Góral pisze:Zero lodu , spokojnie można pływać.
A tak z innej beczki, nie wiem czy oglądał ktoś z Was TVP Opole był program "Turawo wróć". Chodziło o syf w Turawie i jak go oczyścić. Są różne wersje oczyszczenia i metoda która zadziałała na jeziorze średnim ponoć nie może sprawdzić się na dużym (niby dlaczego?? nie wiadomo). Generalnie inaczej twierdzi uniwerek z Poznania a inaczej ze Szczecina, a koszty wahają się od 300tys do 180 mln zł. Jak to stwierdzili w programie, zaczęła się walka o kasę oraz o to kto ile ma na tym zarobić a nie o czystość wody. Jedno jest pewne: w tym sezonie nawet się nie zabierają za czyszczenie wody i wszystkie plany przesuwają się o kolejny rok.
Czyli jak w ubiegłym sezonie, pozostaje nam po każdym pływaniu wypić pięćdziesiątkę
A co do programu "Turawo wroc". problem z oczyszczaniem jeziora jest rzeczywiscie dosyc skomplikowany poniewaz, gdyby zastosowac na jeziorze duzym taki aerator jaki jest na jeziorze srednim moglo by sie to faktycznie przyczynic do pogorszenia stanu wody. nie jestem specjalista w tej dziedzinie ale napowietrzanie wody moze znacznie przyspieszyc proces zakwitania sinic, a przez to jezioro bylo by zielone juz w maju a nie w lipcu gdy naprawde jest cieplo. jest kilka teorii i naprawde nie wiadomo, ktora jest sluszna. Drugi problem to metale ciezkie, jak wspominaja w programie. ja w pazdzierniku 2009 roku wyladawalem w szpitalu po plywaniu w rejonie Szczedrzyka. Woda jak wiadomo nie jest wtedy taka zielona jak np w lipcu czy sierpniu. Plywalem jednak w miejscu gdzie przeplywa rzeka poniewaz byl bardzo niski poziom wody i byc moze bylo to spowodowane jakimis zanieczyszczeniami ktore wplywaja do jeziora z rzeka. Na szczescie po podaniu lekow i 4 godzinach spedzonych na obserwacji wszystko wrocilo do normy i moglem wyjsc ze szpitala. Ciekawe jest to ze plywam juz na tym jeziorze od okolo 6 lat i nigdy wczesniej nic takiego mi sie nie zdarzylo. Ale slusznie wspomniales ze duze znaczenie a raczej najwieksze w oczyszczaniu jeziora ma tutaj KASA. Dobrze jednak ze leci taki program i jest poruszany temat zwiazany z jeziorem Turawskim.
Chyba jednak nic nie bedzie dzisiaj z tego plywania, rozpadalo sie i wiatr ustal