Pierwszy start samemu, ale z wody?

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post01 cze 2005, 08:00

Zastanawiający jest fakt, że na równoległych topicach piszecie, że kite'a pompowanego nie ad siępostawić z wody przy słabym wietrze (tutaj), oraz, że przy 7-8 węzłach spokojnie można postawić pompowaną 18 (w temacie "Jak postawić latawiec z pozycji uśmiech..."). Ja z pompowanymi przy słabym wietrze to raczej nie mam za często do czynienia poza tym, że z reguły opływam je szerokim łukiem, ale chyba przydałoby się wreszcie uściślić - da się czy nie :?:

Awatar użytkownika
verbel
Kontaktowanie:

Post01 cze 2005, 08:20

moim zdaniem powinno sie dac temat do poradnika a te posty zamknac ( to slowa do Pablo) tak bezdie najlepiej

Awatar użytkownika
IgorS
Deska: North/Nobile/Cab
Latawiec: Cabrinha, AirRush
Dostał piwko: 1 raz

Post12 cze 2005, 08:03

Przy 7-8 węzłach to restartuję z wody moją Contra 19.5 za pomocą reconu, z tym że muszę mieć grunt pod nogami. Extra ciąg mogę zawsze uzyskać ciągnąć latawiec lekko do tyłu, gdyż restart latawca w tej metodzie (recon) działa na zasadzie oporu powietrza, im większy opór tym latawiec szybciej startuje. Przy głębokiej wodzie to potrzeba min.10 węzłów i deska na nogach, z tym że może tu już jest wymagana doświadczenie.

Wróć do „Forum Główne”