Pierwsze kroki w wieku 35 lat?

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
intar
Deska: SU-2, NAISH GUN
Latawiec: NAISH , ZEEKO NOTUS

Post17 lis 2010, 20:00

Zacząłem w tym roku mając 55 lat, na początku szkółka potem mozolne ćwiczenia własne. Dzięki wszystkim pływającym za rady jakich mi na początku udzielali, każde wejście do wody i "pływanie" przynosiło postęp. W lecie już powoli zacząłem pływać prawo-lewo we wrześniu w zasadzie bez większych kłopotów cieszyłem się dłuższymi ślizgami. Ostrzenie jeszcze sprawia mi kłopot i często chodzę brzegiem, ale ostatnio macsurf podpowiedział mi kilka szczegółów i poczułem, że poskutkowało. Każdy wyjazd nad wodę kiedy wieje sprawia mi ogromną satysfakcję chyba się tym zaraziłem, pęd i kontrola nad latawcem daje taką przyjemność, jakiej w moim wieku się nie spodziewałem. Wiosną byłem pokaźnym facetem , niedawno się ważyłem , przez sezon straciłem 8 kg dla mnie rewelacja. Spokojnie mogę polecić ten sport osobom w moim wieku posiadającym trochę chęci i sprawności fizycznej, większość dolegliwości charakterystycznych dla późniejszych lat przeszła jak ręką odjął !
Teraz często przeglądam prognozy i czekam na wiatr....

pozdrawiam :D

Awatar użytkownika
zaq
Deska: Clash
Latawiec: Ozone Catalist
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 71 razy
Kontaktowanie:

Post18 lis 2010, 00:24

a myślałem ze 34l to starość na KS ;)

na poważnie... Christo ma jak najbardziej słuszną uwagę. Bez przygotowania kondycyjnego nie ma co wchodzić na wodę.

Basen, siłka, rozciąganie. Inaczej wychodzą szybko kontuzje, naciągnięcia mięśni czy inne krasze rowerowo-motocyklowe z młodości.
To z autopsji wyszło u mnie...

Moim zdaniem przygotowanie kondycyjne powinno obowiązkowe i to nie na poziomie ogólnym, tylko dobre przygotowania (intensywne)
i utrzymywanie sprawności cały czas. No i kwestia diety, warto ją zmienić, lepiej się pływa ze świeżym umysłem.
To później procentuje z nawiązka, jest satysfakcja i pozytywne myślenie. Bo to też ważnym, kondycja emocjonalna :thumbsup:

christo pisze:35 lat to młodzik :D Ja zacząłem w wieku 39 :wink: a większość z moich pływająco-latających znajomych ma więcej :D Jest tylko jeden warunek. Wielu "neofitów" myśli, że do kitesurfingu można podejść bez przygotowania fizycznego i to jest błąd. Uważam, że niezbędna jest tzw. ogólna sprawność fizyczna, gdyż bez niej ten sport szybko może stać się niebezpieczny. Tak więc jeżeli ktoś ma np. tzw. "lustrzycę" :D to niech lepiej odpuści :naughty: Życzę sukcesów i gwarantuję, że prawdziwe życie rozpoczyna się po... czterdziestce :D

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post18 lis 2010, 09:19

intar pisze:Zacząłem w tym roku mając 55 lat...

Intar, super, że zdecydowałeś się spróbować KS. Widzę, że wiek faktycznie nie ma znaczenia w uprawianiu kite. Nawet, gdy ma się 55 lat :thumbsup: Gratuluje Intar zdecydowania i uporu, i życzę jeszcze przynajmniej 25 lat pływania :D :thumbsup:
zaq pisze:a myślałem ze 34l to starość na KS...

eeee, no widząc takie osoby, jak Intar, to jeżeli utrzymam się w dobrej formie, to mam jeszcze przed sobą przynajmniej 17 lat pływania :mrgreen: ( plus 25 zgodnie z życzeniami :D )

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post18 lis 2010, 09:28

christo pisze:Tak więc jeżeli ktoś ma np. tzw. "lustrzycę" to niech lepiej odpuści

haha, nie bardzo wiedziałem, co to "lustrzyca", ale znalazłem coś takiego:
Obrazek
dla tych, którzy tez nie wiedzieli, A JĄ MAJĄ :lol:

Jednak wydaje mi się, że KS może być doskonałym narzędziem do walki z lustrzycą, ale w spokojnym wydaniu.
Skoki bym odpuścił, ponieważ mogą wystąpić problemy spowodowane przeniesieniem środka ciężkości :lol:

Awatar użytkownika
zaq
Deska: Clash
Latawiec: Ozone Catalist
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 71 razy
Kontaktowanie:

Post18 lis 2010, 20:42

jak tak policzę średnia statystyczna życia człowieka w PL + zdrowy tryb życia, to jeszcze ponad pół życia będzie na KS.
i to jest słuszna koncepcja! :lol:

yanosik pisze:
intar pisze:
zaq pisze:a myślałem ze 34l to starość na KS...

eeee, no widząc takie osoby, jak Intar, to jeżeli utrzymam się w dobrej formie, to mam jeszcze przed sobą przynajmniej 17 lat pływania :mrgreen: ( plus 25 zgodnie z życzeniami :D )

Wróć do „Pierwsze Kroki”