PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
stiv amoralny
Deska: 50fifty/Su-2/Spleene
Latawiec: Cabrinha/SShot/Airush
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 32 razy
Kontaktowanie:

Post29 wrz 2010, 22:25

smerff pisze:Czy mam racje, ze teraz jest najlepszy czas na kupowanie używanego sprzetu? Jesli ktoś miałby chwilke czasu, żeby rzucic swoim profesjonalnym okiem na latawiec, byłabym wdzieczna ;)
http://allegro.pl/best-waroo-9m-chojnic ... 83260.html jest tani, bo uzywany, ale mam pytanie, czy on jeszcze troche ma szanse polatać, czy spodziewać się, ze bedzie za chwilke kapeć z niego? :)

to "szycie na okrętkę" jest powalające :clap: obawiałbym się nawet go dobrze napompować :( można to profesjonalnie naprawić, ale tak nie ma mowy go używać. jesli mocno się tym latawcem interesujesz poproś jeszcze o dokładne zdjęcia baru, linek przy tubie głównej i materiału na krawędzi spływu; po tym widać najlepiej jak latawiec intensywnie eksploatowany.. no ale te "naprawy" nie zachęcają.

pozdr

stiv a

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post30 wrz 2010, 15:39

Kasandra pisze:Z pewnością wybiorę się jak tylko spadnie śnieg do szkółki snowkitingowej i tam będę stawiać swoje pierwsze kroki. Potem chciałabym przenieść to czego się nauczyłam na pola koło mojego domu. :) Co do pływania, to przeważnie będzie to zatoka pucka, albo jakieś większe zalewy na śląsku...

na początek JEDNO DOBRE 9m2 wystarczy

ale z nauką na lądzie od zera uważałbym :idea: z wielu powodów..
tym bardziej że "szkółek snowkitingowych" nie ma "zbyt wielu w PL"
wiatr na lądzie jest DUŻO bardziej nierówny/zmienny niż nad wodą
i lądowania czy choćby "body dragi" :wink: na lądzie nie są tak bezpieczne jak na wodzie

na początek polecam JEDNAK wodę

pzdr

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post30 wrz 2010, 16:35

post skasowany - nie linkujemy do ogłoszeń na giełdzie //Admin

kukiz
Deska: SU-2 BamBoo
Latawiec: Switchblade, edge, crossbow
Kontaktowanie:

Post11 paź 2010, 23:52

Witam,

Jestem początkującym. Planuje kupić na początek tylko jeden latawiec 12m.
W listopadzie jadę w morze ale jak wrócę i jak będzie wiało to co dzień jestem nad wodą z racji tego ze mieszkam nad morzem :) (Wolin oraz Międzywodzie). Szukam dobrego latawca na początek do freeride, moja waga 75kg.
Myślałem nad kilkoma ale im więcej czytam opinii tym się więcej waham nad wyborem tego jedynego :).
Chce kita z 2009 - 2010. Na początku myślałem nad Liquid Force 2010 havoc lub envy z USA, niedawno byłem blisko kupienia cabrinha crossbow ale przeczytałem gdzieś ze switchblade jest lepszy dla początkujących. Może Ozone catalyst 2010?
W tym momencie jestem trochę zakręcony i proszę o pomoc w doborze latawki.
A może poczekać do kwietnia i kupić nowego kite z 2010 czy kupić teraz i wrzucić do szafy niech czeka aż wrócę?

Z góry dzięki za info.

Pozdro

kokaito

Post22 paź 2010, 23:12

Witam, jestem po IKO I i II (problemy z utrzymaniem się na desce) ale od przyszłego sezonu chciałbym kontynuować na swoim sprzęcie (waga 81kg): Flysurfer Speed3 12, Deska Su-2 prorider 135/41, Pianka Mystic Star, Trapec Mystic Warrior - dla mnie osobiście trochę drogo ale czy to jest dobry wybór - chodzi o stosunek ceny do jakości i możliwości? Prośba o wypowiedzi doświadczonych i początkujących kitowców.

Awatar użytkownika
Wojtek Janaszek
Deska: Custom + One
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 3 razy

Post23 paź 2010, 17:13

Hej

co sądzicie o tym latawcu --> http://allegro.pl/kitepark-eclipse-thru ... 61714.html?
Jestem początkującym (IKO I i II).

Pozdrawiam,
Wojtek

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post23 paź 2010, 19:00

Wojtek Janaszek pisze:Hej

co sądzicie o tym latawcu

Sądzimy daj sobie spokój :!:

Awatar użytkownika
Wojtek Janaszek
Deska: Custom + One
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 3 razy

Post23 paź 2010, 19:12

OK a mogę wiedzieć dlaczego? :?

Jurgen
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post23 paź 2010, 19:57

Pinio pisze:Sądzimy daj sobie spokój :!:

Thruster nie jest zły Pinio, nie przesadzaj.
Prezes na takim pływa (12m) zrobiłem kilka halsów, tragedii nie ma.

