"Polska na śniadanie" Konkurs - co sie dzieje?

Dyskusje nie związane z profilem forum.
mkmiec
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post18 maja 2010, 15:40

Witam,

Pisze ten wątek by dowiedzieć się od korzystających z tego forum co o tym sądzicie.]

Chyba wszystkich jest wiadome, że TVP oraz POT zorganizował konkurs. Wziąłem w tym konkursie udział jednak niestety nie znalazłem się wśród grupy finalistów. Trochę jestem zaskoczony, bo uważam, że jak najbardziej mój filmik spełnia wymagania, które to nie raz były podkreślane:

"Szukamy oryginalnych i zakręconych osób, które potrafią w ciekawy, niebanalny sposób pokazać niezwykłe miejsca w Polsce." oraz "Wyślij do nas krótki film prezentujący Ciebie i miejscowość, którą kochasz. Pokaż nam najciekawsze miejsca, pochwal się nieznanym zakątkiem Twojego regionu! Zaskocz nas oryginalnością i zachwyć pomysłowością!"

Cytowane ze strony: http://hajnowianie.com/polska-organizac ... danie.html

Dodatkowo:

"Program telewizyjny „Polska na śniadanie”, będzie poszukiwał oryginalnych i charyzmatycznych osób, które potrafią w ciekawy, niebanalny sposób zaprezentować miejsca w Polsce o niezwykłym klimacie i atmosferze."

Cytowane ze strony: http://www.pot.gov.pl/wiadomosci-z-pot/ ... ogladania/

Także na stronie regulaminu napisane zostało:

"§ 3 Ocena prac

1. Nadesłane prace konkursowe podlegają ocenie Jury (składającego się z trzech osób) które spośród prac zgłoszonych do Konkursu wyłoni maksymalnie 16 –cie prac, których autorzy wejdą do półfinału Konkursu.
2. Publiczne ogłoszenie werdyktu Jury nastąpi dnia 16.05.2010 na stronie internetowej http://www.pytanie.tvp.pl"

Cytowane ze strony: http://www.tvp.pl/styl-zycia/magazyny-s ... ie/1156866

I tutaj według mnie istnieje sprzeczność. Interesują mnie odpowiedzi na takie pytania:

1. Na jakich podstawach jury wybrało finalistów?
2. Czy możemy zobaczyć filmy, które zakwalifikowały osoby do finałów?
3. Czemu zostało wybranych tylko 8. finalistów a nie 16, by dać szanse większej ilości uczestników do wykazania się? Szczególnie gdy mówione jest, że było bardzo dużo zgłoszeń. Jeżeli mówi się, że zostanie wybranych maksymalnie 16 finalistów to powinno moim zdaniem zostać wyłonionych 16 finalistów, jeżeli liczba zgłoszeń równa się lub jest większa niż 16. Inaczej można napisać, że zostanie wyłonionych 100 finalistów ale i tak jury wybierze tylko 5. Dlaczego? Na jakich argumentach podpiera się decyzja jury?

Moim zdaniem, to bardzo nieprofesjonalne rozstrzygniecie konkursu i źle świadczy o obydwóch wspólpracujących organizacjach.

Co sądzicie na ten temat?

Żebyście sami mogli ocenić filmik (o Koszalinie i okolicach) stworzony przeze mnie podaje link do stronki youtube:

phpBB [video]

Awatar użytkownika
razor

Post18 maja 2010, 15:58

może znajdź punkt w regulaminie o odwołaniach, przeczytaj i odwołaj się jeśli można :) (chociaż pewno nic to nie zmieni).

mkmiec
Kontaktowanie:

Post18 maja 2010, 16:43

Jest punkt w regulaminie:

§ 4

Reklamacje

1. Wszelkie reklamacje, które mogą wyniknąć z udziału w Konkursie, uczestnicy mogą składać w terminie 7 (siedmiu) dni od daty ogłoszenia werdyktu Jury, na adres: Telewizja Polska S.A., ul. J. P. Woronicza 17, 00-999 Warszawa z dopiskiem: Konkurs „Polska na śniadanie”.
2. W przypadku przesłania reklamacji złożonej za pośrednictwem poczty decyduje data stempla pocztowego.
3. Reklamacje rozpatruje Jury. Decyzja Jury odnosząca się do zgłoszonej reklamacji jest ostateczna.
4. TVP powiadomi o wyniku rozpatrzenia reklamacji listem poleconym w terminie 14 (czternastu) dni od daty otrzymania reklamacji.

