2010 22:16

Witam ważę 90 kilo i mam 176 wzrostu. Proszę o radę czy Best 9m Waroo i decha 127cm x 38cm wystarczy mi na poczatek? Dodam że miszkam w Szkocji. Z góry dzięki za info
mikroswiat

Post Pn mar 15, 2010 11:04

mikroswiat napisał(a):Witam ważę 90 kilo i mam 176 wzrostu. Proszę o radę czy Best 9m Waroo i decha 127cm x 38cm wystarczy mi na poczatek? Dodam że miszkam w Szkocji. Z góry dzięki za info

NIE! ..... za krótka i za wąska deska :!: celuj w okolice 132-135cm dł i ok 40cm szer.

Latawiec też leciutko przy-mały, jak na początek :roll: , strzelałbym w min.10 lub 11m [ chyba ,że tam gdzie pływasz wieje często grubo powyzej 20kt czyli mocno :wink: , to można przemyśleć tą 9tkę :think: ]
GURU 10.5

Post Pn mar 15, 2010 19:50

Guru jeszcze jedno, którą firmę byś mi polecił ? Dzieki bardzo za cenne info ;p
mikroswiat

Post Wt mar 16, 2010 17:19

Ozone:)
bart_dr

Post Wt mar 16, 2010 20:42

mikroswiat napisał(a):Guru jeszcze jedno, którą firmę byś mi polecił ? Dzieki bardzo za cenne info ;p

z desek wg mnie bardzo dobry, nastawiony na komfortowe pływanie sprzęt:

np:Nobile 555 i NBL, North , Xenon La luz i Rayo, Mushow Murphy pro i pewnie jeszcze trochę innych [ ale nie na wszystkich deskach świata dane mi było pływać :wink:

z latawców
?, no, na to mnie już raczej nie namówisz :wink:

...wspomniałeś o Waroo! i jak Ci pasuje to wg mnie latawiec całkiem ok. , a co do reszty? nie, nie! na tym zakończymy :lol: :wink:

...jak masz ,możliwość przepłyń się na różnych i porównaj[ nawet jak początkujący będziesz czuł różnicę]
GURU 10.5

Post Cz mar 18, 2010 21:18

Witam. Od dwoch sezonow ucze sie na kite. Jestem na etapie w miare swobodnego plywania i jakies pierwsze wyskoki z wody, raz z ladowaniem, raz bez. Waze 65kg. Mam northa Youngblood'a 125cm i Rebela 12 i bar 5th element. Chcialbym jakis wiekszy latawiec na slabszy wiatr, myslalem o Rhino 16, tylko pytanie czy na takiej desce zdzialam cos z taka powierzchnia latawca? jesli nie to jaka deche musialbym miec? Jaki inny latawiec(North'a chyba) polecilibyście dla uzupelnienia sprzetu na polskie warunki(Hel)?
michal.ski

Post Cz mar 18, 2010 21:49

ja bym Tobie polecił... mniejszy latawiec do zestawu (8-9)+ te deske zmienić na troszkę większą :)
pzdr
kowalm

Post Pt mar 19, 2010 16:01

michal.ski napisał(a):Witam. Od dwoch sezonow ucze sie na kite. Jestem na etapie w miare swobodnego plywania i jakies pierwsze wyskoki z wody, raz z ladowaniem, raz bez. Waze 65kg. Mam northa Youngblood'a 125cm i Rebela 12 i bar 5th element. Chcialbym jakis wiekszy latawiec na slabszy wiatr, myslalem o Rhino 16, tylko pytanie czy na takiej desce zdzialam cos z taka powierzchnia latawca? jesli nie to jaka deche musialbym miec? Jaki inny latawiec(North'a chyba) polecilibyście dla uzupelnienia sprzetu na polskie warunki(Hel)?
Proszę jeszcze o inne opinie i odp. napytanie czy na takiej desce mozna poplynac z 16??
michal.ski

