yarga 05 - problem

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
Chameleon

Post23 mar 2010, 19:48

witam.
mam problem ze swoją yargą 13m 2005, mianowicie strasznie łatwo przepada w zenicie i wtedy zawija cię o piątą linkę, na brzegu to jeszcze da się wytrzymać ale nie na środku jeziora. Być może jest to związane z tym że zamieniłem chickena i linkę depowera na samoróbkę (dzięki czemu zyskałem 2x więcej miejsca do machania barem).
w związku z tym mam pytanie czy da się coś zrobić żeby temu zapobiec czy to po prostu taka uroda latawca?

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post23 mar 2010, 20:13

(dzięki czemu zyskałem 2x więcej miejsca do machania barem).

Na maxymalnie odpuszczonym barze masz teraz za długie sterówki = nie "hamują" latawca żeby nie przeleciał za głowę - wtedy dostaje wiatr w "plecy" i spada :)
Rozwiązanie - zmniejsz skok baru i/lub ustaw linki tak, aby na odpuszczonym maxymalnie barze sterówki były na tyle napięte żeby latwiec nie wylatywał za plecy, ale na tyle luźne żeby nie generował mocy jak na zaciągniętym barze - tak w skrócie.
Możesz też pokombinować z podpinaniem na inne supełki.
No i pamiętaj, że to stary latawiec i to z dużym AR jak dobrze pamiętam, postaraj się "pracować" w zenicie, conajmniej trochę nim ruszać na boki, co jakiś czas zaciągąć bar, aby nie wylatywał za plecy :)
Pozdro

Jurgen
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post23 mar 2010, 21:40

Chameleon pisze:....dzięki czemu zyskałem 2x więcej miejsca do machania barem.
w związku z tym mam pytanie czy da się coś zrobić żeby temu zapobiec czy to po prostu taka uroda latawca?

Pomijając że yarga tak ma to skróci linkę depowera i staraj się nie trzymać jej w zenicie :D

Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post23 mar 2010, 22:43

Jurgen pisze:

Pomijając że yarga tak ma

nie pomijaj przeciez yarga tak ma
:D

Chameleon

Post24 mar 2010, 20:48

Jurgen pisze:Pomijając że yarga tak ma to skróci linkę depowera i staraj się nie trzymać jej w zenicie :D

nie po to starałem się wydłużyć linkę depowera żeby teraz skracać :P zresztą długość linki chyba nie ma znaczenia na odpuszczonym barze, w końcu sterówki względem nośnych będą w tej samej pozycji niezależnie od odległości od loopa.

mam jeszcze jedno pytanie bo yarga ma 3 miejca gdzie mozna podłączyć 5 linkę, na środku tuby i 2 po bokach w odległości od głównej 1m, gdyby tam też podłączyć linki? tak żeby 3 łączyły się w jedną to coś pomoże?

kowalm
Kontaktowanie:

Post24 mar 2010, 21:06

wszystko zależy od tego jak jest ustawione, wszystko wskazuje na to, że albo źle nią operujesz (patrz - tak ma, nie trzymaj w zenicie), albo ma za luźne sterówki na odpuszczonym...
Tak czy siak 2x dłuższa linka depower'a raczej przeszkadza...

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post24 mar 2010, 21:12

march_in pisze:
Jurgen pisze:

Pomijając że yarga tak ma

nie pomijaj przeciez yarga tak ma
:D

gwarantuję Wam Panowie, że po takim tjuningu latawca jaki nam tu kolega zademonstrował
KAŻDY latawiec TAK będzie miał :lol:

pzdr

kowalm
Kontaktowanie:

Post24 mar 2010, 23:08

gwarantuję Wam Panowie, że po takim tjuningu latawca jaki nam tu kolega zademonstrował
KAŻDY latawiec TAK będzie miał :lol:

pzdr

Pomijając, że yarga 05 "do najstabilniejszych" nie należała i temu nie zaprzeczysz :)
tjuning swoją drogą :)

pzdr

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post25 mar 2010, 21:43

nie po to starałem się wydłużyć linkę depowera żeby teraz skracać :P zresztą długość linki chyba nie ma znaczenia na odpuszczonym barze

skroc boczne linki po 20 cm skok baru zostanie i moze bedzie mniej przepadal a jakiego powera dostanie :thumbsup:

patron
Postawił piwka: 6 razy
Kontaktowanie:

Post25 mar 2010, 22:37

Albo backstall też może być zacny 8)

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post31 mar 2010, 15:41

kowalm pisze:Pomijając, że yarga 05 "do najstabilniejszych" nie należała i temu nie zaprzeczysz :)
pzdr

podobnie jak z połowa C-szejpów z tego okresu :idea:

kowalm pisze:
tjuning swoją drogą :)

TAKI tjuning w tym wypadku to jednak PODSTAWOWY powód problemu :idea:
pomijając fakt, że Yarga nigdy nie była i nadal nie jest latawcem przeznaczonym do nauki
dla użytkowników którzy "machają barem"
(akurat jest dokładnie na drugim końcu spektrum zastosowań)
.."po prostu taka uroda latawca" :wink:

pzdr

mkmiec
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post01 kwie 2010, 10:29

Wnioskuje, ze chciales osiagnac depower podobny do Bow-ow, Waroo, Bularoo itd. Jednak to nie jest takie fatwe szczegolnie na latawcu C z 05 roku. Ktorka linka depowera zapobiega by AOA sie nie zmienil tak ekstremalnie by latawiec hamowal tuba glowna i przepadal. Po prostu masz go za bardzo zdepowerowanego. Yarga 05 jaki i 06 lubi latac przy maxymalnym powerze = unhooked, to znaczy w prawie rozna sila na linkach nosnych oraz sterujacych.

Jezeli szukasz kite z wiekszem depowerem na barze przezuc sie na Waroo z 07 lub nowsze modele.

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post10 kwie 2010, 15:56

Moja yarga 13 m lata doskonale na barze od bow przy dobrym strymowaniu sterówek. Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie - masz za dużo luzu na linkach sterujących i latawiec przepada w zenicie przy maksymalnym odpuszczeniu baru.

Latawiec do najłatwiejszych nie należy, jednak jeszcze mi się przepadanie na nim nie zdarzyło, tym bardziej podczas pływania. Postaraj się ustawić latawiec na skrócone linki sterujące i nie trzymać go w zenicie na brzegu przy nierównym wietrze bo na pewno do najłatwiejszych nie należy, ale jak się przyzwyczaisz możesz mieć czystą przyjemnośc z niego :)

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post10 kwie 2010, 21:46

już sam pomysł wydłużania depowera mnie powalił.
Nie po to jest C żeby nim operować na odpuszczonym barze ;)
Pomijam już fakt, że Yarga faktycznie nei lubi okolic zenitu i nierównego wiatru.

Za to dobrze dopowerowana i unhooked :D

ja mam 06 pro i nie przypuszczałem że będę TAK MEGA ZADOWOLONY z latawca, który mam praktycznie za darmo

Awatar użytkownika
Iwan
Deska: Nobile NHP
Latawiec: Cabrinha Crossbow
Postawił piwka: 4 razy
Kontaktowanie:

Post14 kwie 2010, 10:20

Mialem ten latawiec przez rok (11 metrow). Zachowywal sie swietnie kiedy mocno wialo, generowal poteza moc, jednak przy nieco slabszym wietrze mial wielka tendencje do przepadania, trzeba bylo nim mocno pracowac. Generalnie problem byl z nim kiedy bar byl odpuszczony... Ten model lubil wiatr, bez dwoch zdan ;).

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”