Widocznie reklamacji nie mozna skladac droga pocztawa. A i tak w liscie nie pokarza mi filmikow innych osob. ;) Wedlug mnie to bardzo nieprofesjonalne z ich strony!
A zeby rozpromowac Polske w Europie pod wzgledem F. Chopena to i tak juz za malo zrobili. Austria w roku Mozarta czy Dania w roku Andersena tak mieli o tym glosno, ze kazdy dzieciak wiedzial, ze to ROK danego artysty - nawet i przez cukierki. A w Polsce - slabo - turystyka sie dopiero rozwija, jednak nawet pozadnego konkursu nie potrafia zrobic... smieszy mnie to troche :) :clap:

mkmiec
Kontaktowanie:

Post19 maja 2010, 15:30

Oj, dzieje sie, dzieje i to jeszcze z grubej rury...

http://forum.tvp.pl/index.php?topic=32281.msg143366#msg143366

mkmiec
Kontaktowanie:

Post20 maja 2010, 18:59

Takie zdanie maja Koszalinianie na temat filmiku o Koszalinie...niestety ale większość narzeka zamiast się modlić i dziękować :pray: :wink:

http://forum.koszalin24.info/index.php?topic=13312.0

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post15 cze 2010, 10:12

Michał w zeszłym roku miał miejsce festiwal filmów komórkowych podczas Offkamera chyba...
Jakie tam były cuda :doh: :doh: :doh: A tam o niebanalne nagrody szło a wszystko raczej z góry było ustawione ... i mimo że festiwal był dla amatorów to wygrał go zawodowiec :!: mający nawet swój program w TVP ...

Polska nie elegancja Francja ;)

mkmiec
Kontaktowanie:

Post15 cze 2010, 11:03

:) dzieki za wsparcie! :thumbsup:

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post15 cze 2010, 16:36

Smokie pisze:
Polska nie elegancja Francja ;)

Czas się przyzwyczajać :? ...

MArcinBe
Dostał piwko: 1 raz

Post15 cze 2010, 16:51

konkurs konkursem i czy 'po znajomosci' czy nie, tego sie nie dowiemy,

film Michala, moim zdaniem, naprawde nie powala na kolana...wrecz przeciwnie.
czesc argumentow 'twoich' ziomkow Koszalinianskich jest niestety wedlug mnie trafne co do twojego filmiku,
jak by nie bylo chciales zeby ludzie to zobaczyli -> czyli i ocenili.
Za co mieliby dziekowac?? hmm, nie rozumiem.
a juz najlepsza jest twoja wymowka, ze nie miales czasu i ze nie chciales wygrac konkursu, hmmmm.....
moze za duzo czasu na forach ci miedzy palcami przelatuje 8) :hand:

ja bym na twoim miejscu jednak wiekszy dystans mial do wlasnych produkcji, ja tez pare amatorskich, prywatnych filmikow zlozylem
ktorymi bylem zachwycony...na poczatku...teraz, po czasie widze ze sieje nuda i marnoscia :lol:

Awatar użytkownika
adrianoos
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 3 razy

Post15 cze 2010, 20:29

film Michala, moim zdaniem, naprawde nie powala na kolana...wrecz przeciwnie.....

mnie też nie powalił ..... rymowanka spoko :)))))))) ale całokształt przeciętny zupełnie .... trochę konstruktywnej krytyki :P
nie doszukuj się jakiś spisków pewnie były po prostu ......hmmm lepsze filmiki?:)

pozdrawiam

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post15 cze 2010, 20:50

ja ja, a to że wszyscy finaliści to reporterzy i pochodne tych i innych stacji to rzeczywiście - w zupełności normalne :wink: :wink: :wink:
i nie dotrzymywanie regulaminu :lol: :lol: :lol:
i tu raczej nie chodzi o to, że akurat ten filmik się nie dostał do finału, a że wiele innych (najprawdopodobniej uczciwych - w przeciwieństwie do najprawdopodobniej co najmniej części finalistów) filmów się nie dostało... :idea:
Co do jakości - jak Michał gdzieś pisał - są tam spore ograniczenia dotyczące rozmiaru filmiku - wszystko :naughty:
pzdr :arrow:

Wróć do „Offtopic”