Post Pt mar 19, 2010 16:01

kite fajny tylko lepiej zakres zwięszyć deską i dopiero potem latawcem
waldace1904

Post Pt mar 19, 2010 16:46

można popłynąć, ale dużo Ci to nie da... :)
ogólnie rhino to dość dobry wybór pod słabe wiatry, jeszcze troszkę zależy od rocznika..
michal.ski, prosty rachunek, ile zwiększy Ci ta 16 zakresu :?: 2-4knt max z tą wagą wg mnie, za to wywalenie tej dechy (za jakąś 128 minimum 134 max wg mnie, 132 to dla mnie bynajmniej taki złoty środek) + dodanie 9 zwiększy zakres o jakieś 2knt "na dole" + x knotów "w górę", więc chyba to się bardziej opłaca...
ale jak coś to się pchaj w taką krowę :)
Dodam tylko, że na helu siedziałem cały sezon bez 12, tylko 9m... czasami trochę brakowało tej 12, ale jedyne sensowne pływanie jakie można było mieć na czymś większym niż 12, dla mnie to ... gigantyczne fly'e - inna liga...
jakieś 75% wiatrów na pływanie spokojnie 9 + deska 130 mi wystarczało.. + 15% pedałowania, że "coś" się dało wyrzeźbić ale fajniej byloby na 12..
kowalm

Post So mar 20, 2010 13:47

michal.ski napisał(a):. Waze 65kg. Chcialbym jakis wiekszy latawiec na slabszy wiatr, myslalem o [b]Rhino 16,

zapomnij o tej 16tce :idea:
przy Twojej wadze
dokup, jak koledzy radzą jakiś mniejszy na silniejszy wiatr 8-9m2

dolnego zakresu ponad 12m2 które masz już wiele nie poprawisz
jak nie wieje - to się nie pływa - cudów nie ma..

a jak sie upierasz nad zwiekszeniem dolnego zakresu w duzym rozmiarze
to celuj w BOWY/DELTY a nie C-szejpy :idea:
wiecej niz z 13m2 udanej delty przy Twojej wadze NIE WYCIŚNIESZ :idea:

pzdr
Ziomek.

Post So mar 20, 2010 17:46

kowalm napisał(a):można popłynąć, ale dużo Ci to nie da... :)
ogólnie rhino to dość dobry wybór pod słabe wiatry, jeszcze troszkę zależy od rocznika..
michal.ski, prosty rachunek, ile zwiększy Ci ta 16 zakresu :?: 2-4knt max z tą wagą wg mnie, za to wywalenie tej dechy (za jakąś 128 minimum 134 max wg mnie, 132 to dla mnie bynajmniej taki złoty środek) + dodanie 9 zwiększy zakres o jakieś 2knt "na dole" + x knotów "w górę", więc chyba to się bardziej opłaca...
ale jak coś to się pchaj w taką krowę :)
Dodam tylko, że na helu siedziałem cały sezon bez 12, tylko 9m... czasami trochę brakowało tej 12, ale jedyne sensowne pływanie jakie można było mieć na czymś większym niż 12, dla mnie to ... gigantyczne fly'e - inna liga...
jakieś 75% wiatrów na pływanie spokojnie 9 + deska 130 mi wystarczało.. + 15% pedałowania, że "coś" się dało wyrzeźbić ale fajniej byloby na 12..

Dzięki za wyczerpującą odp. Wygląda na to, że masz racje :) Teraz pytanie skoro większa decha to jaka(jakiś konkret)? North jakis? Z jakich modeli mam wybierac? A co 8-9 to co doradzilibyście do tego baru? Rhino 9m2 z '05 moze narazie byc? Prosze o dalsze podpowiedzi, za dotychczasowe bardzo dziękuje
michal.ski

Post So mar 20, 2010 17:51

A jeszcze takie pytanie: moze kupic druga deche powiedzmy 140cm? i miec dwie, duza na slabiutki wiatr i YB na mocniejszy?
michal.ski

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pierwsze Kroki