Grecja wakacje + kite

Miejscówki Kitesurfingowe
MArcinBe
Dostał piwko: 1 raz

Post31 mar 2010, 16:33

ja bylem na Paros, po zachodniej stronie naprzeciwko AntiParos, objechalem tez Paros dookola.
Wyspa jak wyspa, jak Kreta, jak Rhodos, jak Karpathos, jak Thasos wszystkie sa w miare podobne.
Pare piaszczystych plaz, sporo skalistego brzegu.
Na zachodnim brzegu byly dwie szkolki kite - kawalek plytkiego, prawie, ze 'laguna' 200-300 metrow, ale nie przed szkolka,
na wschodnim brzegu spoty 'wave'.
Wiatr jak w calej Grecji najpewniejszy w lecie (Meltemi), ale Rodos, a przedewszystkim Karpathos maja lepsze statystyki.
Karpathos w ogole rzeklbym, ze ma ciutke za mocny wiatr na kajta, ze statystyk i wlasnego doswiadczenia - potrafi przez kilka dni dymac 8-9 Bft....
Kreta jest na tyle duza, ze jest spotow na caly artykol, ze wszystkich stron, na wszystkie kierunki.

na Paros, Krecie, Thasos bylem autem, na Karpathos, Rodos samolotem. albo prywatny pokoj, albo na dziko.

kitebeaches.com i googleearth odpowiadaja rzeczywistosci w bardzo duzym stopniu, jezeli chodzi o linie brzegowa.

Od znajomych wiem, ze Kos, Lefkada tez sa bardzo ok na kajta - z tym, ze Lefkada ma lokalna termike, wyspy moza Egejskiego Meltemi plus w zaleznosci od uksztaltowania terenu dodatkowo dysza (Prasonissi), albo jakas tam termika.

dexter
Deska: Slingshot LenTen
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 1 raz
Kontaktowanie:

Post04 kwie 2010, 09:06

Dobrze Ci Adaś. Chętnie bym się z tobą zamienił bo ja od 19 Maja będę na Krecie i nie mam pojęcia co ja tam będę robił :?

koko
Kontaktowanie:

Post02 maja 2010, 10:52

na Krecie jestem już 10 miesięcy zachodnia cześć wyspy to coś pięknego i jak wiatr dopisze to możesz popływać ze ho ho , polecam Elafonisi południowy wiatr wypas laguna, Falasarna działa z zachodnim i wszystko co podobne ale fale dosyć spore no i Platanias, Agia Marina tez z zachodnim oprócz tego jak powieje północny to w okolicach Kissamos jest gdzie poplywac no i na koniec prawdziwy deser Balos o yeeeaaa najlepsza laguna jaka w życiu widziałem tylko nie udało mi się niestety wybrać tam jeszcze ze sprzętem wiec nie wiem dokładnie z jakim wiatrem to będzie działało. Także pływać na zachodniej części Krety jest gdzie a w dodatku czasami cały spot dla ciebie Jedyny minus wiatru jak na lekarstwo.

MArcinBe
Dostał piwko: 1 raz

Post02 maja 2010, 12:53

Także pływać na zachodniej części Krety jest gdzie a w dodatku czasami cały spot dla ciebie Jedyny minus wiatru jak na lekarstwo.

Czy nie piszesz przypadkiem o miesiacach zimowch?
bylem tam z 6 lat temu i zgadza sie co piszesz, ale wedlug mnie z mala korekta:
Elafonisi i mega laguna - w lecie jest tam milion plazowiczow czesciowo chodzacych po lagunie, a jej wielkosc jest niestety taka, ze przy 3-4 kajterach (raczej miejscowych) nie ma juz miejsca. No i uwaga na skalki - jest ich sporo.
No i z tego co sie orientuje w okresie wiosna/lato/jesien objezdzajac wszystkie spoty ktore wymieniles to statystykie wiatrowe wcale nie takie marne sa.

nie wiem jak teraz, ale przynajmniej kilka lat temu bylo to super miejsce na plywanie na "dziko" zadnych szkolek = zadnej asekuracji.

koko
Kontaktowanie:

Post03 maja 2010, 09:51

Co do Elafonisi to masz racje na wiosna laguna się kurczy za sprawa odpływów a latem turyści zaczynają plażowanie. Z tym że niekoniecznie trzeba pływać w lagunie można przejść ze sprzętem za ten cypelek półwysep wyspę nie wiem jak to nazwać.
A co do wiatrów to od 2 tygodni czekam żeby popływać i nic, wiec widocznie miałeś trafjejke. Windguru kłamie jeśli chodzi o kręte w 70% wiec trzeba mieć szczęście żeby trafić wiatr. Z moich obserwacji wychodzi 5-7dni pływania w miesiącu jeśli chodzi o wiosnę. Jeśli chodzi o asekuracje to możesz sobie zapewnić za 50e na godzinę. Kita tez ci naprawia w Chani ale ceny windują strasznie.

Awatar użytkownika
szed
Deska: CF, North, Shin
Latawiec: Naish
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 31 razy
Kontaktowanie:

Post03 maja 2010, 10:04

koko pisze: Jeśli chodzi o asekuracje to możesz sobie zapewnić za 50e na godzinę.

ILEEE :?: :?: Ja jeszcze osobiscie nie slyszalem o tak drogiej asekuracji jak dlugo zyje :lol:
Nawet gdyby Angelina Jolie sama osobiscie w bikini mi kajta pompowala i plywala za mna na pontonie.. to i tak jest jakies nieporozumienie chyba :wink:

koko
Kontaktowanie:

Post03 maja 2010, 22:53

to nie jest nie porozumienie porostu Grecja a kreta to już w ogule masakra wacha 95 1,6e kawa 5 euro to i asekuracja 50e/h za deske naisha sol 2010 koles chcial 650e wiec tanio nie jest.

Awatar użytkownika
bronix

Post21 sie 2010, 18:48

co sie panowie dziwicie malaki mają kryzys to kroja ile wlezie z każdego kto sie przewinie :thumbsup:

Awatar użytkownika
magdasoc
Kontaktowanie:

Post26 lut 2011, 09:54

Witam!Czy możecie mi powiedzieć jak daleko będę miała z Sissi to chyba nazwa tej miejscowości gdzie bedę hotel Sun Village do jakiegoś fajnego miejsca do popływania?Jade tam 30.04.2011 najpierw na Chaldikiki Paradise a potem Sissi,nigdzie nie mogę znaleźć tej miejscowości!Proszę pomóżcie jeśli możecie coś doradzić!pozdr

Awatar użytkownika
magdasoc
Kontaktowanie:

Post01 mar 2011, 11:45

podpowie ktoś coś o ciekawych miejscach do pływania na Chalkidiki i Krecie;)pozdrawiam :?:

Awatar użytkownika
KasiaW
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post09 kwie 2011, 04:19

magdasoc pisze:podpowie ktoś coś o ciekawych miejscach do pływania na Chalkidiki i Krecie;)pozdrawiam :?:

Magda, o Krecie napisał sporo Koko kilka postów wyżej, we wschodniej częsci wyspy jest jeszcze Palekastro - chyba najbardziej znany spot. Pozdr :)

Wróć do „Spoty”