Dokąd w sierpniu? Fuerta? Dakhla? El Gouna? Rodos?

Miejscówki Kitesurfingowe
mazurrr

Post06 lip 2010, 21:47

Witam,

chciałbym wybrać się na Kite'a w pierwszym tygodniu sierpnia. Wiem, że wiele zostało już napisane na forum na temat różnych spotów, jednak ciężko znaleźć jasne porównanie, które pomogłoby w podjęciu decyzji. Fuerta? El Gouna i RedSeaZone? Rodos? Ostatnio widzę wypowiedzi na temat Maroka? Zapewne ilu Kitesurferow tyle opinii, może jednak ktoś będzie w stanie przekonać mnie, bazując na swoim doświadczeniu.
Pływam drugi sezon, jadę z Dziewczyną, która będzie się dopiero uczyć.
Jaki spot/hotel polecacie w tym okresie?

Pozdrawiam serdecznie

Awatar użytkownika
KasiaW
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post07 lip 2010, 00:16

Witaj Mazurr, obawiam sie, że taki ranking opierałby się na subiektywnych opiniach, bo kazdy ma swoje ulubione spoty. Podstwa to dobre, profesjonalne bazy. skupię się na "swoim" podwórku. Hiszpania - Tarifa - loteria wiatrowa: przy levante dla poczatkujących ciężko. Za to fajna atmosfera i Night Life w andaluzyjskim stylu. Mar Menor - bardzo dobre warunki dla poczatkujacych, coś jak Hel (plaska woda w lagunie i wave od strony otwartego morza, w lecie termika wystarczająca). Fuerta - bardzo dobry hotel, płaska woda, za to wiatr silny i skosnie od brzegu (dla poczatkujacych raczej wtedy, gdy woda wylewa na plażę). Maroko - Dakhla to najpewniejszy wiatr, laguna z plaską wodą i wave na otwartym oceanie, za to poza kitem nie bardzo jest co robić. Tu masz takie opcje - kamping na spocie (swietnie prowadzony, ale drogi), hotel w samej Dakhli z codziennym dowozem do bazy albo wash&go czyli cudny riad nad sama laguną, kawałek od miasta - za to niemilosiernie drogi. Essaouira - piekne miasto z dobrym wiatrem w lecie, sideshore (czasami bardzo silnym), ale w lecie nie ma strasznych fal, poza tym przy brzegu w miare płytko. Są różne bazy (m.in Club Mistral), ja mam swoje typy (prowadzony przez Hiszpanów (czysto!) piękny hotel w stylu riadu 15 min na piechotę od mediny, przy plaży, ze szkołą wind/kite na miejscu i klientelą typowo deskową.Praktycznie wszędzie mozna zorganizowac komplet tylko dla Was - w Essaouirze np. z hotelu organizują transfer z lotniska (Casablanka, Agadir albo Marrakesz), mozna wykupić kurs kite dowolnej długosci - np. 5 dni/10 godzin, a mozecie jeszcze jeszcze zaliczyc wycieczkę do Marrakeszu (tylko 167 km) - koniecznie z nocowaniem. Tzn. mozliwosci sporo - ale od preferowanego przez Was lajfstajlu tez sporo zależy. Pozdrawiam

Wróć do „Spoty”