Długość linek a zakres latawca

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
immune69

Post11 paź 2010, 00:13

Witam, nie jestem w stanie za dużo znaleźć może podpowiecie. Przed zakupem mniejszej szmaty chciałem spróbować z krótszymi linkami - ile realnie dodadzą do zakresu 15m linki ? a 20m ?

Jedyne co znalazłem to - 15m to 10-20% ale to spora różnica nie chcę przesadzić chętnie kupie 15m przydadzą się jako przedłużki na słabszy wiatr
ale jak urwą 20% z górengo zakresu to trochę za wiele( a i mało mnie obchodzi że będzie gorsza winda=).

http://kitesurfingschool.org/tuning.htm

"You can use longer or shorter line length. Use the following general guidelines to select the right line length:

Line length Situations
Short (15m - 20m) If the wind is strong or if you kitesurf in wave
Medium (20m - 25m) For most condition
Long (30m - 40m) If the wind is light
Using different line length increases the wind range of your kite. The standard line length is 20m - 25m as such line length is best for all-around kitesurfing (going upwind, jumping, moving the kite to generate more power, etc.). By using 15m lines, you can add another 10 - 20% to the upper wind range of the kite and by using 40m lines, you can add another 10 - 20% to the lower wind range of the kite. So be adventurous and use different line length with your kites. The only disadvantage of using too short lines (15m) or too long lines (40m) is that it would make jumping harder as you have to change the timing you normally use with 20m - 25m line (also jumping with 15m line is difficult as it's hard to generate enough power to lift you up using such a short line)."

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post11 paź 2010, 02:39

Linki 15 m do zakresu dodadzą mnóstwo, natomiast z komfortu pływania zabiorą bardzo dużo - latawiec będzie zbyt szybki i będzie generował mało mocy, będziesz musiał nim dużo więcej pracować. Na pewno nie przydadzą się też jako przedłużki - kite będzie zbyt wolny i również nie będzie to przyjemne pływanie - no chyba że chcesz w rejsie startować, nie wiem jakie tam linki mają ;).

Realnie jeśli masz np 9m latawiec, a nie chcesz kupować mniejszego, przydadzą Ci się linki 20m, 25 m i ewentualnie 2-3m przedłużki na słabszy wiatr, triki uh, itp.

W moich barach używam linek 25 i 27m.

Pzdr.

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post11 paź 2010, 10:47

na zbyt szybką reakcję kajta na krótkich linkach można coś poradzić:
a) stosując krótszy bar
b) odpowiednio trymując latawiec (best ma fajne opcje ;) )

jednak na to, że latawiec jest mega nerwowy podczas podmuchów już się nic nie poradzi

immune69

Post11 paź 2010, 10:53

Sytuacja jest taka ze obence 9m jest calkiem spoko aż nie zacznie kopać tak do 35 wezłów a zazwyczaj nie wieje więcej - jesli 20m linki dodadzą te 3-4 węzły do zakresu to powinno być już komfortowo.

Dzięki

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post11 paź 2010, 12:29

Tak swoją drogą Airush kombinuje z latawcem przewidzianym na krótki linki :wink:
phpBB [video]

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post11 paź 2010, 17:52

Nie chodziło mi o to że latawiec jest nerwowy, tylko o to że nie generuje tak płynnie mocy podczas ósemkowania, skoku, kiteloopa itd. Niektórym - np na wave może to odpowiadać dlatego należy dostosować długość linek do swoich preferencji i stylu.

immune 69 w Twoim przypadku moim zdaniem można ogarnąć na 9m i 20m linkach wiatr do 40 knts, dużo zależy jednak od Twoich umiejętności.

Sporo firm kombinuje z długością linek, najczęściej idą w dół jeśli chodzi o rozmiary. Zauważyłem po dobrej podpowiedzi znajomego, że do hp na powerze fajnie jest mieć ciut dłuższe linki, co daje trochę więcej czasu na przełożenie baru, dlatego moją ulubioną długością jest od jakiegoś czasu 27m.

pzdr

Wróć do „Forum Główne”