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post24 paź 2010, 02:41

Nie chodzi o latawiec i jego właściwości :!:
Tylko jak coś strzeli to nigdzie nie dostaniesz części np. tuby :arrow: po prostu nie ma :idea:
Przerabiałem temat no ale KiteFix podobno czyni cuda :thumb:
A przy tym już ktoś coś grzebał cyt: „Latawiec po małych naprawach systemu pompowania,
który był zawodny w tym modelu” :idea:
Ale sukcesów życzę, powodzenia :thumbsup:
:arrow: Tani jest a dla większości to największa zaleta :wink:

Awatar użytkownika
boldek
Deska: Shinn Ronson, Sling Celeritas
Latawiec: Eleveight RS 8, 10, 12
Postawił piwka: 50 razy
Dostał piwko: 72 razy

Post25 paź 2010, 16:09

Witam,

mam małe pytanie - czy do wagi +90 kilo (ok 94 - stan na dzień dzisiejszy :) ) latawka 13m (Best Bularoo) przy niskim poziomie umiejętności (IKO I+II) styknie jako podstawowy sprzęt na średnie wiatry :?:
Bo mam wrażenie przy próbach startu z wody, że często deska (NBL 138x40.5) "siada" ze mną pod wodę, zamiast ładnie sunąć do przodu, więc albo deska za mała, albo ciąg za słaby... :(
Może się mylę i problem leży po mojej stronie, czyli zła technika wstawania, albo generowanie zbyt małej mocy latawca... dlatego proszę o jakąś sensowną poradę :roll:
No chyba, że to jedynie kwestia czasu i praktyki, a w końcu samo wyjdzie, jak z jazdą na rowerze :) obawiam się jednak trochę, czy sprzęt jest odpowiednio dobrany do wagi...

Pozdr,

boldek

bart_dr

Post26 paź 2010, 11:41

boldek pisze:Witam,

mam małe pytanie - czy do wagi +90 kilo (ok 94 - stan na dzień dzisiejszy :) ) latawka 13m (Best Bularoo) przy niskim poziomie umiejętności (IKO I+II) styknie jako podstawowy sprzęt na średnie wiatry :?:
Bo mam wrażenie przy próbach startu z wody, że często deska (NBL 138x40.5) "siada" ze mną pod wodę, zamiast ładnie sunąć do przodu, więc albo deska za mała, albo ciąg za słaby... :(
Może się mylę i problem leży po mojej stronie, czyli zła technika wstawania, albo generowanie zbyt małej mocy latawca... dlatego proszę o jakąś sensowną poradę :roll:
No chyba, że to jedynie kwestia czasu i praktyki, a w końcu samo wyjdzie, jak z jazdą na rowerze :) obawiam się jednak trochę, czy sprzęt jest odpowiednio dobrany do wagi...

Pozdr,

boldek

startuj bardziej z wiatrem i bedzie ok.

kokaito

Post26 paź 2010, 12:20

kokaito pisze:Witam, jestem po IKO I i II (problemy z utrzymaniem się na desce) ale od przyszłego sezonu chciałbym kontynuować na swoim sprzęcie (waga 81kg): Flysurfer Speed3 12, Deska Su-2 prorider 135/41, Pianka Mystic Star, Trapec Mystic Warrior - dla mnie osobiście trochę drogo ale czy to jest dobry wybór - chodzi o stosunek ceny do jakości i możliwości? Prośba o wypowiedzi doświadczonych i początkujących kitowców.

może jeszcze dodam, że nie mam tego sprzętu tylko zamierzam kupić - proszę o wypowiedzi

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post26 paź 2010, 12:45

kokaito pisze:
kokaito pisze:Witam, jestem po IKO I i II (problemy z utrzymaniem się na desce) ale od przyszłego sezonu chciałbym kontynuować na swoim sprzęcie (waga 81kg): Flysurfer Speed3 12, Deska Su-2 prorider 135/41, Pianka Mystic Star, Trapec Mystic Warrior - dla mnie osobiście trochę drogo ale czy to jest dobry wybór - chodzi o stosunek ceny do jakości i możliwości? Prośba o wypowiedzi doświadczonych i początkujących kitowców.

może jeszcze dodam, że nie mam tego sprzętu tylko zamierzam kupić - proszę o wypowiedzi

Jeśli wybór Speeda nie jest świadomy to sobie go odpuść. Trapez jak najbardziej ok, pianki nie znam, ale sprzęt mystica raczej w ciemno można brać. Deska to nie wiem, ja z su-2 byłem zadowolony aż się przesiadłem na inną deskę, ale moja to była proseries 2008. Przy czym wybór deski to raczej kwestia indywidualna, rozmiar chyba dobry wybrałeś.

kokaito

Post27 paź 2010, 13:15

jedi1 pisze:
kokaito pisze:

Jeśli wybór Speeda nie jest świadomy to sobie go odpuść. Trapez jak najbardziej ok, pianki nie znam, ale sprzęt mystica raczej w ciemno można brać. Deska to nie wiem, ja z su-2 byłem zadowolony aż się przesiadłem na inną deskę, ale moja to była proseries 2008. Przy czym wybór deski to raczej kwestia indywidualna, rozmiar chyba dobry wybrałeś.

może coś więcej na temat komorowców bo uczyłem się na komorowcu (speed 3 15 deluxe) i na dmuchańcu i na moim etapie wiekszych różnic nie zawuważyłem jeżeli chodzi o rekacje na bar to komorowiec jest bardziej stabilny, dmuchaniec dosyć szybki. Nie chciałbym zastawiać się zimą bo z tego co wiem komorowiec w zimie lepiej się sprawdza niż dmuchany ale pomijąc zimę jaki latawiec na wodę? i dlaczego nie Speed 3? komrowiec ma lepszy zakres wiatrowy co przy jednym latawcu na początek to chyba zaleta?

Wróć do „Pierwsze Kroki”